Šta je novo?

Konkretno pitanje...2 comp-a wireless

VMedic

Slavan
Učlanjen(a)
02.01.2006
Poena
319
Znam da se ovakvo pitanje cesto postavlja i prochitao sam dosta postova ali nijedan ne daje potpuno i konkretno resenje...
Situacija je sledeca...ja i ortak imamo optichku vidljivost(terasa-terasa),***a,jeste da je Novi Beograd,ali sta ces...udaljenost je oko 150m (nema ni toliko ali ajde,recimo da je toliko)...Ideja je da napravimo wireless vezu da mozemo da razmenjujemo fajlove i da odigramo poneku igru bez problema...zanima me sledece
a) da li je onih 11Mb/s dovoljno (verovatno jeste ali da pitam..)-802.11b ?
b) da li su nam dovoljne one antenice (omni) sto dolaze uz kartice ili da pravim
bi-quad antene (nije problem,ali ako ne mora,jos bolje)
c) udaljenost od kompa do antena bi bila oko 10m(malo manje ali neka bude
10m)
d) koji kabl,koja kartica,kako se vrse podesavanja IP-a i ostale tehnikalije...

Mogao bih ovo i da nadjem na internetu,ali cenim da ovde ima dovoljno iskusnih u ovoj oblasti,da daju konkretne odgovore...
Ukratko,potreban kompletan vodic za wireless povezivanje 2 komp-a na udaljenosti od 150m...
Hvala

Ne valja da bude 10 m daljina od antene, ja ne bi to preko 5-6 ako se ikako moze. Veliki su gubici u kablu...

VMedic je napisao(la):
Znam da se ovakvo pitanje cesto postavlja i prochitao sam dosta postova ali nijedan ne daje potpuno i konkretno resenje...
Situacija je sledeca...ja i ortak imamo optichku vidljivost(terasa-terasa),***a,jeste da je Novi Beograd,ali sta ces...udaljenost je oko 150m (nema ni toliko ali ajde,recimo da je toliko)...Ideja je da napravimo wireless vezu da mozemo da razmenjujemo fajlove i da odigramo poneku igru bez problema...zanima me sledece
a) da li je onih 11Mb/s dovoljno (verovatno jeste ali da pitam..)-802.11b ?
b) da li su nam dovoljne one antenice (omni) sto dolaze uz kartice ili da pravim
bi-quad antene (nije problem,ali ako ne mora,jos bolje)
c) udaljenost od kompa do antena bi bila oko 10m(malo manje ali neka bude
10m)
d) koji kabl,koja kartica,kako se vrse podesavanja IP-a i ostale tehnikalije...

Mogao bih ovo i da nadjem na internetu,ali cenim da ovde ima dovoljno iskusnih u ovoj oblasti,da daju konkretne odgovore...
Ukratko,potreban kompletan vodic za wireless povezivanje 2 komp-a na udaljenosti od 150m...
Hvala

a. Zavisi za sta ti treba, mada ne znam zasto bi to radio kad su G kartice tek malo skuplje od B.
b. 150m + zidovi..... nece biti dovoljno
c. 10m sa HDF400 kablom opusteno. Sa hdf200 (tanjim) moze da prodje. Ja licno bi isao na hdf200 ako kazes da ima i manje od 10m, jer je jeftiniji (ne znam koliko ti ova stavka znaci) i lakse se savija i razvlaci po stanu. 400-tka je mnogo debela :)
d. DAkle moja preporuka: HDF200, Gigabyte wp01gt kartica i obavezno neka antena. IP adrese nisu problem, stavis staticke i cao.

poz

ipedja je napisao(la):
a. Zavisi za sta ti treba, mada ne znam zasto bi to radio kad su G kartice tek malo skuplje od B.
b. 150m + zidovi..... nece biti dovoljno
c. 10m sa HDF400 kablom opusteno. Sa hdf200 (tanjim) moze da prodje. Ja licno bi isao na hdf200 ako kazes da ima i manje od 10m, jer je jeftiniji (ne znam koliko ti ova stavka znaci) i lakse se savija i razvlaci po stanu. 400-tka je mnogo debela :)
d. DAkle moja preporuka: HDF200, Gigabyte wp01gt kartica i obavezno neka antena. IP adrese nisu problem, stavis staticke i cao.

poz
Nema problema sa zidovima,antenu izbacujem na terasu,,zato mi i treba oko 10m kabla do antene...
Da li je ona dipol dovoljna ...dobija li se uz svaku karticu,,,,i slichno

