Šta je novo?

Komunikacija sa fiskalnim stampacem

WebWolf

Čuven
Učlanjen(a)
18.09.2004
Poena
735
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5600 & Scythe Mugen
Matična ploča
MSI X470 Gaming Pro Carbon
RAM
Kingston HyperX Predator 16GB 3200MHz
GPU
GeForce RTX™ 3060 Ti GAMING OC PRO 8G
Storage
Samsung 970 Evo Plus 1TB & Samsung 970 Evo Plus 500GB
PSU
Corsair RM650x
Kućište
NZXT H500
Miš & tastatura
Cooler Master MK730 & Razer Basilisk v3
Mobilni telefon
Pixel 7 Pro
Pametni uređaji
Xiaomi Roborock 6
Xiaomi Air Purifier 3H
Pristup internetu
  1. Optički internet
Pozdrav.

Imam ideju za prototip nekog proizvoda, ali imam jednu ozbiljnu nedoumicu u vezi komunikacije sa fisklanim stampacem. Da li je kroz drajver/protokol ili kako vec (artikulisano) moguce iz "signala" koji ide od kase ka stampacu moguce izvuci podatke kao sto su cena ili spisak proizvoda? Ili su to samo goli bajtovi koji idu kroz kabl. Ima li negde reference koju mogu da iskoristim?

Za to sto ti hoces ti treba ili neki osciloskop sa mogucnoscu snimanja, ili Logic Analyzer.

Jedna caka postoji, protokol na hardverskom i softverskom nivou.

Da razjasnim hardverski protokol je recimo UART, ili paralelni port, USB, ethernet i sl. Prvo bi trebalo uraditi analizu kojim protokolom se komunicira na hardverskom nivou.

Tada snimljene bajtove treba analizirati, i naci protokol kojim se komunicira na "softverskom" nivou, znaci koja informacija ide prva, kako se formulisu podatci i sl.

Tesko ali izvodljivo.

Dobro, svakako da moze tako, nego sam mislio da za to vec postoji neki standard :). Na primer u .Net (koliko sam video) postoji biblioteka koja se koristi za slanje instrukcija i ima funkcije printSubTotal, printNotPaid... Tako da ako postoje u jednom smeru i rade za sve (ili vecinu?) stampaca valjda to znaci da svi stampaci imaju neki zajednicki softverski protokol.

Postoji dokumentacija z fiskalne stampace. Ja sam pravio driver za Android. Doduse nisam citao podatke sa stampaca, vec sam samo slao nesto na stampu.

update:
Ocekuje se promena rada u prodavnicama.. Fiskalni stampaci ce biti nepotrebni. Nema potreb da se bavis sa tim dok se ne predje na novi sistem.

update2:
Ovde ima ceo protokol objasnjen:

http://www.galeb.com/wp-content/uploads/downloads/2013/02/protokol-gp-550-ver-105.pdf

Poslednja izmena:
Cek cek, kakva promena, kako mislis nema potrebe za fiskalnim stampacima? Mislim, dosta putujem i svuda dobijam i dalje fiskalne racune (ili samo lice na njih?). Jel to nesto samo kod nas ili neki globalni trend ili kako, zabrinuo si me :) ?

Kod nas je jos i najstroziji sistem kontrole.
Plan je da PU cuva lager svih prodavnica (tj. spisak artikala sa stanjem i cenom). Kada se izdaje racun, za svaki artikal na racunu mora da se trazi odobrenje od PU preko web servisa koji nije pusten u rad. Racun koji se stampa moze da ide na bilo kakvim stampacu, jer fiskalizacije nije potrebna.
Da bi tvoja app komunicirala sa PU, treba da je sertifikujes. PU ce da testira app ako je sve u redu dobices sertifikat da mozes da je prodajes maloproda. Prodavnice bez sertifikovane app cine poreski prekrsaj. Cena sertifikacije ce biti oko 2000e.

Hvala puno... Ocigledno moram da revidiram ideju :) .

Plan je da PU cuva lager svih prodavnica

Uf, sto ce ovo naici na "neodobravanje" privrede....
Model sa web servisom je ekstra stvar (tako ju Hrvatskoj), ali da PU ima lagere "na dlanu"..... mogu misliti kakve se tu sve zloupotrebe mogu ocekivati :)

Hoće da spreče trgovinu na crno i da se odmah računa PDV.

OK je kontrola, a i sam webservis je puno bolja stvar od "skalamerije" koju sad imaju (a ovi nasi u BiH su tu istu skalameriju prekopirali i jos dodatno zakomplikovali.....).

Mada, trgovina na crno se sprjecava na drugi nacin, np. nisam vidjeo fiskalne printere u Austriji/Njemackoj... ali ajde :)

Ono sto me plasi je, da bi po tom modelu, neko "tamo" imao informacije o tvojim zalihama.
A znajuci kakav smo mi mentalitet, te kakvi su zaposleni po raznim institucijama.... ne bih volio da moj konkurent (kome "kumce" radi u poreskoj.... ) moze na lak nacin dobiti analiticki po artiklima moje zalihe, ulaze (ako ce pratiti zalihe moraju imati i ulaze) i to na dnevnom nivou....

Slazem se.. Jutros sam saznao da su do daljenjeg odustali od izmena. Ostaju fiskalni stampaci.

Nazad
Vrh Dno