Šta je novo?

krsh mediji, kako spasiti sta se spasiti moze?

Misko78

Čuven
Učlanjen(a)
03.05.2004
Poena
675
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel i5 12600K + Corsair 115i Elite Capellix
Matična ploča
MSI PRO Z690-P DDR4
RAM
Kingston Fury Renegade RGB 3200 4x16GB
GPU
Gigabyte Aorus Master 3080
Storage
Kingston KC3000 + WDC-WD120EFBX
Zvuk
Onboard
PSU
Corsair HX750
Kućište
Phantex P600S
Monitor
IIyama G-Master GB2770QSU
Miš & tastatura
Razer Basilisk Ultimate + Corsair K70 RGB MK2 LP
Laptop
Macbook Pro M3
Mobilni telefon
Iphone 15
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Prvi put kad u DVD rezaci postali pristupacniji nabavio sam Pioneer 106 i tada na moju veliku nesrecu kupio katastrofalne Alfavision diskove i to cak 50 kom. Ipak kako je to bila ona prva serija Alfavisiona koja nije imala odstampane serijske brojeve na samom disku dosta njih je i danas posle vise od 2 godine citljivo. U medjuvremenu sam naucio lekciju kakve medije treba kupovati i zamenio stoseticu sa NEC_om 3500A koji i danas imam i cijim sam radom i posle gomile narezanih diskova zadovoljan. Posto imam gomilu problematicnih diskova koje jedva uspevam da procitam sa NEC_om (sa LG Combom i Pioneer_om 106 situacija je malo bolja), koji uredjaj da nabavim a da je dobar u citanju krsh medija.

Liteon DVD-RW (ili neki Sony klon ako baš nema...) iz poslednjih 16x5/160/165 serija, ubedljivo najbolja optimizacija za čitanje krsh DVD+/-R medija ili neki DVD-ROM kao jeftinije rešenje, ali tu već ne bih znao da predložim konkretan brend/model (opet Liteon/Pioneer svakako). To što izvučeš sa njima to ti je, naravno pride neki recovery softver tipa BadCopy, IsoBuster, CDRoller... ili potraži starije teme za spašavanje podataka sa oštećenih cd/dvd diskova.

andjelkoyu je napisao(la):
Liteon DVD-RW (ili neki Sony klon ako baš nema...) iz poslednjih 16x5/160/165 serija, ubedljivo najbolja optimizacija za čitanje krsh DVD+/-R medija ili neki DVD-ROM kao jeftinije rešenje, ali tu već ne bih znao da predložim konkretan brend/model (opet Liteon/Pioneer svakako). To što izvučeš sa njima to ti je, naravno pride neki recovery softver tipa BadCopy, IsoBuster, CDRoller... ili potraži starije teme za spašavanje podataka sa oštećenih cd/dvd diskova.

Hvala na informaciji, nego diskovi nisu fizicki osteceni nego jednostavno upisivi sloj je bedan pa mi kopiranje traje i po 7-8 sati bez preskakanja "bed sectora". I jos jedno pitanje. Da li te serije Liteon uredjaja bolje rezu diskove od ovog mog NEC_a?

Misko78 je napisao(la):
Hvala na informaciji, nego diskovi nisu fizicki osteceni nego jednostavno upisivi sloj je bedan pa mi kopiranje traje i po 7-8 sati bez preskakanja "bed sectora".
Bez obzira na vrstu oštećenja, ključna je optika sa visokom tolerancijom na slabe i varijabilne nivoe refleksije + dobar algoritam za korekciju grešaka. Vrlo je bitno da i uređaj bude očuvan, idealno nov. Kod fenomena "zaboravljanja" sve zavisi koliko je proces hemijskih promena poodmakao u središnjem sloju, tako da krajnji ishod može značajno da varira od slučaja do slučaja, bez ikakve garancije. Moraš da probaš...

I jos jedno pitanje. Da li te serije Liteon uredjaja bolje rezu diskove od ovog mog NEC_a?
nezahvalno je porediti taj stari 3500, ali recimo da su se novi 160x6s dosta popravili kod -R medija gde je Liteon tradicionalno bio slab (ovo je sve na osnovu iskustva drugih). NEC generalno važi kao dosta bolji rezač u odnosu na Liteon, ali je kao čitač isto toliko lošiji.

Nazad
Vrh Dno