Šta je novo?

Konfiguracija za 140 hiljada dinara?

nebeski.letac

Poštovan
Učlanjen(a)
20.07.2016
Poena
80
Pozdrav svima.
Planiram da kupim novi računar. Budžet za to bi bio oko 140 hiljada dinara. Računar će se najviše koristiti za foto i video montažu, programiranje, obradu fajlova i druge profesionalne svrhe ali će se ponekad odigrati i neka video igra. Kupovina nije hitna, dolazi u obzir i Mađarska. Da li je bolje da kupim već gotovu konfiguraciju ili da je sam sastavim? Na šta treba da obratim pažnju? Prethodnih dana sam na internetu tražio konfiguracije i primetio da postoji mnogo različitih matičnih ploča sa svim i svačim, RAM memorija sa različitim frekvencijama rada, različiti tipovi hlađenja itd. Voleo bih da mi neko ko računar koristiti u profesionalne svrhe napiše šta je od svega toga najbitnije i u koju komponentu vredi uložiti.

Komp za te pare bez SSD a ne totalna glupost. Džabe sve ako boot traje minut, dva, tri i sve radi kilavo. SSD je nešto najbolje što sam ikad uzeo od tehnike.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

^
Delim mišljenje vezano za ssd.
sigejt + ssd .

Komp za te pare bez SSD a ne totalna glupost. Džabe sve ako boot traje minut, dva, tri i sve radi kilavo. SSD je nešto najbolje što sam ikad uzeo od tehnike.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Ne koristim SSD, ali mi je boot poslednji put trajao ~minut pre 10ak godina. Valjda vecinski zavisi i od korisnika i djubreta koje trpa u Windows. ;)

Sad mi je boot, cini mi se, oko 15-20 sekundi. I na novom Toshiba hardu i na 5+ godina starom WD-u.

Poslednja izmena:
Imao sam ja na laptopu sa i3 3217u(1.8ghz) hard disk neki Hitachi bez losih sektora nervirao me je spor boot i spora instalacija Windowsa mislio sam da je do procesora , otkad sam mu ubacio Patriot Blast SSD 120GB preporodio se znatno brze Windows instalira i boot sa cold restarta je bas brz sa hard diskom se vukao kao prebijen crv.

Da ne otvaram novu temu, treba mi komp za slican budzet, tu do 150k dinara, sve u jednoj radnji.
Radi se u 3d maxu najvise, komp je za arhitektu. Nece se klokovati, vazno je samo da radi.
Treba celo kuciste da se uzme, periferije ima.

Tu mi kao najlogicnije resenje upada 1700 ryzen, ali se ne razumem u ploce i rame za isti, te mi treba pomoc, necu da se pravim pametan.

Sent from the 7th edge of the 3rd World.

Poslednja izmena:
Jok, placa se preko racuna od firme, pa se u istoj radnji uzima i jedan slabiji komp.

Iz jedne nase radnje(da ne reklamiram) su mi poslali ovu ponudu, da li nesto menjati?
Prvo mi je za oko zapala x370 ploca, ima li potrebe, ako se ne radi oc?

Drufi je ssd, jer je Pro 256GB samo 4k dinara skuplji, pa mislim da je bolje njega uzeti.

5de80e164a21bb7b03cdb9ce40b0ef87.jpg

Poslednja izmena:
Skoro sve je za menjanje :D

Bolje uzeti nesto losiju maticnu i Ryzen 1700X ako necete klokovati.
Asus Prime B350 Plus je vise nego dovoljna za stock 1700X.

U Emmi ima G.Skill Aegis 16GB stick za 16.000 na 2.400MHz, 2x8GB na 3K ima za 17k.

To napajanje je lose, bolje uzeti GPE-600S za manji novac od toga, a bolje napajanje.

Graficka je preskupa, 200e za 1050Ti, ubistvo, za 26k ima 1060 3GB, mada ne znam koliko kartica utice na to sto se radi. Ako ne utice i uzima se bacac slike, uzmite za 9K GT 1030 2GB.

Jedini problem je sto 1700X ide bez kulera, pa treba kupovati kuler. Posto cete sve uzeti na jednom mestu, raspitaj se koji kuler za AM4 imaju, LC-CC-120 je najbolji i brzo stize mount za njega od uvoznika/direktno od LC-a, ali verovatno ne stize u kutiji.

Sve u svemu, ustedi na grafici(ako ona ne ubrzava to za sta sluzi komp, sto stvarno ne znam) i na ploci i kupi 1700X i kuler.

B350 plus je samo 700 dinara jeftinija od ove prime x370-A u ovoj prodavnici. Jel moze Asus Prime B350M-A, ona je 11k?

Pa ovo je ponuda Monitor prodavnice, a moze bilo koja radnja.

@Xepoj87, ovo bi ja zamenio:
maticna: http://www.monitor.rs/maticne-ploce/MSI-B350M-PRO-VDH 10910 (dovoljna za stock)
graficka: http://www.monitor.rs/graficke-karte/Asus-GeForce-Phoenix-GT-1030-OC-2GB-DDR5-PH-GT1030-O2G 9745 (dovoljna da baca sliku,a nije ni slaba bas ~ gtx750, ali nisam strucnjak sto se tice tih programa, pa s toga ne mogu sa sigurnoscu reci da li zahtevaju jacu graficku)
ram: http://www.monitor.rs/ram-memorija/8GB-DDR4-3000MHz-G.SKILL-F4-3000C16S-8GISB 8870*4 = 35480
nappajanje: http://www.monitor.rs/napajanja/550W-Sama-Armor-80PLUS-GOLD 8555
Sto se tice ssd: treba i evo da je dovoljan, ali pro je jos malo brzi\stabilniji sa brzinama. A sto se tice pouzdanosti - obavezno backup da se radi - ne igrajte se sa tim da je ne znam kakav ssd\hdd u pitanju. Ostalo ok

Ne znam bas za Sama napajanje, jel izasli neki reviews u medjuvremenu?
Imas li kontakt sa nekim ko ga je koristio duze vreme?

Mozda je volje da ide na sigurniju varijantu, neki Seasonic ili GPE 600, svakako ni jedno od ta tri nece biti ni blizu preopterecenju, nece ni na 30% raditi.

@ivanbass1, na oko je bolje od gpe za dve glave, a sto se tice seasonic'a - njega nema.
Dosta se sumnjam za graficku. To je autodesk, a oni vole quadro\firepro graficke koliko znam, i sto siru magistralu. gt1030 sa 64bit sigurno nije najbolje resenje...
@Xepoj87, raspitaj se bolje za graficku. Izguglaj malo 3d max kakav gpu zahteva, mislim da je najbolje da uzmete negde quadro malo noviju. Inace u monitoru matora k620 skoro 29k din http://www.monitor.rs/graficke-karte/HP-GeForce-Quadro-K620-2GB-DDR3-J3G87AA

Ma da, ide 1tb hdd.
Za sada ostaje onda ta MSI ploca, stavlja se 1700x, ti G Skill 3000 rami(sigurno rade na 1700 i toj ploci znam da je bilo nekih problema sa odredjenim ramovima, a ne znam sta, pa pitam?), pro ssd i jeftinija 1050ti, a mozda i 1060, ako se uklapa u budzet, mada je u Monitoru nakjeftinija 29k. Jel ok Gigabyte Windforce 1050ti za 21k ili vredi 3k vise ova Asus, a da li tek vredi 8k vise za 1060 3gb, skracenu sa 1 ventilatorom?
Ta quadro graficka, vredi li, apsolutno se nikada nisam susreo sa nekom, pa ne znam ni u cemu je prednost u odnosu na gaming grafe?
Vidim da ima malo grama i to ddr3, da ima samo 128bita i smesnih 384 cuda procesora, pa me zanima koja joj je prednost?

Opet, nista se ne overklokuje, osim sto ce se ti rami staviti na fabricki 3Ghz xmp profil.

I napajanje cu videti koje imaju na stanju, ali mi se nesto cini da je svako u toj ceni od 7-8k i vise nego dovoljno da tera ovu konfiguraciju?
Samo da mi reknete za napajanje, da li je ok da ostane ovo ili je bas lose?
I meni je za oko zapao Chieftec gpe 600, ali je rasprodato.

Izvin'te sto vas mracim sa ovoliko pitanja i hvala na odgovorima, ali volim u sve detaljno da se uputim :)

Poslednja izmena:
@Xepoj87, ram mora da radi, ali na kojoj freq - to je pitanje (to je ipak 4 stapa, pa s toga tesko da preko 2600 bez problema). Mozda je cak bolje uzeti 2 stapa po 16gb. http://www.monitor.rs/ram-memorija/16GB-DDR4-2400MHz-Kingston-KVR24N17D8/16 ili http://www.monitor.rs/ram-memorija/16GB-DDR4-2400MHz-HyperX-HX424C15FR/16 . Steta sto nema oem samsung stapova b-die vise kod njih - oni sigurno rade 2*16 2933-3200MHz.
Konkretno ta quadro k620 ne vredi sigurno: https://youtu.be/_TSFQrucYvI. Nju sam samo priveo kao primer cena na tu seriju, a ona je matora mnogo.

Poslednja izmena:
Pa onda moze i taj Fury, pa da radi na 2400? Nece to napraviti ne znam ni ja koju razliku. Ne znam sta je bolje :)

Da, vidim da je bas u 3ds maxu 4.5 puta jaca 1060, a jos moze nekada i igru neku da pusti :)
Videh da se dosta rada sada prebacuje i na gpu, talo da je definitivno 1050ti minimum, pa i 1060, ako se uklopi u budzet.

Edit: ipak 1050ti ostaje, jer 1060 nema nikakvih :)

Poslednja izmena:
Nista, zamenio sam par stvari i poslao drugaru, uz napomenu da uzme black wd hdd i pro ssd, ako moze da se uklopi, hvala svima na pomoci.

860112d8cbde997a93106cd5b4426166.jpg

Ako me secanje dobro sluzi to je prepakovan CM b2, u tom cenovnom rangu ima boljih napajanja.

Ako ima nesto bolje u Monitoru, dajte link. Ono sto sam ja video, jeste da nicega nema, da je sve jeftinije rasprodato, da ima dosta losija 1050ti za 2000 dinara manje, sto je smesna razlika.
Za napajanje bih takodje voleo link, ako vam nije cimanje.

Nazad
Vrh Dno