Šta je novo?

Konfiguracija za 140 hiljada dinara?

nebeski.letac

Poštovan
Učlanjen(a)
20.07.2016
Poena
80
Pozdrav svima.
Planiram da kupim novi računar. Budžet za to bi bio oko 140 hiljada dinara. Računar će se najviše koristiti za foto i video montažu, programiranje, obradu fajlova i druge profesionalne svrhe ali će se ponekad odigrati i neka video igra. Kupovina nije hitna, dolazi u obzir i Mađarska. Da li je bolje da kupim već gotovu konfiguraciju ili da je sam sastavim? Na šta treba da obratim pažnju? Prethodnih dana sam na internetu tražio konfiguracije i primetio da postoji mnogo različitih matičnih ploča sa svim i svačim, RAM memorija sa različitim frekvencijama rada, različiti tipovi hlađenja itd. Voleo bih da mi neko ko računar koristiti u profesionalne svrhe napiše šta je od svega toga najbitnije i u koju komponentu vredi uložiti.

Da bi ti neko dao savet za sastavljanje konfiguracije pored izdvojene sume moras mu reci sta sve ulazi u tu sumu tj. da li nesto vec imas ili se kupuje sve od nule, bez monitora samo kutija ...

Sto se tice gotove konfiguracije, niko ti je nece preporuciti za kupovinu, sto zbog kvaliteta-cene kostanja samih komponenata, uslova garancije, maltretiranja u alucaju iste, odrzavanja samog racunara.

Napajanje "500W", ne pise koja marka.

Pitaj koje je napajanje i obavezno promeni ako je neki LitePower ili Raidmax les.

Рачунао сам на неком сајту потрошњу и за ту конфигурацију је потрошња мања од 500 W. Колико је битно напајање се у смислу јачине?

U suštini, treba ti napajanje skoro od 2x te snage koje si izračunao. Što kvalitetnije to bolje, ako je preslabo napajanje, može da ti sprži celu konfiguraciju.

Колико се крећу та квалитетна напајања? И да ли су сва напајања одређеног бренда квалитетна (нпр. Термалтејк, Чифтек итд.)?

Ryzen 1700
b350
16gb ddr4
grafa 1050ti pa na gore...
ms black widow kuciste
Seasonic 520w za 8300din u vip.house.

Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Chieftec GPE-600S je solidno mid-range napajanje za ~6.500 din, SS520GB je odlicno za ~8.300 din.

Sto se tice brenda, nema pravila, zavisi od modela do modela. Osim mozda sa Seasonic napajanjima.

Može ovako nešto, samo seasonic umesto thermaltejka, i može komotno i ryzen 1700x umesto 1700, ili jača ploča... :
rPwg6NY.jpg

Poslednja izmena:
Samo umesto tog rama ima za 2k manje g.skill na 3K.

I taj hard disk zameniti za WD Blue, jedan od losijih hardova je taj Toshibin.

Meni je 500GB verzija bila bucnija od 10 ventilatora i drugog HDD-a u kucistu.

Што се тиче диска највероватније ћу да узмем Сигејт неки, а ССД ћу да прескочим за сад. И мало ћу да сачекам да се ове цене спусте, нпр. ове Нвидиа графичке су прескупе.

Ne uzimaj Seagate, uzmi WD Blue ili Toshiba P300.

Previse se ljudi zali na Seagate, pogotovo u poslednje vreme.

Druze kupi SEGATE ako si bas zapeo, tvoj je novac. Ljudi ti govore iz iskustva sta je bolje, ti u 3 posta ponavljas da hoces da kupis SEGATE. Pa kupi ga onda, i uzmi neku gotovu konfiguraciju, sta pitas ovde.

Jos pazi, daje 140k za komp, a nece SSD da uzme

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno