Šta je novo?

Konfiguracija za AutoCAD ???

JohnnyST8

Slavan
Učlanjen(a)
23.07.2004
Poena
304
Ljudi me pitali za konf. za AutoCAD...Ja nesto gledo sys. req. za 2004 i konstatovao da to nije problem : p III na 800 ; 256 ram ; 1024x768 (16) VGA...To bi trebalo da bude dosta...Medjutim ja sam nesto razmisljao i o konforu rada pa...Kapiram da im dobro dosao Max 120/8 (skoro sam ga dobio i ja pa sam zadovoljan) i da bi im dobro doslo da ram bude 512...E sad, kazu da bi im dobro doslo da procesor bude preko 2 a ja se setio da su mi neki ljudi pominjali Intel na 2,8 sa 1 Gb kesha ali ne znam oznaku modela (?) i tako to...Naravno da bi i Celly-ji dolazili u obzir...Ali bi mi bilo jako korisno da cujem predloge pa da sutra mogu da gledam ponude po firmama...Mislim da im monitori ne trebaju ali mozda rese i to da menjaju pa...Naravno da bi to sve bio manji problem da su mi rekli okvirno do koje cene bi isli ali to niko ni ne pominje, hoce ljudi da vide pa da razmisle tako da i ja pitam sta bi to otprilike moglo da bude...
Unapred hvala svima koji se potrude...

Danas sam opet promenio varijantu...Okolina (usluge odrzavanja, mrezni softver itd. kao i covek koji je rdio Web ipak predlazu Prescota) tako da je ta varijanta sada aktuelna...Znaci trebalo bi da bude P IV 2.8/800/1 ali na zalost na racun onog Samsunga 19" koji ce sada biti ista serija 17" (1600:1280)...Ali jos gledam da to bude Asusova FX varijanta umesto ATI-ja...Nece ljudi raditi bitan 3D ali je to sada najveci upgrade pa ce im (kako je neko gore naveo) to biti najverovatnije najjaca makina...O beckup-u ne mogu da razmisljam barem ne jos, ali je u varijanti i citava mreza kada ce se stvari vec menjati i najverovatnije ce doci Bartoni ako ih jos bude bilo negde na lageru, a nadam se i neki hdd-ovi u back up varijantama...Za sada se znaci ipak preslo na Intel...:) Ali Samsung :(
Hvala svima...

igor2 je napisao(la):
Kakvih crnih 128 MB i kakav cpu na 500 Mhz ti spominjes? Za kakav posao

Za svaki u acadu bez preteranog 3d modelovanja.

tih 128 nije dovoljno ni za OS.

pa najverovatnije da na tom racunaru nije XP ;)

igor2 je napisao(la):
Mislim komp jeste krs ali acad radi na njemu :)
Pa ajde onda malo da se vratimo u prosli vek:npr. AutoCAD 11 radi dobro i na 486 sa 8Mb ram-a i to sve iz DOS-a..i po logici linije su linije: ajde da ljudima preporucimo 486-u...ni mis im cak nije potreban, nek jos malo ustede :)

JohnnyST8 je napisao(la):
Znaci trebalo bi da bude P IV 2.8/800/1 ali na zalost na racun onog Samsunga 19" koji ce sada biti ista serija 17" (1600:1280)...
Ovo bi mozda bio dobar odnos cena/performansa/kompromis za neku konfiguraciju, ali nikako za konfiguraciju u kojoj ce uglavnom da se radi 2D crtanje. Mislim da bi kombinacija celerona sa preskotovim jezgrom i 19" monitora (makar i nebio ravan) bila mnogo logicnija. Za crtanje u AutoCAD-u pored 19" monitora, koristim i mali- pomocni, na kome mi je uvek otvoren AutoCAD-ov komandni prozor i ponekad neka od paleta... Naravno, to je sve stvar navike, ali cak i u toj kombinaciji ponekad se unervozim jer mi je potrebno jos prostora.

OK ljudi ovo sve sad poscinje da biva i smesno...:) Ja sam trazio ponudu za ovu varijantu sa Prescotom...Sto se tice toga "ako ima para" ja se licno ne bih zadovoljio sa slabijom varijantom...Logika: gde je 700 tu je i 900 e mi je nekako sasvim prihvatljiva, ali mene niko to ne pita...I ova varijanta sa odnosom cenaBarton-cenaPrescot, je negde uplasila ljude, ali su me naravno podrzali ostali "ljubitelji" IT-a tako da to prolazi...Pokusao sam da ubudzim tu negde i nVidiu umesto ATI-ja pa cemo videti...HVALA SVIMA...

PUNO, PUNO, PUNO...:)

Mene interesuje kakva je to kompanija (firma) koja tako nestrucnim ljudima daje takve zadatke. Pa zasto postoje specializovane ustanove? Zar nij lakse okrenuti telefon i reci potrebna mi je radna stanica za to i to za toliko i toliko novca i gotovo. Em dobivas siguran proizvod, legalan software, teh. suport i garanciju za 3 godine. Ili je bolje kalamariti? :D :d :D

a koje su to 'specijalizovane ustanove'? :)
i koje 'radne stanice' ? Tachnije, navedi mi jedan archi biro u BG-u koji ima jednu jedinu noviju 'radnu stanicu' koja u sebi ima npr. bar neku dualku, profi OGL kartu i sl.
Niko nije valjda lud da baca pare na takve gluposti + neka fiktivna garancija od 3 godine. Da ne pricham o softveru koji je za takve stvari skuplji nego 6-mesecna zarada same firme :d

Poslednja izmena:
e, da ovo nije Srbija , kao sto jest, ja sve ovo sigurno ne bih pitao vec bi se bavio nekim vanzakonitim radnjama u pokusaju da se opremim ne bih li postavio bilo kakav post na bilo kom forumu...Ovako uzivam u PIII 1.1 sa "regularnim" OS-om i svim propratnim igrackama...:)

Za ACAD masine ja bih na tvom mestu prvo odreshio kesu za sto bolje monitore, miseve i ostale input stvari (table recimo ako su neophodne), a onda zonglirao sa velicinama diskova te brojem megaherca i frejmova.

Athlon je napisao(la):
Mene interesuje kakva je to kompanija (firma) koja tako nestrucnim ljudima daje takve zadatke. Pa zasto postoje specializovane ustanove? Zar nij lakse okrenuti telefon i reci potrebna mi je radna stanica za to i to za toliko i toliko novca i gotovo. Em dobivas siguran proizvod, legalan software, teh. suport i garanciju za 3 godine. Ili je bolje kalamariti? :D :d :D

Sve bi ovo imalo smisla da ovo nije zemlja Srbija. Garancija? Pa evo na primer ovde u firmi x meseci treba da chekamo da dodju i da zamene kabl na rack konzoli Dell servera. Da se razumemo, NE treba da se poruchuju novi delovi, nego da se zameni kabl do LCD-a jer ne radi crvena boja. Ovo znam jer je i na drugom serveru bio isti problem pre par meseci i ovo je bilo reshenje. Ako bilo shta sam chachnesh gubish trogodishnju garanciju... Inache firma koja se cheka je Informatika, generalni zastupnik (mislim i ekskluzivni) za Dell.
Ne daj Boze da je neshto ozbiljnije otishlo pa da server ne radi, shta bih onda radio? Toliko o garanciji od tri godine sa kojom chekash neodredjeno vreme ne manje od mesec dana na popravku ili intervenciju...

E da, ugradnja dela (ovde obichan RAID kontroler) koshta 100€ i ne, ne mozesh da ga sam ugradish jer opet GUBISH garanciju... ovo je na nivou nalepnica na kucishtu...

Ovde su u pitanju serveri a ne radne stanice, znam da je sa stanicama opushtenije shto se ovih stvari tiche, imamo i njih dosta. Ali sa specijalizovanom grafichkom radnom stanicom ne verujem da bi bila druga pricha.

Poz

AutoCAD_2D-PIII 700-800Mhz
AutoCAD_2D-RasterDesign, GIS.... PIII 1.0-1.2.
AutoCAD_3D/3D Studio MAX PIII 1.2-P4 2.0

512RAMA u svakom slucaju, i koja god GeFORCE kartica (nVIDIA iskljucivo)
za OpenGL, Ti serija nije losa, a od novijih 5800(da,5800),5900,5950
5200 slobodno zaobidji, kao i 5600
i kao sto rece covek pre mene, sve ovo mozes da bacis u vodu ako nemas dobar
i kvalitetan monitor
Sve navedeno gore su minimalnui varijante
pozdrav

Ji 4Tze je napisao(la):
a koje su to 'specijalizovane ustanove'? :)
i koje 'radne stanice' ? Tachnije, navedi mi jedan archi biro u BG-u koji ima jednu jedinu noviju 'radnu stanicu' koja u sebi ima npr. bar neku dualku, profi OGL kartu i sl.
Niko nije valjda lud da baca pare na takve gluposti + neka fiktivna garancija od 3 godine. Da ne pricham o softveru koji je za takve stvari skuplji nego 6-mesecna zarada same firme :d

Da ti kazem, stvarno ne znam za arhi biroe, da li ih ima, ali ovo sto se radi po gradu je cista smejurija. Svi se kao bave "ozbiljnim" poslom na shoder mashinama, i kao plivaju u biznisu. Pre dvadeset godina, Energoprojekt je imao, a za Teleoptik (davno pod stecajem, propali opljackani...) sigurno znam, jos uvek imaju Tektronix radne stanice (sa Amvilom), A0 plotere, i to je svojevremeno kostalo oko 800,000 maraka. Ali za industriju koja radi, to je sica. Sada su ti Tek-ovi u :crash: stanju, ali ih je bilo.

Pa kakav je to "ozbiljan" posao. Ili neko sitno muvljanje, gde su "vazne" desetine € :d .
Cista smejurija. Inace, arhi poslovi se "krecu" od par hiljada (za kucce i adaptacije), do nekoliko stotina hiljada evra. I to je sada mnogo aktuelnije (ima posla) nego industrija.
Ali, gazde jajare, sa dva kljuca i cekicem bi da popravljaju mercedese. Na "pamet" :D , ili bolje receno na g*zove.
Pre ce da skrlja na jagnjetini 500€ nego da kupi komp koji valja. A strucnjaka ce da pazari za 300€ i "radi" pos'o.

Bljak :vomit:

Poslednja izmena:
Upravo to je problem...Znam ja sta pricam...Ocu ja da pomognem ljudima koji rade u tom birou...Pitale me gazde, kada sam rekao da macina stize, jel mogu da je nose onda kuci njihovoj omiljenoj cerkici (3-4 osnovne) da se igra...Onda sam ukapirao zasto se trazi da macina bude crnog exterijera:) Kazem ja da to nije za igranje vec za biro...A oni me pitaju da li mogu da zamenim graficku...Posle se ja setim, pa kazem, da ste mi odma rekli ja bi joj naso providno kuciste sa svim onim lampicama i tako to..."Pa jel to ima?"...I ja kazem da je na zalost macina vec sklopljena i tako to...OK, sda se kupuje jos jedna cerkici od 700 evrica...
A da, inace sam uspeo da izmamim prescota sa 1mb 1GB ddr ali je monitor ostao 17"...Uzo sam FX 5200...
:) Opet hvala svima sto ste mi pomogli da tim strucnjacima malo ublazim muke...Meni je stalo do toga mozda zato sto nejedem jagnjetinu :)

Ne znam ja bi se sad osecao malo pos*ano, da sam se raspisao sa ovolikim savetima, svi kazu PRVO monitor pa sve ostalo a na kraju chovek koji je trazio savet uzme (ili dozvoli da se uzme) 17".
Bitno da je uzet preskot...

Ako oni nece tebe da slushaju, a trazili su ti savet, shto si pristao da im pomazesh?
Ili ako ti necesh da slushash ljude ovde, zashto si pitao za savet?

zemljo Srbijo....

Ono sto je moj deo je moj deo...Ja da potrazim i da pitam...Ako to nekoga vredja onda ne mora ni da mi odgovori...Ja sam pokusaio da sklopim pricu upravo na osnovu onoga sto ste mi vi ovde pomogli, a desava se da cesto nismo u mogucnosti da nekome kazemo "ako nije kako ja kazem odj..." :) Moje je samo da pokusam da pomognem, a ko oce da proba da skace bez padobrana to je njegova stvar...
Ja sam se vec xxx puta iskreno zahvalio svima za pomoc ali nije na meni da odlucujem

Takvim "strankama" se vise ne pomaze - ili se prekine makar usred "savetovanja", ako se primeti da ni najmanje ne slusaju. Jednostavno uputis coveka da ode neku prodavnicu racunara i sit se isprica tamo sa tim komercijalistom. I svi zadovoljni.

silverglider je napisao(la):
Takvim "strankama" se vise ne pomaze - ili se prekine makar usred "savetovanja", ako se primeti da ni najmanje ne slusaju. Jednostavno uputis coveka da ode neku prodavnicu racunara i sit se isprica tamo sa tim komercijalistom. I svi zadovoljni.
Pa meni je bilo sve jasno i o kakvoj se "strucnoj" firmi radi i kakvom poslu, ako se comp moze "poneti" i kuci da se dete malo igra. Kakva je to be poslovna politika, koliki se znacaj predaje onom sto je "stavljeno" u comp od strane tih arhitekata (cuj ljudi se ovde ubise da zastite svoj rad i filelove od virusa, srva, nezeljenih ociju) ako se i dete treba igrati. Ako nisi primetio da oni nemaju pojma, onda se lepo uzme nForce sa integrisanom grafikom, 4o Gb disk, 256 MB RAM-a, CD-RW i naplatis 1000 $. Ti cist i posten, oni zadovoljni. :D :d :D

Naravno, ali je prica prosla tek kada sam predlozio providno kuciste i ostale varijante...:)

Nemojte mi ljudi na zulj, ja bi vrlo rado odneo takvu masinu kuci i mazio je i pazi i zvao je Djole...ALI...

Poenta: biro je dobio tog Pres ali sa 17" a za igranje ide druga...Da se ne upustam u pricu da su me pitali da im nadjem TFT za igranje :)

E ljudi, ortak ima oko 500€ za nabavku kompa, momak se bavi autocadom. U obzir dolazi samo intel varijanta. Ajde dajte neke konkretne predloge za komponente, pošto ja stvarno nemam pojma šta je potrebno za a-cad a da se uklapa u budžet...

Pa sa tim budzetom i "obavezno intel"... ima li tualatina jos tamo da se kupe? :d

Pretpostavljam da oni rade samo "kratke crteze" i neke male planove.
Za ozbiljan rad treba ploca minimum dual, i 512 MB RAM.
To je min.minimuma., ako ocete da slusate muziku dok radite u AutoCadu.

Evo jednog konkretnog primera vezanog za ovu temu. Poznajem ljude iz jedne beogradske firme koja se bavi prodajom CAD softvera i skoro im je jedan klijent dosao sa zahtevom da mu prodaju softver i da mu nabave racunar na kome ce softver regularno da radi. Ljudi imaju prijatelja koji je vlasnik firme koja radi sklapanje racunara i njemu prepuste posao da im sastavi konfiguraciju od naj komponenti koje ima na lageru. Covek sedne i sastavi konfiguraciju sa PIV na 3.0, 2x512 RAMa, SATA disk od 120 GB i grafickom Radeon 9600 (monitor TFT Samsung 19"). Ukljucimo racunar - katastrofa. Pokusaj da se 'zavrti' malo veci sklop rezultira odzivom od 1 frejm u 2 do 3 sekunde. Neupotrebljivo. Skiodanje novih drajvera za graficku ne donosi nikakav pomak. Malo znacajniji pomak dobijamo kada smo na netu pronasli FreFireGL drajvere koji Radeon kartice 'pretvara' u FireGL kartice, sofrver radi bolje ali se javljaju neke anomalije u radu u samom Windowsu. Kontamo da je neozbiljno da coveku nudimo konfiguraciju sa krekovanim drajverima donosi se odluka da se promeni graficka. Covek iz firme koja je sastavila racunar donosi R9800, FX5600, FX5900. Razocaravajuce, nijedna kombinacija ne donosi performanse koje su na nivou nama referentne kofiguracije sa Bartonom2500 i TI4200 - otprilike se kolje sa racunarom XP2.0 sa GF4 MX400 grafikom. Jedino se R9800 (sa FreeFireGL drajverima) i FX5900 donekle priblizavaju trenutnom nam idealu ali to nije bas to. Na kraju coveku odlazi najbolja konfiguracija koju mozemo da sastavimo sa FX5900 za cenu (sa monitorom od oko 500€) od oko 1650€. E svega ovoga nebi bilo da je Pera otisao pravo u policiju jer HP-ova graficka stanica sa Xeon procesorom i Quadro grafikom (doduse najslabiji model ali se nalazi na listi podrzanih modela od proizvodjaca softvera i sigurno radi 10 puta bolje nego ova), bez monitora 1500€. Znaci ukupno 2000€ sa 19" TFT-om tj. 350€ skuplje od handmade konfiguracije. Sa softverom od oko 4000€ i hardverom, tih 350€ se ne bi ni osetilo a em bi covek dobio bolji racunar em bi ljudi koji su pokusali da mu izajdu u susret imali mnogo manje glavobolje, tako da je moj utisak da za poslvnu upotrebu ne treba izmisljati toplu vodu vec platiti ako treba i skuplje u startu za provereno resenje koje nece da vam zadaje glavobolju i vrlo je verovatno da ce u konacnom zbiru, kad se uzme u obzir i vreme na podesavanje ovakvih sklopljenih konfiguracija, kupovina firmirane graficke stanice pokazati kao ekonomicnije resenje.

ne znam da li si primetio poentu thread-a, barem naslovno pitanje, ali chovek je trazio konfiguraciju za autoCAD ali za arhitektonski biro. Onaj ko kupuje HP ili slichne workstation mashine, baca pare bez razmisljanja. Posle bi samo video da to sto je platio vredi ko 2-3 pristojne masine za normalan rad.
Majku mu, valjda je svima jasno da je polje primene autoCAD-a jako shiroko ali a arhitekturu ne treba bogznasta.

i ne postoji ozbiljan ili neozbiljan rad :) vec zahtevan i manje zahtevan ;)

Poslednja izmena:
@dusko m - Nije mi jasno sta si ovim hteo da kazes, prvo mislim da sa tom masinom nesto debelo nije bilo u redu, a drugo moguce je da sam CAD nije dobro podesen. Naravno postavlja se pitanje kakav je crtez otvoren, i naravno koliko ram-a je cad zauzeo. I za kraj model u Max-u (100MB fajl) P4 2.4GHz FSB533 sa 2GB ram-a i 9800pro@fireGL funkcionise bez problema, kao i isti taj model importovan u acad2005-tici. Tako da sam ubedjen da nesto nije bilo u redu.

Pozdrav

kosmos je napisao(la):
@dusko m - Nije mi jasno sta si ovim hteo da kazes, prvo mislim da sa tom masinom nesto debelo nije bilo u redu, a drugo moguce je da sam CAD nije dobro podesen. Naravno postavlja se pitanje kakav je crtez otvoren, i naravno koliko ram-a je cad zauzeo. I za kraj model u Max-u (100MB fajl) P4 2.4GHz FSB533 sa 2GB ram-a i 9800pro@fireGL funkcionise bez problema, kao i isti taj model importovan u acad2005-tici. Tako da sam ubedjen da nesto nije bilo u redu.

Pozdrav

pazi, ni ja nisam mogao da poverujem u razmere problema kad su me pozvali da im pomognem. software o kome se radi je ProE Wildfire2 a model koji je otvoren je assemby dečijeg motora (el. pogon). sam assembly je oko 1MB (ovo je veliko - primera radi assembly sa 40-tak partova je velik 50kB) ali neznam kolika je velicina svih part-ova. first thing first, sa 9600xt karticom, nije bilo moguce normalno raditi ni u sketcher-u (ne prikazuje pola linija, užasno sporo radi..). sa instalacijom FreeFireGL drajvera situacija u sketcher-u se popravlja ali u prikazu assembly-ja postoje nedopustive greske. u navedenom assembly-ju ima partova koji su definisani preko površi a ne preko solida, a njih pola prikaže, pola ne prikaže, kroz ove koje prikaže izbijaju solidi koji se nalaze ispod njih itd. uglavnom slika pred očima ne liči ni na šta. druga stvar, u windowsu se posle instalacije FreeFireGL drajvera desavaju stvari tipa fade in i fade out efekti kod otvaranja menija su užasno spori.
kažeš da nešto nije dobro podešeno. što se tiče podešavanja u samom programu može samo da mu se definiše koji tip API-ja koristi (u ovom slučaju OpenGL). sva ostala podešavanja se prepuštaju drajveru za grafičku kartu a kod profi grafičkih u drajveru postoje predefinisanja setovanja za razne aplikacije i kad se jednom to namesti to mora da radi ko sat. nema daljih tweak-ovanja, patch-ovanja. mašina ide čoveku, mašinskom inženjeru koji nema veze sa kompjuterima sem u smislu da koristi specijalizovan softvare koji mu je potreban. kod ovog kompjutera ne sme da se desi da nešto nije u redu. ako kupuješ konfiguraciju za sebe pa relativno dobro poznaješ problematiku, odvojićes jedan vikend, provesti jednu neprespavanu noć isprobavajući razne verzije drajvera dok ne nađeš pravu kombinaciju. ako ovakav kompjuter proslediš trećem licu, u momentu kad počnu problemi prva stvar gubiš kredibilitet kod kupca (za koje ****** si mu naplatio preko 1500€?), moraš da organizuješ put u unutrašnjost( troškovi puta, smeštaja..), gubiš radne dane, gube ih i tvoji kupci i sve u svemu ova kombinacija košta više nego da se u startu dalo 300€ više za sertifikovanu grafičku stanicu.

Pa tek si sad rekao da je ProE u pitanju, tu bas ne mogu da budem od neke pomoci. Mislio sam da pricas o AutoCAD/ArhiCAD/Inventor programima pa mi je bilo neverovatno da se tako nesto desava. ProE nisam koristio tako da ne znam kakvi su mu hardverski zahtevi (koliko znam trebali bi da budu veliki). Mozda cu jednom i to da probam pa da ustanovim sta radi, a sta ne. Inace opseg mog interesovanja po pitanju brzine i brljanja grafickih karti se zavrsava sa Autodesk/Discreet programima jer za njih i radim hardware.

ps: zaboravih da pitam, jel si proverio da li ATI ima posebne drajvere za ProEng. kao sto postoje za 3dsmax.

pps: proverio sam, nazalost nema.

Pozdrav

Poslednja izmena:
Vrh Dno