Šta je novo?

Konfa za mamaru :)

zerogravity

Cenjen
Učlanjen(a)
30.09.2011
Poena
169
Pozdrav drustvo..

Imam dilemu posto treba da sastavim konfiguraciju za kevu..dala mi je zena 400 evrica da napravim sto bolje za te pare..

E sad,njoj komp ne treba za igre,photo shop,3d max i ostalo..znaci u pitanju je cista internet,multimedija masina..

Insistiram na tome da bude minimun 8gb rama,jer je stvarno povoljan,i neki hdd od 500gb,u nadi da ce joj to sluziti 5+godina kao sto bi ona zelela:)..Takodje web kamerica,napajanje,kuciste..

Razmisljam o AMD platformi,jer je pristupacnija puno,mozda nekoj ploci sa integrisanom kartom,ili recimo redovna neka sa 8600gt silent iz oglasa..

Neko mi je predlozio APU procesor,mada ne znam koliko je pametno ici na FM1 socket,pored toliko AM2 i AM3 kombinacija..

Svaki Vas predlog je dobrodosao,takodje i sugestija..

Poslednja izmena:
Ja bih isao na FM1 APU, to je idealna stvar za to sto ti hoces...i 2x4gb ove memorije kao moje jer stvarno jeftina...

Intel Core i3-2100
Asus P8H67 B3 ili P8H61-M Pro B3
8GB RAMA bilo kog
WD Blue ili Hitachi od 500GB
Seasonic SS-400ET
Blueberry BC-G51 kućište bez napajanja
Kamerica Logitech C270 ili ako nje nema može C210 ili možda bolje Prestigio PWC320/413/420
Altec Lansing AL2620E zvučnici, da ne koristi baš neku socijalu

Stavio sam i3 upravo zato što tvoja majka želi da je komp služi što duže, iako je za te poslove realno više nego dovoljan i Celeron G530 od ~40e, iz istog razloga sam stavio i Seasonic napajanje, opet, i neko od ~20e tipa LC Power LC420H-12 će sasvim dobro završavati posao (da li baš 5+ godina ne znam). Neintegrisana grafička joj ne treba, ove današnje aktuelne integrisane su sasvim sposobne da se nose sa multimedijalnim zadacima (HD filmovi).

Znači, ovo je neki moj izbor za 400e za tu namenu, a prostora za uštedu ima, pa bi možda mogli da razmislite o nešto jeftinijoj kombinaciji.

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
e sad sam bas u dilemi..gledam da obe kombinacije priblizno kostaju..kontam da intel ima vise kredibiliteta po pitanju duzine trajanja(da ne zastari),i da ne gubi toliko vrednost sa godinama..

Citam da H61/67 ima slabiji GPU od AMD-ovog..koliko zapravo je ta solucija bolja od recimo 8600gt/8800gt jer sam u prvi mah hteo tako nesto da joj stavim u konfu?

Njoj razlika u performansama između integrisanih i neintegisanih karti neće značiti ništa. GPU je u procesoru, na pločama su samo video izlazi.

@ peja

A to moze da se uporedi sa kojom grafikom po tvom misljenju?

Najjace sto ce ona zavtreti je BeJeweled..hehe

Da li je to klasican analogni VGA izlaz ili nesto drugo?

Jel ona hoce bas klasicnu desktop masinu?
Za te pare mislim da moze i neki laptop a to obicno zenama vise duka.

Pa verovatno sa 8400GS/GT210, nisam tražio poređenja, a ta igra je ultra nezahtevna.
Na ploči postoje VGA, DVI i HDMI izlazi, tako da komp može kasnije da se poveže i na neki noviji monitor ili LCD TV.

EDIT:
P8H67 B3 NEMA video izlaze, sad sam pogledao, znači ona otpada, ostaje P8H61-M Pro B3.

Poslednja izmena:
@ csozsop

Gde si stari prijatelju?

Njoj je u sustini svejedno,jednostavno je doslo vreme da Barton ode u pemziju,a ja sam protivnik lap topa jer jako brzo zastari,a menjanje komponenata je prava gnjavaza..da vijam nesto polovno u toj ceni je rizicno, a za cenu novog mislim da je bolje imati propisan desktop..

@ peja

Jos samo da bacim na papir kako,sta,koliko, pa da vidim da li AMD ili Intel..

Cak sam razmisljao i o varijanti msi 870-c45 sa nekim Phenomom x4/X2 (demiosova ideja) .. + 8600gt silent(polovna)..

Poslednja izmena:
Arhitektura Phenoma II je na zalasku, Intel nudi novije, modernije parče silicijuma sa generalno boljim performansama, nižom potrošnjom itd. Nisam ničiji fanboj, samo realno gledam na stvari. PII X4 je bolji jedino u slučajevima koji maksimalno upošljavaju sva jezgra kao što su video obrada i rendering, u ostalom ga i3 šije.
Uostalom, da sam smatrao da je PII X4 bolji izbor od i3 ne bih uzeo ovaj drugi.;)
Stvar se menja ako se PII X4 overklokuje na ~4GHz, tada je u single-thread aplikacijama tu negde sa i3, a daleko jači u video obradi i renderingu, ali pretpostavljam da tvoja keva nema takva interesovanja.:D
APU je definitivno pametnija opcija ako bi uzimao AMD.

Poslednja izmena:
da zamisli,keva okoreli overkloker..hahaha

definitivno tog phenoma ne bih ni mogao da klokujem na toj ploci.. vidim da je tvoja konfa pejo ista kao sto mi preporucujes..deluje je mi da znas znanje..

Pejo, posto mi treba slicna masina - sta mislis o ovome:

Intel Core i5-2300, 2.80GHz, Box, LGA1155
GigaByte GA-Z68AP-D3
4GB DDR3 Kingston PC1333
CoolerMaster Elite 335, 420W, 12cm fan
i neki DVD rezac

500GB WD 5000AAKX, SATA3, 16MB Cache, 7200 RPM

Ja sam mojima pre 5 godina kupio najjeftiniju kantu koju sam mogao da nađem - Sempron 2800+, 512 MB RAM-a, jeftino kinesko napajanje u najružnijem kućištu koje sam ikada video. Sve je to bilo oko 20000 dinara, ali i dalje ga koriste za sve što im treba. Šta god da kupiš za 40000 biće više nego dovoljno za gore navedenu upotrebu. Mišljenja sam da je AMD Fusion najbolji izbor za tu svrhu. Evo ti jedan predlog. DVD rezač nisam stavio, pošto nisam siguran da je to danas neophodna komponenta. Ako ti treba, dodaj još 1500 din na ovo.

Verovatno je 8 GB RAM-a previše, a možda može i slabiji procesor. Što se kućišta i napajanja tiče, sasvim su korektni ( kućište ima USB 3.0 izlaz), ali ako hoćeš možeš taj deo konfiguracje da poboljšaš.

S druge strane, kome treba može umesto A6 da uzme A8, i dobije dovoljno procesorske snage za neke zahtevnije potrebe.

Pozdrav

Poslednja izmena:
Pejo, posto mi treba slicna masina - sta mislis o ovome:

Intel Core i5-2300, 2.80GHz, Box, LGA1155
GigaByte GA-Z68AP-D3
4GB DDR3 Kingston PC1333
CoolerMaster Elite 335, 420W, 12cm fan
i neki DVD rezac

500GB WD 5000AAKX, SATA3, 16MB Cache, 7200 RPM
OK skroz, to napajanje je sigurno Thermalmaster, tu je negde sa LC420H-12, samo ne znam da li je tiho, trebalo bi da bude.

Zašto insistiranje na 8Gb RAM-a? Garantujem čime hoćeš da sa takvom "casual" upotrebom neće nikada imati koristi od ta dodatna 4Gb. Bolje tih 1500 din prebaci na neku kvalitetniju periferiju (npr. kvalitetniji miš i tastatura).

Ako je budžet 40k din smešno je štedeti 1500din za još 4gb ram čak iako joj to realno nije potrebno, neverujem da će memorija još pojeftiniti a za 2-3 god će verovatno dobro doći svih 8gb, ako igrice nisu prioritet prosto je greota neuzeti liano platformu AMD Linao X3 3500 sa 320 shader jedinica je prava mera ako se neželi potrošiti puno para.

Da, greota je...ali čemu? Zašto plaćati nešto što će biti neiskorišteno? Office, internet i multimedija (muzika i HD filmovi) neće u narednih 7-8 godina tražiti više od 4Gb memorije.

btw ja bih pre išao na intel platformu - nekako mi je pouzdaniji na te duže staze.

Nisam mogao ni da zamislim da ce ovo biti tako naporan zadatak:)..

Delimo isto misljenje Exodusbgd,intel je intel..

