Šta je novo?

Konzole i tastature

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

jorgovan

Čuven
Učlanjen(a)
13.03.2002
Poena
825
Vidim da se vec decenijama vodi rasprava na temu konzola i tastatura za iste...

Ajde da vidimo ovako.
Jedna OEM tastatura kosta nekih 2-4$. Zbog velicine to bi poskupelo ambalazu, transport i ostalo za recimo 1$. Implementacija podrske za tastaturu u softver je toliko teska da bi najobivniji retard mogao da je uradi a ne placeni developer.

Konzole se igraju ispred tva. Tastatura vam pravi guzvu? Nista vas ne sprecava da je otkacite i stavire na policu ili orman.

Da li bi tastatura kao standardni deo koji se dobija uz konzolu donela desetine miliona novih korisnika?
Svakako.

Razlozi za izostavljanje tastature is standardnih paketa konzola?

Pa jasno je da se radi o visoj sili, i dok se one tamo cike ne dogovore drugacije, nista od toga.

Poslednja izmena:
Da li bi tastatura kao standardni deo koji se dobija uz konzolu donela desetine miliona novih korisnika?
Svakako.

Ne.
Kraj price.

Tastatura na konzoli sluzi za:

1. Igranje UT3.
2. Koriscenja Linuxa.
3. Kucanje poruka (iako je za to prikladnija ona tastatura koja se kaci na sam gamepad).

Zaboravite na implementaciju k&m podrske u igrama. To se nece desiti, osim kod nekoliko izuzetaka.

au gosn moderatore 🙂 .. koje je ovo dizanje teme iz mrtvih 🙂

Nebih ja krivio ponovo grbacu i drzao misa i tastaturu na stolu ispred sebe ni za sta!!!
Taman i da ubace podrsku ja bih se zavalio na trosjed sa svojim bezicnim kontrolerom, pa nek me ubijaju ti sa misem, dosadni su vise do zla boga!!!
PS ja sam prije godinama igrao sa misem, tako da peace out!

Iskren da budem,bez obzira iz koje je godine tema,ja se potpuno slazem sa ovim i veliki razlog zasto mene konzola odbija jos uvek..
Znam,svasta cu da cujem sada ali tako je..
Poz

iskreno, iako sam bio pobornik teorije da je xb visak jer soni exkluzive igras na ps3 a xb exkluzive i ostale multiplatforme na pc. medjutim, igranje na sondzi mi je promenilo pojam igranja tako da sve vise razmisljam o nekom xb. evo imam nekoliko igara na kompu koje bih presao ali iskreno mrzi me 🙂 radije bih se zavalio u svoj krevet, digo noge na stocic i djuskao na konzoli, kakva tastatura, kakav mis. sto kaze marko p, sad i da moze t+m na konzoli ja bi ostao na jpadu.

@Ragnarok
To sto se nece desiti ne znaci da tako nije bolje...
Uvek ima prednosti, ali ima i mana.

Citam temu KZ2 MP i umirem od smeha, kao mnogo je dobro i realno wtf kad lik protrci na 10m ispred tebe i ti ne mozes da ga pogodis.
Realno c c c, pa metlom bi ga pogodio :d, a kamoli automatskom puskom :type:.

Poslednja izmena:
Da li si toliko opterecen Killzoneom da ga moras U SVAKOJ temi spominjati?

Ili si konacno shvatio da Killzone nije FEAR wannabe sa manje prostranim mapama nego CoD? :d

Poslednja izmena:
Hm, kad sam ja to spominjao KZ2 van te teme :trust:, osim sad 🙂 ?

Nikad nisam rekao da je kao Fear2.

Jesam rekao da je manje prostran/otvoren nego vecina mapa u CoD4 i to je tacno 🙂.

Poslednja izmena:
^ Smirite se vas dvojica.

O čemu ti pričaš, kakav miš, kakva tastatura...!? :trust: Ja sam govorio o online igrama.
A kad smo kod miševa i tastature - neće to nikad zaživeti na ps3 igrama ukoliko ne bude bio deo standardne opreme - i sad postoje godinama miševi za ps2 kao i kontroleri nalik na tastature pa igre to ič ne koriste, sem onih par fpsova koji su objavljeni na ps2. A i oni prilagođavaju gameplay konzolnim kontrolerima (autoaim i tako te stvari :d ). Developeri će početi da prave igre takvog tipa tek kad ovi kontroleri sa pc-a budu bili deo standardne opreme.
BTW tvoja garancija šta će izaći na ps3 mi ne znači ama baš ništa, nećeš verovati :smash:

