Obicno ne volim da ulazim u thread u kome znam da ce biti dosta overklokerskih usijanih glava kojima je jedini argument u dokazivanju da je nesto dobro cinjenica da to moze da se "iscedi" do poslednje kapi i time dobiti 5 ,10 ili 20, u realnom radu gotovo neprimetnih procenata performansi,ali s obzirom da sam bio vise puta u slicnoj situaciji kao i covek koji je zapoceo thread, rekoh da otkucam sledece.
Bio sam zamoljen vise puta da za prosecnu (siromasnu) porodicu sastavim konkurentnu konfiguraciju za slican cenovni limit koji su mi naveli. U obzir sam tada uzimao i sledece (jer pretpostavljam da je i u ovom slucaju slicna prica):
1) Kupci su ljudi koji su bukvalno mesecima, pa i godinama stedeli, moljakali i obijali pragove za kredit radi kupovine racunara i te pare jedva izmoloili i sada kada treba da ga kupe bukvalno dolaze u situaciju da ce biti gladni dok ga budu otplacivali;
2) Ljudi koji kupuju racunar (ZA POCETAK) da bi time obezbedili sebi da budu u toku modernih tehnoloskih tokova i privilegija koje iz toga proizilaze (internet, e-mail, multimedija itd.) koji se tek pri kupovini racunara susrecu sa nekim terminima i modalitetima primene racunara, da su prakticno da te mere nepismeni "kompjuterski" da im je prica o tome sta je Intel, AMD,i da li racunar ima 2,6, 2,0 ili 3000+ virtuelnih ili pravih megaherca bukvalno "spansko selo",i da je jedino bitno da ce taj racunar biti dovoljno brz da korisnik ne mora da popije kafu ili zapali cigaretu i ceka dok otvara internet stranicu ili igra najnoviju igu na low podesavanjima.
3) Klokovanje iskljucujem potpuno jer je to skup sport koji rizikuje hardver i garanciju, ono sto je jako bitno za porodicu koja kupuje racunar navedenu pod brojem 1.Da ne govorim o toj istoj porodici koja nece znati sta je razlika izmedju 4 frejma u sekundi u DOOM-u 3, ali ce znati sta je razlika kada ne budu mogli da isti racunar ukljuce samo da bi slusali muziku jer je neka od komponennata pregorela. Apropo toga, koliko ce njih moci, vec iscedjeni kupovinom finansijski do zadnjeg dinara da obezbede ono sto je neophodno za iole bezbedan (ako uopste postoji bezbedan) overklok: jace napajanje,prostrano kuciste, par velikih ventilatora, ram-sinkove? Vec vidim nasmejano lice dilera, vec isfrustriranog time sto je prodao jeftinu konnfiguraciju na rate, kome dolazi isti onaj ubogi kupac ( "da ga gnjavi") i kaze:" Malo mi je drug tu nesto ubrzao i sad posle ovih vrucina jedno jutro je prestao da radi kad sam igrao Battlefield!" Jel mozete da zamislite nastavak price?
4) Ne pamtim, jos od pojave prvog slot A Athlona, kada je AMD izborio pravo da moze da se uporedi sa Intel-om, situaciju kada je kupovina AMD i Intel platforme u istom cenovnom rangu donosila po performansama vise za Intel nego za AMD. A ako je argument ZA, to sto Celeron moze moze vise da se klokuje, to odbacujem, vec zbog prethodno obrazlozenog.
5) Prica o novim tehnologijama (nforce3 i 4) i 64-bitnim instrukcijama,trenutno gotovo neupotrebljivim, kao i o mogucnostima overklokovanja (opet!) tih platformi, je takodje deplasirana, pogotovo u zemlji u kome se deca i odrasli uce svim blagodetima koriscenja racunara na racunarima reda pentiuma 1 i 2, opsolentnim za zapad ali itekako upotrebljivim za mejl, internet TV, multimediju uopste kod nas. Mislim, a delom sam objasnije malopre i zasto, da kupac koji puca na 500 eura platformu ne kupuje racunar po prvi put da bi ga klokovao i igrao Batlefield 2, vec za neku opstu primenu, koju odradjuju i kao rekoh Pentium-i 1 i 2, kako-tako. Da ne govorim o tome da ce ta ista platforma i za 5 godina kao i sada moci da pokrece i muziku tv i dvd i dvx, a nece moci DOOM 5 (jako bitno inace).
