Šta je novo?

Kovergenciju su izmislili sajtovi kao Benchmark..."

Vladd je napisao(la):
Izvinte mislim, ja bih da pitam... KOJI BRE RAT NISKIM CENAMA. Ako je tebi nisko, da ono sto napolju ( sa svom njihovom plateznom moci) kosta 100$ , ovde je 100€.
Nemaš predstavu koliko niske cene od proizvodjača dobijaju prodavci u USA sa kojom porediš. Imaju i mnogo povoljnije carine, takse... Nema šanse da te nabavne cene dobiju ni u Nemačkoj, a kamoli kod nas gde uvoznike računaju kao kupce na malo.

Marže su niske jer tržište nema para a dileri nemaju posla (daj šta daš, radim iz stana bez lagera pa me i ne košta)... a cene su opet visoke jer se malo kupuje. Količina je danas ZAKON (jeftiniji transport, papiri, servisiranje, podrška, bolje iskorišćenje resursa, ljudi, prostora...).

Kad bi videli cene PC delova na kontejner (fco Kina ili čak fco Holandija), neki bi se rasplakali... do prodavnice se to nazida oho-ho. Samo primer: 17inch TFT 16ms vrlo poznatog svetskog proizvodjača (danas stigla ponuda) košta $320 = 260 evra - u Evropi. Mana: minimalna narudžbina 1 kontejner. Ako naručiš više tura u toku meseca - vraćaju ti rebate još par hiljada dolara. A u USA je za bar 20% niže na veće količine...

Shvatam da su mnogi ovde ogorčeni što im nije lako dostupno ono što jeste vršnjacima na zapadu, ali veruj da nisu uvek krivi trgovci. Lako je preći s druge strane tezge (250e za statut, takse i registraciju firme + $3000 na račun kao depozit, koji posle može da se troši) - i videćeš da s te strane sve izgleda drugačije. Mnogi su kritikovali pa na kraju i probali i nisu bili ništa povoljniji ili su brzo nestali ili su radili kako se mora. Ključ je u sistemu a ne u ljudima - ljudi su svuda isti. Sistem treba da napreduje...

notax je napisao(la):
Najveće zarade imaju veliki uvoznici, a krajnji prodavci uzimaju mrvice i kolju se oko 5%. Mislite o tome.
Uzme i država tu dobar deo kolača, ali najveći problem je što su pare i lager - skupi. Ako treba da platiš turu za uvoz 100 hiljada evra (a možeš to i da oročiš u nekoj banci ili Kruna-trade za 2-5 hiljada evra kamate mesečno i da ne radiš ništa!), roba putuje 2 nedelje, carini se 1 nedelju, dileri to preuzimaju i rasprodaju mesec dana... za to vreme cena na tržištu je već pala 10% ili je izašao novi model. Šta ti ostane posle dva meseca od naručivanja - moraš da daješ ispod nabavne cene da bi ponovo oslobodio pare...

Kažem, ljudi su svuda isti, ali naš sistem je takav (standard, zakoni, obrazovanje...). Inače bi svi otišli u uvoznike da je to tako slatka i laka para.

A prica je jos i gora. Na tih 400€ u radnji, odbija se porez ako se iznosi iz drzave plus popust ako pazari za 2-3000€. Sto ce reci, na nasoj granici ga kosta 280€ (Madjarska AFA je 25%). Pa na tih 280 dodas 17% carine, i jedno 30€ po komadu za realni transport (8 kom nije "veliki" uvoznik), pa jos 20€ po komadu kao dnevnice, dodes do cene 380€, u BG na "kucnoj" adresi.

Znaci pojavilo se sitnih 260€ razlike.

Ina ce sam se bavio uvozom delova za elektroniku, i svojevremeno sam nabavljao i kompjutere za moju firmu.

U Budimpesti u Conradu, su nize cene (sa sve AFOM) nego u Minhenu. Na 1000€ sam imao isplacen put (benzin i klopa za 2 coveka), sa placenom carinom. Da sam uzeo robe za 2500€, imao bih ustedu 400€(preko svih troskova), a inace bih tu robu platio u BG kod uvoznika 3700€. Znaci razlika 1600€, sto ja sa tim komponentama zaradim kada ih ugradim u uredjaj.