VMedic je napisao(la):
Nema problema sa zidovima,antenu izbacujem na terasu,,zato mi i treba oko 10m kabla do antene...
Da li je ona dipol dovoljna ...dobija li se uz svaku karticu,,,,i slichno

Mislis da na 10m kabla zavrnes na kraju pendrek. Zanimljivo, nisam dosad naletio na takvo rjesenje :d Slusaj ako se vec upustas u tako nesto, napravi taj biquad i gotovo. Sam si rekao da ti nije problem. Sa pendrekom, koji BTW ima max 2dB pojacanje i to kad se dobro usmjeri :) ces da kupis sav sum koga sigurno ima po kraju. Ako uopste bude moglo da radi. :-devil-:

poz

stefank je napisao(la):
Ne valja da bude 10 m daljina od antene, ja ne bi to preko 5-6 ako se ikako moze. Veliki su gubici u kablu...

Netacno. Ja sa koaksijalnim kablom* koji je dugacak 25 metara imam minimalne gubitke u signalu ;) Moj drug ima isto kabl od nekih 30 metara i nema toliko drasticne gubitke.

* Antena je custom made, a kabl je kupljen iz radnje - koaksijalni sa bakarnom zicom i "zastitom" od aluminijuma + lica od bakra.

Poslednja izmena:
Dorry je napisao(la):
Netacno. Ja sa koaksijalnim kablom* koji je dugacak 25 metara imam minimalne gubitke u signalu ;) Moj drug ima isto kabl od nekih 30 metara i nema toliko drasticne gubitke.

* Antena je custom made, a kabl je kupljen iz radnje - koaksijalni sa bakarnom zicom i "zastitom" od aluminijuma + lica od bakra.

Nema tu 'minimalni' i 'ne tako drasticni gubici'. Tacno se zna koliki je gubitak sa kojim kablom. Pogledaj npr. http://wireless.uzice.net/uputstvo-proracun-linka.htm

Znachi PENDREK na kraju kabla ne radi na 150m :D OK,znachi,dve kartice,2
biquad-a i to je to...a koje bi kartice bile ok za tako nesto(model i cena ?)
Moze g standard...

Poslednja izmena:
Mozda da uzmes AP. Izracunaj da li je jeftinije 10m dobrog kabla i kartica ili mrezni kabl na externom AP-u.

ipedja je napisao(la):
Mislis da na 10m kabla zavrnes na kraju pendrek. Zanimljivo, nisam dosad naletio na takvo rjesenje :d Slusaj ako se vec upustas u tako nesto, napravi taj biquad i gotovo. Sam si rekao da ti nije problem. Sa pendrekom, koji BTW ima max 2dB pojacanje i to kad se dobro usmjeri :) ces da kupis sav sum koga sigurno ima po kraju. Ako uopste bude moglo da radi. :-devil-:

poz
Kako to mislis KAD SE DOBRO USMERI,zar nije pendrek OMNI antena,sta ima nju da usmeravas...?
P O Z

VMedic je napisao(la):
Kako to mislis KAD SE DOBRO USMERI,zar nije pendrek OMNI antena,sta ima nju da usmeravas...?
P O Z

:D Pa omni zraci 360 stepeni po horizontali, ali je vertikalni ugao daleko manji.

pa dobro,da li postoji neko ko bi pendrek postavio horizontalno da zrachi... :D
OK,znachi 2 biquada,kabl 400-ka i dve kartice i to radi....Biquadi da gledaju jedan u drugoga i to je to....

VMedic je napisao(la):
pa dobro,da li postoji neko ko bi pendrek postavio horizontalno da zrachi... :D
OK,znachi 2 biquada,kabl 400-ka i dve kartice i to radi....Biquadi da gledaju jedan u drugoga i to je to....

Ko zna, neko mozda uperi jedan u drugi :d

..........to je to

poz!

Jos samo jedno pitanje...GDE SE KUPUJE PERTINAX i gde se moze naci topla plastika?
POZ

Jel zna neko sta treba i koliko kosta ukljuchivanje u BG WIRELESS mrezu....

I ja imam slicne potrebe.Da li je neko do sada bezicno spojio dva kompa na oko 150m stim sto ja ne bih to zbog igrica vec zbog adsl-a.Naime na jednom kompu bi bio adsl a ja bih da mogu da koristim net i na ovom drugom.Stvar je da ne uvedem na dva mesta adsl.Hvala unapred.

Nazad
Vrh Dno