Šta je novo?

Kućište do 150 €

Max Power

Cenjen
Učlanjen(a)
15.08.2011
Poena
151
Želio bih da udomim mašinu u novo kućište... Kao što naslov kaže, budžet je oko 150 €. Ideja je da kompjuter bude što tiši; takođe, poželjno bi bilo da se napajanje montira na dno kućišta i da kućište nema vrata naprijed. Zasad sam razmatrao Antec P183 i Cooler Master Silencio 550, ali mi se ne dopada što imaju vrata; takođe mi je za oko zapalo Corsair Graphite 600T, ali nisam siguran koliko je tiho... Sugestije?

Tebi treba Cooler Master HAF X, to je jedino pravo rešenje za tebe. A uklapa se u cenu od 150 eura. Veruj mi, pogledaj mu specifikacije na Cooler Master sajtu i bićeš uveren da sam u pravu.

Meni je to kućište već nekoliko meseci san snova, ali nemam para da ga kupim, trenutno.

Pogledaj Lian Li Armorsuit i CM Stacker 830/831. Kao nesto losija opcija (u smislu izrade i kvaliteta) u odnosu na ta dva NZXT Phantom. Inace bi i Corsair 600T bio sasvim dobar izbor, pored toga najnovije je od navedenih te ima vise nekih "opcija" i do sada vec "standarda" za kuciste te klase - tipa crni enterijer, USB 3.0 itd. Inace pogledaj i Obsidian-a 650D. Strukturno je isti kao i 600T, spolja je drugaciji.

Mene ista briga muči kao i MaxPower-a. I ja sam u potrazi za sličnim kućištem, sa naglaskom na "što tiše". Kako kod nas nema Fractal Design kućišta proveo sam sate i sate tragajući za kućištem sličnih mogućnosti.

Kada sam krenuo sa istraživanjem moj prvi favorit je bilo Corsair 600T. Na moju veliku žalost, gde god sam pitao da li je kućište "tiho", odgovor je bio negativan. Čak je i član Bob Marli u temi o Corsair-u 600T naveo kako je očekivao da će kućište biti tiše i istakao da je CoolerMaster 690 II tiše od Corsair-a 600t. Imajući u vidu da kućište poseduje kontroler za ventilatore, verovatno je moguće utišati ga do neke mere.

Sledeći kandidat mi je bio BitFenix Colossus. Ono što me je njemu privuklo je masivnost i činjenica da u vratima ima integrisan materijal za apsorbovanje buke koju stvaraju komponente. Međutim, ako je verovati testovima, u tome baš i nisu uspeli jer su ventilatori koje su ugradili prilično bučni. Kod serije Venom je porađeno na tom pitanju, ali nisam imao prilike da nađem adekvatne pokazatelje o nekom većem poboljšanju.

Nakon njih okrenuo sam se Cooler Masteru i HAF serijama 932 i X. Oba u jednu ruku obećavaju tih rad svojom masivnošću, ali sa druge strane zbog HAF karakteristike (velikog broja otvora) mene muči pitanje da li ono može da zadržati buku u kućištu. Ventilatori prema zvaničnim podacima spadaju u tiše, dobro su raspoređeni, ali kao najveću manu vidim odsustvo "boljih" filtera za prašinu. U nekim testovima sam video da se kotiraju bolje od 600T po pitanju nivoa buke. Ne znam više čemu da verujem.

Posle traganja za kućištem u tom rangu cene odlučio sam da pogledam dalje, ka višem cenovnom rangu. Tu sam našao Silverstone Fortress FT02. Kućište me je ostavilo bez teksta. Posebno okretanje pozicije ploče za 90 stepeni. Ono što mi se najviše dopalo kod Silverstone FT02 je postavljanje zvučno izolacionog materijala (najviše liči na sunđer debljine 0,5 do 1 cm) po celoj unutrašnjosti kućišta. Problem je samo cena i njegova dostupnost kod nas. Koliko sam video ima ga u samo jednoj firmi po ceni od 230 do 260e, zavisno od modela.