Odoh u trgovce.

Vladd je napisao(la):
I
Strucnost prodavaca (vecine) necu ni da pominjem. A to kao nije vazno. :p

Vala bas..

Tako ja vidim u SK-u oglas preko cele strane, pise sve i svasta od komp. tehnike... konf. komponente.. ja okrenem da pitam za Chieftec-a 360w, a sa one strane zice _pametna_ devojka sa pitanjem "a sta je to". :wall: Kazem ja "pa napajanje"... a ona ce "samo da pogledam.... hmmmm... nemamo tako nesto". Ja pomislih dobro nemaju Chieftec, a reko "sta imate od napajanja drugih", a ona ce opet "nemamo uopste u ponudi tako nesto.. napajanje." , u prevodu nisam u zivotu cula sta me pitas brate (a na cenovniku joj se mozda vodi kao "ATX power supply" ili sl.) :bottle: :smash:

I sta sad ja treba da shvatim ozbiljno tu firmu koja ni ne zna sta prodaje?! :wall:

Welcome to the jungle..

Vladd je napisao(la):
Odoh u trgovce.
Lepo izgleda na papiru, malčice je druKčije u praksi. Neću da branim trgovce, ovde sam privatno, nisam portparol. ;), ali evo samo drugarski savet iz iskustva kako to izgleda:

Prodaš svoj stan (alternativa je da pozajmiš pare od nekog mafijaša uz 2% kamate mesečno i rizikuješ kolena). Preseliš se s porodicom pod kiriju (300e mesečno), iznajmiš poslovni prostor (400e mesečno), kupiš kancelarijski nameštaj i osnovna sredstva (xxx e), registruješ firmu (300e), zaposliš dva radnika (1500e mesečno sa porezima i socijalom), iznajmiš agenciju da ti vodi knjige (200e mesečno), fiskalnu kasu... ostane ti od stana taman para za početni lager (bez 30k evra lagera ne možeš, ne isplati se za sve trčati po gradu, nekad i nema, gužva u saobraćaju, kupac neće da čeka...). Recimo da nadješ vezu kod nekog distributera da ti daje 'dilerske cene' na reč kao novoj firmi (mogu da pomognem).

I kreneš u posao... Treba ti bar 100e zarade DNEVNO (ako radiš i subotom) da bi pokrio gornje troškove, bez da ti ostane za hleb. Za to treba da prodaš 3-5 računara svakog dana ili sitne robe u vrednosti 1500-2000e (pazar 100-150 hiljada dinara predaješ banci dnevno). Posle mesec dana shvatiš da nisi ni blizu, kreneš u marketing, najpre besplatni i mali oglasi... slabo, velika konkurencija, niske cene. Platiš oglas u časopisu (reda 1000evra), pozove te poneka velika mušterija, shvati da si mali i da ne možeš da isfinansiraš porudžbinu (a da ti oni kasnije plate), niti imaš sve što oni hoće... itd. Taman ti se učini da je krenulo - neko ti opljačka radnju preko noći ili stigne falična serija ili kupac od poverenje nestane sa neplaćenom robom (vidi 'crna lista').

Da ne gušim dalje... statistika kaže da od 4 nove firme - samo jedna dočeka 2 godine rada. Ako budeš srećnik i izvučeš uložene pare nazad - shvatiš da tvoj stan više ne možeš kupiti nazad po istoj ceni, stanovi poskupeli.

Poslednja izmena:
Koji pad cene. Pa ovo je staticno trziste. Trgovci odlucuju kada pada cena (a ne "zapad").
Lager, :D , pa stvarno nije u redu da se spominje. Kao prvo, drzati robu na lageru, i da nema kazne, kojoj pada cena...
A posto se placaju penali, onda lagera nema. Komponente se fiktivno prodaju, i iznesu iz firme kod "dilera"...ili gde god. Administrativno su prodati monitori(8 spomenutih) po ceni sa malom zaradom, tek da pokrije troskove. A po oglasima "krece" od 650 pa lagano dodje do 570. Eto kao "pada". Dilerska moze da bude i 520.. ;)
BTW ko ne zavali 8 monitora za 2 meseca :p
Tu su preduzeca...skole..

