Šta je novo?

kt400 settings

player

Čuven
Učlanjen(a)
28.04.2001
Poena
604
posto nemam pojma, a misim da nisam sve dobro podesio, molim vas da mi kazete kako da podesim sve bitnestvari u biosu (vezano pre svega za memoriju itd...)

imam gigabyte GA-7va i gigabyte radeon 9000....256 + 128 ddr (mislim da radi na 266...ne znam to drukcije da napisem)....athlonxp 1900+...

thanx unapred

Ako ne znas da je setujes manuelno, onda jednostavno stavi Top perfomance na Enable i mem na Ultra setovanje i to ce vec sam BIOS da odradi. Kasnije, ako je masina stabilna, setuj mem na cas 2 i to ti je za pocetak dovoljno.

Moja preporuka ti je da procitas uputstvo koje si dobio uz plocu. U njemu su objasnjenja sva setovanja ali za pocetak kao sto je Mihha predlozio Top perfomance na Enable

Pre bilo kakvog igranja sa ovim setovanjima uradi Ghost Windows-a, jer moze da se lako desi da ti pukne ili particija ili Windows, ako preteras sa seovanjima. Ne zanam tacno koja setovanja sve postoje na GA 7VAX, ali cu ti reci kako je kod mene na ABit KX7-333 pa ti pronadji ta setovanja kod sebe...

DRAM CAS Latency: 2
Bank Interleave: 4 way
Precharge to Avtive: 2
Active to Precharge: 5
Active to CMD: 2
Enhance DRAM performance: Enabled
DRAM Acces: 2T
DRAM Commnade Rate: 1T

To su neke od opcija koje su najvaznije za performanse...Kada se setovanja podese kako treba dobitak je oko 10-15% na AMD platformi.

Kod GA, koliko se secam, postoji u vrhu i ona opcija FAST Command i nju sam drzao na Ultra, a Top performance sam drzao na Disabled jer mi je pucao Win kada bih to setovao. To je bilo na GA 7VRX ploci. Takodje da bi otvorio setovanja za memoriju potrebno je da na glavnom ekranu stisnes CTRL+F1...

Da, ctrl+F1 to sam zaboravio. Top per... na VAX i VAXP radi bez problema, na VA ne znam, ali znam da joj je arhitektura malo drugacija u odnosu na ove dve ploce, a i BIOS je mozda drugi, jer u knjizici VAX i VAXP se ne pominje VA te je za nju malo drugacije. ZA VRX sam cuo da puca na Top perfomance mada je meni prezivela na jednoj ploci, i onda posle 4 dana pocela da zeza i resetuje comp, te kad je disable, sve je leglo.
Naravoucenije: NE CACKAJ PO BIOS-u I NE UKLJUCUJ MAX SETOVANJA kad radis masinu kupcu, jer ces ti ici da ispravljas krive Drine. Stavis na normal i nema glava da te boli. To nema veze sa ovim, al mi pade na pamet.

delimir je napisao(la):
Pre bilo kakvog igranja sa ovim setovanjima uradi Ghost Windows-a, jer moze da se lako desi da ti pukne ili particija ili Windows, ako preteras sa seovanjima. Ne zanam tacno koja setovanja sve postoje na GA 7VAX, ali cu ti reci kako je kod mene na ABit KX7-333 pa ti pronadji ta setovanja kod sebe...

DRAM CAS Latency: 2
Bank Interleave: 4 way
Precharge to Avtive: 2
Active to Precharge: 5
Active to CMD: 2
Enhance DRAM performance: Enabled
DRAM Acces: 2T
DRAM Commnade Rate: 1T

To su neke od opcija koje su najvaznije za performanse...Kada se setovanja podese kako treba dobitak je oko 10-15% na AMD platformi.

Kod GA, koliko se secam, postoji u vrhu i ona opcija FAST Command i nju sam drzao na Ultra, a Top performance sam drzao na Disabled jer mi je pucao Win kada bih to setovao. To je bilo na GA 7VRX ploci. Takodje da bi otvorio setovanja za memoriju potrebno je da na glavnom ekranu stisnes CTRL+F1...

mozda je glupo pitanje, ali....jel to ne predstavlja nikakvu vrstu overclock-A, vec samo malo drukcija setovanja?

podesio sam kako ste rekli, samo postoje jos neke opcije koje ne znam kako da setujem:

tras non-ddr400/ddr4000
dram burst lenght
dram queue depht
write recovery time
dram twtr

help me :)

player je napisao(la):
mozda je glupo pitanje, ali....jel to ne predstavlja nikakvu vrstu overclock-A, vec samo malo drukcija setovanja?

