Šta je novo?

Kopiranje knjiga bice krivicno delo

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Za 40k? Pogledaj npr. ovaj link. Nema veze sto je izvor Press, podatke je dala prorektor za finansije BU - plate su u proseku od 70 do 200k. Plus harac na knjige, nije uopste lose, ja se ne bih bunio.
Dokaz da su njihovi "udzbenici" losi jeste upravo njihova "obaveznost". Da je kojim slucajem to i najbolje ucilo, ne bi bilo ni potrebe da bude i obavezno.
Totalni BS 200k mozda zaradjuje neki na privatnom faxu i to na dve stolice.
A na ovim "slabijim" fakultetima tipa sumarski, rudarski, masinski vecina profana sanja o 100k.
Matorci su mi profesori a keva kad je radila na 2 faxa + privatno nije bila ni blizu 200k.
Dok profani u normalnim EU drzavama opusteno letuju na maldivima, sejselima itd....

Da, i da vidis kako ce tih 50 da popada sledecih 50 ispitnih rokova jer ce taj profesor da ima drugove profesore koji ce da te maltretiraju do mile volje :) (imaju pravo da te sve ispitaju i po bolonjskom ako se ne varam? a niko, pa ni autista, ne moze bash sve da nauci :))

A pa onda u tom slucaju ide crni yugo i stangla po nogicama van radnog vremena...Samo niko nema mu*a da to odradi :)

2 Uriel:
Ako računaš samo zvaničnu platu profesora, onda ona jeste daleko od 200k (u proseku). Ali dodaj na to razne projekte (kao recimo kod mene na Elektronskom) i ta cifra uopšte nije nedostižna. Govorim o projektima NA fakultetu, a ne o tezgarenju sa strane.

Inače, ceo zakon protiv kopiranja je sajens fikšn, knjige će prestati da se kopiraju kad prestanemo da skidamo pirateriju sa neta ....

Poslednja izmena:
@peja

Nas u Nisu mislim da nece previse tangirati ovo :) .

Knjige se gotovo vise i ne izdaju, nema potrebe. Sta god pozele da napisu, vec postoji bolja knjiga. Tako da se u 2. i 3. godini mislim najvise kopirao Tanenbaum (Operativni sistemi i racunarske mreze :D ). Neki profesori vec distribuiraju praktikume cisto kroz fotokopiju, pa kopirnica valjda deli profit sa njima. Mada postoji jedan profesor koji je celom gradu uterao strah u kosti svojom zbirkom i knjigom. Kruzi legenda da ga se cak plase i po periferijskim fotokopirnicama :D . Ruku na srce, knjige su mu odlicne, a nisu ni skupe.

Sto se Srbije tice, svako ko zna nesto vec mlati dobre pare tako sto primenjuje znanje, nema vremena a ni zaradu u tome sto ce napisati neki udzbenik.

Kako god, ispada da ces zaglaviti sa krivicnom prijavom za fotokopiranje dok ces proci sa prekrsajnom za tucu :) .

Poslednja izmena:
Kako god, ispada da ces zaglaviti sa krivicnom prijavom za fotokopiranje dok ces proci sa prekrsajnom za tucu :) .

...i kradju do 15.000 dinara. Koliko je ovo nenormalna drzava, ne mogu od lavine misli ni da se izrazim kako bih zeleo!

Kod nas na FTN su lepo resili ovaj problem, vecinu knjiga izdaje faks, kostaju 200 - 300 din... jedva da se isplati kopirati istu.

A ti mislis da ti profani nisu ljudi (vecina i nije da budem iskren) ?
Za sta je posten profesor krivio kicmu i slepeo pola zivota da bi radio za 40k.

Druze moj, ne znam da li zivimo u istoj Srbiji.
Znam puno primera u kojima profesori sa ETF,PMF,Ekonomskog predaju na SegiMegi, SingiDingiju, i ostalim privatnim fakultetima,RAf-u.
Van Beograda u Nisu, NS, jedno vreme su se ubijali od para na kosovu. Asistenti na VISERU imaju 60k, profani preko soma.
Ovi gore pomenuti ubiraju par soma mesecno bez izdavacke delatnosti.
Zao mi je recimo u kao sto kazes da tvoji imaju po 40k kao i redovni nastavnisi u osnovnim skolama sa punim fondom casova.
Ne mogu da shvatim sta treba ovim sitnim dusama na vlasti da stalno cackaju mecku !? Gori su od Tursk imperije koliko su alavi.

da i ja kazem koju, obzirom da sam student doktorskih studija i ova tematika ima uticaja na moj rad.

Licno nikad ne bih kopirao knjige, jer zaista smatram da je potrebno ceniti trud drugih ljudi koji su te knjige pisali. Sad dolazimo u problem: knjiga iz raznih oblasti NEMA u prodaji a cesta je pojava da ih nema ni u bibliotekama. Primera radi, ukupni fond za nabavku novih izdanja u Univerzitetskoj biblioteci "Svetozar Markovic" za 2010. godinu je iznosio 0 (i slovima nula) dinara!!!! Znaci potrebno je da se dovijamo na razne nacine koji ukljucuju fotokopiranje.

Dalje, kao alternativa stampanim knjigama, immao elektronske repozitorije i naucne radove koji su dostupni studentima preko baze KOBSON. E sad, ide zvrcka: studenti dokstorskih studija JEDINI imaju pravo koriscenja ovih resursa koje placa ministarstvo nauke, dakle studenti osnovnih i master studija ostaju uskraceni da istrazuju najnovija dostignuca, i samim tim se krsi ono pravilo koje kaze da master rad mora biti od velikog znacjaa za oblas koju izucava.
Ako mislite da su studenti doktorskih studija u nekoj velikoj prednosti nad ostalim kategorijama, e pa prevarili ste se. Doktorandi NEMAJU PRAVO da preuzimaju pune tekstove!!!!! Samo sazetak. Ukoliko zele da dodju do punog teksta moraju da pisu zahtev na emial Univerzitetskoj biblioteci i da cekaju da se dva radnika koliko rade tamo smiluju da im odgovore na zahtev, koj imoze vrlo lako i da bude negativan. Zasto, to niko jos nije uspeo da sazna. Za one koji su manje upuceni, sazetak cini kratak opis rada, dakle sam po sebi nije dovoljan da neko u potpunosti vidi da li je taj rad njemu zaista potreban ili nije. Sada zamislite mukotrpan proces trazenja materijala.

Pre nego sto zakljucim, da odgovorim na pitanje zasto doktorandi nemaju prava da skidaju tekstoeve u punom obimu? JER NAM SE NE VERUJE DA NECEMO DA RADIMO PLAGIJATE!!!!!!!! Pa dobro bre, jesam li ja kriminalac po defaultu pa da mi se ne veruje?
Sto ce reci, dokle god se drzava odnosi prema mladima koji su fakultetski obtrazovani kao prema najgorem sljamu, donosice represivne zakone, a mi cemo biti prinudjeni da se pretvaramo u sitne kriminalce i da fotokopiramo knjige kako bismo mogli da se usavrsavamo, zbog nas samih. I posle neka se pitaju zasto im odlaze strucnjaci...

My 2 cents.

Pa ugrozavas tog izdavaca ciji si primerak kopirao.

Hm, znači izdavač za recimo 2000din prodaje knjigu koju možeš (na malo, na 1 komad) da iskopiraš za 400din... Izdavača samo štampanje po primerku ne košta mnogo više (možda i manje?), što samo znači da ima enormnu zaradu i pored dodatnih troškova koje ima. Kada bi knjiga koštala do 50% više od kopije, većina bi kupovala knjigu (ipak je bolja štampa, obično bolje uvezana, itd...).

na mom fakultetu knjiga prosecno kosta 3000din...plus sto mi za svaki ispit trebaju i testovi, plus za vecinu i praktikum, sto iznosi u proseku po 5000 din za jedan ispit (ne uzimam u obzir sto uglavnom treba da se streba iz 2-3 knjige)...5000 puta 36 ispita - 180.000...dve skolarine...dzabe sam na budzetu :) nema sanse da se ovaj zakon sprovodi...

Mislim da glavno pitanje nije da li ce se zakon primenjivati, i na koje nacine se moze zaobici, vec upravo poruka koju drzava salje studentima.
Da li je drzava pre donosenja zakona za studente osmislila bilo sta sto bi omogucilo laksi pristup knjigama? Nije. Da li planira da to uradi? Ne. Ima li u ovom tumacenju zakona makar nesto sto deluje kao da se vodilo racuna o buducim akademskim gradjanima? Ne..
You do the math.

Sin mog druga trenutno studira u Mađarskoj.
Znate koliko je knjiga fotokopirao?
Nijednu!
Kupio?
Isto nijednu, sve dobie na fakultetu!!!
Na serveru (serverima) se nalaze sva predavanje i literatura....
Da ne pričam o WiFi svuda po fakultetu i domu, LAN konektori svuda (i u sobama, naravno), WAN prema fakultetu preko 8 GB(nedavno još povećan)!!!

Poslednja izmena:
na mom faksu originalni udzhbenici ne postoje tako da se ne brinem ni malo

I kod nas ima na Viseru , neko deli, neko ne, mada dosta može da se nađe i na nekim alternativnim sajtovima:)

Konacno da i profesori dobiju neki dinar od svojih knjiga.

Inače će poumirati od gladi kao što je sada slučaj...

Tek sad videh ovaj tvoj post.

A ti mislis da ti profani nisu ljudi (vecina i nije da budem iskren) ?
Za sta je posten profesor krivio kicmu i slepeo pola zivota da bi radio za 40k.

Ti apsolutno nemaš nikakav kontakt sa realnošću...

Poslednja izmena:
Inače će poumirati od gladi kao što je sada slučaj...

Tek sad videh ovaj tvoj post.

Ti apsolutno nemaš nikakav kontakt sa realnošću...

Pa trebalo je da vidis i sledeci njegov post, gde objasnjava da su mu roditelji profesori i da su imali toliku platu - moj utisak je da su sada u penziji, pa su zato njegove cifre daleko od realnih.

Koliko sam shvatio ovde se opravdava fotokopiranje knjiga lošim standardom, a vidim i da je stav da su profesori preplaćeni za ono što rade.
Društvo, dogod bude preovladavao ovakav stav, dotle će nam ovako i biti.
Knjiga je intelektualna svojina, bila loša ili dobra, tako da je kopiranje zabranjeno, sviđalo se to nekom ili ne, imao ili nemao novca za nju. Ne bih da ulazim u dalju raspravu vezanu za kvalitet napisanih, "kraduckanje" od drugih, uslovljavanje sa kupovinom,... zato što to nema veze sa temom (a ni sa mozgom).
A ako niste znali, fakultet nije obavezan, tako da...

Vi koji pravite toliki kontrast izmedju profesora i ostatka sveta (citaj: smrtnika), niko vam ne brani da postanete profesori..

Bavim se DTP-om celog zivota i jako veliki broj knjiga sa nasih fakulteta pogotovo onih koji zahtevaju da knjige budu uradjene u LaTeX-u su prosli kroz moje ruke. Postoji uzasno velika razlika izmedju profesora i profesora, jedni su cisti prepisivaci koji presipaju iz supljeg u prazno; drugu grupu, koja je doduse izuzetno u manjini, cine ljudi koji zaista stvaraju nesto. Na kraju krajeva sve je toi njihov rad i treba ga ceniti jer je to intelektualna svojina. U redu je da napravis kopiju onoga sto si kupio za licne potrebe ali nije ok da neciju knjigu neko umnozava u kopirnici samo zato sto nece da plati punu cenu a da to pritom opravdava nekim uzasno glupim izgovorima.

Profesori ne zive bas sjajno, neki mozda da ali dobar deo njih i ne bas. Mogao bih navesti jednog profesora kojeg licno poznajem vec skoro 15 godina (ime nije bitno) a koji je priznati matematicar u svetu. Njegove knjige predstavljaju nesto ne napisano, covek je pravi naucnik, priznat u svetu. Vrlo je verovatno da postoje eventualno tri osobe u celoj ovoj banani od drzave koji razumeju sta on radi. Medjutim kada bi ga pogledali mislili bi da je prosjak i da nema ni kuceta ni maceta. Istina, zalosna, je da je plata toliko bedna da je tesko sastaviti kraj sa krajem... Da ne spominjem da je jedva nasao izdavaca u Srbiji!

