Šta je novo?

Konfiguracija (ili laptop) za programiranje

• Začetnik teme CrazyHill
  • Datum pokretanja
C

CrazyHill

Guest
Pozdrav svima,

određene okolnosti su me naterale da potražim novi računar za poslove programiranja, tako da imam izvesne dileme:

- jedan od laptopova koji mi je zapao za oko je Asus M51VA, pre svega zbog C2D procesora i memorije na 800 MHz (svi kažu da je i grafička dobra, ali meni je to apsolutno nebitno). Kako mi finansijska situacija ne dozvoljava da trenutno pazarim ovaj model, da li mislite da je pametnije da još malo sačekam (i uštedim) ili da potražim neku konfiguraciju sličnih karakteristika?

- vidim da svi predlažu E5200 procesor, pa me zanima kolika je stvarna razlika između C2D i DualCore (uzevši u obzir da se računar neće koristiti za igranje). Da li je razlika u ceni opravdana ili ne?

- ako se ipak odlučim da kupim neku konfiguraciju (bez monitora), na šta bih najviše treblo da obratim pažnju. Recimo da mi je trenutni budžet oko 400e i da bih voleo da uklopim C2D procesor i 4GB rama. Da li je to uopšte izvodljivo (nešto baš nisam siguran) i ako nije, koja bi konfiguracija u ovom cenovnom rangu najbolje legla?

Hvala unapred svima i izvinjavam se ako su odgovori na ova pitanja očigledni.

Poslednja izmena:
Taj model ima intelov chipset i grafiku, tako da grafika moze da prodje, ali je daleko od necega sto se hvali. Tebi za programiranje je sasvim dovoljna.

E5200 je desktop procesor. E5200 (kao i cela serija E5xxx i E2xxx) se ne zove core2duo iz cisto marketinskih razloga. U principu to je isti procesor kao i E7xxx i E8xxx, ali sa manje kesa i manjim FSB (dakle malo sporiji, ali arhitekturalno isti).

Ja bih isao na desktop konfu. Naravno da moze C2D i 4GB RAM-a za 400e, evo jednog predloga:

E7400 ~101e
Biostar TP35D2-A7 ~68e
2x2GB Transcend JetRam na 800MHz ~33e
WD 640GB ~55e
DVD-RW Samsung SH-S223F ~18e
Neku GeForce 9500GT za ~55-60e, nVidia je u prednosti u odnosu na ATi za gledanje HD filmova, zbog bolje podrske za DXVA i CUDA-e, ako ti to uopste nesto znaci;
LC Power 914B sa napajanjem od 550W ~50e

Ukupno ~385e (1e=100din)

Moze i jeftinije, E5200 i neka ploca sa Intelovim G41 cipsetom sa integrisanom grafickom za ~60-70e i LC Power 645B sa napajanjem od 420W za ~35e....To je onako, bas low-budget resenje, ali za programiranje sasvim dovoljno... A kazi mi da li dolazi u obzir i AMD?

Poslednja izmena:
Pozdrav svima,

definitivno sam se odlučio da kupim konfiguraciju koju je predložio Peja (još jednom hvala), ali sa jednom (eventualnom) izmenom. Svi mi govore da umesto 9500GT uzmem MSI 3850 OC 512 - kao mnogo je bolja i šta ti ja znam. Već sam napomenuo da nisam neki pasionirani igrač (jedino što bih eventualno poterao su Morrowind i Oblivion), tako da ne znam da li je ovo pametan potez ili ne. U principu, sve mi je jedno, jedina stvar koja me plaši jeste da li će ovo napajanje od 550W izdržati MSI 3850 grafiku ili ne. Šta vi mislite, kakva su iskustva?

Hvala unapred i pozdrav,

Pozdrav svima,

definitivno sam se odlučio da kupim konfiguraciju koju je predložio Peja (još jednom hvala), ali sa jednom (eventualnom) izmenom. Svi mi govore da umesto 9500GT uzmem MSI 3850 OC 512 - kao mnogo je bolja i šta ti ja znam. Već sam napomenuo da nisam neki pasionirani igrač (jedino što bih eventualno poterao su Morrowind i Oblivion), tako da ne znam da li je ovo pametan potez ili ne. U principu, sve mi je jedno, jedina stvar koja me plaši jeste da li će ovo napajanje od 550W izdržati MSI 3850 grafiku ili ne. Šta vi mislite, kakva su iskustva?

Hvala unapred i pozdrav,

Gorepomenuta 9500GT ti je krs, uzimaj 3850OC, mnogo je bolja....
Bez brige sto se tice napajanje, terace sigurno....

E5200 ~62e (po meni ne vredi 40e vise dati za e7400 zbog 1 mb)
Biostar TP35D2-A7 ~68e (ok)
2x2GB Transcend JetRam na 800MHz ~33e(OK)
WD 640GB ~55e(ok)
DVD-RW Samsung SH-S223F ~18e( svejedno koji ces)
XFX HD 4830 ~100e
LC Power 914B sa napajanjem od 550W ~50e
----------
~386e

Stim sto bih ja uzeo neko jeftinije kuciste i neko drugo napajanje za 50-tak eura, jer ne znam kakvo je to sto dolazi uz kuciste.

Pozdrav svima,

Hvala unapred i pozdrav,
:trust:E, pa ti nisi pominjao Oblivion, zaboravi onda na 9500GT. Ja sam ti nju stavio zato sto si prvo rekao da ti je grafa nebitna, naravno da ne moze da se poredi sa 3850 OC, nisam blesav da ti preporucim 9500GT za igranje:smash:. Evo i varijante sa AMD-om, ako uzmes:
7750+ BE za ~56e
Asus M3N78 za ~53e
2x2GB Kingmax DDR2 na 1066MHz ~45e
a sto se tice grafike ili pomenuti XFX 4830 ili Palit 9800GT za iste pare. Mozes da ulozis u bolje napajanje i kuciste ako nije problem, kao sto rece va_milos, recimo uzmes OCZ od 500W i kuciste Asus TA-863 ili TA-982 i na konju si:). Tako si se obezbedio i za neki buduci upgrade, posle mozes da stavis neki Phenom II X4 itd., ali nije obavezno, drzace ovaj LC tu konfu bez problema.
A ako ti nije ultra-hitno da uzmes komp, sacekaj jos samo malo, Radeon 4770 bi trebalo da stigne uskoro;). To je novi model, sa performansama izmedju 4830 i 4850 (po zadnjim informacijama bice samo za nijansu sporiji od 4850), radjen u 40nm, sa manjom potrosnjom i ocekivanom cenom od oko 100e, mada se kod nas nikad ne zna...

Poslednja izmena:
:) Moja je greška što sam zaboravio da napomenem da sam svojevremeno igrao Morrowind i da bih voleo da odigram Oblivion, mislio sam da su danas sve grafičke dorasle tom zadatku :) Ne zamerite, veliki sam laik po pitanju grafičkih kartica. Uglavnom, ne bih kupovao ništa bolje od ove MSI 3850, mislim da stvarno nema potrebe.

Posle dugo razmišljanja, došao sam do sledeće konfiguracije:
E5200
Biostar TP35D2-A7 (ili je bolje za 10e više uzeti TP45D2-A7)
2x2GB Transcend JetRam na 800MHz
WD 640GB
DVD-RW Samsung SH-S223F
MSI 3850 OC 512
Asus TA-683 kućište
LC Power 6560T

Sada sam video Pejinu poruku i opet zapao u nedoumicu :) Vidim da je 7750+ BE nešto brži od E5200 bez overklokovanja i sviđa mi se mogućnost kasnijeg upgrade-a na neki quad procesor. Međutim, buni me sledeća stvar:

- čitam da Asus M3N78 ima "NVIDIA GeForce 8200 Chipset"? Kako se u tom slučaju ponaša sistem sa dodatnom karticom, pogotovo nekom AMD-ovom? Da li bi bilo problema ako bih stavio ovaj MSI ili ne? Da li postoji neka matična ploča sličnih karakteristika bez integrisane grafike?

Bio sam definitvno spreman da kupim gorenavedenu konfiguraciju, ali sada se opet premišljam ...

Pozdrav,

Poslednja izmena:
Nema problema sto se tice toga, integrisana grafa se iskljuci i onda se koristi samo ona koja je u PCI-E slotu:).
I jos nesto, cuo sam da Oblivion bolje radi na 4670 nego na 3850, da li je zaista tako, ne mogu da tvrdim, ali imaj to u vidu, a i 4670 je manji potrosac od 3850 i novija je serija, pa ce se kasnija unapredjenja drajvera fokusirati na njega pre nego na 3850...
A i 7750+ se extra lako klokuje, samo povecas mnozilac u BIOS-u i eto ti 3-3.2GHz.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno