Meni je neverovatno da će oni sada uspeti da naprave nešto što od samog početka nisu uspeli, to jest uspeli su ali je to vrlo brzo prevaziđeno. Evo slučaj za telefone youtube vanced.
YouTube je nekada bio potpuno besplatan i bez reklama, a danas ? Raste kvalitet video materijala, raste brzina neta, raste cena servera i prostora, a isto tako raste i Google-ova pohlepa i želja za još više novca. Veoma je prosto, ne treba praviti nauku oko toga.
Uspeli su posle dugo godina da ga saseku, ali se vrlo brzo pojavila gomila drugih vanced youtube i revanced koji rade posao.
Ti, a i mnogi učesnici u ovoj temi, ne kapirate tehnički aspekat. Poredite A vs B. Šta je nekada bilo, a kako je danas. Ako su ovo, onda će i ono. Vanced, NewPipe, uBlock, Brave i ostali, rade na potpuno istom principu koji se ništa nije menjao već 10 godina. To što neka od navedenih aplikacija/pluginova s`vremena na vreme prestane da radi je samo minor annoyance od strane Google-a a ne ozbiljan pokušaj da se blokerima stane na put.
Manifest v3 je radikalno drugačiji pristup i potpuno drugačiji API koji adblocker developerima u startu ograničava mogućnosti. Da li je to kraj adblockerima? Nije. Oni će i dalje biti tu, ali kao što je sam autor uBlock plugina rekao, efikasnost će biti drastično narušena. uBlock u Manifest v3 izvedbi će moći da blokira samo 30% reklama u odnosu na klasičan uBlock. Ovo je zastrašujuć podatak. Čim u Chromium-u bude implementiran Mv3 bez ikakvog legacy fallback-a tu je kraj priče. Da cela stvar bude još gora, Mv3 je samo jedna od nekoliko komponenti. Svi su zaboravili na Google-ov
WEI API koji je zapravo nešto najgore što se trenutno razvija i omogućiće Google-u apsolutni monopol na web-u što će sve ostale non-chromium based browsere učiniti non compliant i useless.
Da se ogradim. Ja ne branim Google/YouTube niti ih podržavam. Sve što sam ovde napisao nije moje nagađanje, već javno dostupne informacije do kojih možete doći prostom pretragom.
Tako da, opet su im doskočili. Mislim da će se uvek naći rešenje i momcima koji to rade treba dati donaciju iskreno, jer su na kraju ipak bolji mozgovi od onih koji su tu istu aplikaciju i zaštitu napravili za Google... Evo jedan primer, kako to da Microsoft ne može da napravi zaštitiu da ne možeš da koristiš sistem ako nisi platio licencu? Možda to namredno rade, kako bi više ljudi koristilo? Ja ne vidim drugi razlog, jer glupo je reći da to nije moguće da se napravi ali sigurno postoji nešto u pozadini čemu oni ne mogu da priskoče, a to su mladi mozgovi koji nemaju posao, nego se trude da se dokažu time što će da ih nadmudre i našu rupu u sistemu kako bi naši rekli. Tako će i sa ovim da bude, ali u početku sigurno u korist Googl-a.
Ovo stvarno ne želim da komentarišem.
@alex303
Je l će moći nešto da se uradi sa pfsense-om ili neki drugi workaround?
Da i ne.
Ovde sam pisao dosta o tome.