podesio sam kako ste rekli, samo postoje jos neke opcije koje ne znam kako da setujem:

tras non-ddr400/ddr4000
dram burst lenght
dram queue depht
write recovery time
dram twtr

help me :)

Jel ti radi mashina na setovanjima koje je dao Delimir!? Posto i ja imam 7VA i sa Top Performance ne dize Win a bilo koja ostrija setovanja memorije pr. 2-5-2 mashina ne POST-uje. Izgleda da ova moja memorija i nije bas original Samsung ili je los primerak ploce

Blade je napisao(la):
Jel ti radi mashina na setovanjima koje je dao Delimir!? Posto i ja imam 7VA i sa Top Performance ne dize Win a bilo koja ostrija setovanja memorije pr. 2-5-2 mashina ne POST-uje. Izgleda da ova moja memorija i nije bas original Samsung ili je los primerak ploce

Bice da je ipak do memorije. Ako ti sa labavijim tajminzima sve radi kako treba onda ploca ne moze da bude nikako.

Mozda nije bas vezano za temu ali memorija zna nekada da bude problem. Konkretno:

Infineon PC2100 je kod mene radio na 176MHz 2-3-6-3-2-2 napon na 2.85V. SVI testovi prolaze OK kao i testovi memorije (memtest86 ili goldmemory) medjutim kada igram neku igru posle recimo 1h, 2h ili nekada ceo dan masina se smrzne. Prvo sam mislio da PCI128 pravi probleme, nedelju dana sam probao sve zive kombinacije, latency patcheve, pa onda kombinaciju mali mnozilac visoki FSB i veliki mnozilac i mali FSB i tek sa ovim sam shvatio da memorija zeza. Probao sam i na najlabavijim setovanjima i isto. Onda sam spustio FSB na 168 a podesavanja na 2-2-5-3-2-2 a mozilac podigao sa 10.5 na 11 i sada radi kao sat :D

Poz
Ja sam na GA-7VAX stavio sva ova setovanja koja se nalaze u ADVANCED CHIPSET (CTRL-F1) na najbrza setovanja. Elem za neke sam znao sta rade, ali neke (one pri dnu tabele) nisam imao pojma. Brat mi reko da ih ne diram, ali kao svaki srbin nisam mogao da odolim da probam. Kad sam resetovao komp nije hteo da POST-uje, pisti, vristi i lampica na monitoru trepce. Posto GA ploce imaju jebeni Dual-BIOS, trebalo je valjda da se sistem podigne na drugom BIOSU i resetuje setovanja (valjda bi tako trebalo - ploca nema Clear-CMOS ). Posto nije nikako hteo da se startuje, odneo sam ga u servis, ali mi tip nije dao da vidim kako ga je popravio.

Pitanje: Kako se resetuju setovanja na ovoj ploci? Da nije mozda da treba da se izvadi baterija sa ploce pa da se vrati (u sta ne verujem)?

Odgovorite mi zato sto ne smem ponovo da prckam po tim setovanjima, sta ako ne POST-uje, a bula mi da ponovo idem u servis.

Nasty_Nick je napisao(la):
Poz
Ja sam na GA-7VAX stavio sva ova setovanja koja se nalaze u ADVANCED CHIPSET (CTRL-F1) na najbrza setovanja. Elem za neke sam znao sta rade, ali neke (one pri dnu tabele) nisam imao pojma. Brat mi reko da ih ne diram, ali kao svaki srbin nisam mogao da odolim da probam. Kad sam resetovao komp nije hteo da POST-uje, pisti, vristi i lampica na monitoru trepce. Posto GA ploce imaju jebeni Dual-BIOS, trebalo je valjda da se sistem podigne na drugom BIOSU i resetuje setovanja (valjda bi tako trebalo - ploca nema Clear-CMOS ). Posto nije nikako hteo da se startuje, odneo sam ga u servis, ali mi tip nije dao da vidim kako ga je popravio.

Pitanje: Kako se resetuju setovanja na ovoj ploci? Da nije mozda da treba da se izvadi baterija sa ploce pa da se vrati (u sta ne verujem)?

Odgovorite mi zato sto ne smem ponovo da prckam po tim setovanjima, sta ako ne POST-uje, a bula mi da ponovo idem u servis.

Imao sam isti problem na 7VA (nema Dual-BIOS i nema clear CMOS). Resio sam ga tako sto sam izvadio bateriju i vratio je posle nekoliko minuta. Shit postupak ali tako je.

BTW, ajde neka neko shbne neki link, gde postoji lepo objasnjeno za svaku opciju ponaosob sta radi, osim ovih koje su nam vec opste poznate

Vrh Dno