Šta je novo?

"kućište" od drveta ~ potrebno par saveta

mgoran

Slavan
Učlanjen(a)
17.11.2004
Poruke
186
Poena
319
naime pošto mi je inače posao "stolarija" , rešio sam da se malo "igram" i da ceo računar smestim u policu ispod tv-a , koja je inače takođe moj dizajn ... tako da sad pretstoji verovatno par pitanja "šta i kako" za koje nemam odgovor ...

prvo : zanima me dali smem matičnu ploču da pričvrstim direktno za univer-ploču koja služi kao osnov i koja će sve to nositi , jer nemam nikakve "distancere" ... naravno da ne bi ništa preterano dotezao , čisto samo da ploča stoji (uspravno) ... koliko sam primetio sa donje strane ima dosta plastičnih "žabica" od delova sa prednje strane , pa me zanima dali je BEZBEDNO da se ploča OSLONI na njih ...
 
Mgoran, uzmes lepo gumice za vodovod, ili bilo kakve gumene diskove, nabudzish debljinu da dodje do pola cm..zatim, uzmes bilo koji stolarski shraf, 2-3 cm, i onim "pistolj busilicama" na baterije ga privrnesh tako da shraf prolazi kroz plocu, i kroz te gumice. Najbolje bi bilo da stavis i jednu takvu gumicu sa obe strane ploce, tj izmedju ploche i iverice i ploche i glave shrafa. Chisto da je ne pritiska i ne grebe, i eliminise mogucnost da pri promeranju ploce glava shrafa moze napraviti spoj.

Pozeljno je da ploca ne lezi direktno na iverici, ostavi bar pola cm razmaka izmedju nje i iverice, zbog strujanja vazduha i hladjenja...nemam sad aparat da ti slikam kako sam ja to izveo, al` kontash poentu ;)
 
Komšija, biće problema. Npr. kartice nećeš moći da ubodeš u slotove jer su one duže od ploče tako da će se odbijati o taj univer.
Ja te savršeno razumem i imam malo iskustva oko svega toga (kao što vidiš nemam kućište :d).
Nađi neko staro kućište, izvadi "distancere" iz njega, ušrafi ih u taj univer pa u njih šrafi ploču.
Nadam se da znaš o čemu pričam ako ne da slikam?
 
problem sa "karticama" je već u startu rešen , čak će biti i pričvršćene kako to inače i biva ...

a za distancere ... pa ovo s gumicama mi je baš dobra ideja , samo me brine što ploča (ds3-l) ima SAMO ŠEST rupa što mi se čini jako malo , a da ne pričam o tome koliko se ploča već uvila samo od montiranja Hyper TX2 ... pa reko možda će se malo ispraviti ako "legne" na te plastikice pozadi ...
 
Fina ideja, i ja razmisljam da napravim nesto slicno, samo u radnom stolu. Postavi neke slike kad pocnes sa radovima. :)
 
Aj postavi slike te police zajedno sa dimenzijama, pa da pokušamo da pomognemo.
Ovo što si ti rekao "polica za TV" ja sam odma predpostavio da je ta polica dosta široka (kao TV) i visoka dovoljno da tu stane DVD. Zato je bolje da ti nama lepo daš fotku postojećeg stanja, pa ti mi pomognemo.
 
ma ... sve je to juče u toku dana bilo gotovo , slike sam "usliko" , ali pošto je sad prioritet da rešim problem sa pločom , tj integrisanom zvučnom koja ne daje znake života , videću da slike "okačim" malo kasnije , kao i da opišem kompletan redosled postupaka ...
 
Ako imaš staro kućište, izvadiš onaj lim na koji ide ploča i pričvrstiš na drvo. Puno bolje nego zafrkancija s distancama.
 
A da neće to malo da rezonuje, a?
 
Najlakše da napraviš neke kartonske šajbne ako ništa drugo ili još bolje od neke probušene unutrašnje gume...
 
MrBlc ne bih se slozio, mnogo je lako da uradi, pa najjednostavnije je da uzmesh gumene matice, i reshish problem distanciranja. imash ih u svakoj handyman radnji.
 
@MrBlc,ppredrag,SuperStarr,Igoritza
Pogledajte datume :)

A mgoran bi mogao da nam kaze sta je uradio u proteklih mesec dana....
 
Stvarno i mene zanima šta je na kraju bilo, deluje kao interesantna ideja, koju sam ja nameravao da realizujem u skorijoj budućnosti ;)
 
Malo je nezgodno ako cesto menja hardware ali interesantna ideja.Video sam neke drvene tastature(doduse tasteri su plasticni) za 50e tako da je i to interesantna ideja ko hoce da se igra sa pravljenjem.
 
drvena kutija bez unutrašnjeg metalnog dela je fini izvor zračenja smetnji.
 
Da li bi onaj lim što je tanak kao papir bio dovoljan? onako oblepljen iznutra, da ne zveči.

edit: i, naravno, propisno uzemljen :)
 
Poslednja izmena:
mislio sam na ogoljeno kućište kad poskidaš sve viška. na njega je lako kačiti elemente drvene obloge (i kutiju ispravljača i naravno mbd) a opet zadržavaš oklopljenost.
 
Radim od nule, tako da nemam šta da ogolim (biće za micro ATX). Našao sam neku rolnu metalne mreže, kao za sito. Super se savija, još bolje seče, deblje od tog štamparskog lima, a neće ni da rezonuje. Jackpot :)
 
taman da napravis faradejev kvez oko komponeneti
 
Poslednja izmena:
daj neke slicice ako je uspeo projekat pa da se divimo zajedno ;)
 
sto se mene tice, projekat ceka zavrsetak ispitnog roka. 2 down, 4 to go :)
mada, nabavio sam skoro sav egzotican materijal koji ce mi trebati (najvise neke mermerne delove). jos samo kad bih nasao neke lajsne od tamnog drveta...
 
Mozes uzeti svetle lajsne i sadolin u boji koju hoces. Struktura drveta ce se videti i posle farbanja.
 
Nazad
Vrh Dno