Secam se pocetka 2008. kada sam uzeo q6600,isto je bilo dileme da li Intel ili AMD..hvala bogu pa sam se odlucio za ovo prvo..i evo do skoro nisam imao nikakav problem da nesto radim na njemu ili se igram,nazalost prodao sam ga malo pre nego sto je kevi zatrebao komp..to je bedak..ali onda sad ne bi bila ova debata i ova tema:)..

Sto se rama tice,mislim stvarno je jeftin,neka joj stoji,kad tad ce biti iskoriscen,stedeti 15e-20e na tome je bzvz,jer svakako ako uzimam integrusu ustedeo sam taj iznos sto bih dao za grafiku..njoj bi u sustini bio dovoljan i taj Sempron,ali nemoj te me shvatiti pogresno,hocu da potrosim sve do zadnjeg dinara :)..

Misevi i tastature idu sa kolena na koleno tako da je to sve nasledila od mene:))

Ja već 8 godina koristim računar sa Athlon XP 2400+ procesorom i 1 GB RAM-a (512 u početku, posle sam dodao još toliko). Sad je na njemu Ubuntu 10.4, koristim ga za net, filmove (ne HD naravno), office i sl. Koristim i Intel i AMD, i uopšte me ne zanima ko je proizvođač, već perforamananse u programima koji su mi potrebni. Ako već ideš na integrisanu grafiku, a to je sasvim logičan izbor za kućni računar, AMD A6 i A8 su, po mom mišljenju, bolji izbor.
Znam da je RAM jeftin, ali više od 4 GB ti neće trebati u narednih 5 godina. Ako zatreba, lako se dodaje. Bez veze vuče struju :)

E ovako,uspeo sam da sklopim nesto..

Phenom II x4 975be+ BOX cooler(iz oglasa,jako povoljno-cena kao nov x4 840)
MSI 870-C45
Kingston Hyper blu 2x4gb 1600mhz
Asus ROG 8600gt Silent
HDD 400AAKS(od drugara)
Kuciste LC POwer + LC power 600w LH
CD-DVD Nec.
Logitech C270 web camera.

To izadje oko 350e i fale mi jos zvucnici a to ne moze biti 50e..

Kakva Vam je sad ova kombinacija?

Poslednja izmena:
@ csozsop

Gde si stari prijatelju?
:wave::wave:
E ovako,uspeo sam da sklopim nesto..

Phenom II x4 975be+ BOX cooler(iz oglasa,jako povoljno-cena kao nov x4 840)
MSI 870-C45
Kingston Hyper blu 2x4gb 1600mhz
Asus ROG 8600gt Silent
HDD 400AAKS(od drugara)
Kuciste LC POwer + LC power 600w LH
CD-DVD Nec.
Logitech C270 web camera.

To izadje oko 350e i fale mi jos zvucnici a to ne moze biti 50e..

Kakva Vam je sad ova kombinacija?

Ovo ti je odlicno - cak sta vise da je graficka jaca gamerska masina!

Ma daj, kakav 975BE za kompjuter ove namene? Em se greje, em box kuler urla, žena će poludeti pored njega na duže...
Treba ići na procesor koji što manje troši i što manje se greje, a to je i3, eventualno najjeftiniji i5 ako može da se uglavi u cenu, a i ako ne može, i3 će odlično završavati posao.

Da ne bude da samo kudim,

i3-2130 3,4 GHz + int. grafika (120)
ASUS P8H61-M LE/USB3 (60)
2 x 2 GB Kingston DDR3 1333 (22)
DVD Samsung (15)
Hitachi 1 TB (100)
CM Elite 332 sa napajanjem 420W (45)

Đuture 362 evra, a da apsolutno ne razmišljaš šta će biti za godinu, dve ili tri.

Poslednja izmena:
Ja sam pre neki mesec uzeo komp za moje... koji cak i igraju po neku igru tipa bilijar i td... Neka ploca sa integrusom (880 chipset) i nekim amd athlonom2 x3 ili phenom2 x2... napajanje uzmi neko od 1500din (spire, imas i za 1800 cini mi se neki lc power)... generalno, tu masinu mozes i na baterije da nakacis :) Pogledaj po oglasima neku polovnu plocu ili procesor sa garancijom, ustedeces dosta... I ostaje taman za neki 22" monitor :) Ja sam takav komp sklopio za 200e bez monitora...

Ja ne znam sta ce ti nesto jace od G620 + H61, 4gb rama i integruse za tu namenu...

Sent from my SGS2

Nazad
Vrh Dno