Šta je novo?

Konfiguracija oko 1300e give or take

Dracula

Cenjen
Učlanjen(a)
04.11.2012
Poena
170
Ovako, nesto sam ja trazio po netu, nasao, a vi mi kazite da li je dobro i da li da nesto menjam. Manje-vise 1300e. Komp ce se koristiti pretezno za igre, jer mi za drugo nije potreban. Kupujem cim sakupim novac, verovatno do kraja marta cu se osecati lagodno da mogu lepo da odaberem a da ne zakidam na nekoj strani.
Naravno, ukoliko primetite da je nesto previse nabudzeno, jer nisam naravno 100% siguran oko komponenti, pa je svaki savet dobrodosao.
Igracu u full hd, najverovatnije na monitoru, a verovatno i na velikom tv-u iste rezolucije za one igre koje se mogu igrati dzojpedom iz fotelje.

Maticna: Gigabyte G1.Sniper 3, oko 27k, mogu i da idem na Asus Maximus V Formula ili Asus Crosshair Formula, koji su oko 30k, ako pravi neku razliku.

Procesor: Intel i5, 3570k, 3.4ghz mislim da mi vise od toga nije potrebno, gledao sam i7 procesore, ali kako svi kazu, ne prave razliku sem u nekom 3d poslu i sta znam, ali time se necu baviti. oko 20k

Hladnjak/kuler za proc: Corsair Cooling Hydro Series H100, taj sam jedini nasao, odlucio sam se za vodeno jer je cini mi se lakse za montiranje/skidanje, ne pravi buku, hladi dobro naravno, i ne smeta ram-u, koji za pocetak nije problem posto nece biti svi puni slotovi, ali bice kasnije. 9k

Ram: Kingston (2x4GB) DDR3 2400MHz CL9, 8X,HyperX BeastKingston ili mozda 2x4GB 2133MHz Corsair Vengeance Blue, znam da Vengance cesto pominju na tomshardware, a vidim dobili su ga u par prodavnica, naravno otvoren za druge predloge u vezi ram-a.

Graficka: Gigabyte GV-R797TO-3GD AMD Radeon HD7970 3GB DDR5 ona sa 3 kulera ili MSI AMD Radeon HD7970 3GB DDR5 384bit LIGHTNING, naravno opet, predlozite i neku drugu ukoliko ove nisu ok, ali cini mi se da odgovaraju, samo ne znam koja je bolja. oko 50k

Napajanje: CHIEFTEC APS-850C 850W FULLA135, 14CM FAN, ovo mi je totalno svejedno, nisam fan nijedne firme, tako da je najbitniji kvalitet i naravno voltaza, jer planiram da u bliskoj buducnosti dodam jos jednu 7970 ili za koju god se odlucim graficku, pa ne bih da mi napajanje pravi problem/limitira konfiguraciju, bolje biti siguran. Ali vise od 850w mislim da nije potrebno? oko 13k

Kuciste: Na ovome isto kao i na napajanju ne bih stedeo, iako cu imati vodeno, opet je protok vazduha kljucan, a i realno sva lepa kucista su malo skuplja. E sad, mislim da nije potrebno ici vise od CM GAMING CASE STORM ENFORCER SGC-1000, oko 9k din, ima tu nekih alternativa, pa eto recite nesto sto vam padne.

SSD: Nisam odlucio, ta komponenta ce ostati za dan kupovine verovatno, kupicu sigurno, ali to cu lako da zamenim ili dodam jos jedno, pa je nebitno
Hard disk mi nije potreban, vec imam 2 externa i jedan interni, sto je dovoljno.

Cemu ploca od 27 hiljada? Ploca je perverzija, ali mislim da je preterivanje :)

Ploca je vrhcina,ali potpuno bespotrebno bacas pare.Uzmi ASRock Z77 Extreme 4 za 13.5k dinara i pevaj,i umesto toga te pare iskoristi za...ne znam vise za te pare,GTX 680 mozda?

Ploca je vrhcina,ali potpuno bespotrebno bacas pare.Uzmi ASRock Z77 Extreme 4 za 13.5k dinara i pevaj,i umesto toga te pare iskoristi za...ne znam vise za te pare,GTX 680 mozda?

@Psycho1993, bas zato i pisem ovde, da bih dobio savet sta da izbacim a sta da ubacim. :) Tako da hvala na savetu, ali reci neku alternativu da bih mogao da zamenim. :)

A nije problem u novcu, dao bih i vise ukoliko je potrebno, ali 7970ghz je trenutno po svim izvorima jaca od 680, a jeftinija. Zato sam se i odlucio za nju. :)
Inace, hvala na savetima, zato sam i postavio temu, necu da se zalecem da kupujem nesto sto mi je potpuno nebitno, zanima me da li postoji neka razlika.
Nisam neki ekspert za te stvari, sve sto sam naucio to sam video prateci forume i clanke, ali slabo citam o maticnim plocama, i zato ne znam da li uopste ima razlike i kolika je? Naravno necu bacati pare ako nije potrebno, jer mi je licno kompjuter samo za mene, ne interesuje me da se hvalim necim i da ga samo zato platim vise. :)
Ovo ostalo ne bi menjali, zanima me najvise ovo napajanje, posto bih sigurno dodao jos jednu karticu u Crossfire malo kasnije, pa bih voleo da moze da je podrzi?

Poslednja izmena:
I da, izvinjavam se zbog duplog posta, ali da ne bih previse pisao u jednom, jel ima neko ovo vodeno hladjenje u ovom kucistu? Gledao sam po netu i izgleda da bas tesko staje u njega, a nesto ne mogu da nadjem drugo vodeno na nasem trzistu jer uvoznici izgleda misle da se to ne prodaje, pa nabave simbolicna 2 komada, koja se prodaju iste sekunde. :)

Za napajanje imaš sajtove za obračun potrošnje. Uneseš sve komponente i vidiš koliko će (otprilike) sistem da ti troši sa jednom ili dve kartice.
Taj Chieftec od (navodnih) 850 vati košta koliko moj osrednji Seasonic od 650. Malo sumnjivo. Drugo, taj Chieftec ima 750 vati na 12 V i to 4 grane (2x20 i 2x30 A). Ima i 1x8pin konektor i 2x6 pin. Po specifikacijama, 7970 traži 1x8 pin i 1x6pin (mada piše "recommended"). Dakle, dve 7970 ne možeš da priključiš. Drugo, po testu na Tom's hardware, 7970 troši do 300 vati. Dve kartice 600, pa ne znam koliko bi to napajanje moglo da izdrži. Po drugima, jedna kartica u igricama troši oko 200 vati, a za Crossfire se preporučuje napajanje od minimum 750 vati. (http://www.guru3d.com/articles_pages/amd_radeon_hd_7970_review,8.html)

Seasonic AM serija (650, 750 i 850) ima 4 6/8 pin konektora. Model 850AM ima 840 vati i 70 A na 12 V. Sigurno bi ti savršeno odgovaralo na duže staze. Oko 17.000 din.
Seriju RM (G) nemaju u tim snagama, ali za kvalitet imaš 850KM (napolju 7 godina garancije) sa 6 6/8 pin konektora za grafičke. Oko 22.000 din.
Za ultra/mega/giga/turbo, uvek ti je tu 1050XM ili XP serija. Ne znam da li ima kod nas.

