Šta je novo?

Konfiguracija do 500-600e

DjoleMC

Čuven
Učlanjen(a)
18.04.2005
Poena
865
Drugar me zamolio da mu sastavim konfiguraciju do 500-600e, pa pošto baš nisam u toku sa ryzen procesorima, bolje da pitam ovde.

Pre svega, namena racunara je 90% rad preko interneta (tj. rad u browserima, wordpressu i nekim drugim CMS-ovima, skype, mail), malo offica (kucanje ponekog teksta od par strana i tako. Znači uglavnom nezahtevan posao. Onih 10% je rad u autocad-u i mozda još nekom softveru za izradu 3d modela (ne razumem se u ovo, zato i pitam). Koliko sam shvatio, nije u pitanju neki previše zahtevan rad, uglavnom modeli nameštaja.

Računar će se ponekad koristiti i za poneki film i muziku, znači opet ništa zahtevno. Gaming i overclock je isključen.

Sve ovo pišem zato što nisam siguran da li autocad ima koristi od neke jače grafičke, ili može da prođe i neka integrisana? (za sve ostalo je dovoljna).

Ja sam imao nešto ovako na umu, a vi predložite konkretne modele:

Neki I5 koji se uklapa u cenu, recimo I5-7500 + box cooler
ploca do nekih 70-80e, nije previše bitno
SSD od 120gb i hdd od 500 ili 1tb (mozda se odlucim i za ssd od 250 umesto harda, bice verovatno dovoljno mesta)
napajanje 500w, oko 50e
kućište isto do 50-tak evra
8gb rama (da li je potrebno više za Autocad? Ili će u narednih godinu - dve trebati? Onda bih stavio 16gb)

To se otprilike uklapa u cenu (nije fiksna, bitnije je da se uzme racunar koji ce sluziti sledecih 4-5 godina bez vecih problema).
Monitor imaju, kao i tastaturu i miša.

Da li je bolje ići na amd platformu, i šta konkretno? Da li da stavljam posebnu grafiku, i koju? U tom slučaju ćemo malo da prištedimo na drugim stvarima.

Sve ovo će se kupovati u Emmiju, nikakavni madjari, polovno i jurnjava komponenti po raznim radnjama zbog uštede od 5-10e nisu u planu 🙂

Hvala unapred na pomoći.

Poslednja izmena:
Gde sad nađe i5-7500, ne može gore od toga za te pare? Ako vam se ne žuri, sačekajte mesec dana i uzmite Ryzen APU, idealan je za to što si naveo. R5 2400G ako se uklapa u budžet, u suprtonom R3 2200G. SSD vidi da bude 250GB ako može. RAM bi trebalo 16GB ali je skup. Ja bih sad uzeo 8GB i sačekao nekoliko meseci da padnu cenu za još 8 GB. Napajanje bilo koje kršteno od 300W ili više

I gledaj druge prodavnice, ne znači da će cela konfiguracija biti najjeftinija kod tih lopova.

Poslednja izmena:
Zato i pitam, ispao sam iz štosa negde kod 4460 🙂

Nije frka da se sačeka mesec dana, znači, ukratko, r5 2400g+neka ploča (koji chipset?) + 16gb, ostalo po želji...

Nije bitno da bude najjeftinija, već da se sve uzme na jednom mestu zbog lakše garancije + znam ljude u altiju pa mogu sve jednostavnije da završim i manje se cimam posle ako bude reklamacija...

Poslednja izmena:
Ploča bilo koja B350. MSI B350M Pro-VDH i ASRock B350M Pro4 su uATX koje koštaju 75-80€. Imaju HDMI, DVI i VGA izlaze. Mislim da je najjeftinija sa 3 digitalna izlaza MSI B350M Mortar (DVI, HDMI i DP) za oko 100€. U suštini, može i jeftinija A320 jer nema realne razlike u radu, mada ja ne volim te jeftine ploče

Nazad
Vrh Dno