Šta je novo?

Kraj za Mac Pro

• Začetnik teme Začetnik teme Doktor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Integrisali ljudi odlične karakteristike zajedno sa ekranom i to je to. Ovako nešto višenema kupce

Ne sto postoji IMac, ali sve se vise ide ka Tablet PC varijantama, koje su sasvim dovoljne da zadovolje vecinu korisnika. Cak, je velika vecina ljudi u grafickoj industriji prilagodila svoj rad daleko jeftinijem PC. Mac Pro jedino moze da prodje jos u video obradi ili nekim laboratorijskim proracunima. Za sve ostalo je suludo skupa i neisplatljiva sprava. Elem, uskoro cemo imati kuci samo ekran, sve ostalo ce se strimovati i biti u oblaku.

Sve bi bilo krasno, kad bi masinu (hardver) iz iMaca na primer stavili u nekakvo kuciste, sto bi otklonilo boljke koje ima iMac. Em uzmimo na primer najaci iMac ~2000$ - cena displeja i sami izracunajte koliko bi to kostalo.

nisu jos obustavili prizvodnju i razvoj, samo razmatraju, za sada

Pa prakticno bi i trebali da zaustave razvoj MP, jer uzmimo slucaj da moj hackitosh iz potpisa na primer postize preko 13.000 pojena u geekbencu, isto to postize na primer neki mp preko 3000-4000$ sto je smesno -.-

Zato bolje bi im bilo da na primer stave u iste te masine jedan procesor tipa i7 26000k ili pak jace, i da prodaju zasebno u kucistu.
Vec mogu pola tehnologija za povade sa novih iMac-ova tako da im za razvoj istih ne bi bilo potrebno oviliko zakasnjenje.
Ali puste zelje, nikad to oni nece uraditi, jer ja bih licno platio do 300eura + za takvu masinu od PC-a sto se tice hardvera, ali MP je maltene bacanje para, pogotovo za nase podneblje x)

Dobro, na sta onda da se instalira OSX Lion Server? iMac? Zar nije Apple pricao posle terminacije Xserve-a da ostaje Mac Pro i da nema razloga za brigu? iMac bas ne izgleda kao srecno resenje za 24/7 heavy load poslove; klasicno kuciste sa dovoljno kulera mi se cini mnogo boljim.

Da samo tehnologija napreduje nekad je bilo nezamislivo imati igračke laptopove

Ovo su samo price, kao i za mini iPhone, veci ekran na iPhoneu, manji iPad i gomila drugih stvari kojima se ljudi bave jer nemaju sta da pisu u vestima. Mac Pro itekako treba da postoji, dual serverska ploca sa 12 coreova sa ECC memorijom i onakvim kucistem i softverom za video i audio produkciju ne postoji nigde, i upravo za to sluzi Mac Pro, zato i jeste najbolja kupovina koja se moze napraviti, onom kome treba za posao. Ako prestanu da ga prave, prestace i sa podrshkom za pro softver, ali to ochigledno nemaju nameru pa nema nikakvog smisla, nikakav iMac ili MBP ne moze da zameni desktop masinu za teske poslove...

Potpisujem sve što si rekao, ali imam strahovit utisak da Apple sve više zapostavlja pro u odnosu na consumer tržište gde leže najveći novci. Lakše će prodati 50 iphonea i još toliko ipada nego samo jednu pro mašinu. Da li si, npr video na šta liči sramotna kreacija koju su nazvali final cut X pro, zbog koje skoro izbila revolucija među korisnicima koji koriste maca za video montažu. Pa i linija mbp je sve bliža običnim korisnicima (npr ubacivanje sd card slota umesto express carda, glossy ekrani...). I sam Lion izgleda kao da je portovan sa ipada...
Tako da ja ne bih u potpunosti odbacio ovu mogućnost.

@radera kupi pancirni prsluk da bi preziveo predstojece komentare na tvoj post 🙂

Dokle god je muzickih studija bice i mac pro-a, ne budite smesni ... laboratoriski proracuni?...

