Šta je novo?

konfiguracija za igraonicu

cicija

Čuven
Učlanjen(a)
08.02.2004
Poena
609
tema koja odavno nije bila :)

doslo vrijeme da se promijene 10 postojecih racunara(8600gt, x2 4200+, 2gb DDR2, M2N...), koji su radili bez greske vec 4 godine. Ali vrijeme ih polako gazi, i nove igre su misaona imenica vec neko vrijeme. Za sad lol, wow cak i gta4 ili doat2 idu ok, ali stizu novi naslovi pa ocu da se ponovim. A i da oduvam konkurenciju.
Treba mi nesto sto ce trajati makar 3-4 godine. OC nije opcija, ko ce se cimati sa time na 10 compova.

Hardove bih zadrzao jer sam ih skoro mijenjao i pod garancijom su, znaci treba mi napajanje, ploca, procesor, memorija i grafika. Budzet nemam odredjen, ali recimo samo da imam ponudu za sledece i5, gtx660, asus ploca(?), 8gb 1600 transcend, 600w za oko 570e. Sto mi je iskreno mnogo i morao bih da pozajmljujem(sto mi se nikako ne radi), ali ne bih da zbog 50-60 eura sakatim dobru ponudu(ako je). Ali ako ne bih puno izgubio nije zgoreg ustedjeti 500-600e ukupno(na kraju mogao bih i nove miseve uzeti za razliku) ako imate predlog za nesto jeftinije a sto bi moglo potrajati...

koliko bi ovo predlozeno kostalo u srbiji?

ajde da pojednostavim... dilema je izmedju ovih stvari:

i3 vs i5 vs x8 od procesora i 7850 vs 660gtx

da li bih puno izgubio na duze staze sa i3 i 7850 u odnosu na i5 sa 660gtx? razlika u ukupnoj cijeni je dosta velika...

a mozda je neka sredina x8 sa 7850?...

Ako ti struja nije problem idi na AMD FX6300 i 7850 2gb, ako ti je bitan svaki dinar onda i3.
Sa i3 posle 2-3 god verovatno će se osetiti razlika u najnovijim igrama u odnosu na prave x4,x6 procesore ali nebi trebalo da bude ništa dramatično (predpostavljam max 20%), dodatni plus što ti za i3 netreba skuplja ploča od 4-5000din (imaš i reparirane sa 1g garancijom za 2500din), što za AMD nije slučaj pogotovo što FX 4xxx i 6xxx procesori troše dosta struje pa ti treba matična sa boljom naponskom a to košta ~8000din, i još ti za AMD treba i neko solidnije napajanje od bar 4-5000din.
i3 konfig sa 7850 kada se igraš troši 160w http://www.youtube.com/watch?v=s6XXeYfdPiU
što je smešna cifra netreba ti bolje napajanje od LC office 420w koje košta 2000din.
za i3 kupi najjeftinju 1333MHz memoriju, toliko podržava memorijski kontroler pa nema svrhe da se trošiš za brže memorije.
7850 obavezno uzmi 2gb verziju koja je ~1000din skuplja od 1gb, sada nema neke razlike ali će je sigurno biti za nekoliko godina.

Poslednja izmena:
Ako je gledati username idi na i3 ili amd x4 :)

p.s. zar to jos ide negde? gledam bg kgb ni 40% popunjenosti sto je nekad bilo u kom gradu si?

Poslednja izmena:
gledajuci ps4 i xbox one, mislim da je x8 sa 7850 najbolja solucija, itekako ako je jeftinija od i5 i gtx660...navedi cene kompleta za sve 3 masine ako ti je neko napravio dobru ponudu... ako pak sastavljas sam, mozda je intel bolja solucija zbog napajanja i tiseg cpu kulera nego sto je na amd...za intel moze i najjeftinija plojka, ne neko ultra jako napajanje, ne mora aftermarket cpu kuler itd itd...

Poslednja izmena:
nemam limit sto se cijene tice... naravno volio bih da prodjem jeftinije(sve je x10), ali ne da to platim na drugoj strani-sto bora bora rece-tisina! ne isplati se ustedjeti 3-400e a boravak u prostoriji postane neprijatan zbog buke. znaci sad i potrosnja igra znacajnu ulogu u odluci...

@La.Prestige
odlicno je to, samo mislis da ce 4gb biti dovoljno za naredne 3 godine? ne bih da ulazem nista dok ne dodje vrijeme da se opet mijenja sve u kompletu, treba i ovo da se isplati prvo...

Više od 4gb ti trenutno netreba, a i kad ti zatreba to je najmanji problem za nadogradnju.
Ako imaš dovoljno novca i5 je idličan izbor.
Ako je bitna tišina i potrošnja struje (što nikako nebih zanemario) definitivno intel.

e pa hvala svima, onda cu poslusati savjete i naruciti navedenu konfiguraciju. za te novce ne moze bolje

Poslednja izmena:
dobio sam nekoliko ponuda, ali se dosta razlikuju cijene jer svi imaju neke svoje predloge a niko sve ono sto sam trazio... i najmanja je 455e :)

ovo su neke komponente za koje nisam siguran da ce biti ok ali su najpovoljnije sa cijenom:

http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=4151#ov GA-B75M-D3V 45e+pdv

TakeMS DDR3 4GB PC1600 CL11 (512x8) 10J 27e+pdv

MS 550W pro? ovo napajanje mi se cini kao jedva dovoljno, mada su komponente maksimalno stedljive... a radice i na dobrom ups-u sve,ako to nesto znaci

i ova grafika VTX 3D HD7850 2GB DDR5 X-EDITION?

molim komentare...

dobio sam nekoliko ponuda, ali se dosta razlikuju cijene jer svi imaju neke svoje predloge a niko sve ono sto sam trazio... i najmanja je 455e :)

ovo su neke komponente za koje nisam siguran da ce biti ok ali su najpovoljnije sa cijenom:

http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=4151#ov GA-B75M-D3V 45e+pdv

TakeMS DDR3 4GB PC1600 CL11 (512x8) 10J 27e+pdv

MS 550W pro? ovo napajanje mi se cini kao jedva dovoljno, mada su komponente maksimalno stedljive... a radice i na dobrom ups-u sve,ako to nesto znaci

i ova grafika VTX 3D HD7850 2GB DDR5 X-EDITION?

molim komentare...

Kvalitetnije napajanje i drugi proizvodjac grafike drugo je ok.

hvala, slusam :)

kod nas to sve kosta oko 470-80e. eto sto je malo trziste...

Stipso :D, šta imate tamo od napajanja, neki Chieftec možda? Teško je predložiti nešto konkretno kad ne znamo ponudu.
Grafa Asus, Gigabyte ili MSI, standardno.

ma tesko je i sa ponudom, nece neki ni da daju po komponentama cijene nego onako najedno, pa se natezemo, smaram ih, ali sto da se radi, kod nas je tako... i kad dodje neka firma sa strane slatko im da drze jake cijene kao ostali i opet prakticno nema konkurencije i uticaja na krajnju cijenu...

TT Smart SE 630W
LC Power PRO 925B 600W sa kucistem 48.5+pdv
i taj MS Pro(mogu mislit)550W oko 20e

ma tesko je i sa ponudom, nece neki ni da daju po komponentama cijene nego onako najedno, pa se natezemo, smaram ih, ali sto da se radi, kod nas je tako... i kad dodje neka firma sa strane slatko im da drze jake cijene kao ostali i opet prakticno nema konkurencije i uticaja na krajnju cijenu...

TT Smart SE 630W
LC Power PRO 925B 600W sa kucistem 48.5+pdv
i taj MS Pro(mogu mislit)550W oko 20e

Tt je od ponudjenih najbolji ako nemozes da uzmes tt idi na lc nikako ms.,za grafiku msi,gigabyte,asus i to je to.

taj tt sa kucistem izadje oko 100e i dize cijenu prilicno. mislim da je to bas mnogo i nepotrebno. ali u firmi kod kojih bi da narucim instistiraju na njemu jer navodno ne moze da stane graficka u obicna kucista. radi se o ASUS HD7850-DC2-2GD5-V2
a imam kombinaciju za chieftec GPS-500A8 sa najobicnijim MS kucistem za 48e

Mozete li mi poredjati ploce po redu kojim bi ih vi uzeli?
B75MA-E33 41.80e
B75MA-P45 47.50e
GA-B75M-D3V 43,90e
P8B75-V mislim da je oko 55e

imam jos par asusa o kojima razmisljam kao ovaj gore ali LX ili LE... ima li ona uopste previse veze, odnosno moze li gusiti ostale komponente s obzirom da su znatno veca klasa? Ne planiram oc kako sam vec i rekao

Poslednja izmena:
Realno u pogledu performansi i mogućnosti uzmi bilo koju isto će da ti vrši poso. Gledaj koja ima što dužu garanciju, koja ima više opreme i mogućnosti (bez obzira što ti to netreba), možda će to da ti znači ako ih budeš jednog dana prodavao.

e hvala zaista na dobrim savjetima. narucio sam jednu konfiguraciju, da vidim kako ce sve da radi, testiram je 2 dana, odnosno izmaltretiram do maksimuma...ako bude sve ok narucujem jos 11

MSI B75MA-E33
i5 3470
4GB DDR3 1600
MSI HD7850 2G 256bit
Chieftec 500W
i neko kuciste bezveze, ionako je sve ovo dosta hladno i malo trosi

koju igru da ubacim kao najzahtjevniju? ili da pustim 3d mark?

bolje da si uzeo jeftiniju varijantu, jer bi verovatno zadovoljavala potrebe a prosao bi i jeftinije :)

i3 uzmes i 7850 1gb i nemas da brines... neces ti pare praviti od crysis3 i slicno u igraonici nego on klasicnih naslova koje ce i i3 da melje...
mozda cak mozes i 7790 da uzmes

za i3 i 7790 i 500w napajanje je previse, jako mali potrosaci struje a imaju veoma niske cene

Poslednja izmena:
da, da, sa jeftinijom varijantom bih sigurno prosao jeftinije :D

kad vidim kako ovo radi zaista sam mogao uzeti i3 i 7790, ali 1000e razlike mi nije bilo mnogo da bih bio miran dosta duzi period vremena. odradim sad i ne mislim... sem toga super konfiguracije su odlicna reklama :)

hvala svima na pomoci i konstruktivnim odgovorima, jako sam zadovoljan kako je ovo ispalo. melje masina sve sto joj dam na high podesavanjima, a vidim mnogima se to jaaaako svidja

Nazad
Vrh Dno