Slazem se da bi neki Seasonic bolje legao :) 850AM bi bio dovoljan :) A slazem se i za AsRock plocu, odlicna je :) Razliku eto ulozi u napajanje, da budes miran :) Ako vodeno planiras zbog OC, onda bolje uzmi neki kvalitetan vazdusni hladnjak :D Isti rezultati, manja buka :) A i nema cimanja oko sklapanja :)

Ok, za to napajanje najbitnije da sam ja miran i da imam mesto za unapredjivanje, tako da nije problem uopste skuplje napajanje. Pogledao sam, to Seasonic ima u Emiju. Cak ima i ovo KM sa 5 godina garancije, ali realno ne treba mi toliko pouzdano napajanje jer ispunilo je ono svoju novcanu vrednost i sa 3. E sad, u rangu (po novcu) sa ovim AM je i neko Napajanje 1000W LC Power Metatron LC1000 LegionX2, Gold certified, pa bih cisto da pitam da li vredi? Garancija manja, 2 godine, a cena ista. Ima i neko chieftec al aj da ga ne dodajem. Sve to gledam u Emiju posto cu tamo i kupovati verovatno.
Sto se maticne tice, vidim odlicna je ova Asrock, ali tu u tom cenovnom rangu imam neku Asusovu MB LGA1155 Z77 Asus P8Z77-V LE PLUS skuplja je za 2000 a ima 3 slota za graficku, sto je opet ok ako se nekad odlucim i za trecu, mada kako vidim tesko je uspeti i 2 da dobro rade, al eto, cisto i na to da pazim. Plus mogu, ako je moguce, bar dok imam 2 da stavim jednu u gornji a jednu u najdonji slot da se ne bi gornja grejala od dodnje previse.
I zadnje pitanje, ja sam mislio da je vodeno hladjenje bas tise od vazdusnog? Mislim video sam ja Noctua dobre vazdusne hladnjake, ali moram da gledam da li ram moze da stane ispod njega, a sa vodenim hladjenjem nemam sta da brinem. Buka mi cak i nije neki problem, samo koliko hladi zbog OC-ja i mesto za ram.

Nisam stručan, nego sam ovih dana kupovao napajanje, pa su mi ljudi objašnjavali. Samo pokušavam da prenesem.
Za Seasonic, G (RM) serija je osetno kvalitetnija od AM, ali ide samo do 650. KM je još kvalitetnija (i potpuno modularna, nije hibrid). U odnosu na RM razlika nije velika, ali u odnosu na AM jeste. Da li je tebi to potrebno, oceni sâm.
To LC-Power napajanje je Andyson za koji sam ja shvatio da nema šta da traži pored Seasonic-a (bilo kog). Uz to ima 4 12 V grane po 36 A, pa ako ti na jednoj grani zatreba više od 36 A mrka kapa. Ne kažem da će da se desi, ali... LC ima max garanciju 3 godine (kod nas, dakle, 2), dok Seasonic AM serija ima 5 (u Srbiji 3). Za LC pominju i da je malo bučno, vidim da ti je to bitno.
Ja lično mislim da ti je 850AM da pevaš i blistaš od sreće, a 850KM je "i nad popom ima pop" (ta logika se nastavlja i na još kvalitetnije serije).

Za objašnjenja po pitanju kvaliteta za Seasonic serije, pogledaj:
http://forum.benchmark.rs/showthrea...-do-100-evra&p=3190966&viewfull=1#post3190966

Uopšteno karakteristike i stvarni proizvođači napajanja:
http://www.realhardtechx.com/index_archivos/Page678.htm

Pa iako se razmisljam da odresim kesu za KM, jos cu razmisliti, nije 5k neka razlika izmedju AM i njega, al opet ako mi ovo zavrsava posao, 3 god i nije mala garancija.
To LC sam pomenuo jer sam video da je 1000W, i gold certified, pa reko mozda vredi, ali gledam da uzmem provereno ipak.
Za sad jos ne znam za maticnu, da li da idem na ovu Asusovu ili Asrock, znam da ovu drugu cesto preporucuju bas zato sto je jeftinija a kvalitetna, samo ne znam kako se pokazuje ova asusova koju sam napisao koja ima treci slot za graficku.
I isto ne znam sta da radim sa hladnjakom, buka mi je u stvari najmanji problem, cak stavise na to najmanje paznje obracam, nego je problem sto sam gledao Noctua hladnjake, tj onaj Noctua nh-d14, al njega nesto i nema vise u ponudi a i mislim da nece stati ram ispod njega, dok je vodeno hladjenje lakse resenje. Nasao sam i kuciste u kojem bi stao ovaj Corsair h100, tacnije haf932 advanced, malo je vece od Storm Enforcer-a, i manje mi se svidja, ali kazu lagano se h100 montira kad se skine kuler sa gornje strane.