Na sledecem casu "pranje" love, tj "uvodjenje" zaradjenih 1000€ u legalne tokove, naravno na legalan nacin. Formiranje "ccerke" firme... ;)

Da ne davim to sve i Dinkic zna (strasno bi bilo da nije tako), posto sam neke stvari "naucio" iz njegovih analiza. Nije mi to struka.
Nesto sam i sam probao.
Sve se to ionako podvodi pod "Lepa Brena pod ord ever" tokove tranzicije, ali stvarno nema mesta kuknjavi trgovaca. Lagano se priblizavamo necemu sto ce biti kompilacija zapada i ovdasnjeg mentaliteta tj (ne)rada.
Zivi bili :D

Ne razumem jed oko cena - vecina cena koje vidim da ljudi ovde ostavljaju po forumu nisu daleko ili se uopste ne razlikuju od maloprodajnih cena ovde po Nemackoj - neke su cak i nize (US je sasvim druga prica i za ostatak Evrope, ne samo za Srbiju i zato US ne treba ni gledati). Evo, rece mi sad skoro Sale za Samsungov 172v (valjda) da moze da se uzme kod vas za vec od 380 - ja ovde ne mogu da ga nadjem bez 440-450 nikako - ej bre, to je 70e razlike. Naravno, povoljne cene vaze za robu koja se uvozi na vecu kolicinu - ploce, graficke, itd. Jedina prava prednost evropskog trzista su veci asortiman i support/reklamacije. Jeste, plate su na zapadu vece, ali cena proizvoda ne moze da se spusta unedogled, bez obzira gde se prodaje. Jos jedino ako drzava hoce da smanji dadzbine na racunarsku opremu.

Strucnost prodavaca je prica sama za sebe i, ma koliko to neverovatno zvucalo, nije rezervisana samo za Srbiju. Pre nekoliko meseci udjem ja u jednu novootvorenu radnju ovde da uzmem nekoliko shielded rounded IDE kablova i onako usput pitam sta imaju od grafickih i ploca (cisto da oshacujem u koji kosh da ih strpam) i naglasim da me interesuje recimo Abit (abit retko ovde drze po takvim radnjama, uglavnom samo online prodavnice). A prodavac neki "deda", ima izmedju 60 i 70 i deluje kao da je hteo da pomogne unucima :) I krene deda da me ubedjuje da kupim neku MSI plocu - 'cisti' i845 za sdram, kako je mrak, a jeftina. "U redu je deda, hteo sam samo kablove".
Dakle, nestrucnih 'prodavaca' ima svuda, ali drugde ima manje onih koji bi te ispalili samo radi ispale i uzimanja para.

Ljudi bre pa kakva su to neozbilja poredjenja?? Cast izuzecima koji znaju sta govore.
Pa prvo bi trebalo da pogledamo PPP (purchasing power parity). OK ima i drugih mozda i boljih metoda ali porediti apsolutne iznose je nedopustivo neozbiljno. Jel se seca neko one budjave tinejdz serije Beverli Hils? E tamo izvesni brendon radi u nekom kaficu i kupi matorog smekerskog kabrio mustanga za 2-3 meseca rada. Ili recimo djubretar u USA radi za 3 Radeona X800PRO. Pa o cemu da pricamo vise. Kazu statistike da je Tokio jedan od najskupljih ako ne i najskuplji grad na svetu. Ja kazem da je to beograd. Pogledajte bre cene svega pa i hardvera....loodilo. Lekar specijalista-hirurg radi mesec dana za najnovije adidas patike i FX5600 :mad:
Ovde se radi 2 meseca za 17" TFT :wall:
Nasi trgovci su pre svega navaspitani i jako malo znaju tj ne mesaju se mnogo u svoj posao. Devojke koje se javljaju kao na hot-line kad covek pozove neku firmu su posebna prica...

Poslednja izmena:
Ne mogu da ne spomenem "cuvenu" krsinu, tj Golfa 2. Napolju je 400-500€, a kod nas, 6x skuplji.
Stanove da ne pominjem. Jeftiniji su u centru Pariza.
Istina, predaleko od Terazija :D .

Podseti mi Vladd na jos jednu autentican dogadjaj. Zena radila u Izraelu par desetina godina i vraca se u evropu i zelela je da kupi neku bas dobru kucu po njenom ukusu a suma koju je namenila u tu svrhu je bila 1.000.000USD i okrenula nekoliko agencija i kad je cula sta moze za te pare da se kupi kaze "nista, onda cu ipak u london"!? Katastrofa. I jos jedan meni blizak primer: za 115.000USD (dakle manje od 95.000eura) moze da se kupi li kuca na floridi od cca 200kvadrata na Kejp Koralu (ne mozete ni da zamislite kako to dobro izgleda) ili stan od 100tinjak kvadrata na bezaniji....toliko o cenama kod nas.

Hm, da, ali kakve to veze ima sa losim prodavcima hardvera u Srbiji? :)
Da, znam, pricamo o cenama napolju i u Srbiji - ali cena hardvera u Evropi i Srbiji je vrlo blizu, a ne 6x razlike kao za tog polovnog golfa2...

P.S.
Ne bih kupio kucu na Floridi ni za upola toliko para, pa da zivim 365 dana u godini na +38 stepeni, rvuci se sa komarcima, aligatorima, penzionerima i Kubancima (u jezickom smislu) :D
Daj ti cenu kuce od bar 200kvm u nekom posh severnijem kraju, tipa Bostona ili tako nesto :)

silverglider je napisao(la):
Da, znam, pricamo o cenama napolju i u Srbiji - ali cena hardvera u Evropi i Srbiji je vrlo blizu, a ne 6x razlike kao za tog polovnog golfa2...

Vidi ga opet ovaj Srebrni:)
Pa jel citas ti neke postove osim svojih :d
Cena je ista a plata 4-6x manjaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:)

Citam bre druge postove, ali ti neces da citas -> posto smo pricali o hardveru, podvukao sam da za razliku od tog polovnog golfa, gde se razlika u ceni dovodi na 6x, hardver kosta skoro isto -> gledajuci cenu kao cenu izolovano. Tako da sto se tice hardvera, nasi cenjeni prodavci racunarske robe i ne deru toliko koliko trgovci kolima recimo. A cela prica je i pocela oko toga kako nasi dileri hardvera skidaju kozzu sa ledja.

To gore je sustina. Da je plata razlicita - jeste, slazem se. Samo ne vidim nase dilere hardverom kao uzrok tog stanja. Oni su ponudili cene koje su manje-vise konkurentne sa onima u Evropi. Ti kao neko ko ima neke veze sa ekonomijom znas i sam sta je cena kostanja proizvoda. Kazem ovo, posto odvlacite sad diskusiju sa pocetne teme (dileri+cene) na uopstene zalopojke o losem standardu, potrosackoj korpi i slicnim stvarima, koje dileri ne mogu da vam sami popune, ma da su sve do jednog Majke Tereze...

Poenta je u prodavcima, uopste, kao pojavi. A cest je slucaj da "veliki" trgovci kompjuterske opreme, odu "offtopic" gore nego ja, prodajuci klime i usisivace.

Oces da ih imenujem? ;)

Broz je napisao(la):
Jel se seca neko one budjave tinejdz serije Beverli Hils? E tamo izvesni brendon radi u nekom kaficu i kupi matorog smekerskog kabrio mustanga za 2-3 meseca rada.

Druže Maršale, uz dužno poštovanje, ali to je ipak samo serija ;) Takav posao se u USA plaća 6-8$ na sat. Što je za naše uslove naravno pojam, ali Mustanga bi mogao da priušti jedino ako su dnevnice i napojnice na Beverli hilsu daleko veće, ili ako su Mustanzi za džabaka.

A što se tiče razlike u cenama između nas (i Evrope) i USA.. I ja sam isto tako psovao domaće trgovce dok mi jedan od njih nije pokazao nabavne cene. Pa za Palm na primer -- dilerska, nabavna cena, BEZ troškova transporta, carine, špedicije... VEĆA je nego maloprodajna cena u USA?!? I to je politika firme, i ne možeš im ništa, osim da ih uvoziš na crno iz Amerike a ni to se ne isplati.

I najzad, mislim da i Amerikance i Kineze zabole za naš nizak standard ;) Tržište ovde očigledno postoji i oni očekuju istu zaradu kao i u ostatku Evrope, a na našim trgovcima je da se snalaze.

PA?

Sa 8$ na sat bez napojnica, je 2000$ mesecno, a matori kabrio Mustang je 5000$, a kod nas bi bio 12000€.
Nova Buba je 14700$, 22000€ kod nas, aluminijumski gliser, sa Merkjurijem 40 KS je 4500$, a kod nas samo motor 4000€. Veci im je problem godisnji odmor (da uzivaju u tehnici), a to je kod nas najbogatije :D .

A taj sto je "pokazao" cene, da ne vezba za poreznike ;) ?

Pogledaj po internetu cene komponenti. Postoje velike razlike, ali one niske cene me ubedace.

Pa ne radi taj samo za mustanga i zivi od vazduha. Cene mnogih stvari su ovde daleko vece - od toga da za hleb das skoro dva eura, jedan patlidzan ili tikvica vise od eura (komad, ne kilo) - udjes u prodavnicu, dobar dan, uzmes hleb, mleko i par osnovnih stvari i 50e puknes, a da nisi ni napunio kesu - pa pomnozi za 30 dana u mesecu. Do stvari za koje ne znas kad ce da ti se dese - ispadne plomba, pa mora krunica, a krunica bato 450e komad (minimum). O stanarinama i nekim drugim troskovima koje ne mozes da izbegnes necu da pricam - ne daj boze da moras za nesto da platis advokata. Da ne ispadne da su na zapadu velike plate, a sve jeftinije ili makar po cenama iz Srbije.

Da ne ispadne da su na zapadu velike plate, a sve jeftinije ili makar po cenama iz Srbije.
Generalno je tamo rad skuplji, pa sve što sadrži uslugu je skuplje nego kod nas, dok je cena industrijske robe ista ili niža (tendencija tokom poslednjih godina je da postane ista). Meni je test kada odem u neku novu zemlju: cene u kafani / cene u samoposluzi. To mi je benchmark koliko se rad tu vrednuje.

Vladd, Broz a sto ne idete u Etiopiju ili tako neku slicnu zemlju tamo je plata 10e, pa bi ste sa nasim platama bili bogovi.A tek Kuba, gde Kubanci uzimaju sve na tackice i gde 1$ prostitutka za noc.Ta fabrika koja prozivodi recimo u Kini nesto ima troskove za to sto proizvodi odredjene i ta fabrika nema manje troskove ako je to za siromasnije trziste a vece ako je to za bogatije trziste.Te kompanije formiraju cenu po kolicini koju neko uzima od njih i na vecu kolicinu uzimaju sebi manju zaradu po komadu robe.Tako da je sasvim logicno da za trziste kao sto je USA daju povoljniju cenu nego za "trziste" kao sto smo mi gde je kupac spreman da ide iz BGD za Nis ako ce kada podmiri troskove puta biti u plusu 10-15e o cemu mi onda pricamo ?

@SG, u potrosacku korpu ne ulazi krunica. Drugim recima SVAKO moze da zivi pristojno od svog rada. Ovde ne moze vecina da zivi pristojno od svog rada. Nemoj da poredis babe i zabe.

