Šta je novo?

Komponovanje na kopmjuteru

gillette

Slavan
Učlanjen(a)
25.11.2004
Poena
319
Ovako stoje stvari:
hoću da kompjuter iskoristim za komponovanje muzike.
Skinuo sam program Music Creator Pro24, međutim, ne daje mi nikakav zvuk. (još nisam priključio nikakvu USB klavijaturu, gitaru isl, već samo probam da klikćem mišem po ovoj virtualnoj klavijaturi)

Obaveštenje koje dobijam od porgrama je da treba da podesim neke Midi Outputs. Odem u Help da to uradim korak po korak (daje mi opciju samo jednog tog Midi Outoput-a) i kako je izaberem, on mi opet ponavlja informaciju kako treba da izaberem Midi Outputs.(?)

da skratim- za početak hteo bih samo da probam kako ovaj program uopšte radi,kakve efekte ima, kako zvuče svi ovi virtuelni instrumenti,ali do sada još nisam čuo neki zvuk zbog nemanja tog Midi Outputa
Ima li neko iskustva sa ovim, neki savet isl?
Zahvaljujem.

Ma batali Music Creator nego lepo snimi sta hoces u ACIDu ili SFu i boli te uvo!

Poslednja izmena:
e, tek Sound Forge još nisam provalio kako radi..
znaš li da mi onjasniš kako da na najlakši način "udenem" gitaru u komp?
Imam samo akustičnu i pick up za nju,ali nigde nemam ulaz za džek već samo USB

Guitar pro ako pravis koliko kvalitetnu muziku, za narodnjake uzmes sound forge i copu/paste kao sto se uglavnom i radi...

Hvala MAre, ali ja sam baš početnik i za početak bi mi bilo značajno da mi neko napiše kako da uštekam PickUp od gitare u PC.
Inače Iimam i taj Guitar Pro.

Pa to ti za guitar pro i ne treba, nego vidi kako si uhvatio taj rif pa ukucaj to u GP... i tako redom... posle dodaj ritam gitaru, bubnjeve isl...

Uzmi skini Guitar Pro 5 (imas free verziju na sajtu proizvodjaca), full verzija inace ima RSE sto znaci da instrumenti zvuce znacajno bolje, ali to nije toliko bitno, nisam siguran ali mozda ti za ozbiljniji rad ipak treba full verzija, to vec ostavljam tebi da procenis....
...zatim idi na:

http://www.mysongbook.com/

i skini sto vise tablatura grupa koje volis i koje su ti uzor, analiziraj malo kako je sta zapisano (vrlo je intuitivno), a zatim kreni da beleziz rifove, solaze itd. Jednom kada zavrsis proces komponovanja, moj savet ti je da odes u neki od studija sa odstampanom tablaturaom (iz GP5) i to lepo snimis visekanalno sa svojim bendom, cene snimanja se krecu od dzaba za neke studije do oko 500 din za 2 sata snimanja za neke druge. Za demo bendove kvalitet koji nude je sasvim OK. Za profi vec ne, ali polako...

Nikakav komp u sobi ti ne moze zameniti studio veruj, a GP je sasvim dovoljan da svoje ideje stavis na papir (sto je valjda i cilj komponovanja)....

Acid je koliko vidim isto što i ovaj Cakewalk Music/Homestudio.. običan multitreker mixer sa podrškom za DXi/VSTi, razlog zbog čega to "ne svira" je verovatno zato što ni nemaš instalirane DXi/VST/i Pluginse... jednom rečju, u "DJ" fazonu, pa ko voli...

Nije to baš za komponovanje na klasičan način, probaj "prave" alate kao što su ImageLine FruityLoops 6, Guitar Tracks Pro, Propellerhead Reason 3, Steinberg Nuedo/Cubase, Cakewalk Sonar, vidim da je Cakewalk izbacio i neki Projects5. Oni dolaze sa određenim semplovima (snimljenim zvukovima instrumenata), synth-ovima i tome slično...

SoundForge je, pre svega, audio editor, a ne soft za komponovanje. Čak i uz podršku za VST (što je prevashodno namenjeno VST/DX efektima a ne intrumentima) bio bi to nemoguć proces...

Inace proces zapisa je toliko lagan da se svodi na odabir standardnih rifova iz menija, a za manje standardne se na numerickoj tastaturi ukuca kombinacija (uz to se sluzis strelicama) pa tako ako imas rif kucas broj praga na kome pritiskas zicu koju okidas u datom rifu (ili samo jednu zicu ako je pojedinacna nota)

Znaci to izgleda ovako otprilike:

Kod:
E||----------------------------------|----------------------------------|
B||----------------------------------|----------------------------------|
G||----------------------------------|----------------------------------|
D||--2-2-2-2-3-3-3-3-2-2-2-2---------|--2-2-2-2-3-3-3-3-2-2-2-2---------|
A||--2-2-2-2-3-3-3-3-2-2-2-2---------|--2-2-2-2-3-3-3-3-2-2-2-2---------|
E||--0-0-0-0-1-1-1-1-0-0-0-0-4-3-2-1-|--0-0-0-0-1-1-1-1-0-0-0-0-4-3-2-1-|

hvala svima.
Mare, znam šta su tablature,i dosta sam stvari skinuo uz pomoć nekih TEF i GPR programa.
Anjdelko, sad upravo skidam ove programe što si napisao pa videću i to.
Ipak bih voleo da ima neki program koji će moći da beleži ono što direkt odsviram i posle to da obrađujem, a tako nešto izgleda nema ?

Pa sound forge je za snimanje, sta drugo?

Možeš da povežeš gitaru (konkretno električna?) na line-in, to nije valjda problem? Potreban ti je samo odgovarajući kabl, podesiš u Record meniju iz programa (ponekad moraš iz Windows mixera da selektuješ Line-In ulaz) i snimanje možeš da odradiš ili iz SoundForge-a ili iz nekih od ovih nabrojanih programa - to nije problem, ako snimaš iz SF to snimiš kao .wav i naknadno uvezeš u sekvencer, ili neki koji podržavaju direktno snimanje iz njih automatski po završetku snimanja uvezu u novu Audio traku koju opet posle možeš da obrađuješ, podešavaš nivoe, prosleđuješ na efekte i mixuješ sa ostalim trakama/instrumentima...

Ako mislis da u te stvari ulozis malo vise vremena odnosno da napravis ozbiljniji pristup, ne komplikuj kombinacijom vise manjih programa, opredeli se da naucis jedan ozbiljan i kompleksan, jer za vise manjih ce ti zbirno trebati isto toliko vremena, uz dodatno komplikovanje oko podrske jednih sa drugim... Moja preporuka je Cubase, koji je profi i veoma kompleksan, ali ima apsolutno sve sto treba za muzicku produkciju od ideje do finalne realizacije. Reason 3 je isto cudo od programa koji takodje nudi sve od a do z, plus sa njim mozes veoma lepo da sklapas zive instrumente sa elektronikom...

Pricam iz iskustva zato sto sam se godinama rekreativno zamajavao kombinacijom nekoliko manjih programa sa kojima sam dobijao prilicno fine rezultate. Kombinovao sam Unity DS1 za sviranje, Sound Forge za obradu zvuka i Acid Pro za montazu. Tako da se sada spremam da ozbiljno nagazim najverovatnije na Reason 3.

Reason 3 i ja koristim pored Fruty-ja, više mi i ne treba za sada, mada zvuk ni kod jednog nije "to to". U nekim segmentima se vidi da je Reason "mlađi" u odnosu na Fruity, prosto je neverovatno da nisu ubacili neke stvari (kao automatizacija i promena Tempa, na primer - ili ja to još nisam provalio, što je nemoguće obzirom da se program skapira za 24h). Fruity ima daleko bolju automatizaciju, varijacije i tu je moćniji 3x u odnosu na Reason, koji opet, ima preglednije odrađen mixer i realnu strukturu. Ali ima još da se nadograđuje, efekti u Reasonu su smešni & malobrojni, na žalost, pa mora da se diže kao ReWire slave klijent za nadogradnju u nekim situacijama...

Slažem se da je najbolje nabaviti Cubase, HALion, Virtual Bassist, Virtual Guitarist i ostale "sočne" vrhunske stvari, ali se do njih ne dolazi lako. Da ne pričamo koliko su $$ skupe.

Andjelkoyu, gitara je akustična i imam PickUp..pa sad ne znam koji je to odgovarajući kabl kada PickUp ima svoj kabl. Jedino možda da promenim džek koji može da uđe u Line In..

Pa onda snimaj preko mikrofona!

Iako gitara nije "moj" instrument, na pick-up kablu valjda imaš onaj veliki 6.35mm džek kao za velike slušalice (samo je mono)? U tom slučaju imaš da kupiš jeftin konvertor na 3.5mm mono džek za line-in i završio si posao (preporuka da uzmeš metalni zbog bolje kontrukcije). Eventualno treba da podesiš jačinu izlaznog signala ukoliko imaš te kontrole da ne dovedeš ulaz kartice u zasićenje/clipping (bez obzira i na klizače u Win mixeru), to bi trealo da probaš. Mikrofon u svojoj sobi izbegni, čak i da imaš neki "besni" model to je jednostavno loše rešenje.

da, veliki džek je u pitanju.
probaću to sa manjim džekom pa direkt u SF da vidim šta se dešava.
Zahvaljujem još jednom.

