Šta je novo?

Korist Dual-core procesora?

Boris Lozac

Uticajan
Učlanjen(a)
15.08.2004
Poena
1,505
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 5600x + Arctic Freezer 36 Black
Matična ploča
ASUS Prime B-450 Plus
RAM
32GB (2x16GB DDR4 3200mhz dual channel)
GPU
GIGABYTE AMD Radeon RX 7600 8GB 128bit GV-R76GAMING OC-8GD
Storage
Samsung SSD 860 EVO 500gb + 870 EVO 1tb
PSU
520W Seasonic MII Evo Bronze
Kućište
NZXT H500
Monitor
Gigabyte GS27F
Miš & tastatura
ROG STRIX Impact II wireless / Keychron V2
Ostale periferije
Driving Force GT
Mobilni telefon
Pixel 6
Planiram da oko nove godine sredim malo komp, pa sam u teskoj nedoumici oko procesora...
Gledam AMD i X2 procesore i Intel Core2duo i vidim da su im taktovi oko 2ghz :trust:
A posto sam cuo (ispravite me ako gresim) da dva procesora ne mogu da rade kao jedan, sve se onda pitam da li ce to biti ista situacija kao sa mojim sadasnjim Bartonom 2500+ (1.86ghz).. mislim, da dam 150 evra za procesor a dobijam 20 hz brzi procesor? Sigurno ne nameravam da renderujem film i igram igre u isto vreme, tako da... u cemu je caka sa tim procesorima? A koliko i vidim, recimo u Gigatron-u, single core AMD 4000+ kosta oko 75 evra.. tako da se pitam da li je to pametnije ili sta...
Voleo bih ako moze neka pomoc i savet, dakle nameravam da "budem miran" sa kompom nekih 3 godine..

Nista ja ovaj tvoj post nisam razumeo...
ali x2 4000+ je dualcore i kosta oko 65e...

Pomiri se da ti masina cim je kupis vredi 30% manje... za godinu mozes da je prodas za 60% manje...

Heh, aj da probam ponovo :)

Dakle, Barton (Athlon XP) 2500+ koji sada imam a star je skoro 4 godine, radi na 1.86 ghz... a novi procesori rade na 2,2 ghz... To mi nije jasno, mislim zasto tako mali napredak za 4 godine? Ne zelim da se bakcem sa overklokovanjem pa se pitam sta ja ustvari dobijam sa Dual core procesorom, jer kao sto rekoh, sigurno necu renderovati film i igrati igru u isto vreme, dakle koja im je jos svrha osim toga?
Ako dajem 150 evra za procesor, ocekujem da dobijem nesto konkretnije od samo par desetina ghz-a vise...

Poslednja izmena:
Sama "krilatica" daje neki uopsten odgovor..."Do more in less time".
Reklo bi se da su proizvodjaci udarili u zid sa furanjem hercaza tako da jedini put koji ostaje je povecavanje broja jezgara na jednoj "plocici".Jednostavno ,multicore je buducnost.

Nemoj se zabrinjavati vec uzmi intel Core2duo. Kada budes video koliko brze radi od bartona, sesces na dupe i zaboravices sve brige koje ti se sada motaju po glavi. Ozbiljno.

Pa kako bre mali napredak ?? Nije sve u GHz ima neshto i u arhitekturi procesora / velichini kesha / brzini FSB-a......
Ako mislish da igra ne zna da koristi Dual Core procesor tu greshish:
9d81e2368e.png

Ovo je igra MOH:A i mozesh da vidish na screenshotu da koristi oba jezga sa tim da je prvo ( zelena linija ) opteretila 100% a drugo jezgro ( crvena linija ) nekih 70 %

Ok, hvala vam puno na odgovorima :) Naravno da nije sve samo u Ghz-ima, ali sam mislio da dosad ima brzih procesora, recimo na 3 ghz ili tako nesto i da je to neka norma.. bas nisam dugo pratio ta desavanja..
Samo jos jedno pitanje.. ocekuje li se neki pad cena pred novu godinu, oko nove godine?

dobro ti je covek objasnio, tih 1.82 ghz kod bartona nije isto i kod x2 2 ghz .
Moze i troduplo da se meri kao jaci bez obzira sto ti deluje da su iste hercaze :)

X2 klokovan na 2.5GHz moze da bude i do 7 puta brzi u divx kompresiji od bartona na 2.2GHz neverovatno ali je tako.
DualCore CPU je postao potreba kada su igrice u pitanju izlaskom Unreal3 enginea (Bioshock, Moha Airborn). Primer: Sav srecan dodjem kuci i instaliram novu 2600pro DDR3 karticu videvsi na delu kako radi X2 4200+ i 2600XT DDR3 u Mohi. Posto imam Semoron AM2 3000+ @2.7GHz racunam da nece biti velike razlike karticu sam klokovao na XT taktove a CPU iako sa jednim jezgrom ima 500MHz veci takt. Nazalost totalno se razocaram X2 je totalno obrisao patos sa mojim sempronom, odmah na pocetki prve misije pored zelenog dima ispod mosta stanem i gledam uz ulicu prema centru sa X2 imam 63fps a sa semprnom na 2.7GHz imam 48fps to jos i nekako ali kad krenem u samom centru da se napucavam sa svabama sa X2 fps nikada nepada ispod 29 dok se sempron muci sa 17-18fps sto je skoro 100% razlike, podesavanja su : 1024x768, High, medium, medium, Full.

