Šta je novo?

Konsultacija u vezi memorije (1066 DDR2)

Civil

Slavan
Učlanjen(a)
18.08.2005
Poena
380
Postovanje,

Kao sto neki od vas mozda znaju planiram da malo nadogradim komp pa u vezi tema koje sam postavio za procesor i graficku, sada, logicno, imam pitanje vezano i za memoriju. :)

Dakle, moja sadasnja ploca iz potpisa podrzava 1333, E6300 koji planiram da kupim je 1066, ako uzmem i memoriju 1066, da li to znaci da ce sve raditi sinhrono po default-u?

Malo sam ispao iz fazona sto se hardvera tice posto dugo nisam nista kupovao, ali... sta uzeti od ovoga (ili mi dajte neki drugi predlog iz asortimana ove firme):

http://www.racunari.net/detalji/index.php?kompo=0402160220&k=04

http://www.racunari.net/detalji/index.php?kompo=0402128372&k=04

Ili nesto drugo ?

Ja bih se odlucio za Patriot, izmedju ova dva modela... OCZ jeste odlican, ali u konkretnom slucaju bih izabrao Patriot (prije svega bolji je odnos cijena-kvalitet)!
OCZ Blade je odlican, kao sto rece wolf iznad, ali... Gdje kupiti!?

Sto se tice OCZ vs. Patriot, tesko je objektivno reci a ne pogrijesiti, dobri su i jedni i drugi... Sto se tice (moje) subjektivne procjene: OCZ! ;D

Pa ovde ima BLADE:

http://www.racunari.net/detalji/index.php?kompo=0402128846&k=04

http://www.racunari.net/detalji/index.php?kompo=0402128845&k=04

Vidite razliku u ceni, razlika je koliko vidim samo u naponu (1,8 u odnosu na 2,1 za skuplji model) i u stavci EVP, sta god to bilo.

Da uzimam onda ovaj jeftiniji Blade ??? Zasto je Platinum skuplji od Blade-a ako je ovaj najbolji?

EDIT: Sad' citam da je ovaj LV kao najbolji... zato je i skuplji... a opet drugi kazu da je odlican i ovaj low voltage...

Poslednja izmena:
Uzmi Blade ako ga negde nadjes, u toj prodavnici ga nemaju i ne znaju kada ce ga opet biti(znam posto sam ga i ja trazio kod njih).Na kraju sam jedva nasao Blade po ceni od 6800.I to sam ugrabio poslednji komad:p

Poslednja izmena:
Znači Civil ti si baš uposlio forum a nisi pogledao specifikaciju tvoje ploče iako sam ti još kod CPU-a rekao da su kombinacije koje praviš totalni promašaj.

Memory : Supports DDR2 800/667/533 memory

Znači Civil ti si baš uposlio forum a nisi pogledao specifikaciju tvoje ploče iako sam ti još kod CPU-a rekao da su kombinacije koje praviš totalni promašaj.

Memory : Supports DDR2 800/667/533 memory

Au na ovo nisam obrato paznju,ne samo blade vec i bilo koja ram memorija brza od 800Mhz bi bila zesci overkill za njega!

Poslednja izmena:
Da bi dobio "FSB procesora", mnozis "FSB ploce" x 4.
Da bi dobio sinhroni rad sa memorijom, takt memorije se racuna kao FSB x 2.

Naravno, mogao bi da drzis memoriju na FSB x 4, odnosno 266MHz x 4 u slucaju da imas Pentium DC E6300, ali onda nema nista od overkloka zato sto ne mozes da menjas mnozilac na gore.

Ne znam samo zasto insistiras na sinhronom radu kada to ne donosi nista spektakularno.

Shit!!! Nisam provalio to za memoriju i plocu, mislio sam da ako ploca moze do 1333 da moze i memorija!! Bas bezveze... Loverboy, hvala sto si mi skrenuo paznju... da li to znaci da mi 1066 memorija ne bi uopste radila ili bi radila na 800 ?

Sta sad' da radim, ostaje mi eventualno ovo http://www.racunari.net/detalji/index.php?kompo=0402128445&k=04

ili value memara a to bih hteo da izbegnem... sta konkretno znaci ovo EPP ?

Ma u principu mi je bitno samo da mogu malo da kloknem komp, valjda cu to moci i sa 800 memorijom...

@Wolf Stiklirano je a dole pise da to znaci da ga ima.

U stvari, zar necu imati vecu mogucnost da klokujem proc ako mi je memorija 1066, neka je ona po defaultu na 800 i to ploca podrzava ali onda ce moci lako da se klokuje!? Ili ploce ne prihvata nista preko 800 ?

Pogledajte sta pise za PATRIOT VALUE:

"Due to limitations of the chipset, this part is not intended for systems using the Intel 965 chipset"

!?!? Nece da radi na mom cipsetu?

Poslednja izmena:
Specifikacija ne mora da govori mnogo toga, dugo vremena je i za moju plocu (DFI P35 Bloodiron) pisalo da podrzava samo DDR2 800MHz. To me nije sprecilo da poteram memoriju i na 1200MHz za testove.

Na tvom mestu ne bih menjao memoriju, bacas pare. Vec imas 4GB, to je dosta, promeni samo procesor i podesi nesto tipa:

1. proc na 333x11, memorija na 667MHz
2. proc na 333x11, memorija na 800MHz (ako bude moglo)

Mozda cak izvuces i vise za procesor i miran si do sledece platforme sa DDR3...

I ja isprva nisam hteo da menjam memoriju ali su me ljudi belo "gledali" kada sam obelodanio nameru da uzmem E6300 ili neki noviji procesor a da ostavim ovu memoriju... nisam ja hteo da menjam zbog kolicine jer znam da je ovo dosta vec da bi memorija bila sto vise u skladu sa procesorom i da bih mogao malo da kloknem...

Koji je default mnozilac za E6300 ? Ovako kako si ti napisao brzina bi bila ~3,5GHz sto bi bilo dobro.

Samo jos nesto, dakle ako kupim 1066 memoriju, da li bi ona radila kod mene na 800 ?

Mnozilac za Pentium E6300 je Max x10.5

Memorija zavisi kako bi radila, mora da se isproba. Memoriju postavljas u odnosu na FSB. Uprosteno, uglavnom moze FSB x2, x2.4, x2.5, x3, x3.3...

Da li bi radila na vise od 800 ne garantuje proizvodjac, ali ne mora da znaci da sigurno nece raditi.

Najbolje je da istestiras do koliko bi isla tvoja memorija. Ja imam neke matore 667MHz TakeMS 512MB module koje prebacuju 1100MHz, idu i do 1200MHz za slikanje. Ako bi sa svojima izvukao 800-850MHz 5-5-5-15 na nekoj voltazi oko 2V, po meni, ne treba da menjas...

Poslednja izmena:
@Wolf Stiklirano je a dole pise da to znaci da ga ima.

U stvari, zar necu imati vecu mogucnost da klokujem proc ako mi je memorija 1066, neka je ona po defaultu na 800 i to ploca podrzava ali onda ce moci lako da se klokuje!? Ili ploce ne prihvata nista preko 800 ?

U vezi ovog prvog poslao sam ti pm;)
A sto se tice ram-a,ako kupis ram na 1066Mhz i ubodes na tu plocu,trebalo bi da radi,ali na 800Mhz.:wave:

Vrh Dno