Poslednja izmena:
Da parafraziram tudji argument - ako kopirate knjigu profesora koja ne sluzi za spremanje ispita, to je nekomercijalna svrha, i nije krivicno delo. Ali ako kopirate knjigu istog tog profesora koja sluzi za spremanje ispita (i gle slucajnosti, obavezna je literatura) - ulozili ste u sebe, ergo komercijalna svrha, ergo krivicno delo.

Da li je sad ociglednije koji lobi je proterao ovaj zakon?

Koliko sam shvatio ovde se opravdava fotokopiranje knjiga lošim standardom, a vidim i da je stav da su profesori preplaćeni za ono što rade.
Društvo, dogod bude preovladavao ovakav stav, dotle će nam ovako i biti.
Knjiga je intelektualna svojina, bila loša ili dobra, tako da je kopiranje zabranjeno, sviđalo se to nekom ili ne, imao ili nemao novca za nju. Ne bih da ulazim u dalju raspravu vezanu za kvalitet napisanih, "kraduckanje" od drugih, uslovljavanje sa kupovinom,... zato što to nema veze sa temom (a ni sa mozgom).
A ako niste znali, fakultet nije obavezan, tako da...

Da li je tebi poznat koncept dostupnosti obrazovanja? Upravo to je ono sto uslovljavanje kupovinom, a narocito imovno stanje studenata i slicne instance izbacuje u prvi plan i cini ih argumentima u ovoj raspravi. Ocito ti je stran i pojam empatije, kad smatras da onaj ko nema novac za knjige ne treba ni da studira.

Niko ne osporava zastitu intelektualne svojine, osporava se nacin i vreme donosenja ovog zakona. Isterivanje copyright-a u drzavi sa verovatno najnizim standardom u Evropi, enormnim skolarinama, studentima koji i bez toga inkliniraju ka dijaspori...meni licno deluje kao veoma eksplicitna poruka tim studentima.

Kada kopiras knjigu krsis autorska prava u oba slucaja koja si naveo i to je vec sada sankcionisano zakonom...
E sada to sto su oni uveli zakon da ti ne smes da odes u kopirnicu i da iskopiras knjigu je druga stvar - trebaju im pare - idu izbori :)
A u ovoj zemlji postoje 50x veci problemi nego kopiranje nastavne literature...Da je normalna drzava i fakulteti, studenti i ne bi trebali da kopiraju knjige, ne bi bilo partijskih profesora i gledanja svog interesa....Nazalost ovo nije normalna drzava.

Zakon je sasvim na mestu i ja sam potpuno za to da se sprovodi u svim sverama života , ali problem je bahato ponašanje školskog sistema u ovoj propaloj državi i zato verujem da većina studenata ima problem sa ucenjivačkom politikom koja onemogućava da koristiš recimo polovno kupljenu knjigu od prošle godine jer je knjiga promenjena , fali obrazac iz knjige koji je uslov za polaganje ispita , profesor ti je rekao da bez kupovine knjige ne možeš da položiš ispit itd . Moj otac je bio nastavnik biologije i hemije , kupuje knjige celog života i moja žena takođe a ja sam više za elektronsku formu i cenim kvalitet ali studenti nemojte da se zavaravate ako niste baš neki sretnici pa su vam mame i tate stranački lideri , "biznismeni" ili zaista u porodici imate privatan posao radi koga ste odlučili da studirate ( što je u Srbiji ređe od Dijamanta ) nećete se pomeriti nikuda jer Srbiji nisu potrebni školovani ljudi . Sve vam ovo govorim iz ličnog iskustva i znajte još nešto kad se kod nas stvore uslovi da goniča robova unaprede na menadžersku titulu ( ovo govorim za bilo koju veću strukturu državnog ili privatnog sektora ) on lepo ode i kupi diplomu . Dali još neko misli posle svega napisanog da postoji problem sa kopiranjem knjiga i zaštitom intelektualne svojine , sreća je da neko upšte želi nešto i da pročita .

Da li je tebi poznat koncept dostupnosti obrazovanja? Upravo to je ono sto uslovljavanje kupovinom, a narocito imovno stanje studenata i slicne instance izbacuje u prvi plan i cini ih argumentima u ovoj raspravi. Ocito ti je stran i pojam empatije, kad smatras da onaj ko nema novac za knjige ne treba ni da studira.

Niko ne osporava zastitu intelektualne svojine, osporava se nacin i vreme donosenja ovog zakona. Isterivanje copyright-a u drzavi sa verovatno najnizim standardom u Evropi, enormnim skolarinama, studentima koji i bez toga inkliniraju ka dijaspori...meni licno deluje kao veoma eksplicitna poruka tim studentima.

Poznat mi je koncept dostupnosti obrazovanja i veruj mi, kod nas je obrazovanje mnogo dostupnije nego u mnogim zemljama Evrope. Slažem se da je standard studenata u ovoj zemlji veliki problem, ali to nije razlog da se toleriše kršenje autorskih prava i kopiranje knjiga do u nedogled.
Da li si se možda zapitao da li se u ovoj zemlji upisuje kanda malo veći broj studenata nego što je potrebno? Možda bi pravo rešenje bilo da se taj broj drastično smanji i prilagodi potrebama, a onima koji se upišu o državnom trošku obezbede knjige?
Ne mislim da onaj ko nema novac ne treba da studira, ali isto tako smatram da ovoliki broj studenata na državnim jaslama ne može da istrpi ni neka bogatija država, a ne zemlja Srbija. Definisati potrebe, pa prema njima upisati svake godine određen broj studenata na pojedinačnim fakultetima, a ne kao do sada, bez nekog rezona povećavati kvote kako se kome ćefne.

Naravno da treba smanjiti trenutni broj studenata, trenutno je svakome omoguceno da studira, bez ikakvih kriterijuma - ali to je druga tema koja nije ni u kakvoj vezi sa ovom. Kad bi se najpre uredilo studiranje i pristup literaturi, pa tek onda doneo ovakav zakon, ko bi se oglasio protiv ovih novih mera? Ali to NIJE slucaj, niko ni ne pomislja da se bavi ozbiljnim stvarima, strategija skolstva ne postoji, a drzavu uredjuju interesni lobiji. Na svakom cosku su primeri nesistemskog i uskointeresnog pristupa problematici, ovo je jos jedan od minornijih. Meni licno jedan od najeklatantnijih jeste dozvola da drzavni lekari mogu da rade i u privatnim ustanovama, pored mora nezaposlenih lekara bez ijednog dana radnog staza. Najavi se ukidanje te mogucnosti - gle cuda, ostavi se mogucnost za profesore da i dalje to rade. Dodje novi ministar, najavi ukidanje jos u maju - sad smo u septembru, a to se vise ni ne pominje. Odoh u debeli offtopic, ali ovo je samo ilustracija kako lobiji mogu da isteraju ama bas sve u drzavi kojoj su njeni gradjani na poslednjem mestu.

Potreban je itekako toliki broj studenata, samo ne nama. Mi skolujemo ogroman broj ljudi koji ce da nastave postdiplomske ili karijeru u inostranstvu i srbija im je samo odskocna daska. U zemlji ovako abnormalne stope nezaposlenosti i preniske cene radne snage, mladom coveku se vise isplati da studira i da se usavrsava umesto da radi bedno placene poslove bez ikakve perspektive, ako i to ima srece da nadje, parazitirajuci na roditeljskoj grbaci i zanoseci se idejom da ce se investiranje u sebe jednog dana isplatiti. Uz to, mnogo je lakse studirati, nego raditi. Drzava ne pokazuje veliku brigu prema studentima iz prostog razloga sto nema gde da ih zaposli, ne zna sta ce i sa trenutno prekvalifikovanom radnom snagom, a kamoli buducom, samo ih za dzabe skoluje za inostranog poslodavca cija ce ponuda svakako biti mnogo primamljivija. Potrebni su joj preduzetnici, ljudi sa inicijativom i snalazljivoscu, oni koji ulazu u sebe i usavrsavaju se samostalno, koji poseduju know-how umesto gomile teorijskog znanja o vulkanima, organizovanju velikih kompanija i drevnim filozofijama, i svakako ne oni koji ocekuju da im se sve, obrazovanje i posao, servira na tacni. Trenutno je takva situacija da sposobnih preduzetnika ima mnogo manje od obicne radne snage i zbog toga za nju i nema posla. A u raznim slj "biznis skolama", koje u sustini zaista nude upotrebljive programe, studenti se vode vise idejom o lakom sticanju papira sa nejasnom idejom da ce im on nekada negde znaciti, umesto da stvarno usvajaju realna, prakticna znanja koja ce im koristiti odmah ili u vrlo bliskoj buducnosti, da mogu da prave pare koje ce da posle ulazu u domacu privredu i da placaju porez. Privatnim fakultetima se takodje isplati jer na njima zaradjuju novac, tako da ni privatno obrazovanje nije uopste na zavidnom nivou i studenti bukvalno bacaju pare jer im diploma nece nigde vredeti i od prepisivanja na ispitima nikada u zivotu nista nece uraditi.

Ovo ce mozda zvucati cudno, ali ja bih organizovao studije potpuno bez udzbenika. :) Pored interneta, oni nisu vise nikome potrebni. Prednost u realnom svetu imace onaj student koji ume da sam dolazi do potrebnog izvora informacija. Neka skidaju torente i uce iz piratskih stranih knjiga, piratskih audiobookova, danasnji student imao bi vece koristi kada bi znao kako da koristi underground kanale, kopiranje knjiga je tako amatersko zaobilazenje zakona o autorskim pravima ;)

Takodje, da se razumemo, udjite u bilo koju knjizaru i mozete da nadjete daleko bolje knjige o bilo kojoj oblasti od udzbenika. To je, sasvim legitimno, samo nacin da profesori dotiraju svoja redovna primanja i ispunjavaju obavezne akademske uslove za izdavanjem publikacija. To su knjige koje se pisu bez nadahnuca, suvoparno, ne mogu da inspirisu studenta, a cesto sadrze i zastarele informacije.

Poslednja izmena:
Nema strategije jer ukoliko se odluči da broj studenata bude prema inputima sa berze rada 95% mesta na fakultetima će biti zatvoreno . Za ovaj deo sa lekarima je kriva država , i sistem zdrastvenog osiguranja . Osuđen sam na plaćanje zdravstvenog osiguranja i ako ni nemam zdrastveni karton u gradu u kome živim već 7 godine . Kad jednom budem ozbiljno bolestan moraću da plaćam ( podmićujem ) da bi stigao na red za operaciju . Zašto ne mogu da biram fond zdrastvenog osiguranja itd . Imam još dosta da pričam na ovu temu ali se bojim da ovo nije mesto za to . Jedina pravilna stvar po pitanju studiranja bi bila da mesta na budžetu budu rezervisana za talente koji se kao takvi dokažu na takmičenjima koja bi se organizovala na republičkom nivou . Bila bi potrebna saradnja fakulteta i srednjih škola a budući student bi trebao da dokaže svojim znanjem da zaslužuje svoje mesto na željenom smeru . Svi ostali lezilebovići neka plaćaju . Da ne bude da pričam o utopiji opisao sam vam proceduru za dobijanje državne stipendije u Americi . Prvo neka nam obezbede sistem u kome postoje neka smislena pravila koja će pravilno da iskoriste potencijale sa kojima raspolažemo pa neka onda dođu na red trivijalne stvari kao što je kopiranje udžbenika .

Za ovaj zakon kad sam cuo juce, zgranuo sam se. Stvarno su ga izmislili i svaka im cast. Ne znaju kako vise da napune svoje budzete i na koji vise nacin da nam otmu novac.

Mnogo parazita na drzavnoj sisi. Zato se i izmisljaju ovakve gluposti (nije glupost, ali u ovoj zemlji u kakvom je stanju jeste glupost). Prvo da srede skolstvo, da otpuste bagru od profesora i nastavnika. Pa onda da se i razmisli o sprovodjenju ovakvog zakona. Mozda kada bi imali dovoljno zatvora da se pohapse svi oni koji to zasluzuju... Kamo srece da ne ova, nego bilo koja vlast radi u interesu svog naroda, a ne protiv. Jos malo pa ce se steci osecaj da zivimo u koncetracionom logoru. Nikada vise haraca nije bilo nego danas.

Na mom faxu svaki student dobija knjige. I nijedan nije uslovljen kupovinom neke knjige i sl.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno