Šta je novo?

korak po korak: Dva kompa u mrezi - kol'ko $ ?

blenta

Čuven
Učlanjen(a)
29.10.2003
Poena
619
Povezao bih dva kompa koji se nalaze na nekih 6m.
Sta mi je za isto potrebno (recimo dve m. kartice), tacno koje kartice (npr. uzmi peratech one su po 15e, i ok rade :)), i uzmi tu i tu 5m tog i tog krosover kabla, to kosta xe, i pazi da te ne *****u itd ;).

Inace na jednom je w2000,a drugom w98 (ako treba ce menjamo, samo kazite), i onda sta softverski namestiti u OS-ima.

Pozdrav!

Najbolje da nadjes 3Com-ove polovne karte, one rade lepo. Ali ti opet mreza nece raditi dobro, zato sto Win2000 i XP ne rade dobro sa Win98. Meni se cesto desavalo da iz Win2000 ne vidi Win98, ili obrnuto.

Kucaj www.netiks.co.yu i naci ces sve sto ti je potrebno. Ljudi su totalno profi i cene su maksimalne. Pitaj ih za savet slobodno, reci ce ti sve moguce varijante, od najjeftinije pa nadalje...

pozdrav

Sisman je napisao(la):
Meni se cesto desavalo da iz Win2000 ne vidi Win98, ili obrnuto.

I meni se to desava obavezno.

Racunari sa WinME rade besprekorno ali cim pokusas da pridjes XP-u explorer zakuca dok npr. server za counter radi bez problema.

Moja preporuka ti je da umrezavas samo Win9x ili samo Win2k. :idea:

blenta je napisao(la):
Povezao bih dva kompa koji se nalaze na nekih 6m.
Sta mi je za isto potrebno (recimo dve m. kartice), tacno koje kartice (npr. uzmi peratech one su po 15e, i ok rade :)), i uzmi tu i tu 5m tog i tog krosover kabla, to kosta xe, i pazi da te ne *****u itd ;).
D-Link DFE-530TX su oko 9€, 10m ukrstenog kabla oko 5€, dakle racunaj oko 25€. Kartice su dobre, mnogo bolje nego Realtek boranija za 1-2 evra manje.

Hvala, momci!
Znaci da sinhronizujem operativne sisteme.
Akcija ce morati malo da saceka monetarni oporavak i novu goduinu :D.
Vlasto da li mozda imash preporuku gde bih to mogao uzeti?

Poz...

ako ces cesto da prebacujes velike fajlove sa tih masina (divx. mp3 album i sl.) onda je bolje da uzmes 3com 905c. ako ti mreza treba samo povremeno zbog nekih manjih fajlova i printera, onda bilo koja mrezna radi posao bez problema.
kabl ti treba utp crossover.

za w9x i wxp kombinaciju je vec dosta puta napisano, da bi sa w9x pristupio bilo kojoj NT masini (pa i wxp) potrebno je na wxp masini napraviti isti user account koji postoji na w9x masini i onda ce raditi.
ne moras da reinstaliras drugi comp, mada kad vec imas priliku to bi ti bilo dobro iz vise razloga, samo nemoj da zaboravis da ga patchujes pre povezivanja mreznog kabla.

to Mos Def:
kako mislish patchujem, da li mislish na neki SP ili nesto drugo ??

da, mislim i na SP1, i na security updates sa www.windowsupdate.com one koji su obelezeni sa critical updates, tipa buffer overrun vulnerability patchevi, remote execution of code i sl. da ne bi odmah sa mreze pokupio neki virus tipa welchie i sl.

klole je napisao(la):
...
Meni se cesto desavalo da iz Win2000 ne vidi Win98, ili obrnuto.
kod mene 98-ica, moze normalno da pridje XP-u, tj vidi ga,
jer je na xp-u namesteno da shar-uje sve sa 98-icom
a obrnuto ne moze tj xp ne moze vidi 98-icu jer sam izbrisala njenu instalaciju pa sad to ne mogu lepo da podesim da sve deli sa xp-om..
sto znaci da to nema veze sa sistemima vec sa podesavanjem...

@blenta:
i kad kupis sve sto ti treba za umrezavanje...
trebace ti 100 godina da podesis sisteme da normalno rade u mrezi,
ako nemas pojma,
kao sto ja nisam imala kad sam to radila....

~ChiCk~ je napisao(la):
...

kod mene 98-ica, moze normalno da pridje XP-u, tj vidi ga,
jer je na xp-u namesteno da shar-uje sve sa 98-icom
a obrnuto ne moze tj xp ne moze vidi 98-icu jer sam izbrisala njenu instalaciju pa sad to ne mogu lepo da podesim da sve deli sa xp-om..
sto znaci da to nema veze sa sistemima vec sa podesavanjem...

@blenta:
i kad kupis sve sto ti treba za umrezavanje...
trebace ti 100 godina da podesis sisteme da normalno rade u mrezi,
ako nemas pojma,
kao sto ja nisam imala kad sam to radila....
Kako mislish izbrisala si instalaciju ? Mislish na install fileove ili shta ? Nesto je tu zbunjujuce...

Ma stavicu iste OS-ove... nemoguce da je toliko veliki problem :beat: ipak da ne baksuziraam ... :D

naravno da nije problem kad znas sta radis,
a ja nisam imala pojma pa sam se zapetljala....

blenta je napisao(la):
...
Ma stavicu iste OS-ove... nemoguce da je toliko veliki problem :beat: ipak da ne baksuziraam ... :D

Nemoj bezveze ponovo da instaliraš sistem, radiće ti normalno 2K i 98 u mreži. Ne misliš valjda da je u svim mrežama, na svakom računaru instaliran isti OS?

zeleni_zub je napisao(la):
Nemoj bezveze ponovo da instaliraš sistem, radiće ti normalno 2K i 98 u mreži. Ne misliš valjda da je u svim mrežama, na svakom računaru instaliran isti OS?
naravno, samo se u 98-ici loguj sa nekih userom i passom kako bi tom useru mogao u xp-u da dodelis privilegije nad share-ovanom folder-ima i sve ce da sljaka kako valja i trebuje...
kada je h/w u pitanju, preporucujem planetove kartice koje su se u mom slucaju pokazale kao najbolje posto mi nigde nisu pravile problem... d-link mozda vazi za najkvalitetnijeg, ali meni su neke dfe530 kartice pravile mnogo gluposti tako da sam ih sve zamenio... uostalom, pass na jednoj masini mi je 'mrzimdlink' :)
kad je kabl u pitanju, tu tek nemoj da stedis jer ce los kabl da te *****ava do 100 i nazad... meni se desilo da sam ortaku napravio kabl prosecnog kvaliteta ( 50m mi poslala firma sa kojom imam neku kompenzaciju ) ali kod mene je sljakao ( licno sam ga istestirao ). medjutim, dok ga je on pokupio iz firme neki su ga umotali/izgazili tako da je posle bio totalno neupotrebljiv... dakle, nemoj da stedis na kablu

kustera je napisao(la):
...
... d-link mozda vazi za najkvalitetnijeg, ali meni su neke dfe530 kartice pravile mnogo gluposti tako da sam ih sve zamenio... uostalom, pass na jednoj masini mi je 'mrzimdlink' :)
Ma nije D-Link najkvalitetniji vec je za te pare optimalan. Kod mene za 9 godina rada na 40-tak masina, sve su sa D-Linkom, tek je proslog meseca pobrljavila prva.

Nazad
Vrh Dno