Inace, ako zelis da snimis gitaru moj predlog je da uzmes i vezes je na mic-in ne na line in, jednostavno su bolji rezultati tako, bar na Live kartici. Obavezno ako je Live u pitanju stavi Kx driver, a konvertor se kupuje na buvljaku za oko 50 din.

šta znam , ja imam Creative NVidia 5 i na samom (spoljnom) potenciometru gde mogu da regulišem bas i jačini zvuka imam ulaz za slušalice i za mikrofon, valjda tu i treba da udenem džek (?) a to sa Kx drajverima to tek ne znam šta je i gde se stavlja odn kako se instalira isl...Nekkao sam za neko najjednostavnije rešenje za početak pa sad..

Unity DS1 je isto obimniji program koji ima miksete, ekvilajzere i razna cuda. Koristim samo njegovu virtuelnu klavijaturu koja ima neverovatno realne farbe, gde su violine, gitare, trube... perfektni i nimalo sinteticki. Nemam midi klavijaturu koju cu uskoro nadam se kupiti, ali navikao sam se da sviram na tastaturi, dva reda dugmica - dve oktave :D pa nabadam...

@andjelkoyu

Reason 3 sam instalirao skoro i onako na brzinu jos nisam provalio da li on ima virtuelni Keybord, odnosno da li se u njemu samo misem ucrtavaju note ili mogu i na tastaturi da direktno odsviram i usnimim sta mi treba?

Unity DS1... sećam se da sam na Duronu od 750 mhz mogao da odsviram akord od "čak" 3 note pre nego što CPU ode u ... :D program mi je inače bedno radio zbog zvučne u to vreme... a zvukovi viole i čela su čini mi se bili digitalno semplovani. Nema teorije da je ono bio generisani sintetički zvuk. Prelaskom na XP dotični nikada nisam uspeo da nateram da radi. Postojala je "analogna" verzija Unity-ja, ne mogu se setiti kako se zvala. Reason dolazi sa solidnom Orchestral bankom, naravno, daleko od profi savršenstava koja stižu na desetak DVD-a... no, to ionako koriste profesionalni kompozitori u studijima (za potrebe filma, recimo).

artintact je napisao(la):
@andjelkoyu

Reason 3 sam instalirao skoro i onako na brzinu jos nisam provalio da li on ima virtuelni Keybord, odnosno da li se u njemu samo misem ucrtavaju note ili mogu i na tastaturi da direktno odsviram i usnimim sta mi treba?
Na žalost, sa PC tastature ili sviranjem "pomoću miša" dok je aktiviran REC ne možeš da unosiš note, jedino da povežeš eksternu MIDI klavijaturu i to je to.

Taj način podržava Fruity ako uključiš malu ikonicu sa tastaturom, klikneš record, "sviraš" preko PC tastature na nekom od Sampler/Generator kanala i klikneš "stop". To naravno i nema veze sa "sviranjem", ali tako snimljene note možeš malo da izmeniš a zatim exportuješ u Midi fajl (prethodno odradiš komandu Tools > Misc macros > Prepare for Midi export) i importuješ te trake u Reason gde im dodeliš instrumente po želji.

Ja sam sa Unity DS1 imao problema dok sam koristio pentium I + win 98, jer je uzasno zahtevan za cpu i ram memoriju, a neke verzije programa su imale kao sto kazes koflikt sa sistemom. Sve to je nestalo sa pentiumom III, win XP i Unity DS1 verzijom 2.1.0. Bez problema se instalira i radi.

andjelkoyu je napisao(la):
Na žalost, sa PC tastature ili sviranjem "pomoću miša" dok je aktiviran REC ne možeš da unosiš note, jedino da povežeš eksternu MIDI klavijaturu i to je to.
midi klavijaturu kupujem uskoro...

andjelkoyu je napisao(la):
Taj način podržava Fruity ako uključiš malu ikonicu sa tastaturom, klikneš record, "sviraš" preko PC tastature na nekom od Sampler/Generator kanala i klikneš "stop". To naravno i nema veze sa "sviranjem", ali tako snimljene note možeš malo da izmeniš a zatim exportuješ u Midi fajl (prethodno odradiš komandu Tools > Misc macros > Prepare for Midi export) i importuješ te trake u Reason gde im dodeliš instrumente po želji.
Upravo zbog toga sto i nisam neki svirac (sviram nekoliko instrumenta onako rekreativno), vazno mi i je neophodno da odmah cujem to sto sviram u pravom njegovom obliku...

Nazad
Vrh Dno