mirzallica je napisao(la):
Inače, sajt je neko drugi radio i sajt je rađen standardnim html-om, ali ću ga ja vremenom prebaciti na PHP&MySQL. Hvala...
Nećeš se ti leba najesti

Ne znam kakav je sajt u pitanju, ali ako je neka pretraga, katalog proizvoda i sl. onda definitivno mora php+mysql. I kad budeš radio php, ne radiš po CMS sistemu, pa da vlasnik sve može sam da odradi, nego unos proizvoda ide preko baze, a vesti na glavnoj stranici i sl. da unosi tako što će editovati stranice.
Ako ga mrzi da edituje stranice, tj. da uči HTML, CSS, php, JS... onda ga rebneš 1000 dinkića.
A ukoliko hoće CMS (da dodaje nove kategorije, ubacuje nove menije i sl, znači nešto kao Joomla templates) onda ispod nekih 700 evrova nemoj ni da uzimaš da radiš. Što im manje kinte uzmeš, manje će te ceniti. Ja sam jednom liku za 3000 dinkića radio program za vođenje autoperionice, sve u php-u i mysql-u, došao mu kući, instalirao Apache, PHP, MySQL i lik mi kaže, oni profesionalni programi vrede više. A ja mu odradio SVE!
Čim se sažališ na mušteriju koja kuka da nema para, propao si. Ako nema para, ne treba mu sajt. Neka prodaje povrće napijaci, pa kad zaradi, nek onda plati sajt.
Kad ti dođe majstor sa 3 razreda srednje da popravlja veš mašinu uzme bar 1000 dinkića + materijal za sat vremena, a ja sa poznavanjem 5 programskih jezika trebam da uzmem 100. Strašno bre.
Kad radiš sajt, najbitnije je da klijenta redovno informišeš šta si odradio na sajtu. Znači danas sam odradio to i to, molim Vas pogledajte, sutra to i to, i tako dalje.
To je s jedne strane dobro zato što klijent vidi da stvarno nešto radiš, a s druge strane je dobro da ako mu se nešto ne sviđa, on će ti odmah reći šta to i nećeš doći u situaciju da posle 2 nedelje niste usaglasili mišljenja.
Ne znam dal se ovde ili na ES-u vodila diskusija o nekim ugovorima pri izradi sajta.
Najbitnije je da ti klijent u pismenoj formi dostavi šta očekuje. Znači treba mu toliko i toliko formi sa toliko i toliko polja, treba mu toliko i toliko strana, toliko i toliko menija itd. Znači da ne bude sad ti si mu uradio neku formu sa 20 txt i list box-ova, a on hoće još tamo nekih 10 dodatnih za istu kintu.
Ja sam se tako par puta opekao, pa sad bez neke vrste online ugovora i ne započinjem. Znači, sad kad klijent zahteva da se sadržaj forme pošalje na email u HTML-u formatu, ti mu uzmeš još nekih 20 evrova. Ako hoće da se generiše PDF dokument, još nekih 20-30 evroa. Ukoliko hoće da se PDF šalje na email u vidu attachment-a, još nekih 10 evrova.
E sad... bitno je ono što sam na početku rekao da klijenta svaki dan obaveštavaš o napretku. Jer, ti sad kažeš, aj da ti ja napravim PDF izveštaje i neko slanje mail-ova, al to će te koštati još nekih 40 evra, a prethodno mu ništa nisi pokazao šta si uradio. Znaš kad će da ti da? Nikad, a možda ni tad.
Aj sad pamet u glavu i ništa ne radi za dž.
P.S.
A to prebacivanje iz HTML u php&mysql, nemoj da te klijent navuče pa da kaže kako tu nema posla. To se naplaćuje isto kao da radiš iz početka sajt. Jer ti dizajniraš bazu, sve iskodiraš u php-u i onaj tekst koji se ranije nalazio na HTML stranicama sada se nalazi u bazi. Znači ti maltene radiš from scratch.
I kad si sve iskodirao, samo mu u bazu uneseš prvih par proizvoda da on vidi kako to radi. Ostalo sve unosi sam. Nemoj i to da mu radiš za dž. I to se plaća nekih $10-$15 ($dolara$) na sat. Pogledati na netu cene za data entry jobs.