Posle svega što sam pročitao u testovima i preslušanih snimaka rada kućišta i nivoa buke koju stvaraju, odlučio sam da prikupim još malo para i kupim Silverstone-a.

Izvinjavam se na opširnosti i mogućem skretanju sa teme, ali sam želeo da podelim svoje iskustvo sa Max Power-om jer sam i ja počeo kao i on, tragajući za što tišim kućištem do 150e.

Po meni, sve preko 100 evra je bacena para kada je cilj da se kupi kvalitetno kuciste. Moj ti je savet da pogledas po oglasima, imas za male pare bruka dobra kucista od clanova sa foruma, ocuvana, u super stanju. Novo nije uvek bolje. Razmisli, pogledaj, raspitaj se pre nego sto krenes da trosis pare.

Silverstone Fortress po meni i nije bas najsrecnije resenje,pre svega zbog sledecih stvari a to su:

1.Nacin na koji se skida side panel,dakle moras prvo da skines gornju stranu sa filterom za prasinu odvrnes dva srafa pa tek onda mozes da pristupis komponentama,ako ti se nos iole cesce nalazi medju komponentama kao moj npr.:) Onda je toliko cimanje stvarno shit dok je kod Corsaira to mnogo bolje odradjeno.

2. Samo dva USB porta kojima mozes instant pristupiti za ostale moras da skidas pomenuti gornji filter za prasinu

3. Prozor od pleksiglasa kroz koji se vide komponente,osvetljenje ili neko zae'bano vodeno hladjenje (ukoliko volis) je sa desne strane,e sada to moze a i ne mora da bude mana ali ja najvise volim da mi je kuciste sa desne strane te tako taj prozorcic bi gubio svaki smisao u mom slucaju.:(

Naravno kuciste ima i svojih pluseva a to je pre svega odlican protok vazduha...

Od novih kucista zapravo i nemas nesto toliko super a da nije preko 100E :D

@Mr. Gocko,

Ako si vec spreman da izdvojis neku vecu sumu na kuciste (pogotovo 200E+), ne moras onda da gledas na kuciste kao na celinu i paket. Kuciste je sklop metala i plastike, a nijedno od ta dva ne generise buku. Ako ti je favorit 600T, slobodno uzmi 600T i zameni njegove ventilatore za tise - to te svakako izlazi manje od 200E, ne racunajuci i to da originalne ventilatore mozes da prodas.

Imao sam solidan broj popularnih kucista iz viseg i visokog cenovnog ranga u zadnje 2-3god. (Tt, CM, Silverstone, Corsair). Svako kuciste moze da bude jako tiho uz odgovarajuc odnos i postavku RPM ventilatora u skladu samih mrezica na kucistu - a vecina ih ima i vecina proizvodi huk vazduha kada se sa odredjenim ventilatorom predje odredjen RPM.
Generalno se moze reci da koji god ventilator da je u pitanju, ako je 120mm bice maltene potpuno necujan sa pola metra pri nekih 900-1000RPM. Ako je 140mm bice necujan na do nekih 800-900RPM, ako je 200/230mm to ce biti na ~450-600RPM. Sto se neke buke tice veruj mi da za 80% ventilatora vaze ove brojke, razlike su u tome koliko koji moze da gura vazduh pri tim obrtajima - neki mogu vise, neki manje, i upravo to i deli neki dobar ventilator od loseg.

No, sto se tice 600T, to kuciste nema za dzabe integrisan fan kontroler. Corsair je na kuciste stavio ventilatore koji su na max obrtajima solidno bucni, negde na sredini su vec relativno tihi za vecinu a na niskim su prakticno necujni. Jel to onda "bucno" ili "tiho" kuciste ? To je kuciste sa opcijom 1) buka mi smeta - drzacu na mid/low. 2) buka mi ne smeta, zelim sto bolje hladjenje - drzacu na max.

Ono kuciste koje je fabricki "tiho" je nista drugo no kuciste sa "sporijim" ventilatorima i to je skoro sve. Ventilatori koji dolaze uz HAF X i 932 imaju dosta dobar odnos buke i performansi. Rekao bih da za vecinu spadaju u tise. I uz tihe ventilatore to kuciste moze da bude skoro necujno, bez obzira na gomilu rupa za ventilaciju. Silverstone-ovi ventilatori od 120mm i 180mm koje pakuju u Raven seriju (mozda i u jos koje kuciste) su takodje dosta tihi.

Btw. Silverstone cini mi se ima 3 ventilatora od po 380mm koji verovatno prozivode buku pri vecem broju obrtaja. Sto kaze OCz na kupcu je da pronadje kompromis izmedju buke i ventilacije kako njemu odgovara.

Poslednja izmena:
@xcentric

Sve zamerke upućene kućištu su na mestu. Posebno ona za skidanje panela. Nisam razmišljao o tome do ovog trenutka. Najgore od svega je što mora da se skine panel da bi se pristupilo filterima za prašinu. Sada sam siguran da bih od silnog skidanja veoma brzo došao u situaciju da šrafovi prestanu da hvataju navoj, a onda bi mogao da se pozdravim sa tihim kućištem.

Ne mogu da verujem kako sam bio zaslepljen nekim drugim karakteristikama kućisšta da o praktičnosti nisam uopšte razmišljao. Hvala na "otvaranju očiju"!!

@OCz

Slažem se sa svime što je napisano. Posebno u vezi RPM-a ventilatora.

Kako mi je kućište nekih 1,5m od kreveta postao sam opterećen zvukom koji se iz njega širi, posebno jer je soba tiha i ono je najveći izvor buke kada ga ostavim da radi preko noći. Prilikom jednog puta u inostranstvo uzeo sam bequiet paket za akustičnu izolaciju kućišta i ugradio ga u moje NZXT Hades kućište. Sada je znatno tiše, ali se posledice daju lako naslutiti. Temperatura u kućištu je porasla pa ventilatori grafike i napajanja rade većom brzinom i ponovo povečavaju nivo buke. Zato sam mislio da će neko fabričko rešenje kao kod FT02 biti bolje i bio sam spreman da to dobro platim ali zahvaljujući vašim sugestijama uviđam da to baš i ne bi bila najpametnija investicija.

Poslednja izmena:
Hmmm, sa dosta napisanih stvari se slažem... što se tiče CM XAF-a, nisam ljubitelj space shuttle dizajna, tako da mi on nije baš opcija za razmatranje... po pitanju 600T, ventilatori nisu lako zamjenjivi pošto se radi o relativno nestandardnoj dimenziji, a i svi reviewovi kažu da je ugrađeni kontroler ventilatora poprilično neefikasan, tj. da je razlika između min. i max. brzine vrlo malena; inače, dizajn ovog kućišta mi odgovara. Što se tiče ventilatora, najbrži ventilator u trenutnom kućištu (ako neću računati onaj na grafičkoj) je 800 rpm (Scythe GentleTyphoon); problem mi prave već navedena grafička i hard disk, koji nisu pretjerano bučni, ali se čuju u kasne noćne sate, kada je nivo okolne buke minimalan. Fractal Design R3 mogu nabaviti preko kolege iz Slovenije; čitajući po netu djeluje kao dobro rješenje, ali isto tako ima i nekih nedostataka... volio bih kada bi mi neko napisao lična iskustva s ovim kućištem. Sve daljne sugestije su dobrodošle...

Ličnih iskustava sa Fractal-om nažalost nemam, ali u cenovnoj klasi do 100 eura teško da ima boljih kućišta.
Ono što se meni najviše dopalo kod njega jeste mogućnost instalacije 8 diskova (bilo 3,5" ili 2,5"), zvučna izolacija koja dozvoljava lako dodavanje dodatnih ventilara, kontroler za 3 ventilatora, podrška za hladnjak procesora visine do 16,5cm i grafičke kartice do 29cm. Nedostatak su mu verovatno vrata, jer si to naveo kao nešto što bi želeo da izbegneš i nedostatak USB 3.0 priključaka na prednjoj strani kućišta.
U tom rangu cene mislim da jedino još Cooler Master 690 II Advanced može da bude zanimljivo, ali ne znam koliko je ono stvarno tiho. Dobra stvar kod njega može biti podrška za hladnjak procesora visine do 17,7 cm, grafičke kartice do 30,4cm kao i hot-swap na vrhu kućišta. A takođe nema ni vrata ;)

Što se tiče zamene ventilatora kod Corsair-a 600T, mislim da je OCz mislio da se originalni ventilatori zamene sa manjim ventilatorima, tipa 12 i 14cm. To bi onda omogućilo da se instaliraju npr. neki Noctua ili slični tihi, a efikasni ventilatori čime bi moglo da se riši pitanje buke koju stvaraju sami ventilatori kućišta.

Primetio sam da si se žalio na buku ventilatora grafike i diskova. Tu ima nekoliko dobrih rešenja za smanjenje buke, a jedno koje se meni najviše dopada je zamenski ventilator za grafićke kartice od Arctic Cooling-a. Razmisli i o tome, možda bi takav ventilator mogao još više da doprinese utišavanju računara.

Većina buke kod trenutnog kućišta dolazi od vibracija samog kućišta... šta ćeš, kvalitet izrade. Kad stavim ruku na kućište, osjetim vibracije; kad ga pritisnem rukom odozgo buka se solidno smanji. Za početak bih išao sa kućištem kvalitetnije izrade sa sporijim ventilatorima (vjerovatno bih ubacio svoje, pošto ih imam podosta, par Noctua i Scythea), te ako ne bih bio zadovoljan sa bukom grafičke (pošto bih sa kućištem vjerovatno riješio buku HDD-a), tek onda bih gledao da zamjenim njezin hladnjak...

Takodje sam dosta razmisljao o kucistu do 150e, i moj izbor su bili Cooler Master HAF X i NZXT Phantom. S' tim sto meni tisina ne igra toliko bitnu ulogu, bitnije mi je hladjenje i prostor.

Bio sam spreman da odvojim tu sumu novca, medjutim, odustao sam u poslednjem trenutku. Previse para je to po meni, tako da sada merkam Cooler Master HAF 912+, ili eventualno Cooler Master 690 II Advanced.

Na tebi je da odlucis, jer realno, koje god da uzmes kuciste u tom rangu ne mozes da pogresis.

Kako stoje stvari, izgleda da ću dovući Fractal Design Define R3 iz Slovenije... malo ću se načekati, al ko čeka - dočeka :) Ako neko ima još koji predlog, nek ga iznese...

Ja ti preporučujem Corsair Graphite 600T i to da probaš da nađeš najnoviju verziju sa 200mm ventilatorima na 1000rpm. Ja imam već 6 meseci verziju sa 200mm ventilatorima na 700rpm i kućište je jezivo tiho! poseduje fabrički ugrađen kontroler za 4 ventilatora i kada je brzina na minimumu iz kućišta se čuju ventilatori na NH-D14. ako nećeš da stavljaš neku makinu koju ćeš mnogo da overklokuješ, onda slobodno uzmi verziju sa 700rpm ventilatorima. inače kućište ima ekstra rešenja za filtere za prašinu, jednostavmo se skidaju i čiste pa čak i filter za napajanje. kućište je vrlo prostrano i jako dobro je rešen menadžment kablova. i da, ako ti je hlađenje najbitnije, imaš i verziju na kojoj možeš da staviš još 4 120mm ventilatora na bočnoj strani.

600T mi se sviđa, ali je po većini reviewova i ljudi koji su iznosili svaja lična iskustva problematičan prednji 200 mm ventilator. Gornji se može zamjeniti sa 2 120 mm ventilatora, dok je prednji malo teže zamjeniti zato što je debeo 20 mm, a ne 30 kao većina 200 mm ventilatora. Isto tako, gledao sam šta sve mogu nabaviti od 200 mm ventilatora i nemam puno izbora, može se nabaviti Cooler Master Mega Flow 200, koji se vrti na 700 rpm i ima suludu specifikaciju od 110 CFM za koju oni sami kažu da je nema na 700 rpm već na full speed (šta god im to značilo); nažalost niti jedan "pravi" proizvođač ventilatora (mislim na Noctuu, Scythe, Nexus...) ne pravi ventilatore u ovoj dimenziji, tako da mi to i nije baš dobra zamjena... hlađenje jeste bitno, ali sa tim nemam problema pošto sam predimenzionisao hladnjak procesora, imam samo jednu grafičku, a ne planiram se baviti overclockingom...

Poslednja izmena:
@ Max Power

ne znam šta da ti kažem.... kućište imam već 6 meseci i evo sad prvi put čujem od tebe za probleme sa ventilatorima :( kompjuter bukvalno ne gasim čak ni kad spavam a zbog SSD diska mi je isključena i hibernacija, tako da ventilatori rade 24/7 bez ikakvih problema ili promena u radu. što se tiče zamene gornjeg vintilatora, to nije problem ima dovoljno mesta i za ventilator debljine 30mm, dok za prednji ventilator problem predstavlja način "kačenja" putem nekih nosača koji oduzimaju jedno 5-6mm tako da ventilator debljine 30mm ne bi mogao da "uđe", jedino da se direktno ušravi za kućište jer ima dovoljno mesta između kućišta i nosača za hard diskove. ja sam hteo da ih promenim jer mislim da sa ovim postojećim ventilatorima na 700rpm nije dobro provetravanje kućišta, pa sam hteo da stavim NZXT FN200 kao gornji, Corsair CC650D-200MM kao prednji i Noctua NF-P14FLX kao zadnji ventilator. to još nisam uradio jer se premišljam da li uopšte time da se zamajavam jer sad sa ovim fabrčkim ventilatorima, temperatura u kućištu ne prelazi 50C u full loadu a "teram" i7 970 OC na 4.40GHz.
meni je kućište prelepo i extra kvalitetno urađeno u odnosu na neka druga kućišta tipa NZXT, Cooler Master, Thermaltake i sl u tom cenovnom rangu.

ako pričamo o lepoti, najlepša su mi BitFenix kućišta, ali cena.............. brrrrrrrrrrrrr....... od 4 glave pa naviše......

http://www.bitfenix.com/global/en/

Mislio sam problematičan što se tiče buke, navodno je montiran previše blizu prednje maske. Kada se izvadi u slobodan prostor, uopšte nije bučan, ali se poprilično čuje kada se vrati u kućište (tako makar kažu na internetu, lično nisam vidio/čuo)... gornji, navodno, ne pati od tog problema. Možeš li da napišeš svoje dojmove što se tiče bučnosti kućišta (iako je ovo vrlo subjektivna stvar; mom kolegi ventilator stock hladnjaka procesora radi na 2700 rpm i njemu je to tiho:S:)? Vidim da imaš NH-D14 i on ti je glasniji od kućišta... da li su ventilatori na full brzini ili si stavio U.L.N.A. adapter? Da li se čuje ventilator od grafičke? Hvala unaprijed :)

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
ventilatori na NH-D14 su na punoj brzini. što se tiče samih ventilatora na kućištu, kada su i oni na punoj brzini, rekao bih da se čuju isto kao ventilatori na NH-D14. moram da napomenem da sam ja stavio 2x NF-P14 na NH-D14 i čini mi se da je NF-P14 na punoj brzini malo tiši od NF-P12 na punoj brzini. probao sam da u BIOS-u stavim CPU Smart Fan Control> Enabled i CPU Smart Fan Mode> Voltage i onda se ventilatori vrte na oko 700rpm i to je stvarno bešumno....e da, u međuvremenu sam, mereći temperature u kućištu i oko procesora sa nekom termo sondom, uspeo da polomim peraje na zadnjem fabričkom ventilatoru na kućištu pa sam i tu stavio NF-P14 i rekao bih da je za nijansu tiši od fabričke 12ce. što je najvažnije temperatura u kućištu mi je pala za 3°C!!? tako da sam sad prelomio i jurim da kupim Antec Big Boy 200mm da ga stavim umesto gornjeg. on navodno ima čitavih 133cfm na 800rpm sa bukom od 30dBA, što bi trebalo da je drastično bolje od ovih fabričkih na 700rpm, 76cfm i 24dBA. pazi sve su ovo podaci od proizvođača, ja im lično ništa neverujem jer sam imao mnogo loša iskustva sa par njih a naročito sa CM.
iskreno to oko buke je sve vrlo relativno, trebalo bi je izmeriti kao i stvarni protok vazduha, pa tek onda doneti neku odluku. meni lično su ovi Noctua najtiši koje sam do sada probao i onako "na osećaj" dobro "duvaju" za brzinu od 1300rpm. i mislim da je tu negde gornja granica za broj obrtaja ventilatora. imao sam na prošlom kućištu neke AVC ventilatore, 80 x 80mm, koji su na sebi imali senzore za temperaturu sa regulacijom obrtaja i bili su dosta tihi do jedno 35°C u kućištu i njihovih jedno 2000rpm, a onda počinje ludilo.... na jedno 45°C dostižu max broj obrtaja od 3800rpm i ko zna koliki nivo buke.... plus na procesoru sam imao Hyper TX2 i pošto je originalni vent go q**ac, stavio sam neki AVC od 90mm i 5000rpm. jeste da je ovaj AVC bio PWM ali je to na punoj brzini pravilo toliku buku, da se čulo u drugoj sobi iza dvoje zatvorenih vrata.... hehehe...onda je mojim mukama došao kraj... kupio sam 600T i NH-D14 :)
što se tiče grafe, ventilator mi je podešen na AUTO i on se na "leru" vrti na nekih 40% obrtaja (max broj obrtaja mu je 3800rpm). najviše što sam uspeo da zagrajem grafu je bilo na nekih čini mi se 75-76°C i tu se vent vrti na nekih 55% i to se već čuje više od svih ostalih ventialtora u kućištu!! na 100% brzine tj na tih 3800rpm, ventilator je užasno bučan, skoro bi se reklo da skroz potiskuje buku od ostalih ventilatora.
meni je jako žao što kada sam ja kupio ovo kućište nije bilo ovog modela sa ventilatorima na 1000rpm i bočne stranice sa prozorom za 4 dodatna 120mm ventialtora. samo da ti napomenem još jednu stvar, a to je da je kućište OZBILJNO veliko u svakom smislu, ono što se kaže baš je gabaritno..... zauzimaće ti dosta mesta ispod stola ili gde god da ga staviš, a unutar kućišta prostora koliko voliš i želiš....

p.s. provalio sam da se najviše čuje i da mi najveću buku pravi ventilator na napajanju....

Poslednja izmena:
Hvala na informacijama :) Što se tiče veličine kućišta, to stvarno nije problem, što veće - to bolje. Što se tiče ventilatora... na staroj konfiguraciji sam imao NH-U9B sa 92 mm ventilatorom koji se vrti na 1600 rpm i NF-S12 na 1200 rpm. Ispočetka nisam obraćao pažnju na buku, ali sam prilikom jedne "intervencije" odlučio da probam adaptere koji su došli uz ventilatore. To je bio preporod: na hladnjaku sam spustio sa 1600 na 1000 rpm, na kućištu na 900 rpm. Prilikom kupovine novih komponenti sam morao zamjeniti hladnjak, te sam kupio Rasetsu; trenutno se vrti na nekih 550 rpm i bešuman je; S12 je zamjenio GentleTyphoon na 800 rpm, koji je takođe vrlo vrlo tih. Takođe bih volio da čujem od nekoga mišljenja o novom Graphite-u (600TM), pošto on ima ventilatore na 1000 rpm koji su, navodno, daleko bolji; kontroler ventilatora može spustiti broj obrtaja za 40% (za razliku od običnog koji spušta za 20%). No i dalje me sikira što je kućište poprilično otvoreno, tj. ima dosta šupljina da pobjegnu nepoželjni zvukovi... iz tog razloga mi više odgovara Define R3, ali mi se ne sviđa što ima vrata i što nema prednji USB 3.0 priključak :( Očigledno, idealno kućište ne postoji...

Nazad
Vrh Dno