Šta je novo?

KT3V i temperatura

blue

Čuven
Učlanjen(a)
12.03.2002
Poena
785
Pre par meseci drugu je nabavio KT3 i XP1700+ Palomino. Problem je nastao jer temp prikazuje visoke cifre kroz razne utility programi i BIOS. I to bez obzira koji kuler stavim (cak i sa Volcanom 9) ode na 60 stepeni. Menjan je i procesor ali problem je ostao. Tada sam postavio thread da li neko zna resenje ovog problema, ali bez uspeha. Zanima me da li se u medjuvremenu nesto promenilo, i da li je neko od ljudi koji je imao iste probleme uspeo da ih resi nekim updateom BIOS-a ili na neki drugi nacin.

Koliko je meni poznato, ljudi su rekli da se ne obazires na te probleme. Na mojoj KT3V opet temperatura i ne laze toliko (10-20-%)

Kod mene je sa 1700+ oko 60 u proseku,a ide i vise.

Bios za kt3v (i kt4v, posto je isti) je doziveo skoro 10 revizija, pa je logicno da bi bilo zgodno update-ovati ga. Verzija biosa 1.9 resava i (kako je msi to obelezio) "Modify CPU temperature detection". Ako imas neki raniji bios onda prvo njega promeni pa da vidimo kako je nakon toga. http://www.msi.com.tw/program/support/bios/bos/spt_bos_detail.php?UID=385&kind=1

S obzirom da imas palomino koji se prilicno greje visoka temperatura nije za cudjenje. Ako je sve stabilno, i ako temperatura u samom kucistu nije vise od npr. 50C (pri najvecim vrucinama) ja ne bih brinuo. Jel ima neki realan problem u radu racunara?

Nema bas nikakav. Ne znam ni da li da se zezam sa update-ovanjem BIOSa,kad to nikad dosada nisam radio.

Pa, jedna od prvih preporuka od strane msi-ja u vezi update-ovanja biosa je da to ne treba raditi ukoliko se nema problema sa racunarom i ukoliko covek nije siguran sta radi. Potencijalna opasnost lezi u mogucnosti da npr. nestane struja (ili npr. slicajno sutnes nogom power ili reset taster) u kljucnih 20ak sekundi koliko traje brisanje postojeceg biosa i upisivanje novog.

Sustina je da na hd (kome mozes da pristupis preko sistemske diskete) snimis flasher (u tvom slucaju to je fajl amifl827.EXE) i sam bios (to je za tvoju plocu A6712VMS.1B0 , oba pomenuta fajla se nalaze u zipu na linku koji sam dao). Ja npr. to radim sto oba fajla snimim na c:\
Zatim dignes sistem sa sistemske pa kucas c: ( pa enter), a onda kucas amifl827 A6712VMS.1B0 (pa enter). Nakon toga bice ti ponudjeno da se stari bios sacuva, pa mozes izabrati ime za taj fajl (tipa oldnjesra.prc) a to mozes i preskociti. Posto ce flesher da prepozna da imas nekakav bios, ukoliko se odlucis da fleshujes prvo ce se uporedjivati da li novi bios odgovara bios chipu, pa ce tek onda da ti se nudi da krenes fleshovanje. Ako tada odlucis da nastavis, nema nazad, samo se pomoli da sve bude ok u sledecih desetak sekundi. I to je to, posle toga izlazis iz fleshera i gasis masinu, pa se ponovo molis da se ekran upali kad je ukljucis.

Preporuka je i da se flesher i bios ne stavljaju na disketu (iako se dugo vremena upravo to preporucivalo) cisto da disketa nije ostecena na nekom mestu pa da se usred fleshovanja taj proces prekine jer disketa ne moze da se ocita. Sve probleme koje sam ja video da su ljudi imali sa fleshovanjem, su nastajali zbog toga jer su skinuli pogresan bios odnosno pogresno su detektovali svoju plocu. U tvom slucaju ne verujem da bi to bilo bas verovatno.
Takodje na forumu ima i onih koji su imali problem jer su zaboravili da svoje overklokovane masine spuste na default pre fleshovanja (a sto je obavezno, osim ukoliko nekog bas boli q. dal` ce fleshovanje da se korektno zavrsi)

Ako se dakle odlucis da to uradis (ovo vazi za sve koji imaju kt3v i ktv ploce, kao i njihove L varijante koje imaju integrisanu mreznu kartu) onda skidas poslednji bios, a to je ovo http://us-download2.msi.com.tw/support/bos_exe/mbd_bios/6712v1B.zip

Btw, i da nisam ovo sve napisao, u zipu se nalazi dokument (na engleskom) koji je sasvim jasan oko toga sta treba uraditi.

