Šta je novo?

Kradja telefonskih impulsa

• Začetnik teme Začetnik teme ziggy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

ziggy

Čuven
Učlanjen(a)
06.05.2002
Poena
609
Par puta sam imao priliku da se susretnem sa ovim, mada se nisam sam toliko zestoko opekao kao ljudi koji su mi pricali, pa rekoh da podelim iskustva. Elem, kao student sam ziveo sa bratom i jos par drugara i bili smo u situaciji da delimo telefonski racun tako sto bismo zapisivali koliko je trajao razgovor, u koje vreme smo zvali i koju zonu, preracunavali to u pare i na kraju kada bismo sve to sabrali tek bismo za desetak dinara gore-dole promasili u proceni kada bi stigao racun za telefon zza taj mesec. Na to smo bili primorani jer je u pitanju bila stara telefonska centrala pa nije bilo moguce izvaditi listing. To je funkcionisalo besprekorno, jer smo svi bili jako odgovorni u tome. Ovo je bio samo mali uvod a sad dolazi glavno. Tom istom vec proverenom metodom sam kod kuce par puta proveravao telefonski racun, i iznenadio sam se kako je uvek bio veci, nekad i zapanjujucih 600 i vise dinara preko ocekivanog iznosa. Znam, sad ce neko reci: "Da li si siguran da neko od tvojih ukucana nije trosio telefon vise nego sto si zapisivao" ,ali napominjem, tada sam korisnik telefona bio samo ja.
Uz neki ritam koriscenja interneta i mojih uobicajenih poziva telefonski racun je iz meseca u mesec bio konstantnih 2000 dinara. Par meseci, zbog razgovora sa inostranstvom bio je skocio za nekih 500 dinara, i to sam i ocekivao. Medjutim, vec posle toga, kada sam komunikaciju sa inostranstvom potpuno iskljucio, racun umesto da se vrati na onih 2000 dinara od ranije, nastavio je trendom 3000 ili nesto manje. Znao sam da nema teoretske sanse da sam trosio toliko. U medjuvremenu sam se cuo sa par drugova koji su imali slicnih problema i u stanovili smo da se radi o sledecem:
u pitanju su telefonski racuni ljudi koji trose telefon malo iznad proseka, znaci ne penzionerskih 500-700 dinara mesecno vec 2 ili 3000 dinara pa navise. Dakle, ljudi koji dosta koriste telefon i za koje se ocekuje da nece primetiti skok u racunu od par stotina dinara. To ne bih primetio ni ja da se nisam posluzio metodom koju sam naveo na pocetku. Pretpostavka je da neko iz PTT-a ili Telekom-a, gde vec, prati korisnike i "gleda" ko je to sa pozamasnim telefonskim racunom i svoje lokalne ili inostrane razgovore obavlja sa svog radnog mesta i utrosene impulse, ili kako vec dodeljuje ono sto je utroseno drugima.
Moji problemi sa telefonskim racunom su volsebno nestali kada sam uveo ISDN.
Skoro je moja devojka imala grdnih problema kada je odbila da plati racun koji je isto tako za par meseci skocio sa njenih konstantnih 1500 dinara na 2300. Trazila je listing (koji nsu iz nekog razloga hteli da joj daju), vikala na sluzbenike, pretila sudom. Na kraju, stigao joj je telefonski racun od 1500 dinara, onaj visak od 800 dinara joj je naneki nacin bio "oprosten", ali otkad je Telekom tako darezljiv prema potrosacima? Mozda je neki poseban razlog bio u pitanju, kao na primer nestasni sluzbenik? Od tada vise nije imala problema sa telefonskim racunom.
Prica o tome kako Telekom, odnosno njegovi sluzbenici koriste telefon za svoje potrebe i te troskove kaleme ostalim neduznim korisnicima nije nova, i vec je otrcana koliko se slusa. Ni sam ne bih dozvolio sebi da sve ono sto iznosim baziram na onome sto sam cuo ali kao slag na tortu desilo mi se sledece:

