Šta je novo?

konfiguracija do 500 eura?!

Djilkosh_Ns

- The King -
Moderator
Učlanjen(a)
31.05.2011
Poena
1,595
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 5700X3D & Thermalright Peerless Assassin 120 SE
Matična ploča
Asus TUF B550m - Plus
RAM
Kingston Renegade 4x8 3200mhz
GPU
Sapphire Pulse 9070
Storage
XPG SX8200 Pro 2TB + Kingston A400 480GB + aData SU630 480GB + SP A55 512GB
Zvuk
Integrale
PSU
Corsair RM650 Fully Modular
Kućište
Rajintek Arcadia III TG
Monitor
LG 27GP850-B
Miš & tastatura
Razer Basilisk v3 & Ajazz 820 Pro black / Silent Tactile Tom
Ostale periferije
Turtle Beach 600P
Tablet
Samsung A9+ 11"
Mobilni telefon
iPhone 16 Pro Max Black Titanium 256GB
Pametni uređaji
Apple Watch 10 Midnight 46mm
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
  2. Mobilni internet
znaci izdvojio bih 500 eura za komp, e sad jedino sto znam je da bih uzeo amd x6 1090 i ati 6850... Jedino sad kako da ostatak para uglavim ili mozda neka druga dobra konfiguracija sa kojom mogu da budem zadovoljan neke 2-3 godine... Nista posebno od poslova sto radim, mozda malo obradjivanje video i photoshop, igre i to je to...

Gigabyte GA-870A-USB3L
AMD Phenom II X6 1090T 3.2GHz Black E
Transcend 4GB DDR3 1333MHz
WD 500GB SATA3
Sapphire Ati Radeon HD6850 1GB DDR5 256bit
Chieftec Smart CM-09B-OP
Chieftec CTG-600-80P 600W

51.500 din

Znam da je do 500€ ali ovo je minimum koji možeš da dobiješ a da ne praviš kompromis sa sumnjivim komponentama ili nekim jeftinijim pločama, kućištima i napajanjima.

Ako dodas jos 2500din imas ovo

AMD Phenom X4 955
Asus M4A87TD/USB3
2x2GB Kingston Hyperx
LG dvd-rw
Western Digital AAKS 500GB
Sapphire 6870
Thermaltake V3
Seasonic 500ET 500W

Ovo ti je odlicna masina. Nema potrebe za X6 procesorom, jer za sad i za buduce je ovaj Phenom X4 sasvim dovoljan, X6 ako sad nemas cime da uposlis ne vidim svrhu njegove kupovine. Ova konfa je neki max za ovaj budzet i cenim da ces biti miran bar 2 godine, a posle videcemo.

@Jack_Carter

čovek rekao:
1. 500€ (to ni ja nisam upasao u tu cifru)
2. AMD Phenom II X6 1090T
3. 6850

A ako dodamo još "samo" 2.500 din na tvoju mašinu dobijemo 5x bolju mašinu i tako u beskraj.

@Jack_Carter

čovek rekao:
1. 500€ (to ni ja nisam upasao u tu cifru)
2. AMD Phenom II X6 1090T
3. 6850

A ako dodamo još "samo" 2.500 din na tvoju mašinu dobijemo 5x bolju mašinu i tako u beskraj.

Pa sta ako je rekao da hoce X6, sta ne smem da mu predlozim nesto drugo, dosao je za savet i ja kazem da kupovina X6 nema smisla, za njegove potrebe ce mu X4 Phenom biti i vise nego dovoljan, kad bude X4 Phenom prevazidjen bice i X6.🙂

Znas kako te 2500din i moze nekako da se skupi, mogao sam da sklopim masinu za okruglo 500e, ali steta da se zakida na nekoj od onih komponenata. Pa sam zato predlozio da doda jos 2500din, a ne 5000din ili vise.😉

@another man, da da to sam i ja gledao tako nesto, samo ipak bolje da proverim sa nekim ko zna, jer da kazem da se razumem u oko procesora i grafickih (kontam neke stvari) ali zato ne znam iz koje bi maticne izvukao to sve i naravno oko napajanja, zato sam vas konsultovao...