zar ljudsko oko ne vidi samo 25f/s?
koliko sam razumeo covek je pitao sta dobija u svakodnevnom radu na kompu sa dual core procesorima... a tu ni sam ne vidim neku razliku. svakako ne razliku koja opravdava razliku u ceni.
dual core ima svoju namenu, ali ako se ta namena ne poklapa sa tvojim potrebama, dzabe bacene pare.

Ma cuvaj pare,dobar ti je taj Barton.Gledanje u taj zeleni dim ne vredi 300 evra koliko ce te kostati upgrade.

Brzi fsb,l2 veci,druga arhitektura,brze magistrale na plochama,brze memorije (ddr2,ddr3),pci express umesto agp....bla,bla..sve to vuche jedno-drugo...Razultat je brza mashina od tvoje.
Ono shto treba da znash oko dual core ili quad core procesora:
sve vishe aplikacija koristi 2 jezgra....chak i igre....to ti je buducnost a u multitaskingu cesh osetiti veliki pomak inache.
Mnogo sam pisao kao i svi ovde o tome tako da mi je sada bash mrza da se ponavljam...
ps.
pad cena oko nove godine ne ochekujem jer ga i pre nije bilo ili je bio mizerAN.Tako da to zapadnjachko pravilo nismo usvojili a usvojili smo sve ostalo.Na zapadu sus koro pravilo novogodishnji i bozicni popusti.A kod nas chak i za zastarele procesore pumpaju cene i drze se njih kao pijani plota u nadi da ce naici neka naivchina.(npr.jedna Nishka firma :D)

Poslednja izmena:
Ma cuvaj pare,dobar ti je taj Barton.Gledanje u taj zeleni dim ne vredi 300 evra koliko ce te kostati upgrade.

Pazi, Barton je zaista perverzan procesor i bukvalno mi je zao da upgrade-ujem, ali moram, jer ne mogu ni PES6 sa patchom da igram a da ne pominjem ostale igre.. Istina, ne igram nista osim PES-a i LFS-a, ali zaista me nervira sto mi default PES secka na medium podesavanjima... Sad.. mogao bi da uzmem neku AGP kartu tipa 7600(ako je ima jos uvek) i to bi kao bilo privremeno resenje, ali ne volim ta privremena resenja... Kad vec menjam nesto, onda nek to bude konkretan upgrade sa novim tehnologijama.. Uostalom, drugar hoce da kupi moj stari komp, plus burazer dodaje nesto, tako da me zaista nece mnogo ispasti.. :)

Da li je OK C2D E6550 2,33ghz... Cena je oko 150 evra, i da li mi savetujete da cekam novu godinu ako ce to jos pojeftiniti, posto su sad memorije poprilicno jeftine pa ne bih zeleo da one poskupe do tad...

Cekaj koliko mozes. Ta maksima je na snazi jos vise ako sadasnji komp. zadrzavas, tacnije ne zuris sa prodajom zbog pada vrednosti hardvera koji imas. (sad sam procitao da ces prodati svoju masinu, sorry)

Dakle, ako mozes da zaboravis na igranje i bavis se necim drugim u zivotu sledecih par meseci, onda cekaj. Za pare koje sada ustekas u slamaricu, kupices jaci procesor za par meseci nego danas.
Danas opusteno mozes da kupis DDR2 memoriju jer su cene sasvim ok, a nece se ucrvljati ako ti bude sedela neko vreme u fioci. To bi svakako bio dobar potez.

Sve zavisi od tvog strpljenja i ostallih zivotnih hobija, ako ne mozes da cekas, kupuj to sto si namerio i uzivaj ;) I kad bi cekao pa kupio opet bi bio u situaciji "mogao sam jos malo sacekati jer uskoro izlazi..."
Toj prici nema kraja ;)

Poslednja izmena:
Uvek mozhesh da chekash, ali uvek cje kasnije izacji neshto bolje, novije, nechemu cje da padne cena....i uvek cjesh se kajati zbog toga:)
Jedno jutro ustanesh i odesh i kupish novo i pomirish se sa time da je to to :)
To je kao kada menjash auto....super je to shto si kupio iz adovoljan si, ali eto da si chekao josh samo malo izashao je neki drugi :)
E pa u kom svetu je sve to isto samo se stvari MNOGO brzhe deshavaju i mnogo brzhe menjaju :)

Uzhivaj :)
E da..ja sam bartona sa 50e doplate preshao na x2 4000+ :)
Barton je josh na nekoj uzhasno glupo-nerealnoj ceni :)

Heh, aj da probam ponovo :)

Dakle, Barton (Athlon XP) 2500+ koji sada imam a star je skoro 4 godine, radi na 1.86 ghz... a novi procesori rade na 2,2 ghz... To mi nije jasno, mislim zasto tako mali napredak za 4 godine? Ne zelim da se bakcem sa overklokovanjem pa se pitam sta ja ustvari dobijam sa Dual core procesorom, jer kao sto rekoh, sigurno necu renderovati film i igrati igru u isto vreme, dakle koja im je jos svrha osim toga?
Ako dajem 150 evra za procesor, ocekujem da dobijem nesto konkretnije od samo par desetina ghz-a vise...

Sto se tice tvog upgrade-a procesora, svako normalan ti nece preporuciti nista ispod C2D procesora! I najslabiji iz ove porodice ce oderati i P4 na 4.0Ghz... Evo ti mog primera, ja imam P4 D na 2.66 kloknem ga na 3.89,(ploca ne da vise), a drug ima Intel C2D E4400 koji radi na 2.00GHZ!!! Kraficke su indeticne, (GeForce 4 MX), kao i memorija 1GB; i sta mislis ko koga dere u igricama - on mene naravno!!! U Most Wanted-u on ima sigurno 10 - 15 fps vise; u carbonu takodje; a da ne pricamo o npr. Sims 2!!!

Znaci dzaba mom procesoru sto radi na 3.89 cak 1.890 Mhz vise, kada on izvlaci manje frejma od C2D na 2.00GHz!

Plus da ne pricamo o tome sto ces mnogo vise dobiti sa duplim jezgrom, moci ce ti vise aplikacija biti otvoreno u isto vreme, a da ti komp ne steka; da ti radi npr. skeniranje virusa u pozadini, a ti da surfujes netom, i usput da enkodiras video; sa single-core sistemom to nikada ne bi mogao - i da radi na 10000 Mhz, razumes!

Zato nemoj da napravis gresku i uzmi OBAVEZNO dual-core, po mogucnosti C2D jer je po meni bolji od AMD-a!

Imas za 109 Eura C2D E4400 koji radi na 2.00 i mozes ga sigurno kloknuti na 3.00 pa i vise tako da si za relativno male pare dobio jedan best-buy!

Pozdrav!:d

Poslednja izmena:
Na kojoj ploci je tvoj drug upario Intel C2D E4400 i GeForce 4 MX ???

Poslednja izmena:
Ima S775 ploca sa AGP slotom, i sam sam jedno vreme koristio jednu takvu, jer mi se nije bacala X850XT graficka za koju sam puko silne pare, a zamenio sam barthon 2500+ za c2d e4400. a sto se tice samih procesora niko pametan nece porediti bilo koji single core sa c2d. nije sve u taktu, arhitektura, kesh su MNOGO bitni! za igrice, zahtevne programe optimizovane za multi core sisteme i multitasking naravno... ako se neko ne nalazi u nekoj od grupa korisnika kojima ovo nije bitno, vec hoce da slusa muziku i gleda filmove, mirne duse moze da pazari p3 lol . u novim igricama se stvarno oseca razlika! e sad ja bih pre uzeo c2d nego x2, bas zbog tog finog overclock potencijala... ja sam svoj e440 stavio na 2.6 ghz i iz prve je proradio, nisam probao ni veci ni manji clock... sa hyper tx coolerom imam nizu temperaturu nego neklokovan e4400 sa box coolerom. ovo sam uradio zbog colin dirt-a jer sa neklokovanim procesorom na medium-high imam skoro isti frame rate kao sa klokovanim na ultra-high setovanjima... dakle proc je nezanemarljivo bitna stvar sto se igara tice...

Poslednja izmena:
Ok, hvala vam puno na odgovorima :) Naravno da nije sve samo u Ghz-ima, ali sam mislio da dosad ima brzih procesora, recimo na 3 ghz ili tako nesto i da je to neka norma..

Naravno da ih ima na 3ghz. C2d 6850 radi def. na toliko ako se nevaram, a uz oc izvlače i preko 4ghz.

Inače već su ti ljudi objasnili prednosti nove arhitekture, a najbolji dobitak od dva jezgra mozes recimo primetiti u novoj Company of Heroes igri :wave:

Ne bih da se pravim pametan al' Hz je oznaka za frekvanciju ili takt a ne za brzinu pa ako nesto radi na 2GHz ne mora da bude brze od necega na 1,6 :)

Iskreno,i ja sam do nedavno bio u zabludi da igre gledaju sirovu snagu,tj single-core.Ali videh da sam bio obmanut od strane drugara,tako da c2d odlican izbor za sve primene :)

C2 Duo i GF MX 4, baš pametno sklopljena konfiguracija na frankenstein pločama.....
gde je tu smisao?

Pa ne znam ni ja gde smisao, ali tako ti je...:) Ja kada sam kupovao nove komponente za komp. bila je ploca isto MSI sa PCI-E i AGP-om i imala je 945 cipset, a ja budala uzeo ovu sto ima samo AGP pa sam morao kupiti 7800GS agp zbog toga, umesto da sada uzmem neku 8800...:wall:

Nazad
Vrh Dno