Šta je novo?

Konfa za renderovanje video materijala???

dulsrules

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
04.08.2007
Poena
499
Planiram da kupim konfu koja ce mi sluziti samo za renderovanje video materijala, pozeljno na intel platformi. Budzet bi trebao da bude tu oko 600 e bez monitora. Ima li neko neki predlog ?

Da Q6600, to sam i mislio, samo ne znam dal Asusovu neku plocu ili Abitovu, posto sam cuo da su najbolje. A koja memorija je najbolja za ovu varijantu dugih renderinga i rada u programima poput Vegasa gde ce biti korisceno dosta efekata i sl. Proizvodjac i brzina ? Najverovatnije ce se raditi sa 1080p materijalom ali ne stalno. I jos nesto, koliko grafa utice na performanse pri renderingu i dal skuplja grafa ubrzava ceo postupak ili ne? Ne bih da bacam pare na nepotrebne komponente koje mi ne povecavaju performanse renderinga. I da ne davim vise, moze li se lako klokovati ovaj q6600 za jos koji mhz vise ? Samo pitam, nije obavezno. Hvala onome ko mi pomogne da resim dilemu jednom za svagda. 🙂

Pogledaj sta nudi gigabyte od ploca. Ja imam (mozes videti u potpisu) i za sada sam zadovoljan. Sa P35 ima dosta kvalitetnih modela.

Mislim da ti grafa ne utice na brzinu renderovanja.

q6600 bi trebalo da se klokne lepo.

Graficka ne utice na kvalitet slike/brzinu renderinga, ali kapiram da ces pregeldavati materijal na toj masini. Ja ne bih isao ispod nVidia 6xxx/ATi X1xxx kartica (izuzev X1550), to je sad bagatela. Samo pazi da nisu turbocache/hypermemory varijante koje otkidaju memoriju od RAMa.

Za plocu ne moras puno da das, moja je izasla ~100e kad je uzeh, sad je sigurno jos jevtinija, a stvarno sam zadovoljan. Uzmi neko dobro hladjenje, ja postizem dobar klok, ali su mi temperature previsoke zbog slabijeg kulera.

Poslednja izmena:
Ok, ali evo nekih smernica.

Dakle, U dilemi sam koji OS da instaliram. Program koji cu koristiti za obradu i rendering ce biti Vegas 8 pro ili nepro 🙂 Ne znam koje OS-e podrzava doticni program, pa ako neko zna na kom radi najbrze.

Dakle, nisam pametan, koji OS, 32 bitni ili 64 bitni, koliko memorije i koje u nekoj od ovih varijanti (znam da nije skupa sada ali ima mnogo proizvodjaca i siroka je paleta proizvoda), koja ploca konkretno (neko mi je na pp predlozio x38 chipset, sta kazete?) i kako bi to sve sljakalo na kraju kad bi se sklopilo ?

I da, dal mi je pored ovakvog proca, potrebna neka grafulja sa hardverskim decodingom FullHD - 1080p video materijala za gledanje na monitoru? Mozda su pitanja glupa, ali blizi se dan kupovine, pa ne bih da se zeznem.

X38 samo ako hoces DDR3, a ne vidim nikakav razlog zasto bi sada to zeleo.

64bitni OS samo Vistu 64, i to opet samo ako imas vise od 3 GB RAMa, ali mislim da zbog budzeta neces uzeti vise od 2 GB, tako da je optimalan izbor 32bitni XP. Neces ni morati da mislis da li ce raditi Vegas na njemu.

Za grafiku sam ti rekao, navedene serije (ili jace od njih) su sasvim dovoljne za HD video.

Stavi što više RAM-a, bilo koju P35 ploču (čak ni proizvođač nije toliko bitan), HDD sa 16m cash memorije, kvalitetno kućište i napajanje, sve ostalo uzmi u zavisnosti koliko para hoćeš da potrošiš. Dakle s obzirom da memorija više nije toliko skupa uzmi bar 2x2GB i instaliraj 64-bit VISTU koja daleko bolje koristi moći C2Q procesora i bolje se snalazi sa poslovima-aplikacijama koje želiš da radiš od dosadašnjih OS-a.

Intel Q6600 (Go model 🙂) ) bolje se klokuje, tako pricaju ljudi po carsiji 🙂))

Kuler Gemin II ili tako nesto, ne znam naziv tacan, ali sam cuo da se odlicno slaze sa ovim procesorom)

P35 ili x38 ploca (neka skuplja, koja podrzava i ddr2 i dd3 ako postoji tako nesto, po mogucstvu Gigabyte ili Asus)

2 x 2 GB Kingston 800 mhz ( za sada, a posle ddr3 ako padne cena)

Gforce 8600 GT Palit Sonic (kakav je u radu sa FullHD 1080p ?)

WD 500 Gb (ovaj model sto ima @RazbojNick)

Napajanje Cooler Master Real Power serija ( sta mislite o ovom?)

Kuciste Cooler Master Centurion (neki model cu izabrati sa dobrim hladjenjem, a ako ne budem ima kunte dovoljno mozda uzmem ono Blueberry kuciste, kakvo je ono?)

E sad koliko bi me to sve kostalo, bez misa i tastaturei optike? To imam 🙂) Dal mi probija budzet od 600 e ?

Ta konfiguracija 300% probija spomenutih 600e.

Jedina DDR2/DDR3 ploca kod nas za koju ja znam, jeste Asusova P5KC koja je, kao ploca gledano, ispod proseka. Sa X38 chipsetom ne dobijas ma bas nista u odnosu na P35, sem podrske za DDR3. Taj tip memorije nece u skorije vreme pojevtiniti, a kad se to dogodi, vise ce se isplatiti da menjas ceo komp. Q6600 nece imati nikakav dobitak, ako budes koristio DDR3. Ustvari, ceo sistem uopste.

Uzmi neku pristojnu P35 plocu sa FireWire (racunam zbog video materijala?) za ~100 evra.

Sto se graficke tice, posto neces igrati igre, preporucujem 8400GS ili 2400Pro. Nove kartice, 3 godine garancije, kostaju smesno, a odgovaraju nameni. Taj 8600GT je tezak overkill za to za sta si ga namenio.

Uzmi Centuriona, ~60 evra nije previse za kuciste, neki ce cak reci i da je malo. Bar to moze da se lako uklopi u 600e, a skroz je ok.

Klasa napajanja je ok. Iako se deo posetilaca nece sloziti, i tu ne moras da dajes 100e. Preporucujem Antec TP-Trio 550W, u odnosu na najjevtiniji RealPower jevtinije je 20tak evra, a vise je nego dovoljno. Njega sam hteo da uzmem za svoj racunar, ali ga nije bilo. Ne znaci da je ovaj LC koji sad imam los, daleko od toga, ali deo javnog mnjenja iz raznih razloga smatra da to nisu kvalitetna napajanja, pa necu njega da preporucujem, inace odosmo u fajt.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno