Šta je novo?

Konfiguracija za Intel i7 3770K

Mario P.

Slavan
Učlanjen(a)
26.08.2007
Poena
319
Pozdrav!
Laik sam po pitanju slaganja komponenti pa molim ako bi mogli dat pokoji savjet da složim jednu jaku konfiguraciju za rendanje.
Lova na raspolaganju oko 1.300€.
Monitor ne treba.
HDD ne treba.
Ne planiram neki ultra veliki OC.
Tišina mi je važna.

Ovdje je online shop
http://www.links.hr/
http://www.ventex.hr/index.aspx

Poslednja izmena:
Bio danas malo do dućana na konzultacijama i kaže mi mali tamo da uzmem za
MBO: ASROCK Z77 EXTREME4
RAM: G.Skill Ripjaws 2x4GB
FAN: da ostavim stock ako neću klok

Nešto mi pričo da je matična ok al da zna zezat ako se uzme memorija koju ploča "ne voli"...tako da on preporuča navedenu.
Mišljenja...

Ako imaš para doplati do Extreme6 varijante Z77 ploče, razlika je oko 30-35 evra ali je Extreme6 vidno bolja ploča.

I uzmi lepo 16 GB memorije da se obezbediš na duže vreme, moj ti je savet. Ja imam 16 GB memorije oko 2.5 godine i PREZADOVOLJAN sam !!!

ma uzmi 2 x1GB najbolje!
i al si se stiso za taj RAM, pa to je cudo jedno!

Ako uzimas 3930k tesko da ces ga ubosti na z77 plocu....

Asrock extreme 6 link: http://www.asrock.com/mb/Intel/X79 Extreme6/ znaci obavezno idi na nju ( ne na extreme 4) jer imas 8 slotova za memoriju (u odnosu na 4 kod extreme 4), ako kasnije nadogradjujes znacice ovi slotovi, takodje naponska je dosta bolja na extreme 6..

Gledaj da uzmes neku memoriju na 1866 ili 2133 ako mozes ( mogu i opustenije latence cl10) i naravno barem module od 4gb ( znaci ukupno 16gb rama min. ). Radice platforma i sa 2 x 4gb rama ali gubi smisao onda...

Izbegavaj masivne kulere bas zbog slotova sa memorijom sa obe strane, idi ako si u mogucnosti na neko brend vodeno ( ja koristim corsair h70 i sasvim sam zadovoljan) mozes i na jace naravno sve u zavisnosti od budzeta...

Ja msm da ti ovde sve nas zezas :D Ljudi ti lepo sve sloze ti posle toga opet postavlhas ista pitanja :p Lepo ti je HW_user napisao za 3930k sta da slozis i uzmes, ako ides ipak na 3770k uzmes extreme 6 ili druga opcija extreme 4 plocu, evo kod mene sa noctuom na 4,5 ghz sve radi stabilno i tiho. Sto se memorije tice prvo pogledaj na sajtu proizvodjaca ploce sta radi a sta ne, uglavnom je dosta toga sto radi, onda pogledaj na sajtu noctue jel ta memorija kompatibilna sa hladnjakom i tjt, nema tu neke velike mudrolije. I to sto ti je rekao da nema ni jedna da ide preko 8gb je lupio, kod mene 2x8gb rade bez problema.

Kažem da mi je lik obašnjavo za memu da ova konfiguracije ide sa matičnom bez beda nešto drugo možda neće. Pokazo mi neku lstu kompatiblinih memorija sa tom matičnom i nema ni jedna preko 8GB.
Jel 8GB malo ili...
Čitam za ploču http://www.xbitlabs.com/articles/mainboards/display/asrock-z77-extreme6-extreme4_11.html#sect0 ovo Extreme4 se čini ok (ne planiram divlji klok + imaju je na lageru)

Tačno je da je Extreme4 OK ploča, ali samo toliko i ništa više. Kažem ti ponovo, a ti sam vidi šta ćeš ( tvoje su pare nemam nameru da ubeđujem već samo DOBRONAMERNO savetujem ), da je Extreme6 mnogo bolja matična ploča a za tih 30 do 35 evra više. Plus ćeš dugoročno imati bolji rad i bolji kvalitet, sve se to računa.

X79 i Socket 2011 ja ne bih preporučio zbog previsoke cene platforme, drži se stoga bolje Z77 i Ivy Bridge-a. I idi na 16 GB memorije, ne zezaj s tim. EVENTUALNO...ako si strpljiv i sačekaš septembar mesec, pojaviće se naslednik 3930K procesora i zvaće se 4930K, u usavršenom procesu proizvodnje i trošiće bitno manje struje. E tad bi se isplatilo da pređeš na X79 platformu, glupo je kupovati sada 3930K kad miu je naslednik već na vidiku i pojaviće se oko 10 septembra. To je tzv. Ivy Bridge-E.

