Šta je novo?

kt133a i 2 HDD-a problem

D-KEE

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
18.10.2001
Poena
649
procitao sam u jednom topiku da kt133a chipset ima problema u radu sa 2 HDD-a. ja imam SOLTEK 75 KAV kt133a cipset i primetio sam da kada stavim drugi hard disk (secundary slave) racunar se ponasa totalno drugacije (prilikom kopiranja sa jednog na drugi hard secka, blokira mi racunar na par sekundi,..., no to sam sve pripisaivao nesrecnoj fiocici za HDD.
da li bi neko mogao da mi prenese svoja iskustva?

A kakva je to nesrecna fioka? Mozda je stavrno u tome problem. I josh neshto Shta sve imash prikacheno? Moj ortak ima Kt133a i 2HDDa i sve mu radi perfektno, ali kada krene neshto da experimentishe sa granama i uredjajima, ima slichne simptome.

primary master: maxtor 40gb 7200
sec. master : cdrw lg16x
sec. slave : fiokica (altrix) u koju ubacim hard koji donesem sa posla - znaci ne tako cesto - samo presnimim to sto mi teba i vadim odmah napolje...

recimo kada nesto kopiram sa harda na hard ima probleme da krene sa kopiranjem tesko mu je da procita ono sto je u direktorijumima i onda krene... neki put krene pa stane pa krene ... (kao da su usli gremlini u komp :) )

ranije mi se javljao problem tako sto je hard "caktao" i odmah zatim se komp na par sekundi blokira... pa onda proradi do sledeceg "cak-a". ajd da kazem da sam to resio tako sto sam kontakte napajanja hdd-a sredio.. malo ih pritego...

ostaje mi da probam sa najnovijim via 4 in 1 i da probam da fiokicu prebacim na primary slave - stvarno nemam ideja sta bi to moglo da bude

Prvo, kada racunar "secka" dok radi sa diskom znaci da disk najverovatnije radi u "PIO" modu, znaci nije ukljucen DMA. Probaj da ga ukljucis pa onda vidi.
Drugo, Zasto taj disk ne vezes, lepo, kao "Primary Slave" tom tvom glavnom disku. Radice mnogo bolje. Ova kombinacija sa CD-om ti ne vaja, 1. Ne valja da CD bude master a HDD Slave, zato ti se racunar i "zbunjuje" 2. Rezaci uglavnom imaju problema sa DMA i u najvecem broju slucajeva rade u PIO modu pa ti je verovatno zbog toga i HDD u PIO modu i racunar secka.
Prepakuj te kablove malo pa javi kako radi...

Pozdrav...

sve sto sam mogao da uradim je da prebacim fiokicu na sec. master a rezac na slave (kombinacija ide kablica, fiokice, kucista i ploce ne dozvoljava drugacija razmestanja). instalirao sam najnovije via 4 in 1 a sada cu da instaliram i via latency patch 0.19. pa cu da vidim kako ce se ponasati - za sada je ok posle instaliranih najnovijih 4 in 1. inace sve je u udma modu (osim cdrw-a koji se prijavljuje kao dma).

D-KEE je napisao(la):
sve sto sam mogao da uradim je da prebacim fiokicu na sec. master a rezac na slave (kombinacija ide kablica, fiokice, kucista i ploce ne dozvoljava drugacija razmestanja).
A sto ne probas da drugi hard vezes direktno na kabl?

nakon instaliranih najnovijih via 4 in 1 i svega ostalog sto se moglo instalirati ukljucujuci i najnoviji bios za matisnu plocu pod w2k hard radi sasvim ok dok pod 98-icom i dalje secka (iako sam i tu instalirao via 4 in 1...) (naravno i pod 98-icom je ukljucen dma mod)

Kao prvo HDD-ove vezi na primar fioku na slave trebalo bi da radi OK (kod mene radi). ranije sam i ja imao problema dok je HDD u fioci bio Sec Master
Inace kod mene je situacija sledeca:
Prim Master - HDD 20gb
Prim Slave - HDD 1gb (fioka nije UDMA)
Sec Master - Teac Rezac
Sec Slave - Teac CD-rom
Inace ako su vezani na istoj grani uredjaji ce se ogranicavati na brzinu sporijeg
Proveri da li fioka podrzava UDMA 33 ili 66

Soltek 75KAV
Prim. Master - Maxtor D540X 40 GB
Prim. Slave - nista
Sec. Master - Quantum 6.4EX u fioci
Sec. Slave - Teac 532
Bez problema u XP-u i 98SE

stax je napisao(la):
Soltek 75KAV
Prim. Master - Maxtor D540X 40 GB
Prim. Slave - nista
Sec. Master - Quantum 6.4EX u fioci
Sec. Slave - Teac 532
Bez problema u XP-u i 98SE

ok hvala - onda je verovatno problem u samom windowsu 98, posto mi sada pod 2k sve radi ok

Koja je napisao(la):
Sec Master - Teac Rezac
Sec Slave - Teac CD-rom

Jel ti rezac IDE ili SCSI.
Molim te, da mi ako je IDE na [email protected]
das odgovor da li mozes kod snimanja da snimas direktno sa CD na CD? Ja ne mogu-imam IDE Teac 8/8/32 i Teac 40x:confused:

Nazad
Vrh Dno