Šta je novo?

Konfa za mamaru :)

zerogravity

Cenjen
Učlanjen(a)
30.09.2011
Poena
169
Pozdrav drustvo..

Imam dilemu posto treba da sastavim konfiguraciju za kevu..dala mi je zena 400 evrica da napravim sto bolje za te pare..

E sad,njoj komp ne treba za igre,photo shop,3d max i ostalo..znaci u pitanju je cista internet,multimedija masina..

Insistiram na tome da bude minimun 8gb rama,jer je stvarno povoljan,i neki hdd od 500gb,u nadi da ce joj to sluziti 5+godina kao sto bi ona zelela:)..Takodje web kamerica,napajanje,kuciste..

Razmisljam o AMD platformi,jer je pristupacnija puno,mozda nekoj ploci sa integrisanom kartom,ili recimo redovna neka sa 8600gt silent iz oglasa..

Neko mi je predlozio APU procesor,mada ne znam koliko je pametno ici na FM1 socket,pored toliko AM2 i AM3 kombinacija..

Svaki Vas predlog je dobrodosao,takodje i sugestija..

Poslednja izmena:
Citam i ne verujem, budzet je 400e, sto je skoro pa duplo vise od onoga sto ce tvojoj majci biti potrebno za net, pa *** da joj uzmes ovog ubogog 2180 kao sto ja imam, bilo bi joj vise nego dovoljno, a kamoli neki x4...lol... 8GB rama, to sto je ram jeftin nema nikakve veze, ja koliko sam skapirao niko ti nece prebiti prste ako ne potrosis svih 400e (ili mozda hoce?!), ja bih pre te pare na 8gb rama dodao za bolje i tise napajanje ili hladjenje, 4gb rama ce joj biti i previse.

ja bih isao na neki solidan lap top :) kad je vec samo za internet i multimediu sto bi onda sedela za stolicom i krivila kicmu kad moze fino u krevetu da zadovolji svoje potrebe :D

Pa...džabe pričati...ne sastavlja se konfa za nekog klinca za igranje, aman...i ne treba da se razmišlja šta bi se "meni" dopalo...

Treba razmišljati o kulturi rada te konfiguracije (tišina&stabilnost), pa i samom estetskom utisku jer se kupuje za žensku osobu.

@frozen mana laptopova je što su opravke dosta skupe (primer - drugaru pre neki dan crkla ploča na 2 godine starom MSI laptopu, opravka - između 140 i 220EUR). Takođe, nije zanemarljiva ni činjenica da je stabilan kompjuter "nadogradiv"

Poslednja izmena:
@frozen mana laptopova je što su opravke dosta skupe (primer - drugaru pre neki dan crkla ploča na 2 godine starom MSI laptopu, opravka - između 140 i 220EUR). Takođe, nije zanemarljiva ni činjenica da je stabilan kompjuter "nadogradiv"

to stoji ali da ja uzimam komp za net i multimediju uvek bih se odlucio za lap top a i cisto sumnjam da bi ga gospodja nadogradjivala, ne znam cemu to kad joj sluzi pretezno za net. Uzme neki solidan netbook i uziva na dalje staze :)

E ljudi danas sam pazario solidno blueberry kuciste i napajanje od "560w" takodje blueberry za nekih 30e sve zajedno- novo..
sta mislite da li bi trebalo da se brinem da ce na tome raditi phenom x4,i neka skromna grafa,jedan HDD,DVD rw?

Tako je voodoo_ i ja sam o tome razmisljao..:))

Naravno da treba da brineš - prvo odvojiš solidne pare za napajanje (makar, ali makarrrr 40EUR), pa onda ostalo uklapaš u taj okvir.

Kakav bre fenom za kevu :/

Ja bih uzeo i3 2100 sa h61 pločom i 4gb rama, sve preko toga je overkill imo. i3 je dovoljno jak da služi svrsi narednih nekoliko godina, pritom je tih i hladan. Grafika je isto sasvim dovoljna za multimediju.

Uz 500gb hdd i dvdrw sve to ukupno će te izaći 26.5k u ovoj firmi sa čijeg sajta drugari hvataju skrinšotove, bez kućišta i napajanja. Sa tih 30 što si već potrošio po današnjem kursu mu dođe na ~282e, a postoji toliko boljih načina da potrošiš 120e nego da kupiš nešto što ti objektivno ne treba.

I da se nadovežem na ove priče o napajanju, ja sam do skora vozio Enermax 360w uz konfiguraciju iz potpisa i nikad nikakav problem nisam imao, a to je napajanje koje se može uzeti za manje od 10e na oglasima. Stvarno mislim da za jednu multimedijalnu mašinu nema potrebe uzimati ne znam koju snagu, ali da treba uzimati brand napajanja jer je brand između ostalog i garancija kvaliteta. Taj blueberrz nikad ne bih uzeo kad se npr za 30e može uzeti LC kućište sa 420w napajanjem što skoro da može da napaja dve gore navedene konfiguracije simultano. Naravno sve pod pretpostavkom da nećeš poludeti i uzeti nešto jače, što te onda dodatno uvlači u začarani krug hlađenja, buke, potrebe za jačim napajanjem itd.

Poslednja izmena:
@ Rev

Slazem se matori da je overkill i da postoji mnogo bolji nacin da se taj preostali novac potrosi..jednostavno imam taj Phenom kojeg sam uzeo jako povoljno i on mi je visak..To sam i napisao pre nekoliko postova.. Sta cu s njim?

@ Exodusbgd

To je indirektno znacilo da mi ovo slabo..nista mozda je bolje da razmislim o Lc Power 600w za nekih 32-33e, a ovo da vratim(drugar prodaje privatno)..

Poslednja izmena:
Dodatni stres,dodatno nerviranje,dodatno vreme,koje ja nemam..to su razlozi..oshmeko sam lepu povoljnu plocu za njega,samo bocnem i zavrsio sam..veceras mi stize neka grafa 5450 sa 1gb(nesto kao 8600 silent),pa mi je sad problem da pokrecem opet pricu o nekoj integrusi..

zelim da cujem i tvoje misljenje o ovom napajanju http://www.itsvet.com/proizvod/blueberry-psb560-560w/comp_comp_powersupply/256/653

Ako ne valja zato sto nema osmopinac za plocu,mogu ga jos danas zameniti..

Poslednja izmena:
Sad sam upravo gledao jednog bluberija na izdisaju (istina starog 2 godine)... tuga od kvaliteta

Ljudi sastavio sam mashinu,ujutro nosim kevi,kontam da ce se bas oduseviti i definitivno sam potrosio 380e..*** znam,mnogi su rekli da za mnogo manje para moze da se sastavi vrlo dobra internet,multimedia masina,ali sta da radim kad me je povuklo pa sam kupovao kao za sebe:D..Konfa je sledeca..

Phenom II x4 975BE
MSI 870-G54
Kingston Blu 2x4 gb
HDD 400AAKS
Powercolor 5450 1gb ddr3
LC power 600w
Kuciste Blueberry
Logitech c270
Zvucnici Logitech
CD-DVD Samsung

Imam mozda fore da uzmem jos CM hyper TX3,jer kazu da se BOX dere kao lud..

Poslednja izmena:
Pa lepo :)
Ja cu samo navesti sta sam ja sastavio mojima(usput sluzi i za HTPC), za cirka 3 puta manje para.

Amd fusion ploca (ona msi, ne znam napamet model), 4GB najjeftinijeg rama (valjda exceleram), ostalo sam imao vec, znaci kuciste, 430w xilence napajanje i 120GB sata hard. Periferije su isto bile vec tu.
Masina je veoma tiha, hladna i nije zbog malog kulera ali - bas me briga, sve dok je tiha :D

Ploca + mem su me izasli 75e (plocu uzeo polovnu 2 meseca staru), ovo ostalo ajd da kazem da vredi 30e (hdd, kuciste, napajanje), i ajd da kazem da mis/tast/kamera vrede jos toliko iako su stari ali sluze svrsi. 135e :)

Komp pritom ja mislim sa svim periferijama da ne trosi vise od 40-50w (nisam merio jos). A pre toga sam imao dosta jacu konfig unutra, zamenio je bas zbog potrosnje struje jer komp radi maltene stalno. Mislis da su primetili razliku? Skype im radi i dalje isto, kao i Chrome... To je to :d

Vrh Dno