Šta je novo?

konfa za 200€

Učlanjen(a)
09.02.2004
Poena
630
ljudi, ajde da cujem vase predloge. sastavljam neku konfiguraciju za sestru, pa da pitam i vas za misljenje (po onoj narodnoj - multi glave su pametnije od pola jedne :) ). svrha, paaa, zenski komp... mp3, filmovi, net i igre tipa zume i slicnih (s' tim sto ovde izgled uopte nije bitan, tako da limarija moz' da bude i ruzna kao chief kucista :) samo da je ok sto se kvaliteta tice za te novce koliko kosta). znaci, treba mi komplet kuciste bez monitora: lim sa napajanjem, cpu, mobo, ram, gpu, hdd (bilo bi dobro da se tu uglavi neka bajata graficka samo da ne bude integrusa, a da se uzme malo kvalitetnija ploca. lako je posle ubosti drugu grafu. verovatno bih prebacio svoju trenutnu kada se budem ponovio). dvd-rw, tastatura i mis i nisu nuzni, imam neke stare. moze amd ili intel, mada ja kapiram da je za ove novce bolja amd varijanta sa (cak i) nekim athlon x2 procesorom. eto, toliko za sada, vi pisite slobodno nemoj da se stidite. aj' pa uzdravlje i hvala.

Ploča sa integrisanom HD3200 ti je sasvim ok + što svaka ima i PCix za eventualno naknadno ubacivanje jače grafe.

Hm...

Evo ovako:

CPU: AMD Athlon X2 4000+ ~ 25-30e
MoBo: Biostar MCP6P-M2 (jeste integrusha al vrlo solidna) ~ 30-35e
Ram: 2x1gb DDR800 Kingston ~ 25e
GFX: GeForce 6150SE
HDD: WD3200AAKS ~ 45e
OPT: Pioneer DVR-215D ~ ~18e
Case: Codegen Brizza ili Linkworld ~ 45e / 30e

Sve komplet sa skupljim kucishtem 198e, sa jeftinijim 183e ;)

Evo i par rezultata integrisane kartice:

14xml9g.jpg

2dsi6oz.jpg

oiuk53.jpg

Poslednja izmena:
evo sta ja iskopah na itsvetu

M2N - 50
G-SURF365 - 50 (mada, videh da je ovo neka "netwoking ploca")
M2N-E - 65 (moj favorit :) )

5000+ (brisbane) - 50
4200+ (brisbane) - 40
ili mozda windsor slicnih karakteristika?

WD1600AAJB - 40
ekvivalentni sata?

OCZ 1GB (2x512) 800MHz DDR2 Gold GX XTC - 17
KINGSTON 2x1GB 800Mhz - 30

gpu mi najveci problem jer pojma nemam sta je od ovih navedenih bolji izbor ili sta eventualno ima za slicne pare a da je bolje
ASUS EAH2400PRO Magic/HTP/256M 256MB DDR2 - 30
ASUS EAH3450/HTP/256M 256MB DDR2 - 30
SAPPHIRE Radeon HD 3450 256MB DDR2 - 30
GIGABYTE ATI HD2400XT 256MB GDDR2 - 30
ili neki 7300gs/gt u tom cenovnom rangu?

neki lim sa napajanjem (400W?) - 30

Bolje brisbane svakako, manje se greje. koji ce u jeftinom kompu M2N-E ? :D
Nikako taj WD duplo veci disk za 5e razlike. shto se grafichkih tiche 3450 je moj favorit tu, ali o5 za onu namenu koju si naveo potpuno nepotrebno. za 30 najbolji lim shto sam ja video je ona Linkworld sa linka :wave:

Ja sam i dalje za integraciju. Sklopio sam caletu chak slabiju konfu od one shto sam predlozio, jer on ima 1gb rama i Sempron 3000+ i sve radi super na kompu i chak i igrice tu do 2004te rade solidno.

Poslednja izmena:
Bolje brisbane svakako, manje se greje. koji ce u jeftinom kompu M2N-E ? :D
Nikako taj WD duplo veci disk za 5e razlike. shto se grafichkih tiche 3450 je moj favorit tu, ali o5 za onu namenu koju si naveo potpuno nepotrebno. za 30 najbolji lim shto sam ja video je ona Linkworld sa linka :wave:

Ja sam i dalje za integraciju. Sklopio sam caletu chak slabiju konfu od one shto sam predlozio, jer on ima 1gb rama i Sempron 3000+ i sve radi super na kompu i chak i igrice tu do 2004te rade solidno.
prihvata se predlog za hdd, kuciste definitivno ovo jeftinije (em lepse od brizze (nerviraju me oni spojleri), em ima jace napajanje :D ), cpu cu ovaj moj sestri da uvalim :) , ram klasika.

e sad, ostade problem ploce i grafe. znam da u jeftin komp "ne ide" m2n-e, ali sta cu kada sam slab na tu asusovu seriju i onu sexy black boju ploce :D . kako rade 720p ripovi na toj integrusi sa biostara? i kako rade na 3450? kad smo vec kod 3450, sapphire ili asus, ili je nebitno?

posto sam gore napisao da u konfu leti moj cpu, logicno je da ce meni trebati jedan. uzeo bih 6400+ be. da li je to ok kupovina posto je 100€ stvarno najvise sto bih dao za cpu sad, a phenomi (x4) su skuplji koliko sam mogao da vidim? i da li je ok box cooler varijanta ili klot pa da za tu raliku u ceni (15ak€) kupim neki pristojan cooler?

btw, hvala svima na dosadasnjim odgovorima.

Dovovljan ti je 5000+ BE.

A onda mozda bolje da uzmesh neku 780G plochu, tipa Biostar TA780G, J&W 780G ili Gigabyte 780G (GA-MA78GPM-DS2H). Ovaj gigabyte ima integrisanih 128Mb GDDR3 na sebi za integirsani grafichki chip HD3200 koji ima hardwaresku akceleraciju za reprodukciju HD filmova (samo da ti napomenem pood to ne potpadaju HD ripovi tako da koju god grafichku da uzmesh za ripove akceleracije nema).

ljudi, ajde da cujem vase predloge. sastavljam neku konfiguraciju za sestru, pa da pitam i vas za misljenje (po onoj narodnoj - multi glave su pametnije od pola jedne :) ). svrha, paaa, zenski komp... mp3, filmovi, net i igre tipa zume i slicnih (s' tim sto ovde izgled uopte nije bitan, tako da limarija moz' da bude i ruzna kao chief kucista :) samo da je ok sto se kvaliteta tice za te novce koliko kosta). znaci, treba mi komplet kuciste bez monitora: lim sa napajanjem, cpu, mobo, ram, gpu, hdd (bilo bi dobro da se tu uglavi neka bajata graficka samo da ne bude integrusa, a da se uzme malo kvalitetnija ploca. lako je posle ubosti drugu grafu. verovatno bih prebacio svoju trenutnu kada se budem ponovio). dvd-rw, tastatura i mis i nisu nuzni, imam neke stare. moze amd ili intel, mada ja kapiram da je za ove novce bolja amd varijanta sa (cak i) nekim athlon x2 procesorom. eto, toliko za sada, vi pisite slobodno nemoj da se stidite. aj' pa uzdravlje i hvala.

Brateee 200 evra. Ovo je izazov.

Ploca:Biostar TF560 A2+ (45 evra)
Procesor:AMD Athlon 64 x2 Dual-Core 4200+ (40 evra) (ako je jos uvek ima, mislim da ima na 2 - 3 mesta da se nadje).
Ram memorija: Geil 1gb DDR2 800mhz (17 evra)
Hard Disk: Maxtor 250GB (40 evra)
Graficka: Ako ti kazes da ona UOPSTE ne igra igrice, i samo u tom slucaju, onda preporucujem ATI 3450 256. Ova kartica je odlicna za gledanje filmova, slusanje muzike. Bez problema mogu da se gledaju HD 1080p filmovi. Znaci za to je super, a za igrice... pa moze recimo half life 2 da igra, u 1024x768 na medium podesavanjima (tipa 35fps). Mislim da ce raditi sasvim okej. I kosta svega 27 evra (ima da se nadje izmedju 25 i 30 evra). Mozes i mali review da pogledas ovde
Kuciste sa napajanjem: LC Power ATX-648B 420W (35 evra)

Znaci ne mogu da spustim vise. Ako bi spustio jos za procesor recimo to je vec single core (ako uopste ima da se nadje). Cak sam i stavio 1gb ram memorije samo, pa kasnije eventualno lako moze da doda.

Maticnu jos moze da se smanji isto, ali rekao si da ipak plocu treba da uzme malo (koliko toliko) bolju, a ja mislim da je ova ploca best buy za sitne pare. Cak je dobra i za overklok. Citao sam i cuo jako pozitivne kritike. I ako bi uzeo jeftiniju plocu, pa to sve ima integrisanu graficku kartu, tesko ces naci "normalnu" plocu jeftiniju od 45 evra.

Ja i dalje stojim iza onoga shto sam rekao. Za takvu upotrebu integrushe su zakon. 780G ploche se klokuju ko lude (sve tri shto sam naveo), a chak i ona jeftina MCP6P-M2 izvlachi bez problema 300HTT-a, postuje i na 330, ali tu vec brljavi integrisana grafika. Onaj itegrisani HD3200 na 780g plochama je i za umereni gaming sa starim igrama i josh ima hardwaresku HD akceleraciju...

Poslednja izmena:
ljudi, hvala na preporukama. vec uzeto par komponenti, jos samo danas cpu da nadjem i masina moz' se sklopi. kao sto sam u ranijem postu vec napisao, dvd-rw, tastaturu, mis i monitor vec imam. juce uzeo ga-ma78gm-s2h, wd3200aaks i 2x1gb ddr2 kingston value 800mhz. video u balkanskoj ono linkworld kuciste sto je activated1 preporucio i verovatno to uzimam (juce me mrzelo da nosim limariju kroz grad jer sam isao u monitor po plocu). cpu, kao sto sam i rekao, ide moj stari (windsor 3600+), a sebi cu uzeti drugi. e, tu je sad mali problem. black edition 5000+ i 6400+ uglavnom nigde nema, a gde i moze da se nadje cena je bezobrazna. pa sam u dilemi koji cpu da uzmem. 5000+ ili nesto jace? sta je uopte trenutno najbolji odnos cena/brzina kod amdovih x2 procesora?

posto je taj ga-ma78gm-s2h?

ljudi, hvala na preporukama. vec uzeto par komponenti, jos samo danas cpu da nadjem i masina moz' se sklopi. kao sto sam u ranijem postu vec napisao, dvd-rw, tastaturu, mis i monitor vec imam. juce uzeo ga-ma78gm-s2h, wd3200aaks i 2x1gb ddr2 kingston value 800mhz. video u balkanskoj ono linkworld kuciste sto je activated1 preporucio i verovatno to uzimam (juce me mrzelo da nosim limariju kroz grad jer sam isao u monitor po plocu). cpu, kao sto sam i rekao, ide moj stari (windsor 3600+), a sebi cu uzeti drugi. e, tu je sad mali problem. black edition 5000+ i 6400+ uglavnom nigde nema, a gde i moze da se nadje cena je bezobrazna. pa sam u dilemi koji cpu da uzmem. 5000+ ili nesto jace? sta je uopte trenutno najbolji odnos cena/brzina kod amdovih x2 procesora?

Uzmi 5000+ sad je ispod 50e, i mocesh da ga kloknesh na 3 ghz vrlo verovatno.
Shteta shto nisi uzeo GA-MA78GPM-DS2H koja ima side port memoriju, ali ni ovo nije loshe :type:

:wave:

posto je taj ga-ma78gm-s2h?
5410rsd u monitoru.

Uzmi 5000+ sad je ispod 50e, i mocesh da ga kloknesh na 3 ghz vrlo verovatno.
Shteta shto nisi uzeo GA-MA78GPM-DS2H koja ima side port memoriju, ali ni ovo nije loshe :type:

:wave:
i meni se nekako cini 5000+ kao solidan izbor, pogotovo kad sam u par firmi cuo kolika mu je cena. a, ds2h nisam nasao ali kapiram da ce 2gb rama biti dovoljno i za gpu. i da, na kraju uvek mora budzet da se probije. :D

Iskreno ne znam zasto bi uzimao black edition. To se prodaje bez kulera, a uopste ne moze nesto posebno da se overklokuje, pogotovo 6400+ (mislim da taj gotovo da ne moze uopste). Znaci ti sad ako uzmes BE X2 5000+, dok kupis kuler, ispada kao da si kupio 6000+. Znaci za te pare mozes odma u startu da kupis 6000darku. Po meni se najvise isplati bas X2 6000+. Nije za overklok, ali ako se time ne bavis (kao vecina sto se ne bavi, niti ima potrebe ali da ne ulazimo u tu diskusiju) onda kupi obavezno. Imam procesor i jako sam zadovoljan. Za 80 evra (ladno ne moze da se napise "jev-reja hahaha , morao sam da izmenim) najbolja kupovina. Jos jedna mana je da se malo vise greje (po defultu radi na 46 - 47 stepeni), ali to nista konkretno ne smeta.

Mozes i malo slabiji procesor, 5200+ ili 5600+, jer oni imaju po 2mb kesh memorije. Ispod toga ima "samo" 1mb, tako da to ne bih uzimao.

Mada, kao sto je activated napisao, ako hoces da ustedis kinte, mozes i 5000+. Jes da ima samo 1mb kesha, ali zato kosta svega 45 evra. Verovatno i da moze 200 mhz da se overklokuje bez problema, mada i dalje stojim da je 6000+ najbolji proc. Dobijes uz njega i fin kuler od cistog bakra.

BTW koju grafu na kraju uzimas? Jel joj dajes svoju? A ako dajes, koju onda ti uzimas?

Poslednja izmena:
Kod AMD kolichina kesh memorije ne utiche toliko, tako da su razlike male izmedju Windsora i Brisebane-a. A ako ce da da 80e za AMD procesor onda nek sacheka Athlon X2 6500 BE koji je na kuma platformi iima otkljuchan mnozioc i verujem da je brzi od starih X2jki.

Kod AMD kolichina kesh memorije ne utiche toliko, tako da su razlike male izmedju Windsora i Brisebane-a. A ako ce da da 80e za AMD procesor onda nek sacheka Athlon X2 6500 BE koji je na kuma platformi iima otkljuchan mnozioc i verujem da je brzi od starih X2jki.

To koliko kesh memorije utice na proc kod amd-a je diskutabilno. 6400 BE ima otkljucan mnozilac, sto prakticno znaci da moze da se "lakse" overklokuje. A koliko to moze da se overklokuje jezgro windsor koje je vec dogurano do 3.2ghz? Ne mnogo. BE je bacanje para po meni, pogotovo sto mora kuler zasebno da se uzima. Pa BE 6400+ kosta 100 evra, i jos kuler? I to za procesor koji skoro da ne moze da se overklokuje.

Mislim da nece pogresiti ni sa 5000+ ni sa 6000+ ako uzme. 5000+ ovaj obican (brisbane jezgro) kosta svega 45 evra, znaci dosta niska cena, super kupovina. Verovatno da moze da se overklokuje malo, ali to sto ti kazes "na 3ghz" .. verovatno da moze, ali reci cu ti samo da moja 6000+ koja radi po defoultu na 3ghz, sa odlicnim box bakarnim kulerom se greje na 48 stepeni. 5000+ pretpostavljam da ima losiji kuler, te bolje da se ne zeza sa tim overklokovima pogotovo kod amd-a, i to sve samo da bi ustedeo 30ak evra. Mada ni onda ne bi bio isti kao 6000+ zbog manje kesha.

A sa 6000+ dobice stabilan procesor na 3ghz, sa duplo vise kesh memorije, i ipak posto sumnjam da decko cesto menja konfiguracije (sobzirom da njegov prethodni procesor koji je imao dolazim do tog zakljucka), ovaj procesor moze da uzme i da mu traje par godina, bez brige da ce da "zastari".

Ja nisam napisao 6400BE vec 6500BE koji nema veze sa windsorom, to je 65nm Kuma, K10 platforma i mislim da se uz taj CPU isporuchuje kuler ;) I ja sam mu vec ranije napisao da mu je 5000+ dovoljan. Ti imash 90nm Windosr i temperature su ti vece. Ja dok sam imao 4400+ (65nm Brisebane) drzao sam ga na 3GHz sa Box kulerom mi nije preshao 51 stepen ;)

Za 200e? Tesko... Skoro sam sastavljao jeftinu konfu za koju je uslov bio da moze da se odigra po koji PES2008. U 1024x768 Medium sve radi ko podmazano, a nista nije klokovano...

Gigabyte MA78G-DS3H
Athlon64 X2 5000+ (jeftin, 2.6GHz i hladan k'o zmija)
2GB RAMa na 800MHz

To ti je kicma racunara, za ostalo se uklopi. A kasnije moze da padne PCIe graficka, pa ako igras nesto ozbiljnije, eto radosti...

EDIT: Mozes da ustedis 20e ako uzimas 1GB RAMa i najjeftiniji x2 procesor, ali ja to ne bih radio...

Poslednja izmena:
procesor nece biti 5000+ zato sto ga nemaju, a tamo gde imaju je cena bezobrazna (oko 4300), tako da mi popodne predstoji "setnja" do imtela po 5200+ (4450) i neko kuciste cu vrovatno tamo pazariti (jnc ili lc-power, videcu vec na licu mesta) jer je u win winu ostalo samo jedno osteceno linkworld (mada bih najradije uzeo neki mini tower kad je vec ploca microatx). i jos samo da se sve to veceras ili sutra dovde u radno stanje. :) jos jednom hvala svima na preporukama.

2 achilles
windsor imaju 2mb cachea ali se i vise greju i teze nalaze, a brisbane ima 1mb cachea. graficka je vec na ploci, integrisana. :)

Ja sam kratko imao Coedegen od navodnih 500w koshta 1600din. Shta reci terao je P5Q, e7200 @ 3.8ghz, 3gb rama, 8800GS, HDD, DVD i 6 ventilatora i bio je mozda mlak. Tako ako se kupuje napajanje u budzet klasi moj gals Codegenu.

Poslednja izmena:
To je vec dosta povoljnije. A svakako je konfa iz ove teme mali potrosac. Jedino ako se ubacuje PCIe graficka noze nastati problem...

Offtopic @activated1: Sta se desilo sa tim P5Q?

Nazad
Vrh Dno