Šta je novo?

Kopiranje knjiga bice krivicno delo

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Onda razumem što se vaši predavači ne bune oko kopiranja :) Mislim, ko bi još kopirao "udžbenik" jedne Nataše Bekvalac, Ekstra Nene i slične akademske elite... Studenti takvih intelektualnih gromada moraju isključivo imati originalne udžbenike, zajedno sa bonus diskom. Ne vredi drugačije, stvarno :D

Kod mene na FON-u, recimo, ako hoćeš da poneseš knjigu, ili zbirku zadataka, na ispit (mada nije kao da ti nečemu služi) mora da bude original, ali nije bitno iz koje je godine. A za sve ostalo, boli ih. Čak za dosta stručnih predmeta kupujemo stranu literaturu, ko gde nađe.

Generalno, podržavama ovakav zakon, ali činjenica je da su knjige papreno skupe na svakom faksu i realno ne bi ih trebalo plaćati, bilo da si na samofinansiranju bilo na budžetu. Fakultet dobija pare, bilo do tebe, bilo od države.

E,da su racunari ranije izmisljeni pa da imamo mnogo vise knjiga u elektronskom obliku i da je to standard to bi sada skroz druga prica bila....ovako unistavamo hektare shuma zbog papira a na istom se stampaju kojekakve gluposti koje ce uskoro svako morati da placa po punoj ceni... sve vise prizeljkujem smak sveta 2012.-e... :s :D

sent from TT

Ma sve je to ok, samo neka drzava nas zastiti tako sto ce staviti neku priustivu cenu za dinar/stranu(recimo 1). Uostalom knjige nikada nisu losa investicija samo neka isto kontrolisu profe da i oni pisu korektne knjige i bice to super. Mada da ne duzim, sve se sveda da su nam faxovi zesce ******.

Pa zar vam još nije jasno da se u Srbiji prvo izglasavaju (i sprovode) zakoni koji su u interesu nekog lobija koji ima dobre veze u agencijama pri vladi ili kojekakvim ministarstvima. Ako nešto nije u interesu istih lobija, to nikoga ne zanima i tegliće se 100 godina. A ako je nešto protiv interesa istih lobija, to ih Evropa neće ni šamarčinama ni konkretnim ucenama i prozivanjima naterati da urade, bez obzira koliko je to u interesu države i građana.

Konfučije je 500 god.p.n.e rekao: "Veliki čovek vidi šta je ispravno, a mali samo šta je korisno"... A kod nas na vlasti su neki jako jako mali ljudi.

Ne mislim da onaj ko nema novac ne treba da studira, ali isto tako smatram da ovoliki broj studenata na državnim jaslama ne može da istrpi ni neka bogatija država, a ne zemlja Srbija. Definisati potrebe, pa prema njima upisati svake godine određen broj studenata na pojedinačnim fakultetima, a ne kao do sada, bez nekog rezona povećavati kvote kako se kome ćefne.
dakle, pri spominjanju "bogatijih drzava" uzeti u obzir njihovog "budzetskog" studenta i naseg....nasem studentu nije obezbedjeno nista sem sto se oslobadja skolarine...ja sam na budzetu i svaku prijavu ispita placam, kupujem sama knjige, placam stan jer dom ne obezbedjuje dovoljan broj mesta, kao ni potrebne uslove za minimum zivotnog standarda, nije mi fakultet obezbedio mantil koji je neophodan za prakticnu nastavu, kao ni sav ostali pribor (sveske, olovke, bojice, gumice, itd), seminarske radove traze da im se dostave u kucanoj formi (a stampanje istog iznosi oko 200din, ako imamo srece da nema mnogo slika u boji)...ne znam koliko fakultet dobija novca za mene, ali obzirom da samofinansirajuci placaju 95.000din skolarinu, za te pare obezbedjena mi je samo stolica na koju mogu da sednem ako stignem dovoljno pre nego sto se ucionica ne popuni...
u zakljucku, za naseg budzetskog studenta ni stolicu ne mogu da garantuju, a uzimaju ogromne pare....i zasto ja onda ne bih kopirala udzbenik? samo mi jedan razlog treba protiv, jer ih za ima previse? autorska prava? naravno, za harisonovu internu medicinu sam izdvojila 14.000din, i nije mi zao, ali necu davati ni 1000 din za razvoj resavske skole.

Ne znam sta bi ti od faxa da dobijes za tih 95k ?
To su nikakve pare, a i na onim gde se placa preko 200k dobijes takodje samo stolicu. A vecina fakulteta posluje u velikom minusu (dugovi od par desetina hiljada evra za grejanje,struju...) tako da ne zaradjuju od studenata.
Uostalom, obrazovanje nikad nije bilo besplatno.

Zabavan si ko crtani film, majke mi. Sreća pa je tu ignore opcija.

To su nikakve pare, a i na onim gde se placa preko 200k dobijes takodje samo stolicu. A vecina fakulteta posluje u velikom minusu (dugovi od par desetina hiljada evra za grejanje,struju...) tako da ne zaradjuju od studenata.
Pa bar minimum postovanja od onih koji traze isto kroz prodaju svojih udzbenika...i ne bih se slozila da je 95.000din mala cifra u danasnje vreme...ne znam gde ti zivis, i ne interesuje me...ja samo posmatram stvari objektivno...ako ja imam novca, ne znaci da ih drugi takodje imaju...po tom principu, fakulteti su samo za bogate, s tim sto se ne pruza sansa i manje bogatim, siromasnim za visoko obrazovanje (iako su na budzetu drzave)...stipendije i krediti nisu dovoljni za kupovinu originalnih knjiga.... (ogradjujem se samo na svoj fakultet, za ostale ne znam).

Ovo je najveca glupost koju sam cuo.

Najjace da svi fakulteti posluju sa debelim minusom ili minusom uopste, to je jedna masinerija za uzimanje para, prijave ispita, razni papiri, overe semestra, zalbe, molbe- svuda deru. Ja sam 2 god bio na samofinansiranju i bukvalno sam bacio oko 2500e, sva sreca pa sam u trecoj i cetvrtoj godini bio na budzetu i to u poslednjem trenutku, ko na kakvi su dilovi u vladi padali a Zarko Obradovic se poneo socijalno odgovorno jer im je to bilo u interesu u tom trenutku.

Jos nisam cuo da neko brani raspale fakultete :d

Logicno je da i oni nekako moraju da se finansiraju ali su skolarine bezobrazno visoke kao cene ostalih ''usluga''.

Sva sreca sto sam apsolvent, imam dosta toga iskopirano samo nikako da se iscimam da zavrsim faks :d

Fali mi par knjiga sigurno ali namerno necu kupiti.

Ovde se kopiranje (kradja) knjiga pravda siromastvom, komedija.

Da zivis u Skandinaviji mogao bi da pricas na taj nacin, ovako sve pada u vodu.

Ovde se kopiranje (kradja) knjiga pravda siromastvom, komedija.
Indeed, sto je jos gore, knjige i nisu bacena investicija i nikada nece ni biti.

Mi krademo jer zivimo lose,NE, mi zivimo lose jer krademo.

Ma sram nas bre bilo, i dalje jedemo meso, ponekad cak dva puta u istom mesecu, umesto da kupovinom izvanrednih, igrom slucaja obaveznih knjiga, posteno platimo neprocenjivo znanje profesorima, koji inace zive na ivici egzistencije. Stvarno je bezobrazno dizati glavu iz blata, necivilizovano i varvarski od nas sto ne dopustamo da ostanemo tu na dnu. Stidimo se!

Ma sram nas bre bilo, i dalje jedemo meso, ponekad cak dva puta u istom mesecu, umesto da kupovinom izvanrednih, igrom slucaja obaveznih knjiga, posteno platimo neprocenjivo znanje profesorima, koji inace zive na ivici egzistencije. Stvarno je bezobrazno dizati glavu iz blata, necivilizovano i varvarski od nas sto ne dopustamo da ostanemo tu na dnu. Stidimo se!

Tako je bre!! Aaa, cek, sad tek kontam pa ti si upotrebio sarkazam... :( To druze, bas se lose zivi sa samo 4 jezgra, nista ne ostane za meso.

Nemoj pricati gluposti kada smo manje-vise svi na ivici egzistencije po modernim svetskim i evropskim standardima. Sve ovo sto imamo je ventil i posledica kakvog-takvog entuzijazma.

Kod nas su sve poceli od temelja da ''grade'' u poslednjih par godina, dok je Djindjic bio ziv sve je islo po planu a ovo sada je strasno.

Znas koliko mi puca k da li ce da me uhvate, kada vidim one profesore smradove [par njih] onako podgojene, ne mogu da disu od ruckova poslovnih, raspadaju se od para i ucenjuju da moras da kupis knjigu, da bi ti na kraju upisao ocenu na list koji je prekopiran iz indeksa, dakle nema polaganja ispita ako ne kupis svoj primerak, ne mozes da uzmes on nekoga starijeg ili nekoga ko je vec polozio.

E pa ja sam sve to iskulirao i eto me na pragu da zavrsim faks a ko zna koliko devojaka i likova koji nemaju 00 su dali ukupno hiljade evra na tupave copy-paste knjige samo da bi debeli gmaz upisao ocenu na poslednji stranu a ti dobio mogucnost da se boris za budzet.

Ja sam sve kopirao i ponosim se time.

Kada prosecna skolarina bude realnih 50 000 din kupicu i knjige, ili za ove sadasnje cene da imas sve placeno u okviru skolarine, pa za sta dajem 130 000 din po godini ? Da bi odlagali ispite kada im se digne i da bi placao svaki papiric, bukvalno to i ispiti po roku izadju 50e.

A da ne pricam sto prosecan student mora da radi i iscrpi sav kes od mucnih roditelja samo da bi platio stan i hranu a za skolarine se dizu ultra-uzasni krediti.

Bem ti sistem takav i likove koji to brane !

Poslednja izmena:
Dosta.
Tema nema veze sa ovim forumom, i cisto je politicko smaranje. Ne moramo i ovde citati prepucavanja kojih je sve vise sto su izbori blizi.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno