Šta je novo?

Konf. oko i3-9100 procesora

old_bookmaker

Darth Vader's accountant
Učlanjen(a)
19.08.2015
Poena
335
Ne znam zbog čega, prijatelj kupuje pa se nisam upuštao mnogo samo je rekao da mora Intel.

Cenovni okvir mu je i3-9100 3.6GHz BOX varijanta. Gledao je specifikacije i kaže da mu je ovaj procesor OK.

AMD varijante ne želi. :)

Oko nje bi da gradi stabilnu konfiguraciju bez grafičke kartice. Monitor ima.

• 2 x 8 GB memorije (dual channel)
  • SSD 256-512GB
  • HDD 1 TB
  • MB Chipset B360M (to se sećam od ranije da je predlagano samo ne znam koja, MSI možda !?)
  • Kvalitetno napajanje (cenim pošto nema grafiku da može neko oko 500W, ne znam)

Svi predlozi su dobrodošli.

Pazi, taj CPU je potpuno suluda kupovina čak i ako neće AMD, 150e za quad-core. Kapiram da mu treba integrisana grafika ako uzima 9100 a ne 9100F koji je nema ali u tom slučaju je bolji 8100 sa oglasa koji može da se nađe za oko 8000 što je upola manje. 9100 doduše ima boost za razliku od 8100 ali ako konfiguracija nije za gaming neće se ni videti razlika.

Preneću mu za CPU, mada mislim da mora u domaćim radnjama jer mi je pominjao kredit.

Razlika između ova dva procesora je u Gig... 2000 din, tako da mislim da je on to već uzimao u kalkulaciju kada se opredelio za CPU i platformu koji želi da gradi oko njega.

Evo bukvalno sedim i razmišljam šta da ti odgovorim, gledam ove nenormalne cene u Gig...... i ne znam šta da ti kažem. Intel 9100 i Ryzen 2600 koštaju identično, ne mogu da razumem da je neko toliki ljubitelj Intela da bi u 2020-oj dao 20000 dinara za 4 threada umesto za 12. Čak 9100F je skoro duplo jeftiniji što znači da te Intelova beskorisna integruša košta ravno 9500 dinara. Nadam se da će još neko da ponudi svoje mišljenje ali po meni taj procesor je najgora kupovina u istoriji i čisto bacanje para.

Pa dobro bre ljudi, niko nije rakao da je pametniji, matora je i zadrta drtina (kao i ja, mislim na starost :p) i jednostavno čovek neće AMD konfiguraciju.

Sklopiću mu već nešto i sam, CPU znam koji će, naći ću mu odgovarajuću ploču (pretražiću starije teme), za ostalo manje više znam (pratim SSD temu), a ima na Bench sajtu dobar tekst o memoriji pa ću da ga uputim da pročita. :D

https://www.benchmark.rs/artikal/koliko_ram_modula_koristiti_jedan_dva_ili_cetiri-4941

Možda ga ubedim da uzme i3 sa oznakom F i za 9k dinara kakvu takvu grafičku karticu. :) Mada, čisto sumnjam da će na ovo da pristane.

Poslednja izmena:
Imaj u vidu da taj procesor ne podržava RAM brži od 2400 MHz, tako da bi mu 2x4 GB Kingston Fury-ja bilo sasvim dovoljno. A što se tiče napajanja cela ta konfiguracija troši 100W tako da je svejedno samo da nije baš neko smeće. Takođe preporučljivo je da ako je moguće izbegne gore pomenutu prodavnicu jer su derači, pregledaj malo ekupi i itsvet.

Hvala. [emoji106]
Odličan hint za memoriju.

Što se tiče prodavnice, pitaću ga da li može da uzme keš kredit pa da idemo na drugu varijantu nabavke. :)

Poslednja izmena:
Ovako nešto, bez AMD upadica molim :D

Ako još uvek ima Intel poznavaoca molio bih za komentar. Vodio sam se onim što je i Kutija kupovao (čudo njemu neko ne upade u temu da ga ubeđuje da kupi AMD :d, šalim se malo svaki komentar je dobrodošao), samo u okviru "predviđenog" budžeta. :)

Komponente su iz G, na E ne radi konfigurator, mada će se najverovatnije kupovati u nekoj lokalnoj radnji. Ovako mi je bilo najlakše da složim konfiguraciju (ne gledajte cene, verovatno ima i jeftinije).

2020-02-26_231728.jpg

Stiker obavezno, bez njega ni slučajno :)
5e450c3d47228d183b8a1b5caff214dc.jpg

Mora na kredu?
Za te pare ima 9500f napolju, stvarno je previse za taj cpu toliko novaca...

...riding on 720p...

moderatore, ne flejmuj, prijaviću te admiru

Ryzen ili ništa! Kupovati intel danas= ludilo...

Sent from my SM-N960F using Tapatalk

i3 za 20 000 RSD?

Za te pare se moglo uzeti i5-4690K (ide sigurno na makar 4,5 GHz), Z97 ploča i 16 GB RAM, na oglasima.

Najbolje ovakve ljude pustiti da se sami koprcaju u svom svetu, u suprotnom ispadate grbavi u svakom slučaju.

Mora na kredu?
Za te pare ima 9500f napolju, stvarno je previse za taj cpu toliko novaca...

...riding on 720p...

Mile, mora, i to verovarno namenski (ili kako se to već zove, nije keš kredit, nisam ulazio u detalje).

To da li je suludo ili ne je isto kao kad nekome ko kupuje iPhpne 11 Pro (ili Pro +) kažete da ima Šaomi.

Pustite to, svako svoje pare troši kako želi.

Čovek ima višedecenijsko iskustvo u korišćenju Intel platforme i to ne želi da menja. Za njega je to TAČKA.

Doduše, koliko sam samo ja problem imao s AMD konfiguracijama (stotine računara iz 2012-2013 godine, koje doduše rade još uvek ali polako jedna po jedna "zakucava", dok Intel konfiguracije rade još iz 2008.) ne bih da elaboriram i u potpunosti ga razumem. Zadnje dve nabavke koje smo radili u firmi su bile Intel konfiguracije (u 2019. 24 računara) i to oko Intel® Core™ i5-9400F procesora.

Kao što rekoh, čudo niko nije u Kutijinoj temi nije spamovao s AMD-om.

@sam633: A da ipak pogledaš od početka temu, napisao sam da mora domaća prodavnica zbog kredita.

Poslednja izmena:
OndaK nista.. rekoh ako treba uzimamo ovde pa saljem.
Ovo za Kutijinu temu stoji :)

...riding on 720p...

Poslednja izmena:
Pozdrav,
Da ne otvaram temu da pokušam da pitam ovde, ako nije dozvoljeno molim modere da obrišu ili premeste.
Drug ima konfiguraciju koju čini osnova i3 9100F, matična je H410 i GTX 1060 6GB, mislim da je neka dobra gaming verzija u pitanju.
E sad, on to kućište (sa ostalim komponentama: napajanje, hdd, ram...) želi da proda. Koliko bi mogao dobiti za to u € otprilike?

Nazad
Vrh Dno