@kjgkreek nema sta da ti kazem jer u najmanju ruku poja nemas. uzmi knjigu "price theory" po saznaj malo vise o tome sto si lupio u vezi formiranja cena

Kakve babe i zabe? Daj bre Broz ovo uopste nije pitanje definicije; i krunica i ram za cvikere i odeca i obuca i benzin i ostale stvari ulaze u normalni trosak prosecnog coveka ubrajali mi te stvari u potrosacku korpu ili ne. Jeste, dok sam i ja ziveo tu, navikao sam na takav zivot; da se ima mesecno za klopu, najneophodnije dadzbine (struja, telefon, itd) i nesto malo extra - ali to nije zivot, to je prezivljavanje - 'ziveti pristojno' je malo siri pojam. Prosecan covek ovde sa svojih 1500-1800 eura mesecno zivi pristojno od svog rada samo zahvaljujuci stabilnom potrosackom kreditiranju zbog kontrolisane inflacije i to je sve. Da nema njega, prica bi bila totalno drugacija. I taj tv, ves masinu, kola i ostalo kupuje na kredu i sa dve plate u kuci moze taj ciklus da se nekako odrzava. Ali da bi 'ziveo pristojno', moras da budes malo bolje placeni strucnjak. Naravno, mi sad mozemo tu da trebimo relativnost toga sta ko smatra pristojnim zivotom, ali sam siguran da iz tacke gledista prosecnog stanovnika Srbije sve sa druge strane tarabe izgleda kao pristojan zivot (ali da pitas prosecnog radnika iz neke fabrike odavde da li pristojno zivi, dobio bi zanimljiv odgovor).

No, opet se udaljavamo od teme; domaci dileri hardvera ne mogu da spuste cenu ispod one po kojoj su je nabavili - i da plasiraju robu po toj ceni, ubrzo bi pukli. Ako hoce da igraju posteno, imaju da poplacaju x stvari i komponenta tesko da moze da ide sa 5e zarade po komadu uvek. Lepo Zormi rece - mozes da obaras cene ako uzimas vece kolicine, ali za vece kolicine ti treba kapital, a kapital kosta. A kada bi neko i dosao u takvu situaciju (silne pare za velike kolicine u smislu obaranja cena), interesano je kakva bi bila reakcija - ubijanje 'male privrede', ukrupnjavanje kapitala, stvaranje monopola - a onda bi mogao da regulise cene kako njemu dune i pozabavi se zaradom. Sve u svemu, mislim da je odredjen deo cena dobar u odnosu na EU (s obzirom na to da se ta roba uvozi) u odnosu na cene drugih artikala, a sto su plate niske, tesko da ima direktne veze sa hw dilerima - ma kakvih ******a medju njima bilo.

delimir je napisao(la):
Brendona je otac izdrzavao dok je rmbao u kaficu da kupi kola :)

A, pratis serije, znaci :d

A, pratis serije, znaci :d

Pa naravno, volim sve sto vole mladi :D

PS: Ne moze niko da zameri zbog offtopica, posto je ceo thread od konvergencije na monitorima, skrenuo u smeru globalne ekonomije i trgovinske politike :)

Poslednja izmena:
Vladd je napisao(la):
A taj sto je "pokazao" cene, da ne vezba za poreznike ;) ?

Ne, video sam originalni i zvanični cenovnik Palma za Evropu. Mislim, ako su štimovane za poreznike, zar ne bi bilo logično da su NIŽE od stvarnih?

Pošto vidim da te niko i ništa ne može ubediti u suprotno, predlažem ti da se upustiš u trgovinu hardverom, pošto ako već svi toliko deru, ti ćeš sigurno moći da im budeš konkurentan nižom cenom. Ali, bojim se da ćeš se veoma brzo suočiti sa onim što Zormi pokušava da ti objasni...

Vladd je napisao(la):
Pogledaj po internetu cene komponenti. Postoje velike razlike, ali one niske cene me ubedace.

Naravno, ali isključi Ameriku iz te priče, oni su potpuno druga planeta! Uporedi naše cene sa cenama u Evropi -- od zapadne Evrope i UK do naših suseda -- pa ćeš videti da razlike uopšte nisu tolike.

Kakve babe i zabe?

