Šta je novo?

Kopiranje excel tabela problem

• Začetnik teme Začetnik teme kdejan
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

kdejan

Čuven
Učlanjen(a)
21.08.2002
Poena
630
Treba da kopiram jednu tabelu nekoliko puta u okviru istog sheeta. E sad, u okviru te tabele pojavljuju mi se formule koje vrše proračun uz pomoć fiksirane ćelije (npr $C$1). Kada iskopiram tabelu, tako da dobijem dve tabele jednu ispod druge ova iskopirana vuče podatak iz one prethodne. Da li postoji mogućnost da se prilikom kopiranja svaka tabela posmatra kao jedna posebna celina ili da se ćelija fiksira na neki drugi način a ne sa "$"? Naime, ako je tabela imala recimo 3 reda, da ova iskopirana sada ne vuče podatke iz $C$1 nego iz $C$(3+razmak između tabela). U attachmentu se nalazi kratak primer onoga što želim da uradim.

Prilozi

U excelu postoje samo dva nacina referncijranja - relativno i apsolutno. Ne moze d abude apsolutno a relativno 🙂

U tvom slucaju, izbaci $C$1 pisi kao C1 ako ti zaita nije neophodno da link bude apsolutni, a ako mora psolutno, nakon kopiranaj tabele rucno promeni apsolutni link...

Potrebno mi je da bude fiksirana ćelija, ali tako da bude fiksirana u svakoj tabeli posebno. Problem je što imam recimo u nekom trenutku 100 tabela u kojima se nalaze iste formule, s tim što se neka tabela sastoji od npr. 10, a druga od samo 3 reda i tako dalje. Jedno rešenje je da kopiram tabelu u drugi sheet, tako da svaka tabela ima svoj, ali onda imam problem prilikom štampanja jer se svaki sheet štampa na po jednom listu i ne mogu više ovih kratkih tabela da sabijem na jedan. 🙂

Znam da može ručno da se promeni, ali to milion puta zaboravim da uradim pa posle i ne primetim da sam zeznuo stvar. Ništa bez automatizacije... 🙂

Ali ako ne može šta da se radi, moraću da budem pažljiv... 🙂

Ako sam dobro razumeo sta hoces, u formuli ne moze biti apsolutna celija ako vec trazis da u svakoj novoj tabeli ta celija ima drugaciju vrednost.
Pogledaj ispravljeni tvoj primer, moje dve tabele su kopirane iz tvoje prve, i ucitavaju novu vrednost koja je uneta u toj tabeli za oduzimanje, automatski.

Prilozi

Nije to to što mi treba. Original tabela koju pravim je dosta složenija od primera koji sam poslao. U svakom slučaju, rešio sam problem uvođenjem fiktivne kolone van prostora za štampu koji potrebni broj za oduzimanje kopira onoliko puta koliko je to potrebno, u primeru je to označeno crvenim brojevima. Tako sam izbegao problem sa apsolutnom ćelijom.

Ovo tvoje rešenje koje si poslao mi ne rešava problem jer se svaka sledeća kopirana tabela dobija razvlačenjem na crni kvadratić ili kopiranjem prethodnog reda i tako se dobija veća ili manja tabela od prethodne. Ti si ručno uneo u formulu $c20 i to je u redu kada bi svaka tabela imala isti broj redova, međutim to nije slučaj. Prilikom prvog sledećeg razvlačenja kvadratića ili kopiranja poslednjeg reda u poslednjoj tabeli kako bi se dobila produžena tabela u formuli se automatski pojavljuje $c21, pa bi onda bilo $c22 i tako dalje a vrednost u $c20 treba da bude konstanta za tu tabelu ma kolika ona bila i da se automatski pojavljuje u sledećem redu.

Malo mi je komplikovano ovako da objasnim problem, ali evo šaljem zašto mi prethodno rešenje nije zadovoljavajuće rešilo problem i način na koji sam uspeo da dobijem ono što sam hteo.

U svakom slučaju hvala na trudu! 🙂 Ukoliko neko nađe elegantnije rešenje neka postuje...
Pozdrav!

Prilozi

Nazad
Vrh Dno