Šta je novo?

KT333 besmislica

Nedjo

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
12.07.2000
Poena
800
Evo citam jos jedan opis KT333 bazirane maticne ploce (http://www.tbreak.com/hard/mobo/msi_kt3ultra/page1.html)
Prvi je (http://www.ocworkbench.com/2002/gigabyte/7vrxp/7vrxpp1.htm)
i cini mi se da je VIA napravila zesci corak.
To sto ne mozes stabilno da teras postojece DDR333 module na CAS 2 T1 setovanjima u potpunosti anulira mogucnost rada na 166MHz asinhrono. A i taj asinhroni mod je prilicno besmislen.
Jedina prava stvar ce biti kada se otkljucani Duron/Athlon bude mogao terati na 166MHz (333DDR) uz mem, setovanja CAS 2 1T.
Za to cemo morati sacekati kvalitetniju DDR333 memoriju i KT400, odnosno SiS746 cipsetove (ovaj potonji je, inace, moj licni favorit).
Za sada je KT266A + VT8233A SouthBridge je najbolja kombinacija za SocketA procesore (ovu kombinaciju ima Gigabyteova 7VTXH+.
Sta vi mislite?

Mislim da je do sada uvek trebalo cekati "A" reviziju via chipseta, a ocito da je i ovaj put takav slucaj...

Sami sebe su uvalili u probleme.

Rizikujem da cu biti ekskomuniciran:) - za mene je 761 i dalje najbolji cip-set za amd procesore...

:wave;

A po meni je to razocarenje broj 1 chipset za AMD procesore :(

Znam da se mnogi nece sloziti, mozda cak i Peca, ali, meni SIS nikada nece biti favorit... Posto je VIA od "blam" firme postala "ime", mnogo bi bilo kada bi sutra furali SIS cipset na ZIDA TOMATO ploci, zar ne? Nekako verujem da ce se "stare vrednosti" ponovo ceniti i da ce intel, pa i AMD dokazati da mogu (jer moraju) da se vrate na prva mesta... (sto se cipsetova tice, za intel-a).... Ne znam... VIA pravi odlicne setove cipova, ali pocinje da podseca na nVidia-u... imace 2-3 "generacije" proizvod ispred onih koje mi imamo u racunaru... - zbog cega? Kompetencije. I svi ti novi proizvodi nisu ni r od revolucije nego najblaza, najmizernija evolucija, mali tweak i dorada postojeceg proizvoda sa novim imenom... Zbog cega ce Kt333 biti sustinski bolji od KT266A? OK, prelaskom sa Celly-ja 600 na Durona 900 i KT7 (pre skoro dve godine) bio je zaista veliki pomak na brze i zaista je sve "poletelo"... A onda, nekako nisam osetio taj KT133A i Thunder.... Pa dajte, zar ne mogu da sacekaju ( i jedni i drugi) da razviju nesto sasvim novo, nesto sto bi po ovakvom tempu nazvali KT666A (Via Diablo), i to pocetkom 2003. KT666A nece biti neki napredak sa KT666 ili KT555A, zar ne? A zamislite da smo sa KT266A presli na KT666A? Koliki bi to pomak bio? Ovo je sve naduvavanje balona, kazem ja vama...

Pozdrav

Max, ok ti je razmisljanje ali samo da smo u vremenu IBM-ovog monopola biznis masinama ili Commodore-ovog na polju "igrackih kompova" (neka oproste svi vlasnici Amiga, ali ja sam te racunare uvek kapiram samo kao odlicne igracke :)
E onda lepo firma drzi monopol, R&D rade na tanane i kad napravi sledecu generaciju proizvoda izbace ga i oseca se veliko ubrzanje u odnosu na prethodnu generaciju.

Medjutim, u ovakvim uslovima neprestane trzisne borbe postalo je normalno da se izbacuju nedoradjeni proizvodi i poluproizvodi. Ne sme se ni dan cekati sa izbacivanjem novog proizvoda jer ni konkurencija ne ceka.

Ok, VIA debelo preteruje, SIS je jedva nesto bolji, ali ni Intel i AMD ne mogu da se pohvale sa "cekanjem trenutka za pravovremeno izbacivanje proizvoda". Nvidia mi tu deluje kao naopustenija, medjutim njima ne ide bas najbolje, zar ne ? Mislim na trziste cip-seta, sto se grafickih tice tu su No.1 u svakom pogledu i o tome ne diskutujem. :)

***, tako ce biti sigurno i ubuduce, dok jedna od ovih firmi ne propadne i druga ostane sama. Pa dok se ne pojavi novi konkurent i onda idemo jovo nanovo :)

Pozdrav!

Max, mislim da si jednim delom u pravu, a drugim gresis. Dakle, to jesu neke manje razlike - mozda se primecuju u nekim specificnim primenama. Za ovo cime se ja bavim, skoro da i ne primecujem razliku iznad 1.2 GHz, npr izmedju 1.2C ili XP1800+; samo vidim da je vrlo brzo i to je to (verujem da "rendasi" primecuju razliku - ja koji sam vecinom u editoru, 800 MHz mi je puna kapa). Slazem se da se upgrade ne isplati raditi zbog 200 MHz razlike danas (osim ako nisi vec na 200 MHz :D).

Te firme koje prave te stvarcice bi mogle da sacekaju pravi korak, ali ne mogu i ne zele. Ne mogu zato sto u gustisu *moraju* stalno nesto novo da prave (u gruboj igri ako ne dajes "znake zivota" vrlo brzo te otpisu) i lova mora stalno da bude u opticaju. Osim toga, u takvoj frekvenciji poboljsanja, neki krupniji koraci nisu moguci - nove tehnologije treba da budu standardizovane, usaglasene i stabilne. Da je veci korak moguc odmah, oni bi to i ucinili. Dobar deo firmi (koji ima svoj R&D) obicno napravi raspored na tim A i tim B (ili jos vise njih), pa ih ili pusti da budu jedni drugima interna konkurencija, ili zaduzi tim A da radi nov proizvod (malo odredenije ruke, veci skok) i tim B da radi evolucioni razvoj postojeceg postepenim unapredjivanjem (nemaju sve firme para za ovakvo visestruko R&D).

Vazno je da kupci (mi, jelte) znaju da skokovi nisu toliki da bi vredelo seci vene uzduz i popreko.

Mislim da ne treba imati predrasude prema firmama koje se trude da inoviraju i daju sto kvalitetnije proizvode (tj ne zadovoljavaju se osrednjoscu) - pa tako ni SiS. Mislim, ako napravi dobar proizvod, ne treba odmah podrazumevati da ce biti pravljen samo u implementacijama kao sto je Tomato, PC Chips, Lucky Star i slicno.

silverglider je napisao(la):
Mislim da ne treba imati predrasude prema firmama koje se trude da inoviraju i daju sto kvalitetnije proizvode (tj ne zadovoljavaju se osrednjoscu) - pa tako ni SiS. Mislim, ako napravi dobar proizvod, ne treba odmah podrazumevati da ce biti pravljen samo u implementacijama kao sto je Tomato, PC Chips, Lucky Star i slicno.
Apsolutno se slazem sa tobom Srebrni.
Proricem :D da ce SiS746 da rula.
Ko je citao najnoviji Saletov tekst (odlican je majstore ;))u SK mogao je da vidi da SiS-ov SouthBridge (961) je ubedljivo najbolji I/O kontroler na trzistu.
962 koji ce se naci na 746 ce, siguran sam, biti jos bolji.

Prema testovima na netu Via je napravila dobar cipset ali za DDR 2600. Neverovatno je da su izbacili chipset koji radi u vecini slucajeva sporije kada ubacis DDR 2700 za koji je chipset pravjen.
I posle je Intel prevarantska firma koja drzi monopol.

Ja se seccam da je juzhni most na Via 693 chipsetu bio ata66 i da je u Sandri razvaljivao a da je u realnom radu i vidljivo bio sporiji od Intelovog BX ili ZX chipseta chiji su juzhni mostovi zvanichno bili ata33.

Slichna stvar postoji i kod ata100 standarda juzhnih mostova kod vie i intela danas.

Tako da nije Via nikakva cveccka niti je opet Intel savrshen.

Ako se drzhish takvog razmishljanja Max, onda ti preporuchujem prelazak na Apple i MacOS umesto Wintel, pardon Winviamd kombinacije koju imash trenutno.

Buca

Pa mislim da sa KT333 VIA radi isto sto i sa KT266... I taj cipset nije bio nesto posebno pa su sa A izvadili situaciju.... Sada mozda takav tajming izbacivanja novih cipsetova ima veze i sa proizvodjacima ploca a i u otkrivanju gresaka i nedostataka samog cipseta... Znaci via izbaci cipset, naprave se ploce za njega i posle 2-3 meseca izbaci pin-to-pin kompatabilan A cipset kome su samo ispravljene uocene greske, a vec postoje napravljene ploce i moze odmah da krene u prodaju...

Mada sam se i ja stvarno razocarao citajuci test gigabyte-ovog KT333... rezultati nisu nista, a posebno cinjenica koju je napomenuo Nedjo, da setovanje ploce na cas 2 i 1T command a memorija je Nanya PC2700 (DDR333)... Dobro izaci ce i ploce drugih proizvodjaca koje ce biti brze, stabilnije itd. ali za sada KT333 ne obecava nesto preterano, tako da od VIE mozemo ocekivati nesto samo sa KT333A

Vrh Dno