Šta je novo?

Konfa za 4k video playback

hunder

Slavan
Učlanjen(a)
06.12.2008
Poena
465
Treba mi preporuka koja ploca procesor moze da se izbori sa 4k videom. Znaci neko socijalno resenje al da sljaka. Kakva je kombinacija amd apu procesora sa fm2 plocama. Jel sljaka to? Ili bolje ici na neku kombinaciju sa ne integrisanom grafikom

Pentium G3220, 2GB DDR3, 20/1 telekom adsl, Win8.1 x64

Recimo "AWAKENING | NEW ZEALAND 4K", kad gledam preko vimeo-a procesor je na otprilike 85% i dok je full screen brzina stream-a je ubijena na par megabita, cim nije, stream se vraca na punih 16.2 koliko obicno imam. Preko YT-a, procesor je na oko 50% i nema uticaj na stream, ide puna brzina.

Video na YT je silky smooth, dok na vimeo-u nije, u smislu, malo stuca ali zaista malo, ne toliko da smeta, razlika je kao npr. 30 vs 27fps u nekoj igri.
Cak sam iskljucivao jedno jezgro u bios-u da vidim sta ce biti, YT je i dalje bio besprekoran, samo sada na oko 75%, dok na vimeo-u 99% i video samo malo losiji, mozda 1-2 fps manje :)

Kada sam pricao o kvalitetu naravno mislio sam seckanje posto slika je svakako bolja na vimeo-u :)
E sad, 4K video kao npr. "Foreman_ProRes.mov" je mucenje za ovaj budzet cpu i on nije bas za ovako dobar 4K, a siguran sam da si mislio na YT-a kad si pitao za 4k :)

Znaci ako je intel, neki haswell pentium minimum i ostatak konfe nebitno, mene je konfiguracija bez monitora, rezaca, misa i tastature, kupljena u decembru, kostala 21.7k :)

Npr. G3220 i G3420 se razlikuju po tome sto G3420 podrzava dd3 na 1600mhz, tako da razmisli sta bi ti vise odgovaralo :)

Mislim da je mislio neki RAW 4k, kontam da bi i3 mogao da gura i ja imam problema sa 4k imam neki matori dual core amd, moracu isto kupovati konfu, taman da ispratim ovu temu :)

Ne znam da li na tu tvoju plocu moze da ide neki phenom x4, polovan 955 npr, ne verujem da postoji brzi procesor za te pare (55-65e npr). Moras da napises i koje napajanje imas.

A mozda je najbolja opcija da kupis neki Intel i5 (nov ili polovan) i plocu za 100e i miran si 5+ godina i jos kada bi mogao 8Gb ddr3 rama da uzmes.. cisto da bude sve lepo uskladjeno, to je onda oko 300e.

I3 je ok procesor ali je i skup po mom misljenju, bolja opcija je i najjeftiniji i5.

Od ''novih'' opcija imas jos amd fx6300 i plocu za 80-100e, 8Gb rama..

^ Jel bolje ici na haswell ili ivy?

8Gb je taman, napajanje je kvalitetno. Ako neces da predjes na I5 onda bi najbolje bilo kada bi na tu plocu mogao da ide phenom II 955 polovan, to je najbrzi procesor za te pare (55-65e). Sirov 4k pusta bez problema, preko neta 4k najbolje pusta Chrome (inace koristim waterfox ali sam primetio da je chrome za to bolji, 4k na operi 12 radi kao da si pustio na kompu iz '99).

Hm, mene zanima isto. Pa trebala bi valjda da je bitna a možda jeste bitna ali softver ne koristi to? Koliko znam sve ovo od 4k što gledamo od home made snimaka je neka varjanta h264 (a ne 265 koji će u budućnosti biti za to, sa na primer 4k blue ray-a).

A grafičke bi trebale da hardverski obradjuju taj kodek?

Zanimljivo da telefon bez problema pušta to, a i5 se dosta optereti. Imam asus zebnbook i macbook oba sa ivy bridge i5 i ovi snimci sa telefona idu sa nekih 40-50% opterećenja, a snimci sa lumix-a GH4 (oko 100Mbit/s) slično opterećuju procesor.
Da l ipak GPU nešto tu radi mogao bi da objasni neko stručniji. Kao i da li telefoni sa 4k snimanjem to puštaju preko nekog dedicated hardvera ili CPU to vrti sve.

Poslednja izmena:
Pa naravno da je u pitanju dedicated hw, isti onaj koji taj 4k video i snima na karticu. Racunar ne snima 4k video, moze da ga edituje i pusta putem nekog pleyera recimo. Optimizacija je tu bitna, a nje uvek fali kad je rec o Win OS

Treba mi preporuka koja ploca procesor moze da se izbori sa 4k videom. Znaci neko socijalno resenje al da sljaka. Kakva je kombinacija amd apu procesora sa fm2 plocama. Jel sljaka to? Ili bolje ici na neku kombinaciju sa ne integrisanom grafikom

Pazi, nemoj da se ljutiš ali biću iskren i reći ću moje mišljenje, koje ne mora biti potpuno tačno ali je svakako VRLO logično, što ćeš prepoznati i sam (trebalo bi makar). Znam da si rekao da tražiš socijalnu varijantu, ali ja bih da ti objasnim neke stvari kako bi razumeo sve, ako nekad budeš došao do para. Dakle, nema ljutnje, nadam se.

Dakle, 4K video je, kao što i sam znaš, vrlo vrlo zahtevan za bilo kakvu video obradu, a o kompresiji tek da ne govorim koliko je sporija od bilo kog 1080P videa... S tim u vidu, video obrada i enkoding TRAŽE što više procesorskih jezgara na što višem broju GHz, a takođe i ultra-brza memorija ima određeni ne baš tako zanemarljivi faktor.

Tačno je da memorija ima manji uticaj nego broj jezgara i broj GHz na kojima ta jezgra rade, ali ima uticaja. Takođe, nije svejedno koliki L2 i L3 keš ima dotični procesor. Ako se malo bolje udubiš u problematiku i potrudiš se da nađeš visoko-stručne x264 i x265 testove, tu se lako može videti koji uticaj ima na 4K enkoding sve ovo što sam ti malopre rekao.

Uskoro (za oko dva meseca ili možda i manje čak) izlazi Haswell-K procesor, njegova najjača verzija imaće 8 jezgara i radiće na 3 GHz. Takođe, to će biti prvi procesor koji će zahtevati rad sa DDR4 memorijom, dakle prelazak na njega uopšte neće biti jeftin, za šta ti sada nemaš para, ali ko zna, možda nekad budeš imao ( to se nikad u životu ne zna). Takođe, Haswell-K procesor od 8 jezgra imaće ČAK 20 MB L3 keš memorije, što je više nego duplo više od najbržeg današnjeg CONSUMER procesora ( i7 4790K, koji izlazi 2. juna ).

Sve to daće daleko bolje rezultate pri obradi bilo kog 4K video materijala, ali i softver mora biti izuzetno dobro optimizovan kako bi sva ta jezgra mogao da 100 % uposli. Što je, na sreću, uglavnom i slučaj. U dosta situacija, vreme je za više od 50 % brže kad se radi na ovakvoj platformi, nego na npr 4770K ili 4790K.

------------------------------------------
Dakle, 4K video je, kao što i sam znaš, vrlo vrlo zahtevan za bilo kakvu video obradu, a o kompresiji tek da ne govorim koliko je sporija od bilo kog 1080P videa...
----------------------------------
----------------------------------
Mislio sam na 4k sa mobilnih telefona. Imam ih solidan broj i planiram jos da ih snimam al nemam na cemu da pustim :(
Nisi dobro pročitao Kosta, ova tema nema veze sa tvojom omiljenom temom ;)
Nije mu potreban računar za obradu i enkoding 4k videa.
Čovek hoće da gleda 4k video sa fona na budžetskoj pc konfiguraciji.

Covek trazi sto jeftinije resenje da bi pustio 4k video snimljen telefonom a onda dolazi IT Informer koji savetuje da saceka 2019 i procesor ''od CAK 5,89Ghz''! :d :d :d

Poslednja izmena:
Сигурно су у питању снимци са телефона и са youtube-а, а ја сам му рекао шта може конфигурација од 20К и то тестирано у, мени омиљеној опери, која барата 4К снимцима ко што рече човек, комп из '99.-те :)

Било би лепо да још неко проба и каже своје мишљење.

Pa ne znam koju operu koristis ali 4k na O12 radi kao na kompu iz '99 mada generalno iz nekog razloga taj pretrazivac na mom kompu radi ocajno dok WF/Chrome lete, posebno ovaj drugi.

Vrh Dno