Meni je mnogo bitnije da li će zaživeti tastatura, miš i sl. jer onda bismo i na konzolama imali 3 najbolja žanra (fps, rts, rpg (u punom smislu reči)), a mogli bismo se igrati i sa ostalima. Međutim, od toga kako vidim nema ništa 🙁 iz više razloga. Interfejs je totalno PSPovski i prisutna je podrška za njegovo pokretanje putem džojpada, ne postoji igra koja je najavljena a da poseduje takav gejmplej (a čak i kad budu krenule, trebaće neko vreme da se naprave igre koje valjaju pošto kompanije nemaju baš iskustvo u pravljenju fps-rts-rpg igara)...Ta podrška za tastaturu će, pokazuje se kako se približava launch, verovatno značiti da će moći da se eventualno iskoristi donja strelica + enter za browsing kroz opcije i eventualno i u nekoj igri za zlu ne trebalo ako džojpad rikne, ili da se doda još 1 igrač - znači ništa ozbiljno. Da je drugačije verovatno bi neko već najavljivao npr. neki RTS za PS3 kojim bi privukao pažnju gomile PC igrača. Situacija će što se upotrebljivosti takvih kontrolera tiče ostati kao i sa PS2, za koji postoji gomila tastaturnih kontrolera koji u suštini ne služe skoro ničemu...

Ono što mi je neverovatno jeste da korisnici platformi na kojima su moguće jedino arkade i igranje arkadnih igara k*njaju kako na PCu nije sve u grafici. Što kaže Neđo, što onda pravite moćnu konzolu? I dajte prvo da vidimo sveto, pustite te priče "jao jel znaš koliko je Cell jači od ovoga ili onoga". Ne kažem ja da je sve u grafici, naprotiv, ali kod vas niti je u grafici niti u simulaciji. Sve je u arkadi, i drugačijem kontrolnom sistemu, pa onda developeri ni nemaju kuda nego da se dovijaju smišljajući kojekakve polunebulozne ideje koje će uvek imati publiku zbog velike rasprostranjenosti samog ps2 - uvek će se naći dovoljan broj klinaca da pokrije troškove. Dosta je bilo te priče. Sačekajmo da dođe ps3 i vidimo da li će doneti iole ozbiljnije igre, a ne ove trange-frange kakve sada ima, samo sa napucanom grafikom. Mislim, ko se još loži da rola lepljivi toalet papir, u koji se zabada prašina, trotoar, kola, prolaznici i slično, i posle se kao od toga prave sažvežđa jer je mračni princ ugasio sve zvezde na nebu?

Ja ću onda sa zadovoljstvom kupiti ps3. Pod uslovom da mi ponudi igre kakve ja želim istog kvaliteta kao one na PCu i sa podjednako kvalitetnim online igranjem.
Pazi, ne kažem ja da su Sony igre loše, naprotiv, ali to su jednostavno drugačiji pristupi. Nije to ni izbliza "ma na pcu je samo grafika, a konzolaši se cimaju da prave zanimljive stvari" kao što to želiš da predstaviš, stvari su mnogo komplikovanije od toga. Od toga je 80% vezano za kontrolni sistem. Hebeš grafiku, meni je sve dobro od System Shocka 2 naovamo. Ako je ostatak igre dobar, grafika mi je zaista u drugom planu. Ali kompleksni brzi potezi koji se ne mogu napraviti bez tastature i miša su glavna stvar. Ništa mi ne znači ako ps3 bude posedovao podršku za njih (i ps2 poseduje podršku za miša i tastaturolike kontrolere) ako se igre za njih jednostavno ne budu pravile.

Ne razumem kako još uvek toliko naglabate oko tastature i miša 🙂 Kao prvo, to neće biti deo standardne opreme. Kao drugo, suviše je Sony uložio u svoj kontroler :d Kao treće i ps2 ima podršku za miša i tastaturolike kontrolere pa to niko živ ne koristi. Kao četvrto razvojnim timovima je neuporedivo lakše da se fokusiraju na gameplay iskustvo koje donosi ps3 kontroler, tako da čak i da on bude imao i miša i tastaturu kao deo standardne opreme (što nema šanse, jerbo se očito ide na to da konzola bude što jeftinija) neće biti izbacivane takve igre koje će imati koristi od toga, već će igranje sa njima biti kao na lošim PC portovima. Tastatura će biti tu za Slinux, eventualno net i slično. Ako čekate zbog tastature ne čekajte uopšte. Možda se situacija promeni nakon recimo godine dana od izlaska platforme pa se developeri ohrabre da izbacuju igre, ali to će zavisiti, pogađate, od marketinških istraživanja koliko korisnika koristi ps3 kontroler a koliko miša i tastaturu - naravno, ukoliko ih uopšte bude bilo 😀

Poslednja izmena:
@colt
:Klanjanje:Klanjanje:Klanjanje

Live and learn, live and learn 🙂.

O ***, pa ovde stvarno moderi vole najveci trash i offtopic da zapocinju.
Colt druze, sta je sa ovim reinkarnacijama tema od pre 300 godina, ovo radis vec par puta?

Sta, covek je pricao kao klasican zabludni PC-only gejmer, svi uce na greskama... kada je probao promenio je misljenje. Znas, misljenje je zdravo menjati kao carape, ako shvatis da si gresio u onom predhodnom misljenju. Ja ama bas nemam nikakve zelje da igram neke igre na kb/ms od kako sam iskusio ovu udobnost bezicnog pada, i to nije ono samo "mozes i gamepad i na PC", mozes, ali ne mozes da dizes komp preko njega, pustas muziku, igras igre, ne razmisljajuci ama bas ni o kakvim dodatnim glavoboljama.... stvarno niste normalni, pateticni ste kao da se pricha o nekoj temi zivotnog znacenja, a ne o prokletim sistemima za zabavu...

Colt druze, sta je sa ovim reinkarnacijama tema od pre 300 godina, ovo radis vec par puta?

Ako ti smeta, prijavi post. Meni ce biti drago ako i kada me skinu sa pozicije moderatora, iako sam vec trazio ali ***, ne moze.

Ja ama bas nemam nikakve zelje da igram neke igre na kb/ms od kako sam iskusio ovu udobnost bezicnog pada

Kljucna rec. Ako se tebi svidja, to je tvoje misljenje i ostali ne moraju da se sloze s tobom. Kao sto ja mogu da postujem tvoj izbor i misljenje, ti bi trebao da postujes i izbor drugih osoba koji se ne slazu sa tobom. Kapiras ?

Sta, covek je pricao kao klasican zabludni PC-only gejmer

Haha, no comment.

mozes, ali ne mozes da dizes komp preko njega, pustas muziku, igras igre, ne razmisljajuci ama bas ni o kakvim dodatnim glavoboljama....

To uopste nije predmet razgovora u ovoj temi.

pateticni ste kao da se pricha o nekoj temi zivotnog znacenja, a ne o prokletim sistemima za zabavu...

Ako ti se ne svidja topic i ono o cemu se u njemu diskutuje, slobodan si da ga ubuduce ne posecujes.

Poslednja izmena:
Slazem se sa Lozacem...Sta vam toliko smeta u vezi toga, niko vas ne tera da igrate na joypad-u ako necete...A posto necete igrajte na kompu, sad pri tom cete mozda propustiti neke igre na konzolama koje su vredne igranja!

Ali ja i dalje mislim da se stvar volje i vremena...Ako imas volju da isprobas da igras na joystick-u i da ga ne bacis kroz prozor prilikom prvog pokusaja onda postoji mogucnost da ces se privici, a mozda ti se na kraju cak i svidi!😀 Privikne se covek na sve...

ja sam odigrao sigurno vishe fp igara na padu nego na tastaturi i tvrdim da joypad nema shta da trazhi pored tastature i misha. jedina igra koja mi se svidela na padu je chuveni "poziv (zov) ktulua" 🙂

A jel probao ko kako radi tastatura i mis u kombinaciji sa konzolama? Jel samo plug&play i vozi? Podrzavaju li sve igre itd? Dakle kako je sve to u praksi?

Hm, kad sam ja to spominjao KZ2 van te teme :trust:, osim sad 🙂 ?

Nikad nisam rekao da je kao Fear2.

Jesam rekao da je manje prostran/otvoren nego vecina mapa u CoD4 i to je tacno 🙂.

O, 'de si, Zdravko! 😀 Nisam te video u novom izdanju. Znam da obicno odmah ponovo banuju ljude koji se ponovo registruju, ali ti si preziveo i vec dogurao do 138 postova - lepo 🙂

Poslednja izmena:
Meni i dalje nije jasno šta se onim gore želi reći. Jednostavno prihvatiš da na konzolama nema igara kod kojih je bitno ciljati svaki piksel na ekranu i to je to, takve igre igraš na PCju i gotovo. Uostalom, bio sam potpuno u pravu kada sam rekao da tastatura i miš na konzolama neće zaživeti dok ne budu bili deo standardne opreme.

Jednostavno, postoje igre koje su prilagođene tastaturi i mišu i one koje im nisu prilagođene, kao i dobar deo kod kojih suštinski nije bitno koji je kontroler. Ovde ljudi idu sa stavom da je apriori bolji miš+tastatura / džojped, u zavisnosti od toga kakve igre prevashodno igraju. Ko ih *ebe :d

Kljucna rec. Ako se tebi svidja, to je tvoje misljenje i ostali ne moraju da se sloze s tobom. Kao sto ja mogu da postujem tvoj izbor i misljenje, ti bi trebao da postujes i izbor drugih osoba koji se ne slazu sa tobom. Kapiras ?

Pa i rekao sam JA, zar ne... 🙂 i naravno da poshtujem tudja misljenja.
Kako ne mozes(ne mozete) da shvatite da ce se tesko promeniti ta filozofija konzola, koja traje decenijama, taj jednostavni "stavis kertridz i igras". U tome je cela poenta, da NE BUDU PC, vec nesto sto svako moze uz pomoc boja slika i slova da pokrene, bez pasosa 🙂
Kapiras li da 90 % ljudi igra dosta udaljen od TV-a, iz kreveta, iz fotelje, sa poda, u turskom sedu, itd... tu se jednostavno filozofija misa i tastature ne uklapa.
I vi sad tu izigravate ne znam ni ja sta, jel shvatate da je sve stvar navike?
Moj drugar igra na tastaturi PES, i komande na levoj ruci su mu u TRI reda 😀 Znaci lakse se harmonika svira 😉
Kad bi ste iskusili malo, na duzi period, takav mentalitet i nacin igranja, malo bi drugacije pricali...

Tastatura i mis za konzole nema iz vise razloga, a jedan od najvecih je prakticnost. Ovakvi sistemi su napravljeni da budu sto jednostavniji za koriscenje i bez brda hardvera koji bi zatrpavao stocic u dnevnoj sobi. Konzole imaju sve sto jedan multimedijalni (HTPC) sistem treba da ima, a to je mogucnost reprodukcije skoro svih multimedijalnih sadrzaja sa jednostavnim, user friendly interfejsom.

Onog trenutka kada konzole dobiju misa i tastaturu, to ce biti ili njihov ili kraj PC-a kao igracke platforme, jer ce u skoro svakom aspektu biti identicne igrama sa PC-a, a zasto kupovati tu istu igru za konzole kada mozes da je nabavis za Dz za PC. U ovoj situaciji bi PC kao igracka platforma najverovatnije propao (ako se piraterija na PC-u ne iskoreni).

Poslednja izmena:
Ja sam o tome ranije pisao, ne moze to tek tako da se iskusi. Ne moze neko ko nikad nije bio u tom fazonu, tj. celog zivota je igrao RPG, realtime i potezne strategije, hard-core simulacije letenja i tenkova, MMO i FPS sad odjednom da zakljuci da je i nesto sasvim drugo cool pristup. Ako nije doziveo sve to bar na neki nacin pre 10-15 godina, stvarno ne znam kako ce sad. Zato i dolazi do svih ovih glupih rasprava.

Koliko ja vidim, ogroman broj pc gamera kod nas bi da eventualno predje na konzolu zbog para, jer "ne mora da se radi upgrade - kupis i miran si, a sve ti radi na maksimumu 🙂", a ne zbog filozofije, pristupa, izbora igara i svega ostalog. Naravno, ocekuju da na konzoli nastave da igraju igre koje su i do tada igrali: MS flight simulator, Starcraft, Counter Strike, Quake 3 arena, Cossacks European Wars 🙂, World of Warcraft, EVE-Online, DeusEx, System shock 2 i Jagged Alliance 1. Onda sledi par pitanja:

1: Jel podrzava playstation/xbox misa i tastaturu? Da li mogu sve igre da se igraju na toj kombinaciji?

2: Ne mogu? RPG i RTS su mi omiljeni zanrovi, kako to da igram na joypad-u?

3: Kolika je rezolucija? 720P? Pf, ja na mom monitoru od 100 eura imam 1680*1050

4: Jel imaju sve igre AA i AF? Ne?

Tad vec kod sagovornika dolazi do:

400px-Guru_meditation.gif

I kako sad neko takav da skapira sta su konzole, cemu sluze i zasto ih neko voli? 😀

Ja stvarno gotivim i ceo PC fazon, ali bas ste mnogo smorili sa nerazumevanjem konzolne price. Vec 5 godina se forum zatrpava kojekakvim glupostima zbog svega sto sam gore naveo 🙂.

Kad "implementiraju" misa i tastaturu, obavesticemo vas 🙂

Poslednja izmena:
Ivane, pokidao si 🙂

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno