Šta je novo?

Konfiguracija od 400 do 450 e ......

jimiH

Slavan
Učlanjen(a)
06.06.2010
Poena
320
Traba mi neka konf. koja ce se koristiti uglavnom samo za igranje ovih novih igrica...budzet je negde oko 400 e...bez monitora...

Preskupa je ta ploca za konfu od 400e.
Ostatak je ok, ali mislim da nije moguce naci po tim cenama. Cak i kada stavim 870-c45 (5400) umesto te Gb od 10k, ukupno sve ispadne 45k.

Kamo srece da su sve cene sa IT sveta tacne! I ja bih isao na jeftiniju plocu, a procesor, grafiku, ram, napajanje ne bih menjao, solidan izbor (konfiguracija slicna mojoj). Kuciste je grozno (stvar ukusa), a zaboravio si dodati i DVD :)
I obavezno, ali obavezno kuler za taj Phenom.

Ima par svezih tema "konfiguracija 400-500E", pregledaj malo forum.

Preskupa je ta ploca za konfu od 400e.
Ostatak je ok, ali mislim da nije moguce naci po tim cenama. Cak i kada stavim 870-c45 (5400) umesto te Gb od 10k, ukupno sve ispadne 45k.

Pa možda je malo ta ploča skuplja od onog što bi trebalo ali ja podržavam ovaj izbor jer se radi o dosta dobroj ploči koja je kvaliteta i ne spada i š kategoriju. Bolje da uzme baš nju nego da sa nekom od 50 ili 60 evra posle ima muka.

Ne moze sa plocom od 100 evra da se uklopi u gejmerski budzet maltene nikako. Ali ako vec uzme takvu plocu, treba da uzme i SATAIII hard, kad vec ploca podrzava.

Jednostavno ne mozes cetvrtinu budzeta da potrosis na plocu i onda ostatak da nabijes kako stane. Ja u potpunosti podrzavam kvalitetne komponente gde je to moguce, ali ovde se moraju praviti kompromisi da bi se napravila konfa za gaming.

AMD Phenom II x4 840 8,090.00 Din.
MSI 770-C45 4,850.00 Din.
EXCELERAM 4GB 1333MHz E30112A 2,500.00 Din.
SAPPHIRE HD 6790 1GB 11194-00-20G 11,900.00 Din.
SAMSUNG Spinpoint F3 500GB HD502HJ 3,400.00 Din.
THERMALTAKE V3 Black Edition 3,530.00 Din.
LC POWER LC6560GP3 4,600.00 Din.

Ukupno: 38,870 Din.

Eto, jos do 400 evra neku optiku i to ti je to... :) Sastavio sam u duocomu... (http://duocom.rs/index.php)

Pa dobro, a šta je sa napajanjem ? Ne treba zaboraviti da su ova kineska napajanja od 1500 dinara katastrofalna i da se nikako ne sme dozvoliti kupovina lošeg napajanja, pogotovo ako se ima u vidu veoma širok raspon solidnih napajanja na našem tržištu.

@ Exury

Nemoj da ovde napraviš grešku kao ja nekada davno,ali se na greškama uči. Kvalitetno napajanje je dosta bitno za stabilan rad celokupnog računara, stoga izbegavaj kineze po svaku cenu. Imaš bolja napajanja već od 3200 3300 dinara, pogledaj u formi Emmi. Jeste da će to malo da ti izađe izvan tvog budžeta,ali skupi još 50 evra i iskoristi ga na dobro napajanje, nećeš se pokajati sigurno.

I još nešto, izbegavaj matične ploče sa prastarim čipsetovima, uzmi bilo koju ploču onda ali nikako ne onu sa prastarim AMD 770 čipsetom koji je star više od dve godine. Uzmi ploču za AMD 970 čipsetom a imaš jeftinih da nađeš od njih.

Poslednja izmena:
O kakvom ti prastarom čipsetu pričaš, pa taj 770 (tačnije 770-C45) se prodavao do pre nedelju dana (a i dalje ide kao alva), ima ga i dalje po radnjama, a 770 i 970 su ti praktično isti đavo... Ovo što sam mu sklopio se tačno uklapa u budžet...

Pa jeste prastar...kako nije ??? A i 970 ima bolju podršku od strane AMD-a, samim tim što 770 ide u penziju. Ne vidim apsolutno nijedan razlog zbog čega bi dečko kupovao ploču sa starim čipsetom, kada njemu ističe podrška i neće biti novih BIOS-a više. A za istu cenu se sada dobija ploča sa 970 čipsetom, a i ona se savršeno uklapa u njegovu cenu.

