Šta je novo?

Konfigurisanje m0n0Wall-a

E da kada stisnes 1 u meniju pre dodele ti ispise detektovane mrezne adaptere, tako da je nabolje da upises njihove oznake rucno za WAN i LAN da ne radis to automaski.
Tako sam i ja radio (u prvom setovanju imas sanse 50-50% da pogodis koja ti je koja kartica ;) )
Uskoro saljem uputstvo kako sa nekog Win kompjutera u mrezi da pratite protoke na m0n0wall-u (grafici: dnevni, nedeljni, mesecni i godisnji)

Evo radi. Problem je bio sto koristim CD-boot verziju (za sada probam m0n0wall) kojoj j epotreban floppy za snimanje podesavanja. Imam USB floppy na koji se ne mogu upisivati setovanja pre restarta vec mora na standardni. Jos jedan problem je bio sto mi je Gateway bio podesen na 192.168.0.1 tako da ako monowall lan nije posesen na tu adresu nema pristupa.

Hvala npero!

Nema problema samo pitaj mada ga ja vise nemam instaliranog ali se secam neki osnovnih podesavanja, trenutno probam nesto drugo. Inace ja sam ga probao i sa CDROM-a i sa flash memorije moja preporuka ako mozes staviga na flash radi brze kada cackas pa snima podesavanja.

Pozdrav....

Kao sto rekoh, evo uputstva za pracenje saobracaja na ruteru
pomocu programa MRTG (MoultiRouterTrafficGraph)
http://people.ee.ethz.ch/~oetiker/webtools/mrtg/

Kako sam instalirao na wXP
--------------------------

Istalirao Perl. (u C:\Program Files\Perl\)
Raspakovao MRTG (u C:\Program Files\mrtg-2.11.1\)

u m0n0wall-u Enejblovao SNMP sa ponudjenim Community = public

Kreirao direktorijum C:\www\mrtg\

U DOS prozoru otisao u direktorijum C:\Program Files\mrtg-2.11.1\bin\
i tu kucao:
perl mrtg

zatim sam kucao:
perl cfgmaker [email protected] --global "WorkDir: c:\www\mrtg" --output mrtg.cfg

Nekoliko putao startovao prikupljanje podataka (prvih par puta javlja gresku, sto je normalno), kucajuci:
perl mrtg mrtg.cfg

Sad se mogu pogledati htm strane koje kreiraju u folderu: c:\www\mrtg

Da bi sve radilo automatski, u direktorijumu: C:\Program Files\mrtg-2.11.1\bin\
izmenicu fajl: mrtg.cfg
tako sto cu u prvu liniju dodati:
RunAsDaemon: yes

Sad na desktopu kreiram Shortcut
Location (target): wperl mrtg --logging=eventlog mrtg.cfg
Name: wperl & MRTG
Sad desni klik na taj Shortcut pa Properties
i tu izmeniStart in da pise: "C:\Program Files\mrtg-2.11.1\bin\"
Na kraju ovaj Shortcut prevuci u StartUp, da bi se svaki put startovao sa Windowsom

To je to.

A u prilogu su date slike kako ti grafici izgledaju
ps. poceo sam da snimam pre mesec dana kada sam uplatio 256kb

Prilozi

• MRTG.gif
    MRTG.gif
    32.4 KB · Pregleda: 109
Problem sa konfigurisanjem Monowall-a

Pre izvesnog vremena sam "natrcao" na monowall, vidim dosta ga ljudi hvali, i instalirao ga. Zamislio sam da pomocu nega spojim dve mreze i da pomocu njega radim samo Traffic shaping. E sad imam komunikaciju u smeru LAN ka WAN (racunari iz LAN-a lepo "vide" racunare na WAN strani), ali obrnuto nikako :wall: , "igrao" sam se sa RULES opcijama ali nista nisam uradio. Pa ako neko moze da pomogne...

Interesuje me da li podrzava Senao NL-2511MP+ Wireless MiniPCI adapter 802.11b

Da li neko moze da postavi post o finalnom podesavanju route-a???

Nazad
Vrh Dno