Šta je novo?

Hardver Konfiguracija do 70.000

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

iboki

Cenjen
Učlanjen(a)
21.02.2011
Poena
160
Zdravo, vec par dana pokusavam da sklopim konfiguraciju koju bih koristio za programiranje, malo photoshopa i naravno malo gejminga. Ovde cu ostaviti sta sam ja to pokusao da sklopim pa me pre svega interesuje kompatibilnost procesora, maticne i ram memorije, kao i da li postoji nesto bolje za ovaj novac. Takodje najverovatnije bih sve uzeo u BCGroup jer bih platio preko firme, ali predlozite i ostale opcije ako je nesto na drugom mestu dosta jeftinije.
Ovo sto sam sklopio mi je za maksimalni budzet i preko toga ne bih mogao da idem.

Ryzen 5 5600g - 35000
ASROCK B550M PRO4 - 13300
Kingston SSD SKC2500M8/500G - 8000 ili A DATA 512GB ASX8200PNP-512GT-C - 8600
MS ARMOR V710 - 6000 ili mozda MS ARMOR V715 - 4600 ali bez ventilatora koji idu uz V710
Cooler Master MWE White 500w MPE-5001-ACABW-EU - 6000 ili naravno neko jeftinije i slabije koje bi zadovoljilo ovu konfiguraciju

Takodje bih za par meseca dodao jedan hard disk od 2TB i jos jedan monitor, pa me zanima da li ovaj Ryzen moze lako da radi na dva Full HD monitora.

Procesor i matična su sasvim OK izbor, SSD bih lično išao na Kingston. Nisi naveo koji RAM bi uzeo. Što se tiče kućišta, oba će ti odraditi posao, s obzirom da nemaš neke komponente koje se greju puno. Napajanje je solidan izbor, u slučaju da ne planiraš neki upgrade kasnije (grafička i sl.) možeš i neko jeftinije ali bih radije npr uštedeo na kućištu i uzeo jeftinije od ta dva koje si naveo nego da uštediš na napajanju.

Što se tiče dva monitora, rade bez problema na integrisanoj grafici.

Jedino treba proveriti da li matična ima noviji BIOS koji podržava taj procesor, ali 99.9% ima jer se ažuriraju na vreme u fabrici za nove procesore.

Izgleda da mi je promaklo da napisem ram memoriju, planirao sam ovaj Kingston 16GB 3200MHz KF432C16BBK2/16 ( on je 8600rsd). Takodje sada vidim da za istu cenu imaju Cooler Master Elite V3 500W, po specifikacijama su slicna pa me zanima koje je bolje, ili ako imate da predlozite neko trece koje se uklapa u cenu?

Šta planiraš igrati? Možda uzeti memoriju na 3600 ali u toj radnji nema neki izbor. Svakako je i 3200 sasvim OK, ali brža memorija pomaže integrisanoj grafici kod zahtevnijih igara.

Hvala za brze odgovore, onda cu uzeti CM White. Igrace se verovatno LOL i CS:GO, naravno upasce jos poneka igra tu ali gejming nije glavna namena. Inace sad sam malo gledao po netu i vidim da ljudi imaju problem sa ASROCK B550M PRO4 i Ryzen 5600g, tj. mora da se updatuje BIOS a ja nemam drugi procesor da bih odradio to. Jel mozete da preporucite neku drugu plocu koja iz kutije podrzava 5600g da ima 4 slota za RAM i displayport za grafiku(trenutni monitor mi je na DP pa da izbegnem adaptere)?

Možeš zamoliti ljude iz prodavnice da ti odrade update BIOSa. 5600g je odavno izašao kao i BIOS za njega pa bi mi bilo čudno da nije već iz fabrike došao sa podrškom.

Vrh Dno