Istina za muzicke studije, ali ne bas i za drugi primer... to su daleko cesce linux masine na serverskim plocama(kao sto su i u Mac Pro) sa Xeon/Opteron procesorima(open cesce Opteron procesori, jer su mnogo jeftiniji od svojih Xeon rivala).

Dobro, na sta onda da se instalira OSX Lion Server? iMac? Zar nije Apple pricao posle terminacije Xserve-a da ostaje Mac Pro i da nema razloga za brigu? iMac bas ne izgleda kao srecno resenje za 24/7 heavy load poslove; klasicno kuciste sa dovoljno kulera mi se cini mnogo boljim.

Mozda ovaj novi Mini Server za 1000evra :d
Ako zaista bi prekinuli razvoj i prodaju Mac Pro racunara, video bi se jos veci skok u broju hackintosh konfiguracija, jer ne samo da ce biti jeftinije, nego nece biti druge opcije. Ja generalno verujem da je sve veci broj uspesno napravljenih hackintosh masina i sa sve manje i manje cimanja, glavni uzrok pada prodaje Mac Pro racunara. Pogotovo kada se uzme u obzir razlika u ceni i mogucnost naknadnog upgrade-a. Mislim da sam video na tonymac forumu, nekoliko dual-cpu konfiguracija sa uspesno instaliranim OSX-om.

Potpisujem sve što si rekao, ali imam strahovit utisak da Apple sve više zapostavlja pro u odnosu na consumer tržište gde leže najveći novci. Lakše će prodati 50 iphonea i još toliko ipada nego samo jednu pro mašinu. Da li si, npr video na šta liči sramotna kreacija koju su nazvali final cut X pro, zbog koje skoro izbila revolucija među korisnicima koji koriste maca za video montažu. Pa i linija mbp je sve bliža običnim korisnicima (npr ubacivanje sd card slota umesto express carda, glossy ekrani...). I sam Lion izgleda kao da je portovan sa ipada...
Tako da ja ne bih u potpunosti odbacio ovu mogućnost.

Vec par godina Mac-ovi nisu vise od 20% ukupnog prihoda Apple-a, samim tim bih mogao da se slozim sa ovim sto si napisao, da se vise fokusiraju na neki consumer segment(mada je to daleko vise, i dalje, "elitni" klub potrosaca, gledano iz ugla cena). MBA je daleko prodavaniji od MBP modela, sto i ne cudi, zbog nekoliko opcija koje poseduje a nema ih kod MBP modela(kao standardne komponente). Iznad sam pisao o sve vecem broju hackintosh konfiguracija, sto sigurno smanjuje broj prodatih iMac, Mac Mini i Mac Pro modela, sto i ima logike, gledano iz ugla cena za iste. Ali ono gde Apple ne mora da "brine" su laptop racunari. Za iole ozbiljniji rad, potrebna je jaca masina, a za prenosne Workstation racunare, imas Macbook Pro i HP Elitebook, Dell Latitude i Lenovo Thinkpad, manji spektar proizvodjaca sa isto manjim brojem modela, koji mogu da se nazovu "prenosnim radnim stanicama". Slazem se za glossy ekrana, ali to svakako nije presudno. Pouzdanost i odabir komponenti svakako jeste. MBP modeli, osim 13ce, nisu consumer segment, to je MBA. MBP 15 i 17 su mobile workstation modeli.
Ne dopada mi se Lion, ali mi MBP radi bolje(tise i hladnije, dok radim na njemu, sa povecom kolicinom javascript-a) i to mi je daleko bitnije od toga da li skrolujem stranicu na trackpad-u u ovom ili onom smeru.

Mislim da je sistem ustvari to sto mi zelimo od Hackintosha.. Zar ne? U stvari sve deluje nekako stabilnije.. 😉

Nazad
Vrh Dno