Šta je novo?

Konfiguracija za oko 500€

kdejan

Čuven
Učlanjen(a)
21.08.2002
Poena
630
Treba mi pomoć. Treba da sastavim konfiguraciju od oko 500€ bez hard diska. Njega bih prebacio iz postojećeg kompjutera, a u pitanju je Maxtor stm3250310as.

Kompjuter bi mi pre svega koristio za poslovne aplikacije (office, AutoCad, Visual Basic i sl.) i internet i voleo bih da budem miran što se tiče toga u narednih nekoliko godina. Igrice mi nisu izazovne kao ranije, praktično i ne igram ništa osim CS-a. :D Međutim, povremeno dođe do mojih ruku i neki naslov koji zaokupi moju pažnju na nekoliko dana, kao npr. Call od Duty 4 ili sl. Dakle, grafička ne treba da bude neka zver, ali mora da bude u stanju da pokrene bez problema tako neke starije igrice i da može koliko toliko da se nosi sa igricama koje će izaći u narednih godinu do dve dana.

Da ne bih otvarao novi topic postaviću još jedno pitanje ovde. Pošto ovaj kompjuter sa kojeg sada kucam (Semrpon 2800+, 1GB, Ati radeon 9600) nameravam da dam sestriću od 8 godina, molim Vas da mi predložite nekoliko igrica koje bih mogao da mu instaliram a koje su prikladne za taj uzrast? Ne bih voleo da klincu dam "kantu" na kojoj ne može da radi ništa osim da pomera miša, bar u prvo vreme dok ne shvati da kompjuter služi za još nešto osim za igrice... :)

Poslednja izmena:
AMD x4 635 / ili x2 555 koji dolaze u novom pakovanju i u 90% se otkljucavaju u x4
MSI 770-C45/G45 [ili ako oces koju h vise da izdvojis idi na ASUS M4A88T-V EVO/USB3
[he comes with all the bells and whistles ;)]
2x2GB DDR3 1333
GTS 450 1gb [recimo MSI Cyclone OC 1GB ili ako ima kod nas dual fan Gigabyte] / ili HD 5770 1GB [sapphire]
DVD-RW
Xigmatek Asgard

Od napajanje idi na neko od sledecih: ARCTIC COOLING Fusion 550, Chieftec APS-550S, LC POWER Silent Green Power LC6650GP3 650W.

Poslednja izmena:
Da li je bolje rešenje ići na AMD Phenom procesor, npr. Phenom II X4 955. Razlika je 50 evra, pa ukoliko i ne upadne u cenovni rang da se ide sa jeftinijom grafičkom karticom?

Tvoj izbor. Sigurnije je. Ako li zelis da se kockas sa otkljucavanjem x2 555 i ako uspes da ga odkljucas isti je kao 955 al si ustedeo ~5 hiljada din.
Evo ovi odkljucavaju x2 555 tako da ne mozes da promasis:
http://www.pcpractic.rs/proizvodi/desktop/4975-gamer-x4-core-unlocker

Jedino zameni napajanje sa nekim gore navedenim i kuciste ako imas para i ako ti je bitno... hd 5770 i GTS 450 su ti tu negde po performansama [450 je mozda za koji % slabija ali i malo jeftinija [zavisi koji model naravno]

Spacemaster,sam protiv svih :)

Salim se,svaka im cast za video,stvarno lepo odradjeno :)

Mislim da će konfiguracija biti sledeća:
AMD Phenom X4 955 BE i pored svih preporuka za X2 :)
Asus M4A87TD/USB3
neki radeon HD 5770
mushkin 2x2 GB 1600 Blackline, a možda i neki Kingston HyperX (koliko je opipljivo CL6 prema CL9?)
Samsung SH-S223C
kućište LC-power pro line 914BII ili možda posebno kućište posebno napajanje, verovatno opet LC jer sam zadovolljan postojećim u kompu

Poslednja izmena:
lep je to komp ali im napajanje lose mogli su nesto bolje da stave :)

Ja imam takodje ambicije za novu konf do 500e, al se kolebam izmedju Intela i AMD-a.
Sta mi preporucujete, nije bitna toliko brzina vec vise stabilnost i dugotrajnost.
Odavno sam ispao iz tokova pa ne znam na kakvim je granama sada AMD sa svojim procesorima.

Kupljeno sledeće:
kućište Cooler Master Elite sa LC power LC600H napajanjem
matična Asus M4a87TD/USB3
procesor AMD PhenomII X4 955
grafička XFX Ati Radeon 5770
memorija Mushkin Radioactive 1600 6-8-6-24

A sada problemi...
Zašto kada je sve podešeno na AUTO memorija neće da radi na deklarisanim vrednostima nego na 1333 MHz i 9-9-9-24? Neće da proradi ni na ručno kad se stavi 1,65 V i 6-8-6-24. Zašto neće da radi na default vrednostima kada je sve podešeno na AUTO??? :( Molim vas pomozite mi ukoliko treba još nešto da se podešava osim ovih podešavanja za memoriju da bi sve bilo kako treba. Sistem je sada uspeo da se podigne sa sledećim setovanima za memoriju: 7-8-6-24 i 1600 MHz. Da li da reklamiram memoriju ili ima leka?

I još jedno pitanje. Da li je normalno da kada se startuje kompjuter zasvetli na kratko ona crvena lampica pored memorije ("mem OK") i da onda nastavi sa podizanjem sistema?

Treba da podesish napon memorije sa auto na 1.65v pa tek onda da setujesh cl na 6-8-6-24 to sve naravno u bios-u.Auto prekidac sluzi kad racunar uopste ne moze da se pokrene,ploca sama setuje frekvenciju,zato sija ta crvena lampica.kad sve podesish u biosu ima da shljaka ko besna kobila.

Napon memkorije i jesam ručno podesio na 1.65 V, ali neće 6-8-6-24, samo 7-8-6-24. Crvena lampica se upali svaki put kada se startuje kompjuter i onda se ugasi i nastavi sa bootovanjem. Ukoliko stavim na 6, onda neće da se podiže sistem i crvena lampica non stop blinka.

Poslednja izmena:
Pošto nisam uspeo da pokrenem memoriju na default vrednostima, a probao sam čak i sa update-om biosa, da li ima iko ko ima ASUS M4A87TD/USB3 ploču sa DDR3 1600 memorijom koja radi na CL6? Da li ova ploča uopšte može da podrži takva setovanja za memoriju? Naime, u uputstvu među podržanim memorijama nema ni jedna deklarisana kao DDR3-1600MHz a da pri tom radi na CL6. I na kraju da li je uopšte vredno ovolikog cimanja da li radi na CL7 ili CL6 ili da lepo ostavim sve kako jeste i uživam koristeći novi komp? :)

Nazad
Vrh Dno