Šta je novo?

Hardver Konfiguracija do 500 EUR

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

petar.ostoja

Cenjen
Učlanjen(a)
08.08.2012
Poena
170
Zdravo svima.
Nisam u toku dugo sa HW, pa da postavim pitanje.

Potrebna mi je konfiguracija bez GPU koja ce dobro drzati sistem narednih 10 godina. Koristio bih integrisanu u startu, ali bih dodao pristojnu GPU u nekom momentu.
Imam standardno LC kuciste (kompatibilno sa ATX) i SSD (256GB) + external HDD za storage.
Namena je primarno office rad, malo multimedije, dominantan browser surf (20ak tabova) i u buducnosti poneka igra. Bitno je da moze da radi dual boot W10/11 sa Ubuntu i da BIOS ne pravi problem oko boot loadera.
Mozda nesto na bazi ovog CPU-a: INTEL Core i5-13400 sa DDR5. Trebaju mi preporuke za MB, RAM, PSU, i CPU (ako mislite da ovaj nije najbolji izbor)

Naravno sve preporuke su dobrodosle.

10година је веома дуг период у ИТ, и прогнозе су незахвалне (поготово за 500е), Ал ајде -
(дисклејмер - цене су са КП)

основа -
ASRock B650M-HDV/M.2 - 120e - Најбоља АМ5 буџет плоча.
Kingston Fury 32GB Beast DDR5 6000MHz CL36 KIT (2 x 16) - 100e
FSP Hydro K Pro 750W (убедљиво најбољи ПСУ за тај новац) - 70е

AMD Ryzen 5 8600G (8700g је необјашњиво, непропорционално скупљи) - 150e
Процесор има Веома добру интегрисану графику, тако да можеш и да играш игре.
НПУ јединица за АИ операције

Можеш да идеш и на Ryzen 7 7700х - 250e , где би био покривен прилично боље
Али ту је интегрисана графика далеко слабија, и немаш НПУ (који искрено, слабо чему служи тренутно).

Интелов Биг-Литл (серије 12, 13, 14) бих избегао јер уме да заглупи виндоузов скеџулер.

е, сад ти бираш - Боља интегрисана графика, или бржи ЦПУ

Poslednja izmena:
@lepi kokan Hvala na odgovoru

CPU sa integrisanom preferiram da imam za pocetak i za svaki slucaj ako GPU crkne da imam sliku za posao. Ali bih svakako u narednih godinu-dve kupio krstenu grafiku neki low-mid range rx580/6500 isl
Generalno mi treba masina za future proofing, da moze poneka igra da se odigra tu i tamo, nista spec, ali da budem miran za office, surf, multimediju i photoshop narednih 10-ak god.

Takodje, da li je bolje da uzmem 1x32GB ako MB ima samo 2 slota, da bih dokupio u nekom momentu kada se vise bude zahtevalo (do 64GB)?
Nikada nisam koristio AMD CPU, tako da o njima ne znam nista. Trenutno koristim (u otpisu) OC I5-2500K na 5GHz koji je do pre oko godinu dana radio sasvim solidno, ali manjak memorije i DDR3 standard cini svoje u multitaskingu (gomila aplikacija, otvorenih prozora, 20+ tabova u chrome-u itd).

Inace, sta je taj windows scheduler, nisam bas upoznat? Moze li se disable-ovati ako bih isao na jaci CPU (I5 ili I7)?
I kako se ovi novi CPU i MB ponasaju u u dual boot-u Windows/Ubuntu?

Izvini na glupim pitanjima ali sam van toka 10 godina.

Sta mislite o gotovoj konfiguraciji sa slike? Da li je vredno razmatranja ili bolje da se ide deo po deo?
1747040120112.png

Za ovu namenu ja bih pre išao na polovnu radnu stanicu. Neka DDR 4 16GB, NVME slot, Intel i7 . Ovo košta u mnogome manje, trejće sigurno dugo, ali od igrica nema ništa.

Hvala Vladat1, ali mozda ce se igrati neka igra tako da WS ne igra ulogu.

Koliki problem prave intelovi CPU 12, 13 i 14 gen u windowsu? Vezano za windows scheduler.
Cisto da razmotrim da li u potpunosti da otpisem intel

Nazad
Vrh Dno