Majka jedne moje drugarice, inace dama koja sa svojih 40 i nesto izgleda kao manekenka sa modne piste skoro je dobila poziv od svog dugogodisnjeg prijatelja u vezi toga da resi kako da najjeftinije komunicira sa cerkom koja je u inostranstvu. Jednog dana je dosla je kod mene na posao i poceli smo razgovor na tu temu, ja sam poceo da pricam o Skype-u, kao nejjeftinijem nacinu telefoniranja ali ona me je prekinula: "Kaze meni XXXXXXXXXXX:'Nemoj da si luda da trosis telefon, dodji kod mene u postu, nocas radim, nakacicemo se na nekog pa ti pricaj koliko hoces!" Zena mozda nije ni svesna bila koliku mi je tajnu odala, ali kad sam i ovo cuo, definitivno mi je postalo sve jasno. Tim pre, sto zena uopste nije pricala nesto sto je cula, vec nesto sto joj je ponudjeno.
Nije mi uopste bio cilj da ovim prozivam niti trazim neku pravdu, tim pre sto znam da i na ovom forumu ima clanova koji su zaposleni u Posti i Telekom-u koji ce zeleti ovo da demantuju, cisto radi odbrane svoje kompanije i njenog kredibiliteta. Ja u svakom slucaju znam da jeste ovako i nema razloga da bude drugacije u zemlji Srbiji gde se telekomunikacije nalaze pod monopolistickom sapom jedne takve institucije gde ili cete da slusate i trpite kako vas neko potkrada, ili jednostavno necete imati tu uslugu. O demokratiji koja je napolju mozemo samo da sanjamo. Da je srece, ne bi mogla salterusa iz EPS-a kaze da ne mozes da platis struju jer ona strajkuje sledecih sat vremena jer joj neko nije dozvolio da kupi akcije svoje firme, takva bi letela s posla i jos mozda dobila milicijski pendrek po zubima, a tako bi trebalo i sa svakom neradnickom bagrom koja se igra politike i misli da ce blokadom svake raskrsnice da resi nesto u zemlji.
Da ne palim vatru dalje, niti zelim, niti me zanima da cujem obrazlozenja ovdasnjih Telekom-asa i PTT-ovaca. Zeleo sam da cujem misljenja ljudi koji su na slican nacin osteceni, i njihova iskustva u vezi s tim. Jer nije pitanje DA LI nas potkradaju, oni to zaista i rade.

Poslednja izmena:
Pogledaj ovaj tred od nedavno, samo da dodam da bi u nekoj normalnoj zemlji sada najnormalnije mogao da promeniš provajdera/kompaniju koja ti pruža kom. usluge.

stara i poznata prica, vise puta prezvakana...

Imao sam skoro priliku da posetim jednu centralu, pa sam i sam video koliko je JEDNOSTAVNO ljudima u centrali da urade tako nesto. Treba im samo telefonski aparat iz koga vire dve zice. Imaju OGROMAN zid pun razvodnih kutija. Samo dve zice spoje na proizvoljno mesto, i posle se ti pitaj odakle ti toliki racun.

Licumuri ,pokvarenjaci .....zavrsite sami recenicu.

jel neko koristi "moj racun"?
pa neka onda teta za salterom kaze kako ne moze da ti prikaze ceo listing zato sto se ne zapisuje razgovor sa manje od xx impulsa ???????
www.telekom.yu

Najjaca je fora kad mi je salterusa rekla da je izvestaj prosao kroz kompjuter i da vise nije u mogucnosti da mi da listing 🙂

Ja koristim Moj racun, tacan je u paru! Ranije sam ga koristio na obicnom a sada i na ISDN-u i sve radi savrseno. Cak je i prebacivanje na ISDN sve sam odradio, nisam nista morao da radim ponovo. Preporuka!

