Od novih kucista zapravo i nemas nesto toliko super a da nije preko 100E
@Mr. Gocko,
Ako si vec spreman da izdvojis neku vecu sumu na kuciste (pogotovo 200E+), ne moras onda da gledas na kuciste kao na celinu i paket. Kuciste je sklop metala i plastike, a nijedno od ta dva ne generise buku. Ako ti je favorit 600T, slobodno uzmi 600T i zameni njegove ventilatore za tise - to te svakako izlazi manje od 200E, ne racunajuci i to da originalne ventilatore mozes da prodas.
Imao sam solidan broj popularnih kucista iz viseg i visokog cenovnog ranga u zadnje 2-3god. (Tt, CM, Silverstone, Corsair). Svako kuciste moze da bude jako tiho uz odgovarajuc odnos i postavku RPM ventilatora u skladu samih mrezica na kucistu - a vecina ih ima i vecina proizvodi huk vazduha kada se sa odredjenim ventilatorom predje odredjen RPM.
Generalno se moze reci da koji god ventilator da je u pitanju, ako je 120mm bice maltene potpuno necujan sa pola metra pri nekih 900-1000RPM. Ako je 140mm bice necujan na do nekih 800-900RPM, ako je 200/230mm to ce biti na ~450-600RPM. Sto se neke buke tice veruj mi da za 80% ventilatora vaze ove brojke, razlike su u tome koliko koji moze da gura vazduh pri tim obrtajima - neki mogu vise, neki manje, i upravo to i deli neki dobar ventilator od loseg.
No, sto se tice 600T, to kuciste nema za dzabe integrisan fan kontroler. Corsair je na kuciste stavio ventilatore koji su na max obrtajima solidno bucni, negde na sredini su vec relativno tihi za vecinu a na niskim su prakticno necujni. Jel to onda "bucno" ili "tiho" kuciste ? To je kuciste sa opcijom 1) buka mi smeta - drzacu na mid/low. 2) buka mi ne smeta, zelim sto bolje hladjenje - drzacu na max.
Ono kuciste koje je fabricki "tiho" je nista drugo no kuciste sa "sporijim" ventilatorima i to je skoro sve. Ventilatori koji dolaze uz HAF X i 932 imaju dosta dobar odnos buke i performansi. Rekao bih da za vecinu spadaju u tise. I uz tihe ventilatore to kuciste moze da bude skoro necujno, bez obzira na gomilu rupa za ventilaciju. Silverstone-ovi ventilatori od 120mm i 180mm koje pakuju u Raven seriju (mozda i u jos koje kuciste) su takodje dosta tihi.