@jack carter, kao sto je rekao i another man, to dodavanje, kao jos malo 2500, pa onda moze jos malo da se doda, pa jos malo i tako sam ja radio do skoro i onda sam sklopio komp od 750 eura 🙂 svakako mi prija i drugacije misljenje sa drugom konfiguracijom... Jos nesto Jack kad si vec spomenuo 6870 koliko ja onako laicki znam nema bas neke preterane razlike ili mozda gresim?

@another man, da da to sam i ja gledao tako nesto, samo ipak bolje da proverim sa nekim ko zna, jer da kazem da se razumem u oko procesora i grafickih (kontam neke stvari) ali zato ne znam iz koje bi maticne izvukao to sve i naravno oko napajanja, zato sam vas konsultovao...

@jack carter, kao sto je rekao i another man, to dodavanje, kao jos malo 2500, pa onda moze jos malo da se doda, pa jos malo i tako sam ja radio do skoro i onda sam sklopio komp od 750 eura 🙂 svakako mi prija i drugacije misljenje sa drugom konfiguracijom... Jos nesto Jack kad si vec spomenuo 6870 koliko ja onako laicki znam nema bas neke preterane razlike ili mozda gresim?

6870 je bolja od 6850, navodno kada se ova druga klokne moze da daje priblizne performanse kao 6870, ali opet nema svaka 6850 isti OC potencijal, sve zavisi od primerka, a kad je vec 6870 ovako jeftina 15600din, ne vidim zasto je ne bi uzeo.

Verujem da mozes da skupis tih 2500din preko, jer ne kupuje se komp svaki dan, a ja nisam predlozio bez potrebe da dodajes, nego zato sto mislim da vredi da dodas.

Sad sam to isto sklopio u Em*i-ju i izadje 900din preko budzeta, eto izaslo je jos jeftinije nego sto sam prvi put naveo.

Poslednja izmena:
Hvala vam u svakom slucaju obojici... 🙂
Jack jos samo nesto, ciju ATI da uzimam kada bi uzimao? Sapphire? I jel na tu plocu sto si mi rekao moze CF? Posto bi kasnije mozda za jos godinu dana opalio jos jednu istu 🙂

Za crossfire(8x,8x) ti treba ploca od 100e. Grafa je za sad dovoljna da igras sve na high, a verujem i u narednom periodu, kasnije kad bude potrebe promenis grafu. A pored ploce treba ti i jace napajanje za crossfire.

Sto se tice prozivodjaca uzmi Sapphire posto je najjeftiniji a pravi odlicne graficke, pored toga Sapphire je zvanicni partner AMD-a, pa ces uvek imati najveci izbor AMD grafickih kartica od ovog proizvodjaca, tu mislim na custom modele, tipa imas 4 modela 6870, ali ti uzmi onaj najjeftiniji.

I obavezno uzmi Seasonic 500ET napajanje, nemoj da te zavara to sto npr Chieftec CTG ima 600W ili LC Power GP3 650W ili AXP 630W, onaj Seasonic je kvalitetnije napajanje od svih koje sam naveo i predstavlja najbolji izbor do 60e.

Poslednja izmena:
cisto ovako informativno sam pitao za plocu, a za sapphire sam cuo dosta reci hvale, pa sam zato rekao jel nju da uzmem... A sto se tice napajanja, da bas gledam rekao si to od 500w, a ono gledam, pa zar ne bi trebalo jace u istoj ceni, al kad kazes da je to to, onda ti verujem... Hvala jos jednom za info 🙂
Ako mi jos nesto slucajno kasnije oko konfe ne bude jasno kada budem kupovao poslacu ti PM 🙂

Malo konstrujktivniji predlog:

i5-2300 je za glavu bolji od oba (x4 955 i x6 1090). Mnogo bolji. A i5-2500K skoro pa duplo (ako može tako da se proformuliše) po raznoraznim rezultatima.

