Šta je novo?

Hardver Konfiguracija za 60000 din?

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

korahepop

Cenjen
Učlanjen(a)
30.01.2014
Poena
160
Konfiguracija je potrebna za svakodnevnu upotrebu (office, net, media...) eventualno za neke igre. Ovako nešto smo skockali pa da vidim da li preporučujete. Inače je za prijatelja konfiguracija.

Intel Core i3 12100
Asus Prime b660 plus D4
Kingston DDR4 16gb 3200mhz fury beast (ili 2x8 gb?)
Kingston 500gb M2
FSP Hydro K Pro 750w 80+ bronse
MS fighter v305
monitor Asus 23,8 " gaming VY249HGE

Hvala!

Mislim da je bolja varijanta ryzen 5600g ako se ide na integrisanu grafiku, pošto je u amd-u osetno jača nego ta u intelu. I treba ići na dva stika memorije obavezno jer integrisana grafika dosta ima benefita od toga, znači ili 2x8GB ili 2x16GB (idealno), ostalo mi deluje ok.

Ako ideš na jeftiniju budžet varijantu onda npr:
Asrock b450m-hdv r4.
A od skupljih može isto Asrock, a možeš i da biraš i od Asusa, Msi... šta ima b450 ili b550 u nazivu i staje u kućište koje ste zamislili i naravno šta vam treba od konekcija i portova/slotova.

Ryzen 8600g је тренутно 145е , и далеееко је бољи избор од 5600г, кога је време већ прегазило.
MSI Pro A620M-E је 75е
Kingston Fury 16GB Beast DDR5 5600MHz CL40 KIT je 50e

То је то. Ћао Ћа !

Интегрисана 760м вс Дедикејтед решења -

Поређење мултитред ЦПУ снаге -

1733706597654.png

Ryzen 8600g је тренутно 145е , и далеееко је бољи избор од 5600г, кога је време већ прегазило.
MSI Pro A620M-E је 75е
Kingston Fury 16GB Beast DDR5 5600MHz CL40 KIT je 50e

То је то. Ћао Ћа !
A da li za potrebe nadogradnje u budućnosti može da se uzme još jedan ovakav RAM?

A da li za potrebe nadogradnje u budućnosti može da se uzme još jedan ovakav RAM?
moze ali amd procesori bolje rade kad je dual chanel aktivan tj da imas 2X8GB ili 2X16GB kit kao sto kolega dexter pisao ranije

КупујемПродајем из јор френд.
Чак и да је преко двадесетак евра, разлика је дупе и око.

Кингстон рам који сам ти послао је већ у КИТ паковању, што значи два комада од 8, плоча има 2 слота,
можеш да замениш касније са 128 гб макс.
Дуал Канал Рам конфигурација је неопходна за оптималан рад процесора са интегрисаном графиком.

Iskreno ja ploču ne bi uzimao na oglasima jer je ona od tih komponenti možda i najviše sklona da crkne, i lakše ovako kod zvaničnih radnji oko reklamacije.

Добра је ASUS PRIME A620M-K. Проверена.
Без бриге.

Браво ! У здравље да вас служи и да вам направи милионче еври !

Подешавања - Има,
#1 - UEFI (*bios), OC Tweaker tab- Укључиш ХМP профил за рам,
#2 - Boot tab, CSM - disabled
#3 - Advanced tab, PCI config, Above 4g decoding - Enabled , ReSize bar support - Enabled
#4 - Advanced tab - SoC/Uncore OC mode - Disabled
#5 - опционално* - Аsus Prime a620 подржава PBO , OC Tweaker tab - PBO, All cores, Curve optimizer -20, дакле МИНУС 20.

F10 , Enter

ПС - Јави утиске, ако имаш времена. Значиће !

Poslednja izmena:

Подешавања - Има,
#3 - Advanced tab, PCI config, Above 4g decoding - Enabled , ReSize bar support - Enabled
#5 - опционално* - Аsus Prime a620 подржава PBO , OC Tweaker tab - PBO, All cores, Curve optimizer -20, дакле МИНУС 20.

F10 , Enter

Help! Spojim sve ali prvo paljenje tri puta pi pi pi. ☹️

"One long and two short beeps" from speaker

An anomaly is detected in memory. Please confirm that the memory is correctly installed.
Please refer to the Motherboard manual for related instructions about memory.

"One long and three short beeps" from speaker

An anomaly is detected in the graphic card. If the graphic card needs an extra power supply, please ensure the power supply can provide enough wattage.

јеси ли добро повезао монитор? излаз преко хдми кабла ?
да ли је меморија убодена како треба ?

Poslednja izmena:
Један рам ми није био добро убоден, сад ради. Е сад док ја нађем та подешавања. Видим да је рам на 4800.

Јутјуб помаже. Куцај Асус а620 ХМР, и биће решено.

Подешавања - Има,

F10 , Enter

Bogami Kokane ozbiljan si majstor, alal vera! A meni si preporucio samo graficku kartu od 1600 eura:(

Требао си да ми кажеш, у фазону данашњих клинаца "седи један", тако би се обрукао чак и више него што си сад -

@ Урош
Тражио си карту "која ће терати на МАКС , следећих 5 година",
одговорио сам у складу са питањем.
Графикон са ГамеГПУ, Унреал5 , Сталкер 2 на ултра 1080п - 1% low преко 60 натив, може RTX 4080, и јаче.

Poslednja izmena:
Требао си да ми кажеш, у фазону данашњих клинаца "седи један", тако би се обрукао чак и више него што си сад -

@ Урош
Тражио си карту која че терати на МАКС , следећих 5 година,
ја сам одговорио у складу са питањем.
Графикон са ГамаГПУ, Унреал5 , Сталкер 2 на ултра 1080п - 1% low преко 60 натив, може RTX 4080.

A pa nismo se onda uopste sporazumeli, trazio sam kartu tj konfiguraciju koja ce terati na LOW (minimum system requirement) igre koje izadju za 4-5 godina u 1080p. A trenutne igre(2022-2024) na High/Ultra (ne jer mi je bitno da budu high/ultra, nego jer mi je to neka naznaka da ce za 4-5 god i dalje moci da pokrene nove igre)🙃

EDIT: Da, sad vidim da sam napisao SVE AKTUELNE igre, misleci na trenutne igre, a ne aktuelne u narednih 5 godina, ubi me multitasking :|

A za dual channel za malo i ja da se prevarim i stavim samo 1x32, ali me tablet_fan odvratio od ideje😅

@lepi kokan

Ne vidim kako je ovo moguce osim ako nije koristen 2x8GB DDR5 koji na svakom stiku ima 8x IC cipova, pa da deaktiviraju polovinu svakog cipa. Sto znaci da proizvodjac pravi 16GB DDR5 modul, pa ga “sakati” i vjerujem da je to jako rijedak slucaj jer im je isplativije da ga prodaju pod 16GB, sto i jeste.
Naime, kad je DDR5 ram u pitanju, najmanji IC cipovi su 16Gbit/2GB, pa kad se pravi 8GB DDR5 modul on sadrzi samo 4 IC cipa i polovinu interleaving-a, sto dovodi do smanjenih performansi.

Сплинтеру, ти баш не одустајеш од покушаја троловања ?

АМД АПУ захтева DualChannel конфигурацију меморије, за оптималан рад интегрисане графике, и тако је од његове појаве, лета господњег 2011.

1734276915200.png

Poslednja izmena:
A kako da skockam hladjenje. Na ploči je samo jedan izlaz za ventilatore. Pomaže li ovaj fan hub? Mislim imam pet ventilatora p12.

Prilozi

• fan.png
    fan.png
    68.8 KB · Pregleda: 24
  • arctic-case-fan-hub-10-port-pwm-fan-hub-with-sata-power-acfan00175a~3125.jpg
    arctic-case-fan-hub-10-port-pwm-fan-hub-with-sata-power-acfan00175a~3125.jpg
    40.4 KB · Pregleda: 21
Nazad
Vrh Dno