Ako se, na kraju, ipak odlučiš za X79 platformu, uzmi ploču koju ti je iznad predložio Perica_Barii i nijednu drugu ! :eek:vek je ynalac i vrhunski poynavaoc komponenti, tako da ti preporučujem da ga poslušaš. Memoriju ispod 2133 MHz ne uzimaj, ionako ih ima dosta na toj brzini i možeš da lako izabereš.

Poslednja izmena:
Da rezimiramo, ako mozes i imas viska para cekaj i idi na Ivy Bridge-E. Ako imas mogucnost dodji u Srb i kupi sve sta ti treba, sad gledam kod vas te radnje sto si naveo, em slabo imaju komponenti, em skuplje, tipa kod nas je i7 3770k 250e a kod vas 390 o_O kao da je od zlata. Samo ti se zbog procesora isplati da dodjes a kamoli za ostale komponente. Uglavnom za pare koje bi izdvojio idi na extreme 6 mada i extreme 4 bi ti radila posao 16 gb rama obavezno, ako ti ostane para mozes i 32 gb slobodno, moja preporuka Kingston HyperX Beast 2133 ili 2400 imas kitove od 2x8 gb . Ako ides na i7 komotno mozes uzeti i neki ssd od 120 gb preporuka neki samsungov ili intelov. I sto se hladjenja tice onaj kuler sto dolazi sa procesorom odmah baci, radio ili ne radio oc jer ako ti masina treba za obradu videa itd procesor ce da ide na high load i dobrano ce da se greje pogotovo i7 3770k , zato lepo uzmes noctuu koju su ti preporucili i miran si i mozes komotno da ga oc na 4,5 ghz, sto se kompatibilnosti hladnjaka tj memorije sa hladnjakom i plocom sa tim neces imati problema, http://www.noctua.at/main.php?show=compatibility_gen&products_id=34&lng=en i http://www.noctua.at/main.php?show=compatibility_ram_gen&products_id=34&lng=en pogledaj za bilo koju plocu imas instrukcije staje li ili ne, i na extreme 4 i extreme 6 staje, fora je ako uzmes neku " visoku " memoriju kuleri se mogu malo podici gore ali hladnjak ne smeta. U svakom slucaju smo se slozili nas vecina ovde sta da uzmes extreme 6 + i7 3770k i oko toga slozis 16 gb rama itd, ili sacekaj Ivy Bridge-E. U slucaju da u Srb uzimas, posaljes email tamo gde planiras da uzmes i objasnis sta i kako, fora je samo sto ako ti oni ugradjuju komponente 99% ces morati da ostavis neki novac kao zalog ali ako imas nekoga da se barem malo razume od drugara, kolega itd ili u krajnjem slucaju odneses sve komponente u neki servis kod vas pa ti oni sve upakuju jer ako uzmes komponente bez da ti ugradjuju ne moras nista para ostavljati kao zalog, samo im kazes preuzecu u nekoj radnji vasoj posto nisam iz srb i tjt.

p.s nije ni cudo sto su vam cene takve, pa imate bolji standard :d samo cudi me da je tako slab izbor :)

Poslednja izmena:
1) CPU: Intel 3930K
2) MB: ASROCK Z77 EXTREME6 - našo je za 15€ skuplju od serije 4
3) CPU COOLER: stock - za početak pa ću kasnije da uzmem neku mrcinu, neću klok
4) RAM: GSkill RipJaws 4x4GB, 1866MHz
5) CASE: Cooler Master SIlencio 650 Pure
6) PSU: CORSAIR TX Series V1 650W (modularno)
7) VGA: GAINWARD GeForce GTX 650, 2GB DDR5

Uzimam sve preko firme tako da -25% na cijene.

Kažete čekat novi procesor 6 core u Septembru jer će možda cijena 3930K onda past.
Iskrenu sumnjama pošto su naši trgovci lopine na kvadrata. Ako padne za 200 kn a mislim da će i cijena tog novog bit jaaaaako paprenije nego trenutna za 3930K.

Kažete čekat novi procesor 6 core u Septembru jer će možda cijena 3930K onda past.
Iskrenu sumnjama pošto su naši trgovci lopine na kvadrata. Ako padne za 200 kn a mislim da će i cijena tog novog bit jaaaaako paprenije nego trenutna za 3930K.

ludjace jedan, pa mora biti X79 ploca!!!!!!!! :p
baci link tvojim prodavcima da pogledaju!
a nece 3930K padati nego ce nestati i sa istom cenom ce ga 4930k zameniti, vec sam ti rekao.
I 3930K nema stock cooler!!!!!!!!

VGA mora bit najmanje GTX660
nerviras me u pm.......

Izvini na možda oštrim rečima, ali slažem se šta jer rekao član okmijun, čoveče MNOGO si tvrdoglav i ništa ne paziš šta se ovde priča. Pa kako misliš da ubodeš u Z77 ploču 3930K procesor ??? Ako ga ubodeš onda ti je Bog poslao promene u Socketu i tvoj procesor doveo do neprepoznatljivosti...

E sad ozbiljno, NE SIPLATI ti se da sada kupuješ 3930K jer u septembru izlazi 4930K koji će se PUNO MANJE grejati i dosta bolje klokovati i raditi na manjim temperaturama, pritom. Ako to ne razumeš onda radi šta hoćeš a mene ne pitaj više za savet, jer ovako i ja i ostali koji te savetujemo ispadamo budale...

Ako imaš nekog u Austriji ili Nemačkoj, kupi tamo procesor i ploču jer u Hrvatskoj deru sa cenama !!! Nisi valjda lud da kupuješ u Hr i prođeš minimum 40 % skuplje ?

Poslednja izmena:
Ubite me...
Promaklo mi to sa X79, zato je i jesam ovdje jer pojma nemam o slaganju komponenata.
Onda čekam 9.mjesec pa da vidimo kolko para...čekajte, jel treba onda i druga ploča i memorija...(to će onda opet +$$$)

Ja odustajem. Kad odlucis kad ces kupiti i sta onda opet ozivi temu, ovako nema smisla, ljudi ti napisu romane ti nesto spicis po svom, memoriju uzmi 2x8gb a ne 4x4 gb, posle dokupis jos 2x8 gb kad dodjes do para i tjt a ne ovako popunjavas nepotrebno slotove.

ZeXx čitaj šta piše za tu ploču i kompatibilnosti s memorijama, onda odustani kad mi dadeš savjet koji znaš da će sa tom pločom radit bez problema :)
Aj malo strpljenja.
Ovdje sam jer tražim pomoć ako vam je tlaka onda slobodno napišite konfu koju da kupim i amen.

Ubite me...
Promaklo mi to sa X79, zato je i jesam ovdje jer pojma nemam o slaganju komponenata.
Onda čekam 9.mjesec pa da vidimo kolko para...čekajte, jel treba onda i druga ploča i memorija...(to će onda opet +$$$)

Čekaj OBAVEZNO septembar i pojavu Ivy Bridge-E procesora (koji se sastoje od samo tri modela, da te ne buni). Ta tri modela su, 4820, 4930K i 4960K.

4930K će koštati oko 530-550 evra + KVALITETNA X79 ASRock Extreme6 ploča + 2x8 GB 2133 MHz memorija (ili 2400 ako nađeš 2x8 GB ). To će da te izađe negde oko, po mojoj slobodnoj proceni ovoliko, GLEDAJ CENE da ne ponavljam i nemoj da nas ljutiš više, ok ? molim te da malo više čitaš i usvajaš ono što piše, kad te molim, ali molim te.

Dakle, evo koliko će ploča da te ispadne i memorija kvalitetna, cena na nemačkom i austrijskom tržištu :

http://geizhals.de/asrock-x79-extreme6-90-mxgl80-a0uayz-a724415.html - ASRock X79 Extreme6 ploča 189 evra
http://geizhals.de/g-skill-tridentx...11-31-ddr3-2133-f3-2133c9d-16gtx-a825435.html - G.Skill TridentX 2x8 GB 2133 MHz memorija,135 evra, savetujem ovu ILI
http://geizhals.de/corsair-xms3-dom...l10-ddr3-2400-cmd16gx3m2a2400c10-a829903.html - Corsair XMS3 Dominator Platinum 2x8 GB 2400 MHz memorija - 220 evra
i na to sve dodaš oko 550 evra za Ivy Bridge-E 4930K procesor i izračunaš.

Sve ukupno ovo bi te izašlo ili 874 evra (sa memorijom na 2133 MHz) ili 959 evra (sa memorijom na 2400 MHz)

Eto sve sam ti dao, sve informacije. Štedi pare tokom leta i čekaj da se 4930K pojavi u prodaji, što će biti do 20.septembra maksimalno.

P.S. Reci mi samo imaš li gde da kupiš to iz Nemačke ili Austrije, nekog druga, rođaka koji tamo živi ? Ili da ti neko pošalje ko putuje, nemoj da budeš LUD i da kupuješ to u Hrvatskoj jer ima da te izađe dosta više sa cenom !!!

E zato! :) ;) :)
pa zato sto bolje vrti poligone u vjuportu od 650 i to osetno, na manjim scenama se ne oseti a na vecim itekako
sad ionako neces nista raditi do septemba sacekaj bolje onda lepo na 4930K, i da to se isplati, 10% brzi i hladniji
ili uzmi 3820 pa ga posle samo zameni.
e to je sad vec glavolomka, na tome ces izgubiti jedno 15% cene sigurno, pa nisam pametan.
do septembra imas jos 30 dana, na kraju krajeva, kad nisi do sad sacekaj jos mesec dana i uzimaj 4930K, isplati se veruj mi!!!
aj cao!!!!
....
te tabele za kompatibilnost memorije neka te ne smaraju, za X79 svaka krstena ce raditi kako treba, ne brini se
KAO NI BRZINA MEMORIJE!!!!!!!!!!!! ne zaludjuj se sa time!

i uzimaj module od 8GB, lakse ti posle za sve

Poslednja izmena:
Imam frenda u NJemačkoj al da ga zaje.avam sa kupnjom i slanjem... i nedaj bože posle da dođe do nekih *****rija pa slanje nazad i onda ovi naši u HR će počet izmišljat neke nove zakone da ne može zbog toga i toga, pa će nabit neku ogromnu trošarinu...vjeruj mi da bih volio ali ovako kad kupim u HR sam na miru + kupujem sa popustom od 25% na navedene cijene tako da i nije tolko velika razlika npr. 3930K u HR 4500kn sa 25% popusta 3600kn=480€. U Njemačkoj je 500€ :)

Imam frenda u NJemačkoj al da ga zaje.avam sa kupnjom i slanjem... i nedaj bože posle da dođe do nekih *****rija pa slanje nazad i onda ovi naši u HR će počet izmišljat neke nove zakone da ne može zbog toga i toga, pa će nabit neku ogromnu trošarinu...vjeruj mi da bih volio ali ovako kad kupim u HR sam na miru + kupujem sa popustom od 25% na navedene cijene tako da i nije tolko velika razlika npr. 3930K u HR 4500kn sa 25% popusta 3600kn=480€. U Njemačkoj je 500€ :)

Ne brini se, nema problema sa nabavkom iz Nemačke, to su sve pouzdani prodavci i nema problema sa time. I Hrvatska je sada u EU, nema više carine itd itd...mani da se zamaraš sa time i kupi lepo u Nemačkoj, ali naravno nađi gde je najjeftinije. Mnogo si skeptičan, probaj da to malo smanjiš, makar.

ZeXx čitaj šta piše za tu ploču i kompatibilnosti s memorijama, onda odustani kad mi dadeš savjet koji znaš da će sa tom pločom radit bez problema :)
Aj malo strpljenja.
Ovdje sam jer tražim pomoć ako vam je tlaka onda slobodno napišite konfu koju da kupim i amen.

Nemam ja sta da citam, ja ti kazem iz iskustva sta da uzmes, ti ako hoces uzmi i 8x1 gb rama, tvoje su pare baci ih na memoriju koja ce ko zna kako raditi.... Lepo ti je kosta10 napisao sta da uzmes, tu u obzir uzmi i Kingston HyperX Beast 2133 ili 2400 2x8gb i miran si, kod nas je kingston na 2400 oko 160e. I nije nama tesko nego ti 10x ljudi napisu sta da uzmes ti posle izmisljas toplu vodu. Znaci navedi: 1. Kad kupujes komp . 2. Gde planiras da kupis. 3 Jel cekas 4930K ili ne i tjt. Ovo prevashodno napisi zbog sebe ovde da imas kao podsetnik da ne postavljas opet slicna pitanja i onda lepo izlistaj odgovore koje si dobio, stavi na papir komponente, uzmi digitron i racuna i znaces sta da uzmes, a ne da mlatimo praznu slamu u nedogled. Premisljas se kao snajka pred udaju :d :p

p.s srecno sa kompom i da te dugo sluzi, nemam ja zivaca za ova planinarenja :D @ kosta10 & okmijun vama svaka cast :D

Poslednja izmena:
Skeptičan...ma nisam, samo oprezan jer znam što pričam iz iskustva sa našom carinom iako smo sad u EU (nije vrijedno ni spomena).
Aj čekam septembar pa se javim ;)
Thanx

Nema na čemu, samo se iskreno nadam da u septembru nećžeš biti ponovo ovako tvrdoglav. Ajd uživaj sad u letu, odi na neko jezero ili slično. :)

Ključno je da ŠTEDIŠ pare tokom leta i da te ušteđene pare NE TROŠIŠ na gluposti.

Nazad
Vrh Dno