Kazem babe i zabe zato sto je tacno definisano sta ulazi u potrosacku korpu a krunica svakako ne spada u tu grupu. Htedoh reci da hleb i mleko trebaju svaki dan, odeca periodicno a ne spada krunica svaki dan ili jednom nedeljno. Ajde da vise ne objasnjavam(o) poenta je da je tacno definisano sta spada u pk a sta ne i tu se vidi kupovna moc zaposlenog ovde i recimo kod tebe u nemackoj. Ono sto treba da bude dostupno svakom coveku i sto treba svaki dan je pristupacno da ne kazem jeftino u svakoj normalnoj zemlji sveta i ne opterecuje 90% mesecno primanje kao ovde. Najveca sirotinja moze da udje u wall mart i da kupi puna kolica jednom nedeljno. Kod nas to moze da uradi u Rodicu 15% domacinstava, ako moze i toliko. Ja necu vise o ovome...

Poslednja izmena:
Broz je napisao(la):
@kjgkreek nema sta da ti kazem jer u najmanju ruku poja nemas. uzmi knjigu "price theory" po saznaj malo vise o tome sto si lupio u vezi formiranja cena

Znas to me podseca na ono kada neko nesto nemoze da opvrgne pa kaze jos si ti mali shvatices kad porastes.Doduse to i jeste u stilu tvog nadimka, njihov fazon kada nesto nemogu da opovrgnu onda optuze drugu stranu da nista ne znaju, a to njihovo ne znanje ne dokumentuju.

P.S.
Pazari bonton nece da ti skodi ...

No, opet se udaljavamo od teme; domaci dileri hardvera ne mogu da spuste cenu ispod one po kojoj su je nabavili - i da plasiraju robu po toj ceni, ubrzo bi pukli. Ako hoce da igraju posteno, imaju da poplacaju x stvari i komponenta tesko da moze da ide sa 5e zarade po komadu uvek. Lepo Zormi rece - mozes da obaras cene ako uzimas vece kolicine, ali za vece kolicine ti treba kapital, a kapital kosta. A kada bi neko i dosao u takvu situaciju (silne pare za velike kolicine u smislu obaranja cena), interesano je kakva bi bila reakcija - ubijanje 'male privrede', ukrupnjavanje kapitala, stvaranje monopola - a onda bi mogao da regulise cene kako njemu dune i pozabavi se zaradom. Sve u svemu, mislim da je odredjen deo cena dobar u odnosu na EU (s obzirom na to da se ta roba uvozi) u odnosu na cene drugih artikala, a sto su plate niske, tesko da ima direktne veze sa hw dilerima - ma kakvih ******a medju njima bilo.

Silvere, stalno pišeš o dilerima HW-a, a čini mi se da je dosta ljudi mislilo na velike UVOZNIKE, gde su marže najmasnije. Ja sam, recimo, to i napisao u prvom postu (ovo je drugi). Možda je moj utisak pogrešan, ali mi se čini da smo u grupi zemalja gde stiže najgori škart od HW-a. Znači, komponente koje nisu prošle quality ili performance testove, a onda se to još lepo naplati. To je zbog neregulisanog tržišta, gde funkcionisanje inspekcija ne postoji (odnosi se na zadovoljavanje kritejuma kvaliteta, nepropisno poslovanje, reklamacije itd.). SVE se plaća i potkupljuje. Što se tiče cena, za neke kategorije komponenti su OK cene, a neke su preskupe. Ove skupe su obično gde neko drži monol (jedan uvoznik za Sony CRT monitore, ranije, ili iRiver MP3). Znam kolike su marže krajnjih dilera, i to je malo. Male marže, proporcionalno manjoj ceni rada, u odnosu na razvijenije zemlje.

mikis je napisao(la):
isključi Ameriku iz te priče, oni su potpuno druga planeta!
Možemo mi da mrzimo američko siledžijsko ponašanje koliko hoćemo, ali njihova vlada je svojim gradjanima obezbedila visoke plate i niske cene - dakle udoban život. Sad, što zbog toga drže pod okupacijom pola naftonosnih polja po svetu i što po nekim Malezijama radnici rmbaju za par dolara dnevno u USA fabrikama - vladu ne tangira, ionako to nisu njeni birači. :trust:

Nazad
Vrh Dno