Šta je novo?

Kovergenciju su izmislili sajtovi kao Benchmark..."

Mare

Čuven
Učlanjen(a)
01.02.2002
Poena
815
".... da bi imali o cemu da pisu i uzimaju pare od sponzora i citalaca", rekao mi je vrlo ozbiljno jedan prodavac hardvera kada sam mu se obratio sa zahtevom da probam monitor pre kupovine kako bih proverio konvergenciju, fokus, geometriju, isl. Na moje dalje insistiranje da probam monitor covek kaze, svi su oni isti a i da nisu i tako kupujem jeftin model koji kakav je da je je dobar za te pare. OK kazem ja njemu, mogu li onda da pogledam neki dobar 17" TFT to nije jeftino i po sistemu daj sta das (kako on kaze za ove jeftince 19-ice). Naravno odgovor je bio veoma negativan, kaze tek to ne dolazi u obzir. Kaze sta ako monitor ne valja i ti ga ne uzmes ja onda ne mogu da ga prodam nikome ni upola cene...

Eto tako to ide... naravno tamo nista necu kupiti... ali mi je zanimljivo da je sasuo drvlje i kamenje na sajtove koji edukuju kupce i tako im stvaraju probleme pri uvaljivanju svega i svacega...

Bilo bi lepo da znamo jos koja je to firma, a ne da uvek ljudi pricaju kako imaju losa iskustva a ne zna se sa kime :)

Misha je napisao(la):
Bilo bi lepo da znamo jos koja je to firma, a ne da uvek ljudi pricaju kako imaju losa iskustva a ne zna se sa kime :)

Totalno se slazem! Ako su bili tako neljubazni prema tebi onda stvarno ne vidim razlog zasto bi im krio identitet.Pa zar treba jos neko da ima isto negativno iskustvo sa njima?Ja mislim da bi trebao da kazes ko je u pitanju kako bi znali ko uopste ne zasluzuje da se od njega kupuje, jer je takav odnos sa kupcom u najmanju ruku neprihvatljiv.Mislim ako si vec odlucio da ovo podelis sa nama da bi i bilo posteno da kazes ko je u pitanju.Ako ne,onda po meni verovatno ni nisi trebao da ovaj slucaj pominjes jer mi necemo znati koja je firma u pitanju i sve ce biti po starom.Odluka je na tebi.;)

Poslednja izmena:
Ma dobro nije to neko extra negativno iskustvo... ima mnogo mnogo gorih, ovo je vise kao anegdota :D.

Firma za koju sam saznao na PCBerzi, Wintronic imaju dosta povoljno Hansola... Problem je sto oni kao i mnogi po robu idu tek kad vide pare na racunu ili kes na suncu znaci nemaju svoj lager pa moraju da izmisljaju ovakve stvari... uostalom pre nekoliko godina bio sam svedok u jednoj velikoj firmi kada sam izdiktirao sastav konf. ljudi su se rastrcali po celom gradu da pokupe komponente sa raznih strana, imali su na lageru samo kucista, monitor i tastaure. Tada su imali samo mali oglas u politici (kao i sve srafciger firme) a danas su stigli da budu sponzor mnogima... mada ne iskljucujem da i dalje trce po gradu kada neko izdiktira konfiguraciju i da pare.

Izvini, ali ja ne vidim sta je tu negativno sto su se rastrcali. Razumljivo je i da nijedna firma nema sve komponente koje nekom kupcu mogu da padnu na pamet, vec drzi na lageru ono sto proceni da je trenutno najisplativije. Za ostalo se snalazi kao i svi u ovom gradu, u lokalu i po potrebi.

"Kovergenciju izmislili sajtovi kao Benchmark" :) Dobro da nismo izmislili i gravitaciju :d

@gozilla: pa red bi bio da neko ima na lageru komponente barem za par konfiguracija, jer se firme oglasavaju da prodaju racunare, a ne samo komponente i to one najisplativije. Ako vec to i jeste slucaj, onda lepo kazi "ne prodajemo konfiguracije" - fer, posteno, jasno i glasno.

Ma 90% "firmi" nema nista na lageru, mozda "na rec" uzmu neki monitor i slicno...
Covek da udje sa 2000e i da kaze "hocu sad da potrosim ove pare-kupujem dve konfe" oni ne bi sastavili ni barebone sistem:)

Mozda ne bi bilo lose da se ovde na benchu stavi jos jedna rubrika u kojoj bi clanovi mogli da prenesu svoja iskustva o kupovinama u firmama po Srbiji,kako pozitivna tako i negativna,mislim da bi mnogima koristilo jer ako sada bench ima preko 5000 clanova,sigurno ima puno pocetnika kojima bi bilo jako bitno da na prvoj kupovini u zivotu ne nalete na nekog razbojnika.

U sobi "Domace trziste" je vec bilo topika u kojem su korisnici vec iznosili razocaranje poslovnoscu nekih firmi ili bili izrazavali pohvale. No, da pravimo sistematski neke liste, mislim da nije dobro. U prvom redu zbog mogucnosti ponavljanja u neku ruku slicne situacije kao i sa anketama na naslovnoj strani sajta - vrlo lako bi se konkurenti i 'simpatizeri' napljuvali medjusobno i kako jeste bilo i kako nije bilo. Mi smo izgleda takav narod - tu osim batine nista ne pomaze. Tako da je u ovoj situaciji bolje ne dati detetu kolach, nego ga pustiti da tim kolachem ukaki sav nameshtaj.
Sa druge strane, neke stalne liste ne bi mozda odrazavale pravu sliku o pojedinim firmama kroz vreme - mozda im je naleteo neki ****** koji je u medjuvremenu otpusten, mozda se firma pogorsala u medjuvremenu, mozda su promenili politiku izbora komponenti, itd, itd - i onda procitas pokudu/pohvalu nekoj firmi od pre godinu dana za koju i slepac vidi da ne odgvara cinjenicnom stanju.
A da Benchmark bude na zubu dobrog dela firmi - nama to ne treba. Mi smo radije za takav put da se korisnici ovde edukuju, pa da sami izaberu sta, kako i kod koga ce da kupe.

silverglider je napisao(la):
"Kovergenciju izmislili sajtovi kao Benchmark" :) Dobro da nismo izmislili i gravitaciju :d

Licencirajte vi to na vreme...dok vas Microsoft ne pretekne :d

Poslednja izmena:
...A da Benchmark bude na zubu dobrog dela firmi - nama to ne treba...

Ne morate toliko daleko da idete, ali nemojte da postanete kao vecina casopisa (ne samo nasih, vec uglavnom stranih) pa da postanete jedna ogromna reklama!

U sobi "Domace trziste" je vec bilo topika u kojem su korisnici vec iznosili razocaranje poslovnoscu nekih firmi ili bili izrazavali pohvale. No, da pravimo sistematski neke liste, mislim da nije dobro. U prvom redu zbog mogucnosti ponavljanja u neku ruku slicne situacije kao i sa anketama na naslovnoj strani sajta - vrlo lako bi se konkurenti i 'simpatizeri' napljuvali medjusobno i kako jeste bilo i kako nije bilo. Mi smo izgleda takav narod - tu osim batine nista ne pomaze. Tako da je u ovoj situaciji bolje ne dati detetu kolach, nego ga pustiti da tim kolachem ukaki sav nameshtaj.
Sa druge strane, neke stalne liste ne bi mozda odrazavale pravu sliku o pojedinim firmama kroz vreme - mozda im je naleteo neki ****** koji je u medjuvremenu otpusten, mozda se firma pogorsala u medjuvremenu, mozda su promenili politiku izbora komponenti, itd, itd - i onda procitas pokudu/pohvalu nekoj firmi od pre godinu dana za koju i slepac vidi da ne odgvara cinjenicnom stanju.
A da Benchmark bude na zubu dobrog dela firmi - nama to ne treba. Mi smo radije za takav put da se korisnici ovde edukuju, pa da sami izaberu sta, kako i kod koga ce da kupe.

Onaj ko bi sastavljao takvu listu neka dobije titulu Inkvizitor, jedino sto bi mu trebala 24h zastita, kao i zagarantovan status zasticenog svedoka :)

Elem, ideja o sastavljanju liste je ekstremno glupa :) Opet niko ne bi bio zadovoljan. Jedni bi pljuvali po benchu, drugi po radnjama, a treci po sastavljacima liste da nisu objektivni i da sastavljaju listu po svom cefu/interesu.

P.S. ali ako je budete sastavljali dajte da ja to radim, zamislite na sta bi licila ta lista :-devil-: :d

Cekaj sta fali onoj crnoj listi o kojoj je bilo reci na benchu -tamo se vidi ko ne placa dugove pa samim tim nije u stanju da realizuje garanciju jer ne sme svojim dobavljacima na oci da izadje,a nisam ni mislio da sad neko pljuje bez pokrica,a naravno nebi bila samo negativna -ja sam napisao pre oko mesec dana koliko sam bio odusevljen jednom firmom kad sam kupovao monitor kod njih,jednostavno svako bi mogao da prenese svoje utiske(kao sto ih vecina i iznosi po raznim threadovima,ovako bi samo bilo preglednije),ali OK,ako ne moze da budenegativnih komentara zbog odnosa bencha sa drugim firmama,onda da se iznose samo pozitivni utisci,to jest da svi znamo u kojim firmama moze da se pogleda monitor pre kupovine,gde se kompoonenta zbog reklamacije zameni za dva-tri dana,a ne dva-tri meseca itd. -ovde bar ne bi bilo mesta laganju,jer svako ko nesto kupuje moze da nazove firmu i pita jel kod vas moze da se pogleda monitor,cuju zvucnici,itd.

Bench ne stiti ni jednu firmu od negativnih komentara - zato je do sad bilo moguce (a i jos uvek jeste) takve utiske izneti u sobi "Domace trziste". Niko do sada nije branio tako nesto. Ali tesko da Bench moze (i zeli) da igra ulogu udruzenja za zastitu potrosaca - to nije nasa zelja ni namena uopste.

@gozilla: pa red bi bio da neko ima na lageru komponente barem za par konfiguracija, jer se firme oglasavaju da prodaju racunare, a ne samo komponente i to one najisplativije. Ako vec to i jeste slucaj, onda lepo kazi "ne prodajemo konfiguracije" - fer, posteno, jasno i glasno.

Ma naravno da svaka iole ozbiljna firma ima verovatno na lageru komponente na za pet nego za mnogo vise konfiguracija. Poenta je u tome da se usled velike konkurencije na lageru drze uglavnom jeftine komponente i od njih sastavljaju sto jeftinije konfiguracuje. Naravno ovo nije pravilo, ima firmi koje prodaju i ekskluzivu i uglavnom svoje poslovanje baziraju na prodaji "egzotike". Pogledajte samo sta se nudi po oglasima i bice vam jasno o cemu govorim. Naravno kada u prosecnu firmu bane obavesten kupac koji zna sta hoce, desava se da se momci rastrce po gradu tragajuci za potrebnim komponentama, i na to sam mislio kada sam rekao da ne vidim nista negativno u "rastrcavanju" po gradu.

Hm, zar obavesteni kupac nije unapred obavesten gde cega ima _pre_ nego sto udje u radnju, pa ne mora da ceka na rezultat rastrcavanja? :)

Pa bolje da trci neko drugi, nego ja! ;)

Mare je napisao(la):
Naravno odgovor je bio veoma negativan, kaze tek to ne dolazi u obzir. Kaze sta ako monitor ne valja i ti ga ne uzmes ja onda ne mogu da ga prodam nikome ni upola cene...
Molim te reci nam o kojoj je ovde firmi rec, zzivo me interesuje!

Ne znam kako kod vas Srebrni, ali nama ne gine da pazarimo kod Ivanica :d :D ;) :smoke:

URGH! je napisao(la):
Cekaj sta fali onoj crnoj listi o kojoj je bilo reci na benchu -tamo se vidi ko ne placa dugove

Ima tamo zanimljivih stvari.. :-devil-: :-devil-:

Broz je napisao(la):
Ma 90% "firmi" nema nista na lageru, mozda "na rec" uzmu neki monitor i slicno...
Naravno, zato što se traži niska cena, a ne može se dobiti sve.

Kod nas su obrtna sredstva skupa (plaća se oko 2% kamate mesečno na kapital, znači čak da obrne ceo lager jednom mesečno - mora da bude u startu 2% skuplji). Ako neko hoće da dobije rat niskim cenama mora da: radi bez svog lagera (trči po potrebi kod većih firmi i kupuje), radi iz stana (bez prijave poslovnog prostora), zapošljava neku omladinu na crno (bez prijave i socijalnog), koristi privatni telefon (duplo jeftiniji impulsi), oglašava se samo preko Interneta (besplatno) ili malih oglasa, ne plaća poreze, takse, knjigovodje... i rizikuje milion inspekcija (što ima veći promet to rizik postaje nesrazmerno veći).

A ko hoće da radi legalno (lager, izlog, reklama, zastupništva, račun uz robu, garantni list, fiskalna kasa...) - ne može da prodaje po tim cenama jer bi gomilao gubitak. Na tržištu je da bira šta bolje prolazi...

E rasplakace me trgovci koji moraju posteno da rade, i gomilaju gubitke. ;)
Jedini na planeti. U celom svetu placaju porez, kamate, daju rasprodaje, a jedino kod nas "proizvode" gubitke. Valjda se jedino droga isplati.
To samo pokazuje "ozbiljnost", i naviku da se zivi od zarade 1:1 (cuvenih 1% iz vica).
A neke varijante ukrupnjavanja, pravljenja konzorcijuma, kredita, lizinga, to je fuj. Kako bi bili i ostali "velike" gazde. Onda pocnu da uz memorije valjaju i zamrzivace, klime...
Snalaze se.
Druga strana je pranje love, ali to je vec provaljeno, pa he he :)

Vladd je napisao(la):
U celom svetu placaju porez, kamate, daju rasprodaje, a jedino kod nas "proizvode" gubitke.
U celom svetu su marže na PC opremu mnogo veće. Npr. u Češkoj (znam jer imam tamo firmu) su 15-20%, a ovde preko malih oglasa 5-10% uz minimizovanje pomenutih troškova. Uz to, tamo mogu lako da dobijem kredit za poslovanje sa godišnjom kamatom - koliko ovde banke traže mesečno.

Dakle, biće svega što si nabrojao i kod nas (umiljavanja kupcu, isprobavanja, povraćaja bez pitanja, rasprodaja...) kad platežna moć tržišta doraste. Dok traje rat niskim cenama... tako je kao što napisa čovek na otvaranju threada.

Poslednja izmena:
Rat niskim cena će trajati dok traje rat niskim platama. Ne može prosečna plata u Češkoj da se poredi sa prosečnom platom u SCG od 200€.

Ovo je jos jedan od primera naseg trzista, naravno negativan...

Svega sam se naslusao ovih godina, da pljuju po nama sto smo kao prvi ovde ljudima predocili iskustva sa OC-om, usudili se da tako nesto uopste pomenemo, sad konvergencija...

I nema kraja tome, cak sam cuo kritike na nas racun od strane firme koja je na ovdasnjem trzistu prodala najvise kanti od racunara. Sve dok im jednog dana ne pokazemo zube JAVNO i prekrsimo tu granicu lepog ponasanja...
Moze neko da se ne slaze sa onim sto mi pisemo i sta radimo ali osporiti sve te teme upravo zbog ljudi na ovom forumu je drsko i bezobrazno. Na ovom forumu je vise pametnog i prakticnog receno nego sto to nose sve knjige o racunarima napisane ovde...

pazi, to je normalno, cim si uspesan samo gledaju kako ce da te pljuju... tako da, ovo treba da vam bude kompliment, jer zbog toga imate veci uticaj na svest ljudi nego casopisi & ostalo ;)

ZorMi je napisao(la):
U celom svetu su marže na PC opremu mnogo veće. Npr. u Češkoj (znam jer imam tamo firmu) su 15-20%, a ovde preko malih oglasa 5-10% uz minimizovanje pomenutih troškova. Uz to, tamo mogu lako da dobijem kredit za poslovanje sa godišnjom kamatom - koliko ovde banke traže mesečno.

Dakle, biće svega što si nabrojao i kod nas (umiljavanja kupcu, isprobavanja, povraćaja bez pitanja, rasprodaja...) kad platežna moć tržišta doraste. Dok traje rat niskim cenama... tako je kao što napisa čovek na otvaranju threada.

Izvinte mislim, ja bih da pitam... KOJI BRE RAT NISKIM CENAMA.
Ako je tebi nisko, da ono sto napolju ( sa svom njihovom plateznom moci) kosta 100$ , ovde je 100€.
Kao transport taksijem, komad po komad, sta li, ili nabavljeno po jaako starim cenama ;)
A to sto nasi "trgovci" cesto kupuju djubre i otpad, samo da bude jeftino...baska

Pozdrav!

BTW, sve manje pocinje cela prica oko trgovine da ima veze sa "uslovima" poslovanja, a sve vise sa mentalitetom. Strucnost prodavaca (vecine) necu ni da pominjem. A to kao nije vazno. :p

19" TFT u USA je oko 500$ ili 400 Evra, a kod nas je 640 Evra, znači ČAK 60% skuplje.
Najveće zarade imaju veliki uvoznici, a krajnji prodavci uzimaju mrvice i kolju se oko 5%. Mislite o tome.

Vrh Dno