Kako istu cenu? 770-C45 je oko 4900 dinara, ploče sa 970 čipsetovima su od 8000 pa na gore... I ne znam šta će mu nov BIOS, 770 je maksimalno ispeglan i stabilan (samim tim mu ne treba nov BIOS)...

Pa dobro, a šta je sa napajanjem ? Ne treba zaboraviti da su ova kineska napajanja od 1500 dinara katastrofalna i da se nikako ne sme dozvoliti kupovina lošeg napajanja, pogotovo ako se ima u vidu veoma širok raspon solidnih napajanja na našem tržištu.

@ Exury

Nemoj da ovde napraviš grešku kao ja nekada davno,ali se na greškama uči. Kvalitetno napajanje je dosta bitno za stabilan rad celokupnog računara, stoga izbegavaj kineze po svaku cenu. Imaš bolja napajanja već od 3200 3300 dinara, pogledaj u formi Emmi. Jeste da će to malo da ti izađe izvan tvog budžeta,ali skupi još 50 evra i iskoristi ga na dobro napajanje, nećeš se pokajati sigurno.

Predvideo je napajanje, doduse LC, umesto njega bih preporucio (cak jeftinije) AXP Simple Power, ja sam ga sebi uzeo bas u Duocomu (4.000). Tako da ne izlazi iz cene, cak ostaje lufta da uzme malo bolji procesor (jer je budzet do 450)

Kako istu cenu? 770-C45 je oko 4900 dinara, ploče sa 970 čipsetovima su od 8000 pa na gore... I ne znam šta će mu nov BIOS, 770 je maksimalno ispeglan i stabilan (samim tim mu ne treba nov BIOS)...

Hmmmm,čudno...onda sam ja negde pogrešio. Možda je 870 čipset taj koji je približan sa cenom.

870-C45 je potpuno ista ploča kao 770-C45, nije 870 čipset nego 770, ne znam zašto su je tako nazvali... (čist marketing) Ovu konfu što sam sastavio može da uzme, neće pogrešiti 100%...

870-C45 je potpuno ista ploča kao 770-C45, nije 870 čipset nego 770, ne znam zašto su je tako nazvali... (čist marketing) Ovu konfu što sam sastavio može da uzme, neće pogrešiti 100%...

Ja sam cak pisao u MSI da mi objasne razliku izmedju tih 770 i 870, sad cu da iskopiram konverzaciju, da vidite izuzetan odgovor...

Could you please explain the difference between MSI 770-C45 and MSI 870-C45, for I don't see any.
I am planning to buy a new PC, was going for 770, but since 870 is more expensive, I would like to know why, so that I would consider buying it instead.
I am planning to unlock cores on Phenom II X4 955, but I see on some forums that both of these MB have that enabled.
Thank you.

Odgovor:
Dear Sir/Madam,
Thank you for contacting MSI Technical Support.

Regarding your concern, in our opinion, both the motherboards are good.
Sorry for any inconvenience.

Best regards,
MSI Technical Support Team

Moj drugi pokusaj:

Thanks for the reply.

However, I was hoping for a non-technical explanation, chipset name does not mean much to me. Is it faster, more stable, has longer lifespan...what is the gain of upgrading 770c45 with this new chipset, turning it into a 870c45?

If it is easer for you, you can answer this question instead - In Your opinion, is 870c45 better than 770c45, and if so, how much?

Thank You for Your time.

Dear Sir/Madam,
Thank you for contacting MSI Technical Support.

Regarding your concern, the difference between 770-C45 and 870-C45 is its chipset. The north bridge of 770-C45 is RX770 while 870-C45 is RX870. They even use the same bios.

Best regards,
MSI Technical Support Team

Eh, taj outsourcing, ocito je ovo odgovarao neki Rumun iz Turnu Severina koji MSI nikad nije ni video.

Na kraju sam ipak uzeo 870, pretpostavljam da je taj NB bar nesto bolji :D

Poslednja izmena:
Svašta....veoma neprofesionalan odgovor od strane MSI podrške. Čovek kao da je bio potpuno nezainteresovan da daje objašnjenja...