5) Cak i Barton 3000+ i 9600 pro masine sa mnogo sistemskog rama nisu trenutno dovoljne za igranje najnovijih igara u max/high setovanjima (licno iskustvo). Tako da je prica o klokovanju ASUS-a 9550 ge/td do (malo ispod) nivoa 9600 pro Radeon na slabijoj Sempron platformi nepotrebna.
Medjutim, nema igre koja na Sempron 2300/2400 platformi sa 9550 Radeonom na default frekvencijama sa razumnih 512 mb sistemskog rama nece moci odlicno "da radi u medium/lower setovanjima (Farcry, Batttelfield 2, DOOM3) a da pri tome izgubite vrlo malo od onoga sto biste videli sa high. (opet licno probao na vise slicnih masina).
6) Nforce2 je sinonim za najbolji cipset za Socket a platformu. Moja devojka ima Sempron 2400 na Abit NF7 i nisam mogao da verujem koliko je ta kombinacija "usila" u nekim testovima Barton 2600 na Asus A7V8-X. Nijedna kt400, a rekao bih ni kt600 ploca, nije adekvatna alternativa nforce-u 2.
7) Bez obzira koliko pljuvali po njemu, Sempron je odlican procesor. Mozda malo agresivnije oznacen, ali izdrzljiv, termalno tolerantniji i od jaceg Bartona, i moze svakako da se klokuje (ako je to uopste potrebno, sto naglasavam, za "value" platformu, jer ona nije namenjena igranju, niti jurcanju performansi. Ako to neko hoce, treba da juri preskupe, u odnosu na Semprona, 64 bitne Athlone i graficke od po 200 i vise evra). Jedan Sempron 2400 je vrlo uporediv i sa Bartonom 2600 po performansama (opet licno probao).
Iako moze da se melje o ovome mnogo,ne bih vise jer mislim da ce i ovo pomoci. Vec sam vec sastavljao ljudima par konfiguracija (Sempron 2300/2400, ASUS 9550 GE/TD, ploce su bile Abit, Gigabyte, MSI nforce 2, svaka radi kao sat i i ljudi su mi jako zahvalni).
Vec je bio jedan thread ranije u kome je user Goran_M, valjda, postovao ovu kombinaciju kao predlog za best buy i video sta se se moze sa njom (pa i klokovanom).
Zato lepo cenovnik u ruke, kao sto vidim da vec radis, trazi Sempron 2400 ili 2300 (ako ti je bitno da ustedis na necemu 10 evra) i neku "value" nforce2 plocu. Moj predlog je Abit NF7 ili Epox 8rda serija, ali neces nimalo pogresiti ako uzmes i Gigabyte (odlicne performanse ali nista od tweak-ovanja u biosu) ili MSI K7N2 delta, ako je nadjes. Ne bih ti preporucivao Asusa- jer za cenu ovih prethodnih ploca mozes dobiti samo slabiju -X nforce 2 seriju a punokrvna je skuplja znatno. Juri 512 rama ako udje u buzdet.
Kad se sve sabere i oduzme ispada da nije trebalo ni da postujes jer si vec u pocetku imao odlican izbor ali si ga odbacio, malo mi je nejasno zasto.
Pozdrav, nadam se da sam bio od pomoci.
Nemam nista protiv replika na ovo sto sam pisao ali svakako se necu truditi da ulazim u polemiku jer to je na Benchmark-u i poslednje vreme, nazalost, postao Sizifov posao.