Djilkosh_Ns moj sugrađanine idi ti lepo na LGA1155 i nećeš se pokajati.
Uzimajući u obzira da je 1155 nov socket, zapravo najnoviji, neće biti problema da ga kroz neko dogledno vreme zameniš. A realno nećeš ni imati potrebu.

Uzevši u obzir da nisi neki zagriženi gejmer 6870, 6850 ti ne treba. 5770 prava karta za tebe. Ja se na jednom od računara još uvek igram na 4670 (1920x1080) bez problema (znam da mi niko neće verovati).

Evo šta bi ja uradio:
Gigabyte GA-PA65-UD3-B3
Intel Core i5-2500K 3.30GHz
Transcend 4GB DDR3 1333MHz
WD 500GB SATA3
Ati Radeon HD5770 1GB DDR5 128bit
LG DVD/RW GH22NS50-RBB
Chieftec BM-02B-500CTG

51.300 din

@Jack_Carter
Ja sam uvek za to da se doda neka smislena cifra ako je u pitanju baš neophodna stvar.

Poslednja izmena:
^Pa gde tu budzetsku plocu na 2500k, ako se vec uzima ovaj procesor zbog klokovanja, neki minimum je Gigabyte P67A-UD3, mada ja licno ne bih uzeo nista ispod Asus P8P67. Bolje je u ovom slucaju ici na i5 2400. Ali opet to je zakidanje na ostalim komponentama zarad boljeg procesora. Slazem se da je i5 bolji procesor od bilo kojeg AMD-a, ali mislim da ce njemu zavrsiti posao i onaj Phenom X4, a kad vec trazi komp i za igre, zasto ne bi uzeo grafu sa kojom ce moci sve igre na high i full HD rezoluciji da igra, nego da uzima 5770 koja je dosta slabija od 6870, a o buducem periodu da ne govorim.

Poslednja izmena:
@another man... Ne znam stvarno, ali nekako nisam zagrizen za Intel... A i kad AMD je u dilu sa ATI-jem zasto ih ne spojiti i dobiti tu pravu kombinaciju? Pa onako nisam zagrizen za igrice, ali volim da opalim tako neki novi naslov, neki novi COD ili Crysis, naravno na high, jer tako sad lepo docaraju igrice, da ti se bukvalno ne igra na low 🙂 procitacu malo o tome i5 i phenomu x4 kad su vec tu u zajedno sa konfama u cenovnom rangu... Inace odakle ti te cene, ja ovo sto mi je dao jack sam dobio u win winu 54000..

Djilkosh_Ns ja ti predlažem bolju varijantu, ali nije sramota voleti sirotu i ružnu.

Priznajem da sam preterao sa 2500K

Ne razumem šta znači prava kombinacija AMDa i ATIja. To što je AMD kupio ATIja znači da ATI bolje radi sa AMDom??????? ...........

Za poreklo cena pitaj na PP.

Inače i5 i Phenom X4 se ne porede. Imaš 1.000.000.000 ovakvih poređenja.

@Jack_Carter

Kažeš minimum P67A-UD3...

Je l mu treba RAID5 i RAID10?
Hoće li mu ikada trebati 32GB RAM?
Da li će stavljati 2133/1866MHz RAM?

Sumnjam.
Na GA-PA65-UD3-B3 ima dovoljno DIMM slotova, dovoljno USB portova, dovoljno PCI slotova, ima SATA 6GB/s, ima USB 3.0, ima RAID0 i RAID1....
Da ne misliš da je lošijeg kvaliteta???

moje laicko misljenje, ali dobro je neko ko zna pa mi objasni da nije tacno da AMD bolje radi sa ATIjem... Citao da kao ATI otkljucava kao neke gluposti na AMDu valjda GPU, ali mislim to je sigurno bilo na njihovom sajtu, tako da (svako svog konja hvali)

@Another Man
Posto si stavio 2500k procesor koji je namenjen za klokovanje, red je i da ide ploca sa kojom moze ovaj procesor da se fino klokne, sto bas i nije slucaj sa tom P65, zato sam posle napomenuo da je onda bolje uzeti jeftiniji procesor i5 2400, onda se ustedi i na procesoru i na ploci. Jer je totalno bespotrebno uzimati 2500k i low budget plocu na kojoj ovaj procesor ne bi mogao da se klokne ni do 3.7GHz, a da to moze da radi sve stabilno, sto bi se reklo za svaki dan.