Ignorisite biser sa otkljucavanjem jezgra na Phenomu x4 :D Tad je i x2 bio u igri (za otkljucavanje), ali ovaj u MSI ne samo da nije primetio biser, vec ni pitanje koje sam postavio nije procitao.

ljudi ploca koju sam predlozio je tu prvenstveno radi kasnijeg upgrade-a a i sam kvalitet je u pitanju njemu ako ne odgovara neka uzme nesto starije al to je vec star i mrtav chipest :) kao sto predlozih ja bih isao na tu plocu pa nek i ispadne koji dinar vise iz dzepa al barem je miran sto se upgrade-a tice naravno treba razmisliti i o nekom ozbiljnijem kuleru ali realno sad ima dosta dobrih kulera za male pare tipa CM 212+... srecno sa kupovinom i javi sta si uzeo :D

Ma koji crni upgrade? Sa ddr3 i phenom x4? Menjace grafiku i napajanje i racunar ce lepo da ga sluzi dosta dugo a kad dodje vreme za upgrade(igrice ne rade lepo) bice najisplativije prodati racunar i uzeti nov.

AMD Phenom II 1055T x6 2.8 - 12999 (platio 11899)
MSI 870-C45 - 5369 (platio 4999)
4 gb PATRIOT - 2499 (platio 1999)
POWER COLOR 6850 - 12999 (platio 13.549)
Seagate BARRACUDA 1tb - 4399 (platio 4499)
Thermaltake V3 Black Edition - 3899
LC POWER 600W - 3099
= 45263 bez optike..... realno danas ti i ne treba optika..... je sam uzeo iz starog kompa staru 6 godina, koja je bukvalno narezala 20 diska i očitala 200, od kad sam je ubacio, samo sam instalirao win i više je i ne koristim....

Pa kako ti se mašina dosad pokazala, koji sistem si stavio i kako ti radi sve do sada ? Što mu ne odradiš BURN-IN testove u trajanju od makar 24 časa, da vidiš da li će se na taj način pokazati mana neke komponente ? Preporucujem ti da to uradiš.

igrice ne oseća, sve ide na max, kuler od procesora je previše bučan, ali previše. drug mi je instalirao razne gluposti, da ograničimo brzinu kulera, i sad radi na minimalno, znači baš kad treba, on mu dodaje brzinu, sad me tu nešto buni... imam onaj gadžet koji mi pokazuje opterećenje procesora, ono nije normalno, on radi na 9-11, a uključeno 20-ak tabova neki su yt. ostalo gluposti, msn, a on tako radi.... u stanju mirovanja on samo skače gore dole..... nestavbilan je ako tako mogu da kažem, inače radi super, win7 x86, ali ću da se prebacim na x64 zbog rama..... kako da uradim te testove, ne znam, daj mi neki link, ili tako nešto, pa da uradim.....

Evo:

1) PCMARK 7 1.04 http://qualitysoftware.softarchive.net/futuremark_pcmark_v_win.693239.html

2) Linx 0.64: http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?201670-LinX-A-simple-Linpack-interface (po mnogima najbolji test)

3. Aida64: http://www.aida64.com:8081/aida64extreme_build_1604_bxs0dft5ln.zip

Linx pusti da ti radi makar 24 sati i podesi ga tako da svi parametri budu na maksimumu, dakle neka sve živo testira na najvišem novou. Ako posle 24 sata sve bude ok i ne bude pokazao greške, onda nemaš potrebe da se brineš za budućnost tvog kompa. :)

Naravno, odradi sve testove iz svih ovih programa. Najbolje da to odradiš, pa da lepo za dva dana kažeš kako je proteklo. Ali bitno je da 24 sata Linx radi, ostali mogu i 8 sati.

Poslednja izmena:
tu treba da doda i 50-70€ za napajanje, 30-50€ za neko kućište..... pa onda optika, ako je želi + 20€ i to onda daleko premašuje njegov budžet, bolje je da ide na amd konfiguraciju za ovaj novac, pogledaj gore šta sam mu ja izbacio....

tu treba da doda i 50-70€ za napajanje, 30-50€ za neko kućište..... pa onda optika, ako je želi + 20€ i to onda daleko premašuje njegovv budžet, bolje je da ide na amd konfiguraciju za ovaj novac, pogledaj gore šta sam mu ja izbacio....

ako nisi primeti decko koji je postavio pitanje da li valja nepotpuna konfa za 477 eura je isti onaj koji je i otvorio temu :) malo off topica :D

sve u svemu Exury,to ti dosta probija budzet,a svakako da valja :)

Vrh Dno