Pa, jedna od prvih preporuka od strane msi-ja u vezi update-ovanja biosa je da to ne treba raditi ukoliko se nema problema sa racunarom i ukoliko covek nije siguran sta radi. Potencijalna opasnost lezi u mogucnosti da npr. nestane struja (ili npr. slicajno sutnes nogom power ili reset taster) u kljucnih 20ak sekundi koliko traje brisanje postojeceg biosa i upisivanje novog.
Sustina je da na hd (kome mozes da pristupis preko sistemske diskete) snimis flasher (u tvom slucaju to je fajl amifl827.EXE) i sam bios (to je za tvoju plocu A6712VMS.1B0 , oba pomenuta fajla se nalaze u zipu na linku koji sam dao). Ja npr. to radim sto oba fajla snimim na c:\
Zatim dignes sistem sa sistemske pa kucas c: ( pa enter), a onda kucas amifl827 A6712VMS.1B0 (pa enter). Nakon toga bice ti ponudjeno da se stari bios sacuva, pa mozes izabrati ime za taj fajl (tipa oldnjesra.prc) a to mozes i preskociti. Posto ce flesher da prepozna da imas nekakav bios, ukoliko se odlucis da fleshujes prvo ce se uporedjivati da li novi bios odgovara bios chipu, pa ce tek onda da ti se nudi da krenes fleshovanje. Ako tada odlucis da nastavis, nema nazad, samo se pomoli da sve bude ok u sledecih desetak sekundi. I to je to, posle toga izlazis iz fleshera i gasis masinu, pa se ponovo molis da se ekran upali kad je ukljucis.
Preporuka je i da se flesher i bios ne stavljaju na disketu (iako se dugo vremena upravo to preporucivalo) cisto da disketa nije ostecena na nekom mestu pa da se usred fleshovanja taj proces prekine jer disketa ne moze da se ocita. Sve probleme koje sam ja video da su ljudi imali sa fleshovanjem, su nastajali zbog toga jer su skinuli pogresan bios odnosno pogresno su detektovali svoju plocu. U tvom slucaju ne verujem da bi to bilo bas verovatno.
Takodje na forumu ima i onih koji su imali problem jer su zaboravili da svoje overklokovane masine spuste na default pre fleshovanja (a sto je obavezno, osim ukoliko nekog bas boli q. dal` ce fleshovanje da se korektno zavrsi)
Ako se dakle odlucis da to uradis (ovo vazi za sve koji imaju kt3v i ktv ploce, kao i njihove L varijante koje imaju integrisanu mreznu kartu) onda skidas poslednji bios, a to je ovo
http://us-download2.msi.com.tw/support/bos_exe/mbd_bios/6712v1B.zip
Btw, i da nisam ovo sve napisao, u zipu se nalazi dokument (na engleskom) koji je sasvim jasan oko toga sta treba uraditi.
Inace, MSI je, za one koji bas imaju frku i ne snalaze se izvan widnows okruzenja, napravio i aplikaciju MSI Live Update koja omogucava da promenu biosa uradis dok si vezan za net, dakle totalno opusteno. Tom aplikacijom se vezujes za msi koji ti proverava da li imas poslednju verziju biosa, pa ako nemas nudi ti da se to zameni. Licno to nikad nisam radio (naucio klasicno iz dosa) ali ne vidim zasto bi bilo problema ukoliko ispostujes njihove savete da treba iskljuciti sve zahtevne aplikacije koje eventualno rade, kao i antivirusni program. Posto je vrlo verovatno da je taj utiliti koji se nalazi na cd-u od ploce starija verzija (verovatno v2x) od one koja je aktuelna bice ti prijavljeno da je za uspesan ishod potrebno imati poslednju verziju, a to je 3.58.000 (koja uzgred ima 3.58MB, inace mozes da je skines sa linka gde se nalaze utili za tvoju plocu)
Ipak, ako ti sve radi dobro onda nema potrebe da menjas bios (niti se preporucuje), a ja ovo napisah zato sto ni ja nisam imao realne potrebe da to radim (na ovoj ploci) ali mi je tako nekako komotnije jer osecam da time smanjujem (ne mnogo) verovatnocu za javljanjem buducih "negativnih" dogadjaja, slicno kao i kada bez trenutne i realne potrebe npr. upateujem softver sa nekim servis pakom ili npr. drajvere od graficke.