Šta je novo?

Hardver konfiguracija sa monitorom 2000€

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

predator95

Cenjen
Učlanjen(a)
08.09.2011
Poena
160
Pozdrav ekipa,

Sklapam novu konfiguraciju, pa mi je potrebna vaša pomoć, sugestije, primedbe, kritike da čujem :D

Plan je sledeći:

Matična ploča: MSI MAG B660M MORTAR DDR4
Procesor: INTEL Core i5-12400 6-Core 2.50GHz
Kuler: Nisam još odlučio koji bih uzeo. Ako imate predlog, pišite.
Grafička kartica: MSI NVidia GeForce RTX 3060 Ti Gaming X
Ram: 2x KINGSTON Beast RGB 8GB DDR4 3600MHz
Napajanje: 750W Corsair RM750X CP-9020199-EU
HDD: Toshiba P300 SATA3 1TB, 7200rpm
SDD: SAMSUNG 500GB M.2 NVMe MZ-V8P500BW
Kućište:ASUS TUF GAMING GT301 ili Kućište 2: Antec NX800 (Koji bi bio bolji?)
Optički uređaj: Neki eksterni nebitan
Monitor: Asus TUF Gaming VG249Q IPS 24 1920 x 1080 144Hz ili Monitor 2: LG 24GN650 24 1920 x 1080 144hz (Koji bi bio bolji?)

Budžet za ceo setup je oko 2000e. Treba dodati još miš, tastaturu (manje bitno), i slušalice neke.

Hvala unapred na odgovorima.

Ploča je overkill za 12400, osim ako planiraš da staviš neki i7/i9 kasnije. Ako ne planiraš, imaš kod Mađara Asus TUF B660M Plus za pristojnu cenu ili kod nas Gigabyte DS3H/Asus Prime-A/Gigabyte Gaming X...

Takođe, ne treba ti ni jak kuler, osim ako ćeš da uzmeš nešto jače kasnije. Kod nas imaš recimo Arctic Freezer 34 eSports ili od Mađara ID Cooling SE-224-XT ili 225-XT, ili Deepcool AK400. Ili Arctic za manje pare nego kod nas.
Ako ćeš da uzimaš jači procesor, onda nešto drugo...
Ostalo je ok. Oba monitora su dobra, izaberi sam, isti đavo.
Možda bih se ispružio za veći SSD, zbog igara, i umesto ta dva kućišta vidi da li u Atomu imaju Antec DP700 FLUX (ili DF700?). Ako ne, bilo koje od ova dva će poslužiti...

Ploča je overkill za 12400, osim ako planiraš da staviš neki i7/i9 kasnije. Ako ne planiraš, imaš kod Mađara Asus TUF B660M Plus za pristojnu cenu ili kod nas Gigabyte DS3H/Asus Prime-A/Gigabyte Gaming X...

Takođe, ne treba ti ni jak kuler, osim ako ćeš da uzmeš nešto jače kasnije. Kod nas imaš recimo Arctic Freezer 34 eSports ili od Mađara ID Cooling SE-224-XT ili 225-XT, ili Deepcool AK400. Ili Arctic za manje pare nego kod nas.
Ako ćeš da uzimaš jači procesor, onda nešto drugo...
Ostalo je ok. Oba monitora su dobra, izaberi sam, isti đavo.
Možda bih se ispružio za veći SSD, zbog igara, i umesto ta dva kućišta vidi da li u Atomu imaju Antec DP700 FLUX (ili DF700?). Ako ne, bilo koje od ova dva će poslužiti...
Upravo tako, planiram da ostavim prostora za nadogradnju. Tetka me zamolila za njenog sina da sklopim konfiguraciju, a iskreno sve bih da kupim na jednom mestu i da oni to sve sklope, da se ne cimam oko toga, pa je to jedini razlog zašto bih izbegao mađare. Pare im svakako nisu problem.

Pogledaću, hvala puno na konkretnim predlozima i odgovoru! :)
Budzet ti je blizu rx 6900xt/rtx 3080,treba razmisliti.
Mada vidim juriš 24/fhd monitore 144hz...možda je pik na fps naslove.
Da da, jeste, dobro zapažanje. Mali obožava Fortnite/Warzone/GTA V, pa iz tog razloga sam išao na 144hz full hd. Znam kad sam sebi sklapao, sad već pre 6 godina, da je gtx 1060 bila za full hd monitore, dok 1070 i 1080 mogla ići za 1440p itd.

Uglavnom cilj je da mali bude miran sa konfiguracijom minimum 5 godina i da sve pegla bez problema. A ako zatreba, da se ubaci šta treba/promeni.

Hvala na odgovoru! :)

Ok, onda je Mortar u redu. Teraće 12900 ako zatreba...Mada, ako planiraš nešto takvo trebaće ti bolje hlađenje. Za 12400 ti je dovoljan ID Cooling SE-224-XT, veoma je jeftin kod Mađara, ili Arctic.

Složio bih se da bi mogao da pogledaš jače grafičke, ako budžet dozvoljava...Fortnite i GTA V uopšte nisu zahtevni, Warzone je slabo optimizovan doduše, a biće i drugih igara.
Mada, ako ideš na mrcine poput 6800XT ili 3080, valjalo bi bar 850W napajanje...za slabije od toga je ovo ok.

Hvala Vam na odgovorima, kompletirao sam konfiguraciju na kraju malo drugačiju. Pa čisto ako nekom zatreba, da ima u ovoj temi.

DF700 FLUX
ASROCK B660M Steel Legend
INTEL Core i5-12400F 2.50 GHz
BE QUIET! PURE ROCK 2 FX
Asus GeForce TUF-RTX3060TI-O8G-V2-GAMING LHR
CORSAIR RM Series RM750
KINGSTON Fury Beast RGB 16GB (2 x 8GB)
TOSHIBA 1TB 3.5", SATA III, 64MB, 7200rpm
SAMSUNG SSD 970 EVO PLUS 500GB, NVMe M2 2280
SAMSUNG Odyssey G5 27

a ne nudi toliko bolji kvalitet u odnosu na G5.
G7 je jedini VA koji vredi kupiti (jedini nove-generacije), ima trenutno snizenje, da se uzme za 60000 din u jednoj domacoj prodavnici (27", 1440p, 240Hz). Ali da opet je jaca cena.

Doduse u zavisnosti za koliko uzimas 3060 TI ( i mozda jeftiniji Asus model sa 2 ventilatora, trebalo bi da mozes tacno da uletis do 2000 evra sa G7-om).

Poslednja izmena:
U redu, nek je na sniženju 60.000. To je ~500e, G5 je ~250e na kpu. Što znači da je duplo skuplji, al da l nudi duplo bolji kvalitet, da l opravdava duplo bolju cenu? Ne bih rekao, isto VA panel, što je sramotno da takvi monitori nemaju IPS (Moj Dell star 3-4 godine ima IPS a platio sam ga ~250e), pritom ima 240hz, a u realnosti i praksi, koliko je to bitno u odnosu na 144hz?

al da l nudi duplo bolji kvalitet, da l opravdava duplo bolju cenu? Ne bih rekao, isto VA panel
Absolutno opravdava, nikako isti VA panel, kompletno nova generacija, skoro svaka boljka od VA ispravljena, bolji response time i nizi latency od vecine IPS najboljih. Jednostavno nema poredjenja.
pritom ima 240hz, a u realnosti i praksi, koliko je to bitno u odnosu na 144hz?
240Hz je najmanje bitna stavka, ono sta je bitno je response time, input lag/latency, smanjen black smearing, smanjeno koliko se remeti slika/boja kad se gleda iz ugla levo desno velikog, itd.

zato je @jurodivi i rekao da mu se ne svidja izbor, jer ima IPS monitora koji su bolji izbor za slicne pare (kao HP X27Q za 36325 din), a ne cookie-cutter obican VA. sad ako ti bas neces IPS zbog tebi subjektnivnih razloga, to je sasvim ok, i validna odluka. I u tom slucaju G5 je sasvim ok izbor.

Poslednja izmena:
G7 27" je 450e na KP. 32" je 550e. Naravno treba kontaktirati prodavce.

Za ovaj novac bih uzeo G7 definitivno. G5 je "budget" model, ali verujem da nudi onoliko koliko kosta.
Ja da sklapam komp, istrazio bih malo ali verujem da je G7 32" bolja kupovina od 27". Ali na 1440p...mozda lezi vise 27". Ne znam...

Slažem se ja sa svim što ste vi napisali, ali samo stojim i dalje iza toga da ne bih davao duplo veće pare na monitor i da svakako ne vredi za prosečnog korisnika sve to po čemu je g7 bolji.
Hoću reći, da većina korisnika to ni ne primeti, a kamoli desetogodišnjak kom je namenjen monitor.

G5 je mediokritet od monitora, u svakom pogledu. Zato. Plus, cela Samsungova Odyssey (iliti G) serija pati od raznoraznih problema i očajne kontrole kvaliteta, čak i toliko hvaljeni G7...
Tu je i 1000R kriva, mada je to već individualno.

Što reče Dogzilla, ima solidnih high refresh monitora koji nisu mnogo skupi, i 27 i 32", VA ili IPS...HP X27Q je solidan i jeftin. Samsung G5 bi mi bio zadnji izbor.

Poslednja izmena:
Vrh Dno