Šta je novo?

Konfigurator

Zuba1970

Znamenit
Učlanjen(a)
08.12.2011
Poena
1,465
Moja oprema  
Mobilni telefon
iPhone 13 Mini
Pristup internetu
  1. Optički internet
Da li postoji jos neki konfigurator sem Emija gde bi mogao da napravim konfiguraciju za desktop i gde mogu da vidi sta se scim spaja. Da ne bi svaki put otvarao teme ili ostavljao postove i gnjavio ljude. Totalni sam laik u vezi ovog spajanja. Jedino sto bi mozda ostavio iz starog desktopa je graficka MSI HD 6450 jer me igrice ne interesuju a nisam inzenjer/arhitekta pa da mi trebaju zahtevni programi (AUTOCAD),19"monitor,misa i tastaturu. Uglavnom pc je za multi mediju, internet isl. Interesovalo bi me neko manje kuciste pa samim tim i komponente koje odgovaraju istom.

Ima u gigatronu.... Bar je bilo...

Poslednja izmena:
Pa evo ovako moze da ide i do 60000. Ja sam cak u jednom momentu bio spreman da kupim laptop za 90k pa sam ipak odustao. Mozda u buducnosti nabavim neki Full HD monitor (maksimalno 27" monitor ne tv). Kao sto rekoh ne igram ni pasijans a kamoli neku ozbiljniju igru a ne koristi ni neke zahtevnije programe. Ne znam da li bi u u cifru usao i neki SSD dok bi mi za OS ipak trebala posebna kolicina para. Ne mogu da se pomirim sa cinjenicom da su dobri laptopovi u velicinama od samo 15.6" ili 17.3". Bilo bi pozeljno i da bude neko silence napajanje.

Poslednja izmena:
Ok... Ne kapiram samo ovo sto kazes da ti treba para za OS, ali u koliko ne kupujes racunar za firmu snimis narodnu verzuju Windows-a, nema potrebe da bacas pare na original...
60000 je veci budzet nego sto ti treba za te potrebe, tako da ce ostati novaca za monitor...
Ako ces da koristis racunar za Internet, Filmove, Office i slicno onda ti od ovoga nista bolje nece trebati:

Intel G1610 - 3800 din
Asus P8B75-M LX PLUS - 5600 din
2x2 GB Patriot 1333mhz - 3000 din
HDD 1TB Seagate Barracuda - 6100 din
DVD+/-RW ASUS - 1800 din
Kuciste 380W LC Power 2019MB - 4400 din
Sve ovo izadje 24700 din (cene sam gledao u radnji na e koja se reklamira na ovom forumu, mada mozes da pogledas i u drugim firmama)
Neka alternativa ovome bi mogao da bude neki AMD-ov apu, i neka FM2 ploca, na pr (mozda bi ovo bilo i bolje s obzirom amd ima bolju integrisanu grafiku)
A4-5300 - 4700 din
Gigabyte GA-F2A75M-HD2 - 6000 din
i sve ostale komponente iste...

Kao sto rekoh, bice sasvim dovoljno za potrebe koje si naveo, cak ti ni ta tvoja graficka nece biti potrebna jer ce integrisana grafika da zavrsava sve to bez problema, tako da mozes da je prodas za nekih hiljadu, hiljadu i po preko oglasa...

Ako si resio da pazaris i SSD uracunaj tu jos nekih 10 hiljada din (za neki od 120GB recimo, mada ne znam koliko ti je realno potrebno da ga kupujes... Cak ako procenis da ti je 1tb hdd previse i da nikad neces popuniti mozes da uzmes neki od 500GB i ustedis 1000 din tu)

Sto se kucista tice, ovo je malo manje nego normalno kuciste i ima napajanje od 380w sto je sasvim dovoljno, mada ako ti se ne svidja mozes da pogledas po sajtovima domacih firmi neko koje bi ti se vise svidelo ako si vec resio da uzmis manje kuciste...

U svakom slucaju ako ne uzimas SSD ostaje je ti nekih 35000 din a za te pare moze da se uzme besan 27" monitor... Za filmove uzivancija...

Poslednja izmena:
@ Jesuis
Hvala ti na ovakvom opsirnom odgovoru. HDD od 1TB mi je i previse eventualno 500-750 GB. Napisao sam 60000 misleci da mi to bude neka gornja granica. Sto se tice memorije isao bih odma na 6 ili 8 GB da ne bi kasnije povecavao. Kad je grafika u pitanju kod desktopa vise volim da bude ne integrisana da kasnije mogu da je zamenim. Kad su kucista u pitanju tu se bas ne razumem. Znam da postoje klasicna (nih ne bi uzeo), midi i mala. Ono koliko sam ja citao na internetu za ta mala kucista postoje i posebne komponente.Znam samo da zelim sto tise napajanje (kuler)jer kad iskljucim pc meni "svane". Od kad koristim pc imam narodnu verziju OS-a a ova zadnja koju mi je instalirao zet (W7 ultimate 64X) mislim da mi cak pravi probleme zbog kojih mi se uzima svetska (bar Home premium) ali u tom slucaju bi isao i nov pc. Kod procesora pitanje je kom se carstvu prikloniti dal AMD ili Intel. Trenutno koristim AMD Athlon(tm) 64X Dual Core Processor 4600+ od 2.4 GHz. Vidim da svi ovi novi monitori imaju iste boljke kao i LED tv-i pa se razmisljam da za sada ostavim moj monitor. Ne bi vise gnjavio a ako ja nesto virtuelno sklepam ostavicu post.

Mozda ti taj windows pravi probleme zbok manjka rama... Za 64 bitni ti treba minimum 2gb da ne bi bagovao... A instalirao ti original ili ne isto je, nece raditi bolje zato sto je original to je sigurno... A mozda zet nije bas najbolje sve podesio dok je snimao - (dravjere i ostalo).
Mislim takodje stavio 4 ili 8gb rama sve ce isto raditi, vise rama dobro dodje kod nekih zahtevnijih programa, cak i za igre bi 8 gb ne moze da se iskoristi sasvim.
U svakom slucaju srecno sa sklapanjem kompa... Pozzz

Imao sam ja 2 GB rama pa sam povecao na 4 GB posto je to starija DDR2 memorija jedva sam i nasao . Predhodno sam imao 32X OS a posto nije prepoznao svih 4 GB presao sam na 64X. E sad moguce da je i neki virus mada ga cistim sa originalnim Kasperskym kao i sa Malwarebyte Anti-Malwareom. Ali to sad nije tema. U svakom slucaju nesto cu da sklepam pa da bacim na forum :).

Vrh Dno