Sad na njemu je da odluci da li bolji procesor i slabija graficka ili obrnuto. Jeste Sandy Bridge i5 odlican procesor, ali mislim da nece pogresiti ni sa Phenomom. Za igre je bolja kombinacija Phenom+6870, ali za pro primenu je Intel ne uporedivo bolji, mada za to sto on planira da radi Phenom ce biti dovoljan.

@Dilkosh_NS

Ne postoji vise Ati, sada je to samo AMD. Ma radi dobro i Intel i AMD grafa tu nema nikakve dileme. To je AMD malo reklamirao AMD Vision, spoj AMD procesora i grafe, marketinski trik.

Poslednja izmena:
Kupovina i3 se nikako ne isplati jer je Phenom X4 bolji izbor, bas zbog 2 jezgra vise, ne bitno sto i3 ima bolje performanse u igrama kad su one optimizovane za 2 jezgra, a sta ce biti kad u narednom periodu krenu igre koje su optimizovane za quad-ove, onda taj i3 nema sta da trazi. Jednostavno Phenom X4 nudi vise za isti novac. Sto se tice Intela ne isplati se nista ispod i5 2400.

Rekao sam da ce mu igre bolje raditi sa Phenomom X4 955+6870 nego sa i5 2400 i 5770. Da pored ovog Intela ide bar 6850 onda bi bila druga prica.

Meni ne moras da kacis te testove jer sam vrlo dobro upoznat i sa jednim i sa drugim procesorom. Znam sta nudi Phenom a sta Intel i3/i5, ako hoce igranje na high detaljima onda obavezno Phenom i 6870 u suprotnom je Intel bolji izbor. Jer za igranje je jos uvek bitnija graficka.

Poslednja izmena:
i mislio sam da je marketinski trik, kao i svi sto rade...

Jedino sto i dalje ne kontam mislim testovi kazu da je duo od Intela bolji od quad AMD-a... Vise jezgra, manji lag to bi bilo logicno, ali izgleda da nije 😀

Vec sam napisao da su igre optimizovane za 2 jezgra pa je zato bolji, inac kod igara koje traze quad Phenom je bolji, mada takvih igara ima malo, ali u narednom periodu se ocekuje sve vise igara koje ce traziti quad.

Po stoti put jeste i5 2400 bolji procesor, ali ako hoces odmah da igras igre ko covek uzmi Phenoma i 6870 i uzivaj.

Ma nebitni su testovi, nagledao sam ih se,... kazem ovo zbog kombinacije u ovom slucaju i5 2400 i 5770 i Phenom X4 955 i 6870, dosta bolje performanse u igrama se dobijaju sa ovom drugom kombinacijom.

Imas test ovde na forumu i5 2600k i Phenom X4 955, pa baci pogled.
http://forum.benchmark.rs/showthrea...-II-955-3-6-GHz-gaming-poredjenje-performansi.

Inace u igrama je manja razlika izmedju x4 955 i i5 2400 nego sto je ta razlika u radu sa programim i sl. Za igre bitnu ulogu igra dobra graficka, a razlika izmedju 5770 i 6870 je velika.

Poslednja izmena:
Ok, ok, hvala 🙂

Ja bih samo prekopirao iz drugog thread-a

i5 2500
gtx 460
spinpoint f3 1tb
lc power 600
4gb ram
CM Elite 430 ili Thermaltake V3 Black
ASRock h61 maticna .

Zavisi gde kupujes,ali bi cena trebala da bude oko 50-51k dinara.
Stock cpu kuler na SB procesorima je dobar ( a i ovo nije K verzija tako da nema OC-a pa i ne treba vise )

Nazad
Vrh Dno