Inace, MSI je, za one koji bas imaju frku i ne snalaze se izvan widnows okruzenja, napravio i aplikaciju MSI Live Update koja omogucava da promenu biosa uradis dok si vezan za net, dakle totalno opusteno. Tom aplikacijom se vezujes za msi koji ti proverava da li imas poslednju verziju biosa, pa ako nemas nudi ti da se to zameni. Licno to nikad nisam radio (naucio klasicno iz dosa) ali ne vidim zasto bi bilo problema ukoliko ispostujes njihove savete da treba iskljuciti sve zahtevne aplikacije koje eventualno rade, kao i antivirusni program. Posto je vrlo verovatno da je taj utiliti koji se nalazi na cd-u od ploce starija verzija (verovatno v2x) od one koja je aktuelna bice ti prijavljeno da je za uspesan ishod potrebno imati poslednju verziju, a to je 3.58.000 (koja uzgred ima 3.58MB, inace mozes da je skines sa linka gde se nalaze utili za tvoju plocu)

Ipak, ako ti sve radi dobro onda nema potrebe da menjas bios (niti se preporucuje), a ja ovo napisah zato sto ni ja nisam imao realne potrebe da to radim (na ovoj ploci) ali mi je tako nekako komotnije jer osecam da time smanjujem (ne mnogo) verovatnocu za javljanjem buducih "negativnih" dogadjaja, slicno kao i kada bez trenutne i realne potrebe npr. upateujem softver sa nekim servis pakom ili npr. drajvere od graficke.

Poslednja izmena:
@blue: jel kuciste otvoreno ili zatvoreno ? jel stoji u onim stolovima "za racunare" sto imaju "mesto za kuciste" ? Kakvo je kuciste ? Sta je u njemu od kartica ?

gx-x je napisao(la):
@blue: jel kuciste otvoreno ili zatvoreno ? jel stoji u onim stolovima "za racunare" sto imaju "mesto za kuciste" ? Kakvo je kuciste ? Sta je u njemu od kartica ?
blue je ovo pitanje postavio u aprilu 2003 :trust: . Do sada je mogao pesice da stigne do Madagaskara :d uz malo plivanja. Gledajte malo datume postova Air Jordan.
2 AJ : flashuj najnoviji ili neki noviji BIOS tj 1.9 i noviji i videces drasticni pad temperature, takodje koristi Motherboard monitor. Imao istu plocu i isti problem koji se tako resava. DS9 ti je sve lepo objasnio. Flashovanje nije nikakva mudrost.

Cao

DS9,update-ovao sam BIOS,nije bolelo ;)
Sad mi je temperatura niza za oko 6-7 stepeni.
Sta da podesim u DRAM settings i u Frequency/Voltage settings?
E,sad,kad se povecava mnozilac,npr. sa 11 na 12,da li je to onda i automatsko podizanje takta za 10-ak %? (npr. 11x133=1463, a 12x133=1596?)

Poslednja izmena:
Super. Inace jeste, to je podizanje takta.
Dakle to sto radis se zove overkloking (procesora) jer fsb (od 133MHz) mnozis nekim mnoziocem koji je za tvoj procesor po defaultu 11 (za moj 2000+ je npr. 12.5x133). Posto bi moglo da se desi da imas zgodan procesor za overklock mozda bi mogao sa vise da ga mnozis ali se bolji rezultati dobijaju (odnosno racunar brze radi) ukoliko umesto npr. 12x133 sistem podnese npr. 10x166.
Za memoriju je najsigurnije (a uglavnom najsporije, ali to sporo nije bitno sporije od najbrzeg, u tvom slucaju) da se setuje na Auto ili By SPD (ovo spd shvati da je to setovanje na kojoj je proizvodjac zamislio da memorija radi dobro). Sto se voltaze memorije tice ona nije toliko presudna (u tvom slucaju) kao npr. voltaza procesora, s tim sto stoji da je u ekstremnom oc-u svae bitno . U principu za normalan ili vrlo blago overklokovan sistem ostavi sve na auto (osim mnozioca, a ako bi hteo da izvlacis maksimum iz svog sistema onda prvo procitaj sticky u OC sobi foruma ("kako overklokovati") i ostalo sto su ljudi pisali. Kad god budes menajo neki parametar u biosu, menjaj jedan po jedan, a nakon svakog menjanja pokreni neki program za testiranje da bi video koliko se dobija/gubi u testu, i naravno uradi nesto uobicajeno pod win. da bi osetio da li je izmerena razlika primetna u realnom radu. Ovo naglasavam zato sto su neka ispitivanja (ona za koje ja znam nisu bila skoro, mozda pre 4-5 godina) pokazala da razlika u preformansama treba da bude veca od ~10% da bi uzorak populacije prosecnih_korisnika osetio ubrzanje/usporenje, a da prilicno mali broj ljudi moze da bude uverena u razliku ukoliko je ona niza od 10%.