I da dobiješ račun od 100.000 dinara, i da imaš listing na kome se vidi da je neko drugi zvao inostranstvo i 041 brojeve, opet nećeš moći da se žališ i ostvariš svoja prava PRE nego što račun i PLATIŠ, pa ti vidi... Ili narodski "plati pa se klati" 😀

b4b je napisao(la):
Najjaca je fora kad mi je salterusa rekla da je izvestaj prosao kroz kompjuter i da vise nije u mogucnosti da mi da listing 🙂

na nekim centralama, npr. mojoj listing je moguce pogledati samo za tekuci perio, meni je to dovoljno. u pitanju je Ericsson AXE

Ja takođe koristim uslugu Moj račun i preporučujem je svima. Ona omogućava pregledanje listinga i u toku meseca za koji još niste platili račun, pa možete videti koliko ste impulsa/novca potrošili. Znači, nema smaranja i cimanja sa šalterušama..

Evo i ja da pohvalim "moj račun" (ko da radim u telekomu🙂 ...
Meni si ipak mnogo sviđa mogućnost izvoza podataka pa onda ... npr. Excel ...
pa kojim danima se najviše priča ... ukrštanje sa podacima o radu po smenama i tako ...
Malo mi je samo čudno što nema i te zadnje tri cifre ... a tol'ko je bezbedno otvaranje naloga ... te LIB te slanje na kuću i tako to.

Zoran Milosevic je napisao(la):
pa neka onda teta za salterom kaze kako ne moze da ti prikaze ceo listing zato sto se ne zapisuje razgovor sa manje od xx impulsa ???????
www.telekom.yu

Dobra je ovo stvar, probao sam.
Jos samo da kazem drugovima pa da se rese problema.
Hvala.
Pozdrav!

Od kada sam se prebacio na post-paid mob(vise od godinu dana) i uveo adsl ( od septembra) ne zovem mobilne sa fiksnog i ne koristim dial-up. Normalno je da sam ocekivao smanjenje racuna. Tel mi sluzi samo za razgovore tipa "Da li slobodan/dna i kada ce mo da se vidimo". Standardni racun je bio oko 1100-1200 din pre svega ovoga. Lagano je opao na 700 din ali se i dalje drzao bez obzira na na sve. Tek je u za nov pao na 110 din. Neka inercija u telekomu?

Ako moze mala pomoc u vezi ove usluge moj racun, isgubio sam onaj list sa brojem koji su mi poslali na adresu, jel zna neko kako da dobijem taj broj ponovo, kad sam ponovo popunio zahtev on mi je rekao da je vec poslat, probao sam i mejlom da ih kontaktiram ali ne odgovaraju, jel ima neko neki predlog ?

Ista situacija sa mnom, znaci ako izgubis taj lib broj ispada da ne mozes vise ni na koji nacin da ga ponovo saznas, sve sam pokusao slicno kao i ti, cak sam zvao i tu njihovu sluzbi telefonom, ali nema vajde.

meni su odgovorili .. mislim da treba da ih kontakirash i oni ponivi poshalju

Prijatelju meni je svojevremeno neka dalja rodjaka radila u ptt i lepo zena kaze ja se natelefoniram sa jameriku i onda mile spusti taj poziv nekom ko vetj zove ameriku shta je 5% vishe....
Sve sam ti rekao ...secikese

gozilla je napisao(la):
Ista situacija sa mnom, znaci ako izgubis taj lib broj ispada da ne mozes vise ni na koji nacin da ga ponovo saznas, sve sam pokusao slicno kao i ti, cak sam zvao i tu njihovu sluzbi telefonom, ali nema vajde.

Cekao sam da dobijem lib oko mesec dana.
Za tih mesec dana, slao sam ceste mailove na sve moguce i nemoguce adrese tehnicke podrske telekoma,
ko zna, mozda sam im ja stvarno dosadio pa... :d

https://www.telekom.yu/sajttelekoma/mojracun/LibSendAgain.asp

Preko ovog linka mozete PONOVO da zatrazite lib.
Stvarno radi, posle par dana od prijave,
konacno sam dobio lib. :wave:

Malo pitanje u vezi usluge "Mog racuna"... Skoro sam presao na digitalnu centralu, pa sam neiskusan. 😛 Jel' mora da se aktivira dodatna usluga preko 9813 (valjda je to taj broj, ne znam gde mi brosura) pre nego sto se na istu moze prijaviti.

I jos nesto... Zanima me sta ljudi misle o onome sto pise da se online listanje ZASAD nece naplacivati?! Ako ikad odluce da pocnu da ga naplacuju, hoce li to uraditi bez obavestenja i kolika ce im biti tarifa??!

.neo je napisao(la):
Malo pitanje u vezi usluge "Mog racuna"... Skoro sam presao na digitalnu centralu, pa sam neiskusan. 😛 Jel' mora da se aktivira dodatna usluga preko 9813 (valjda je to taj broj, ne znam gde mi brosura) pre nego sto se na istu moze prijaviti.

I jos nesto... Zanima me sta ljudi misle o onome sto pise da se online listanje ZASAD nece naplacivati?! Ako ikad odluce da pocnu da ga naplacuju, hoce li to uraditi bez obavestenja i kolika ce im biti tarifa??!

Ne treba nikoga da zoves da bi aktivirao "Moj racun".

Samo ti treba veci deo bilo kog racuna,
(onaj deo koji ti ne treba kad placas)
tamo pod sifra korisnika imas 7-cifreni broj.

Posle toga pravac na www.telekom.yu
pa i na naslovnoj strani imas baner za "Moj racun".
Ides na prijavljivanje za uslugu ili tako nesto,
uneses sifru korisnika i e-mail adresu i cekas postara.

A sto se naplacivanja tice, valjda:
1) nece skorije poceti sa tim;
2) nece biti skupo;
3) ce nam javiti da su poceli da naplacuju.

Pozdrav,
Sasha

Poslednja izmena:
Zoran Milosevic je napisao(la):
www.telekom.yu
Ali zato (kao u mom slucaju) mozes da dobijes poruku prilikom pokusaja da vidis listing na njihovom site-u da imas Pupin DKTS centralu i da ona 'trenutno' nije podrzana. Samo Alcatel i neke Siemens centrale su kao podrzane. Ja sam jedino mogao da vidim ukupan broj potrosenih impulsa i ukupan racun.

Meni je skoro stigla opomena pred tužbu zbog neizmirenih računa za tel. usluge . Naravno , morao sam da platim , ali ono što je zanimljivo jeste da mi je opomenu poslala :
Izvršna direkcija regije JUG
Izvršna jedinica Kosovska Mitrovica
Kralja Petra Prvog BB
38220 Kosovska Mitrovica
tel. 9813
[email protected]

A JA ZIVIM U ODŽACIMA , KOD SOMBORA U VOJVODINI !!!!

A SVI ZNAMO DA JE K. MITROVICA MALTENE U "INOSTRANSTVU" !

I poslali su mi njihov žiro račun , ali ja sam ipak bio sumnjičav pa sam novac uplatio po mesečnim računima, jer ko zna možda je opet neka prevara znamo svi kakva nam je država .

Meni uopste nece da otvori stranicu Moj r@cun na telekomovom sajtu! Pise HTTP 500 Internal server error..... Poazite

Meni uopste nece da otvori stranicu Moj r@cun na telekomovom sajtu! Pise HTTP 500 Internal server error..... Pomazite

I ja probah ovo od skoro,pa pokusavam da pohvatam par stvari u vezi ovog "mog racuna" odnosno da pravilno izanaliziram podatke.

1)Imam dve stavke "ostvareni saobracaj". Pre uvodjenja ISDN-a ih nisam imao dve vec samo jednu. Jel to posebno koliko je potroseno telefonskih impulsa na glavni a koliko na dodatni MSN pretplatnicki broj?
2) Na onom grafickom prikazu sta znaci stubac "ostalo"? Koji su to pozivi?
3)Pretpostavljam da se saobracaj obracunava kao: ukupan broj impulsa * cena jednog impulsa, pa na to dodju PDV i 30% na dodatni MSN broj? Jel to to?

Mislim, debilna pitanja ali onaj help koji oni imaju na sajtu nicemu ne sluzi .

Nazad
Vrh Dno