Šta je novo?

komunikacija

passinger

Slavan
Učlanjen(a)
26.01.2006
Poena
309
Kako da sedim na jednom komjuteru, a da radim na drugom? To znaci, ne samo da dobijem desktop na ekranu na kompu na kojem sedim, vec kompletno da radim na tom drugom kompu. Toa znaci da koristim njegovi memoriju, njegovi podesavanja... Znaci, kako sto rekoh, da sedim na jednom,a da radim na drugom. :) I dva kompa imaju internet. Onaj na kome "sedim" ima ADSL, a onaj na kome bi radio ima "cable".
p.s. Ponekad imam malo vise vremena na poslu, pa ne bi voleo da mi zoatanu neki "domaci zadaci". ,)

Dobro, ja nisam dobro definisao pitanje ili me sve ignoriraju? ,) Nije moguce da niko ne zna bas nista o ovome.
Dajte, molim vas...

passinger je napisao(la):
... Toa znaci da koristim njegovi memoriju, njegovi podesavanja... Znaci, kako sto rekoh, da sedim na jednom,a da radim na drugom. :)
Valjda ti je jasno da ne možeš koristiti hardver udaljenog računara, na lokalnom. To je kao da hoćeš da sediš u firmi, a da koristiš kućnog miša :D

Podešavanja, fajlove,... možeš, recimo koriščenjem Remote Desktop-a.
Imaj u vidu da je UL brzina na oba računara ograničavajući faktor.

Da, ne mogu da koristim hardver udaljenog racunara - ne fizicki. Ali, kad bi preko ovog lokalnog kompjutera radio na desktopu udaljenog - znaci, virtuelno ja bih radio na njemu, t.j. na udaljenog. Sedim na lokalnom, a radim na desktopu udaljenog, koristeci sve njegovo. Nisam mislio na fizicko pomeranje misa, kucanje tastaturom... To bi radio na "lokalnom| misu i tastaturi.

Jednostavno: (kako samo ja zamislio ,) ) preko lokalnog kompjutera - virtualno radim na udaljenim desktopom.

Jel' to taj Remote Desktop?

Poslednja izmena:
A mozes da od jednog napravis server a onda da se sa drugog telnetujes na prvi. Samo ces biti uskracen za svu blagodet virtualnog sveta :p

Mislim da ono sto ti zelis mozes da ostvaris sa Remote desktopom.

Ne. To je Remote desktop, ispod assistance.

Zatim: C:\Documents and Settings\All Users\Start Menu\Programs\Accessories\Communications -> Remote Desktop

Postoji program Remote Administrator (koristim verziju 2.1) koji koristimo u privatnoj mreži (LAN network), izuzetna alatka, trebalo bi da može da se koristi i preko net-a.

Naravno da moze, treba samo da pustis odgovarajuci port kroz firewall.

milanbb je napisao(la):
Naravno da moze, treba samo da pustis odgovarajuci port kroz firewall.

E, ali kako? Skinio sam program, probao ono sto sam znao. Tako reci, eksperimentisao, jer nisam ovo dosad radio... Jel' moze konkretnije (step by step) - kako to ide?

Pa ne moze, posto nisi napisao kako si prikljucen na internet, kako ti je kucna masina prikljucena na internet, da li imas NAT pa lokalnu adresu ili imas javnu adresu. I na kraju koji OS ti je na home masini i koji FWall koristis ako vec koristis...

Na lokalnom kompjuteru (na poslu) je ADSL. Na udaljenom (na kucnom) - cable. Oba imaju Xin XP. Ne znam sta je to NAT. :( Ovaj lokalni (na poslu) je umrezen i u lokalnu mrezu. Pretpostavljam da to nesto znaci... Sad, kako dalje?

Pa prvi korak je da instaliras na oba racunara Remote Admin. Onda da podesis password, i videces posle reboota u taskbaru plavo R to je radmin server. Sa drugog racunara pokrenes Viewer (crveno r) i u prozoru definises novu konekciju, tako sto upises IP adresu racunara kom hoces da pristupis.

Sve sam to uradio. "Unable to connect" je odgovor. Iskljucio sam firewall na kompjuteru na kome zelim pristup (kod kuce), ostavio ga ukljucen i probao da mu pristupim sa drugog kompjutera (na poslu). Da nisu potrebna neka dodatna podesavanja? Kompjuter na poslu ima internet-konekciju, ali je lokalno umrezen. Da nije tu nesto...

Da nisi zaboravio da na kućnom kompjuteru pokreneš radmin i ostaviš ga uključenog? Znači, pre polaska od kuće ide "start remote administartor server".

Ne bi trebalo da je problem u lokalnoj mrezi. Nisi napisao da li imas javnu ili lokalnu IP adresu na kucnom racunaru. I postoji pitanje da li ti je port 4899 otvoren kod provajdera.

Na zalost, ne znam da utvrdim dali imam javnu ili lokalni IP-adresu. Kako to da saznam? :(
Ne znam ni dali port 4899 je otvoren kon provajdera. :( Ustvari, sta znaci to "otvoren kon provajdera"?

Poslednja izmena:
reci koji cable net imas ? tacnije kod kog provajdera, mislim da znaci ta informacija, jer se u principu zna da li odredjeni provajder ima otvoren port i da li mu je javna ili privatna ip adresa. ne moras da gasish firewall, samo ga otvori za odredjeni port, koji koristish, kapiram da je taj 4899

nego nije mi jasno shto ti to treba? shto lepo ako neshto odradish kod kuce, ne narezes na neki RW CD ili jos bolje DVD-RW .
nego znas sta, izgleda da ti je na poslu tvoj komp umrezen sa glavnim serverom, a taj server je zashticen. nisi ti direktno na mrezi (tj tvoj komp) vec je neki drugi komp, na koji si ti umrezen. samim tim to je komplikacija shto ti hoces da uradish, pratkicno je nemoguce, tj moras da trazis od admina da ti dozvoli sve to.

poz

Nije finta da narezem RW-CD. Ja bih voleo da imam domaci kompjuter kompletno na raspolaganju. Ne radi se o odredzenom zadatku koji bi zeleo da odradim. U tom slucaju, naravno, najjednostavno je rezenje ili flash-disk.
Inace, mislim da ova pretpostavka oko administratorskog odobrenja mozda je tacna. Ali, probacu prvo dali ovaj Remote Administrator radi izmedzu dva samostojna (neumprezena nigde) kompjutera. Ako tako radi OK - onda je to. Ako ne - opet sam ovde. :)

Poslednja izmena:
Uh malo si ti 'grlom u jagode' krenuo u ovu avanturu ? :) kako uopste pokusavas da pristupis kucnom kompjuteru kada ne znas koja mu je IP adresa ?

Lokalne mreze obicno koriste opseg 192.168.x.x ili 10.x.x.x, pa ako imas IP koji pocinje tim brojevima - to je lokalni ip i procedura da se dodje do tvog kucnog compa je prilicno dugacka.

Ovo "grlom u jagode" ti je dobro. :) :) I tako je. Stvarno zelim da napravim nesto, ali i stvarno ne znam kako. :)
Znam koja mi je IP-adrea. Nisam tolko nikakav... Samo nisam znao kako da opredelim dali je to "javna" ili "lokalna". I, sta uopste ta podelba znaci.
Evo ovako: moja IP-adresa (na domacem kompu) pocinje sa 80.77.xxx.xxx
I, sad? Ajmo, MilaneBB opet... :)

Lokalna = adresa racunara u lokalnoj mrezi (kuci, firmi...)
Javna = adresa racunara dostupna i vidljiva sa interneta

Kada ostavis racunar ukljucen, jednostavno proveri da li je vidljiv iz firme sa:
Kod:
ping 80.77.xxx.xxx

Ako si sve instalirao, pokrenuo a jos uvek ne radi (pokusaj vise puta), onda moras da proveris i sledece: da li tvoj kucni provajder propusta port 4899, ako ne (proveri sa tehnickom podrskom), pitaj koji port propusta i podesi tako u Radmin Server Settings i tako podesi i napravljenu konekciju na racunaru na poslu.

Vrh Dno