pozovi monitor I pitaj jel imaju jos uvek seidona vodeno, ono staje u svako kuciste I meni hladi fx8350 ko nista :)

Dobar je AsRock, a cisto sumnjam da ce ti pasti na pamet da stavis trecu graficku :) Realno, tesko da ce za tim skoro biti potrebe, tako da bolje uzmi AsRock i pici :d Ja sam uvek pre za vazdusno hladjenje zbog toga sto je jednostavnije za montazu i odrzavanje, a pritom ima slicne ili iste rezultate kao vodeno, jeftinije je, a i manje je bucno, posto u vecini slucajeva na hladnjak ide kuler velikih dimenzija, pa je buka minimalna, ali, naravno, izbor je tvoj, pa ti vidi sta ces... :)

@goxxxy, hej, hvala na preporuci, pozvacu ih da vidim sta imaju. Oni cak imaju i bolji izbor od emmija, a u ponudi su im graficke koje sam gledao u ovom Niskom TehnoMs-u i to za pk 5k jeftinije.
@Psycho1993 pa realno gledam po netu i Crossfire je daleko od savrsenog, taj three way je sigurno i gori, al eto, cisto da imam opciju, razlika je samo 2000, to mi nije nikakav problem.
Sto se kulera tice, nisam znao da su vazdusni manje bucni, ja sam bas mislio obrnuto. A isto mi ovo vodeno delovalo kao lakse za montiranje ako imas dobar slot za njega, sto na ovom kucistu haf 932, iako je ruznine od storm enforcera, ima, a uz to je i vece. Ja ne bih ni gledao vodeno pravo da ti kazem nego ne znam sta sa ramom kad stavim veliki hladnjak. Posto znam da cu kad tad dokupiti, s obzirom da je toliko jeftin, pa i da se ne koristi opet sigurno nece skoditi. Izbor jeste moj, ali ja bas zato pitam, posto nemam iskustva sa sastavljanjem sem onoga sto sam procitao, pa ne bih da kupim nesto sto nece ici uz moju konfiguraciju. :)

Poslednja izmena:
Mozes neki nochtua vazdusni hladnjak. Oni razbijaju. Jos ove novije serije njihovih ventova su em tihe em odlicne. Po nekim poredjenjima sa h80 su bolji,a sa h100 tu negde.

Moja preporuka je takodje za asrock ali i za 680. Ili ako hoces na vise grafika onda 660ti sli varijanta, ali pod uslovom da ides na neko napajanje sa jednom granom. A ne 4 ili 3. Veruj sigurnije ti je.

Ne znam odakle ti da taj tip vodenog ne pravi buku ali to je nebuloza, vazdusni su tisi.

Jeftiniju plocu a jace/bolje napajanje, Seasonic.

Poslednja izmena:
Da, da, u svakom slucaju cu uzeti Seasonic 850AM, nije to problem, nego sam cisto pitao izmedju one dve maticne, asusova je samo 2k skuplja, a dodaje jos jedan slot za graficku, cak i da ga ne koristim, opet, ne znam da li ima nekih drugih razlika, mozda je asus pouzdaniji?
Sto se hladjenja tice, sve je to ok, uzeo bih ja Noctua nh-d14 koji lagano staje u Haf 932 Advanced za koji sam se odlucio zato sto je veci od Storm Enforcera, jeste malo ruzniji i 3000 skuplji, al mislim da ce vredeti zbog boljeg protoka vazduha i lakseg montiranja komponenti. Jedino me brine ram i kako moze da se uglavi ispod Noctua kulera, nesto sam gledao da ljudi skidaju one heatsinkove, to mi je nekako resenje u krajnjem slucaju, al valjda nesto i staje ispod njega a da je kvalitetno i dobro? Cena bas i ne pravi razliku jer koliko sam video ram uopste nije skup, cak je od svega i najjeftiniji.

Pa uzmi hyperx ram ili neki sa low hladnjacima proguglaj pa vidi velicine ili nadji jednostavno na guglu visinu na kojoj je nochtua pa upari sa velicinom nekog rama. Alo definitivno mislim da bi kingston tu lepo uradio posao ili mushkin red line.

redline jako tesko staje ispod noctue, znaci ono prilepljen je I krivi kuler, Kingston beast nikako, patriot isto tesko, svi sto imaju bar malkice visi hladnjak, najbolje uzeti neki obican Kingston I odmah svu potrebnu kolicinu, 32gb ako treba :) cene su vec malo skocile I jos ce...a posle tesko naci istu memoriju...

Uzmi najbolje neki low profile RAM i kraj :) Odluci sam koji ces hladnjak, montiraj i vozi :) Bices prezadovoljan, veruj ;)

Malo sam gledao po netu pa sam nasao i ovo
http://www.noctua.at/main.php?show=compatibility_ram_gen&products_id=34&lng=en
Tako da sad po toj listi gledam, a videcu sta cu odabrati pa cu i to proguglati da li je neko uspeo da ugura.
Meni sad ovaj Corsair Vengeance izgleda dobro, ali nema sanse da se to stavi ispod, jedino da mu se skine heatsink, mozda ako uopste moze, zameni nekim drugim, ali i to cu da vidim po netu. Kao alternativa tu su Kingstoni, od kojih mi se XyperX Beast najvise svidja, al i to opet ne moze da stane, Patriot Viper 3 Venom Red je ok, a po listi izgleda moze da stane.

Corsaire Vengance ne moze da stane ni ispod jednog kulera zato sto je visok 5,5cm jedino low profile,ja sam kupio pa morao vratiti i zamenio sam za G-Skill Ripjaws on je 4cm i taman je ispod kulera i netreba ti vise od 1866 a mozda je bolje i 1600 sa malom latencijom 8,nemoj da se palis na gluposti tipa 2400 samo bacas pare bezveze bolje to na neku drugu stranu gdje ces da osetis razliku.

Pa ovako, odlucio sam da najverovatnije idem za maticnu Asus Sabertooth Z77, cuo sam dobre stvari, sto se tice izbora Asrock Extreme 4, i o njoj je sve super, jedine mane joj nalaze u tome sto je tanja pa se savija lako i sto je ATX ali je ipak manja od normalne ATX velicine. Uz to, presudni su bili review-ovi koje sam pogledao kako rade budget boards u SLI/Crossfire, i Gigabyte UD3H je malo iznad Asrocka. E sad, posto nisam na nekom budzetu, umesto UD3H bi ubacio Sabertooth, velicina ploca mi je nebitna jer cu uzeti Haf 932 koje ima dosta prostora. Nadam se da neko sa foruma ima Sabertooth pa moze da potvrdi.

Procesor sam gledao da odem na i7 jer sam od onih kojima veci broj znaci vise, ali toliko se prica da jednostavno Hyperthreading nicemu ne koristi kad se Oc-uje procesor, sem sto se vise greje, pa ga cak i iskljucuju za igre. Tako da idem na i5 3570, OC bi isao do 4.0, pa posle cemo videti ako mi bude trebalo. Benchmark me ne zanima, ne lozim se na te stvari. :D

Hladnjak bi uzeo Noctua NH-D14, s tim da je u opciji i Cooler Master Seidon, iako se slazem da je Noctua mnogo bolje resenje, nekako mi se uzima onaj Corsair Vengance, ali to je jos otvoreno, jer ukoliko je toliko velika razlika izmedju NH-D14 i Seidona kao sto pricaju, naravno da cu uzeti Noctua, jeb** ram. :D

Napajanje Seasonic 850AM, mislim da ce biti dovoljno za Crossfire i manji OC grafickih, bar tako uveravaju.

E sto se graficke tice, odlucio sam da idem na MSI 7970 Lightning, mnogo dobro izgleda, hladjenje je neverovatno, malo jeste bucniji, ali sve za bolje performanse, iako nije GHz edition, lagano ga OC-uju na 1200MHZ, dok npr Gigabyte windforce 3 koji je dostupan kod nas, 2000 jeftiniji cak, ima zakljucanu voltazu, jeste GHz edition, ali ja Lightning mogu da poteram vise.:)
Prvo kupujem samo jednu, jer igram na jednom monitoru u 1080p, pa mi 2 nisu potrebne, ali kad dodje vreme, uzecu i drugu.
I to bi bilo to, kupujem krajem marta posto tad ocekujem neke prihode, ili ako prodam Xbox ranije, kupicu sve to malo ranije. Na forumu ima dosta strucnijih ljudi pa eto cisto da vidim vase misljenje za ovu konfiguraciju?

Evo konacno sam sve sredio sa emmijem, stize mi koliko sam ukapirao do petka:

Kuciste: Thermaltake Armor Revo

Proc: i5 3570K

Maticna: Asus P8Z77-V PRO

Ram: 1866Mhz Intel Extreme Masters, uzeo 16gb odmah, jer za po 6000 din 2x4gb jednostavno nemam razlog zasto i da ne uzmem, to je nesto sto je najjeftinije na celom racunaru, a ne bih ni imao gde da potrosim razliku da sam uzeo samo 2x4.
Napajanje: Malo sam se cimao oko njega, jer nista nemaju, i konacno u Monitoru nasao zadnje Seasonic 850AM i odmah narucio.

Graficka: Sapphire 7870XT, ona sa tahiti cipom koju zovu 7930, trazio sam neku zanimljivu 7970 i svaku koju odaberem nemaju na stanju, i rekoh sta da se cimam, kad idem negde u inostranstvo jednostavno cu uzeti a ovu prodati, do tad ce me na 1080p i ova sluziti.

SSD: 90GB Kingston HyperX, ali cu sutra da odem da pitam da zamenim za 120GB Mushkin Chronos jer je veci kapacitet, a ista brzina. Hteo sam da idem na opciju 120GB Intel® 330 Series, jer svi hvale Intel kao pouzdan, al eto ovo mi se ucinilo brze pa reko nek ide, ionako cu menjati/ubaciti jos jedan, tako da ok je, nego recite mi misljenje da li da uopste menjam HyperX za Mushkin, performanse mi se cine istim, cena je ista, al ovo ima vise memorije? Uzmite u obzir da su mi je prioritet performanse > kolicina memorije.

Sve ispada oko 119.000 din ako sam dobro sracunao, znaci manje vise 1000-1100e. Kuler za procesor nisam uzeo jer Noctua NH-D14 nema nigde, pa cu se strpiti sa oc-em procesora dok je na stock-u. A i kuciste jako dobro stoji sa protokom vazduha, full tower je, ima 3 200mm fan-a front, top i side, 120mm rear neki kul , i ja cu ubaciti bottom 120mm i posto ima mesto pored top jos jedan 140mm, tako da ce duvati promaja.
Recite mi vase misljenje, ja mislim da je sve ok i da sam napravio pravi izbor? Moglo je da se skrese na nekoj strani po nesto, al jednom se kupuje u startu, posle je sve dogradjivanje.

Poslednja izmena:
Super je konfa, neka te dugo sluzi :)

Hvala, nadam se da hoce i da necu morati da se majem sa ovim nasim garancijama. :)
Pravo da ti kazem ovo mi je prva konfiguracija koju cu sam da sastavim i sam odaberem sve komponente, do sad sam igrao u glavnom na konzolama, ali realno grafika je toliko napredovala da jednostavno ne moze da se poredi pc sa konzolama.

Nazad
Vrh Dno