Šta je novo?

Kraj za eDonkey?

Matador

Čuven
Učlanjen(a)
17.01.2001
Poena
619
Budućnost P2P (peer to peer) mreža je pod znakom pitanja, nakon prestanka rada najvećeg igrača.

Kompanija koja je stvorila najpoznatiju mrežu za razmjenu fajlova eDonkey, je objavila da prestaje sa radom nakon odluke američkog Vrhovnog suda kojim se zabranjuje rad ovih reža.

Predsjednik kompanije MetaMachine, Sam Yagan, je izjavio da i njegova kopmanija prestaje sa podrškom za ovu veoma popularnu mrežu. Yagan kaže da je bio prinuđen na ovaj potez, nakon što je dobio prijeteće pismo od američke asocijacije RIAA, koja se bavi zaštitom autorskih prava umjetnika. Yagan kaže da njegova kompanija nema dovoljno novca za pokrivanje sudskih troškova u eventualnom pravnom sukobu sa pomenutom asocijacijom.

Yagan je najavio da će kompanija promijeniti namjenu postojeće mreže.

obzirom da je i e mule koji koristim /i za koji drzim da je za mene i gomilu specijlaistickih e books ubjedljivo najbolji/ nista nego da pozurimo, jer ga vjerovatno ceka ista sudbina!

Nema od toga nista prijatelju, mnogo puta su oni hteli to da urade pa nisu mogli jer postoji jedna rupica u zakonu koja dozvoljava te programe za razmenu fajlova (legalnih) a oni sami treba da utvrde da li se to zloupotrebljava. To jeste slucaj, ali treba goniti pojedince koji to rade. Pa nece neko valjda da ugasi Yahoo, Hotmail ili Gmail zato sto neko sa njih salje masovan spem??
Uzivaj i ne brini se nista.
Pozdrav

Matador je napisao(la):
obzirom da je i e mule koji koristim /i za koji drzim da je za mene i gomilu specijlaistickih e books ubjedljivo najbolji/ nista nego da pozurimo, jer ga vjerovatno ceka ista sudbina!

Iz istih razloga i ja koristim eMule. Samo ja se ne bih mnogo brinuo za buducnost. eMule i dalje radi, a sa eDonkey mrezom je ionako islo svega 5% ukupnog saobracaja. Uvek ce biti privatnih servera, a i serverless arhitektura se stalno razvija. Sve to mozemo da zahvalimo otvorenoj arhitekturi TCP/IP Interneta 🙂

Poslednja izmena:
...a Vista™ ce imati ugradjen nov P2P sistem kome nije potreban server da bi se razmenili podaci izmedju 2 racunara. Jednostavno, ako oba racunara imaju Vistu mogucnost prenosa podatka je izvodljiv. Ako tako stvarno bude to ce predtsvaljati prakticno neunistivost P2P mreze pa da vidimo onda kakav ce zakon da nastupi na snagu 🙂

Nazad
Vrh Dno