Prakticno, ja bih probao da taj sistem malo po malo doteram, ukoliko moze da podnese, do 166MHz (npr. 10x166) , pa ako se npr windows dize bez problema i nemas neki bitan problem sa njim onda ga testiras sa nekim softverom koji maksimalno opterecuje procesor. Ako sve prodje u redu onda moze tako i da ostane. Za temperature na tvojoj ploci moze da ti bude zanimljivo da razliciti programi razlicito prijavljuju temperaturu, pa bi bilo zgodno da probas vise njih (npr. msi-jev PC alert i npr. speedfan, kod mene prvi pokazuje za 4C visu t. nego speedfan iako je npr. t sistema identicna)

Ukoliko se desi da sistem nece da se upali (nakon sto si cackao u biosu). izvadi kabl od napajanja, prebaci jumper za cler cmos, sacekaj desetak sekundi, pa vrati jumper, vrati kabl i pali masinu pa ponovo podesavaj bios.

Mislim ovo je cisto da se snadjes, a za vecinu pitanja koje bi eventualno mogao da imas udri search na forumu, pricalo se o svemu ovome dosta.
Ako te nesto bas za kt3v zanima onda to unesi kao kljucnu rec u search.

&pozdrav!

Air Jordan je napisao(la):
DS9,update-ovao sam BIOS,nije bolelo ;)

Btw, i ja sam malopre - sada jedna starija chaintec-ova ploca, 6LIA (intel), bez problema vidi maxtorovu 80icu. Sa prvobitnim biosom videla je max 40gb.

Evo probao sam da oc-ujem.
Stabilno mi je 10,5x145,sa performansama izmedju 1900+ i 2000+,ali se u realnom radu izuzetno oseti.

Poslednja izmena:
A ono u MSI PC Alert-u,sto ima Cooler XP,jel treba to stalno da bude ukljuceno?

Moze i ne mora, kako hoces, to inace sluzi da se delovi procesora koji se trenutno ne koriste iskljuce, i zato se procesor generalno manje zagreva (zbog toga ces primetiti da je temperatura kada procesor nije mnogo opterecen prilicno manja kada je to "softversko" hladjenje ukljuceno). Inace takvu opciju imas i u biosu (ali se nesto drugacije zove), uvedena je cini mi se od revizije 1.7. Ja licno drzim iskljuceno.

Ja imam MSI KT3V i Palomino 1700+@2000+. Kuler je CoolerMaster Aero 7 Lite koji se vec danima vrti na minimalnih 1900 rpm. Temperatura koju prikazuje BIOS i program koji se dobija uz plocu je 55 stepeni pri vecem opterecenju masine....

kUdtiHaEX je napisao(la):
Ja imam MSI KT3V i Palomino 1700+@2000+. Kuler je CoolerMaster Aero 7 Lite koji se vec danima vrti na minimalnih 1900 rpm. Temperatura koju prikazuje BIOS i program koji se dobija uz plocu je 55 stepeni pri vecem opterecenju masine....
sto je prilicno realno jer je u pitanju overklokovani palomino (da li je povecavan napon?) koji je i inace furuna.

Da li samo podizanje napona procesora podize performanse,ili posredno,time sto omogucava da se vise podigne FSB?

Ortaku na toj ploci T'bird 1333 radi na 45-50C hladjen sa TT6+

Minja je napisao(la):
sto je prilicno realno jer je u pitanju overklokovani palomino (da li je povecavan napon?) koji je i inace furuna.

Ne nije podizan napon, radi bez problema kao 2000+ bez podizanja napona.

Jel moze neko da mi odgovori? Da li samo podizanje napona podize performanse?

Jok, ako samo podignes napon a ne podignes klok. Slicno pitanje bi bilo da li se samim! smanjenjem temperature podizu performanse - naravno da ne.

Ovo gore vazi kada "performanse" shvatamo uobicajeno, odnosno kao brzinu racunara.

Ukoliko bi pod performansama podrazumeveao vrlo striktno i npr. vreme/verovatnocu otkaza neke komponente, onda bi moglo da se diskutuje, pa bi neki ljudi mogli da tvrde da podizanje voltaze (u odnosu na default) npr. smanjuje performase procesora jer npr. smanjuje njegov "prosecni zivotni vek [sa npr 15 godina na 13 godina]".

Dakle, ne povecava brzinu procesora samo podizanje voltaze.

Poslednja izmena:
Znaci podizanje napona povecava prostor za podizanje kloka?

Tacno, do odredjene granice. Za athlonxp bi ta granica bila 1.8v (ako se dobro secam sta su pravi overklokeri na forumu pominjali) al tako nesto treba veoma dobro hladjenje. Sa obicnim ventilatorima ja ne bih prelazio 1.75V, a i tada mogu da se ocekuju svakakvi problemi pogotovo ako se to radi na procesoru koji nije previse zgodan za oc., kao sto je to slucaj sa palomino jezgrom. Ako uspes da dodjes do 2GHz sa fsb od 166MHz, i da to stabilno radi danima, mislim da bi mogao da pevas od srece, kada se ima u vidu koji procesor i plocu imas. Koliko bi bi dugo to sve moglo da radi bez posledica (npr. da ne otkazu/naduju_se kondenzatori) je pitanje, al` generalno uzevsi znacajan overclock (blizu samih granica za dati hardver) ume da ostavlja posledice na njemu znatno brze nego kada se "vozi" na default-u ili malo oc-ovan.

Nazad
Vrh Dno