Šta je novo?

Kompjutor u ulju

ledio

Slavan
Učlanjen(a)
05.10.2007
Poena
319
Video sam ovo na http://www.pugetsystems.com/submerged.php i napravio :banana:
Akvarijum mi je 35x35x20 s tim sto sam zadnju stranicu ostavio nizu (25cm) tako da sam dobio prostor na vrhu za optiku,hdd i kablove koji su prikljuceni u komp.
Zapremina je 17,5 litara,ali kad se utrpaju sve komponente staje 16 litara parafinskog ulja koje ima da se kupi u tempu i prvenstveno se koristi u vinarstvu.
Stavio sam xfx 650i ultra atx plocu,celeron 450 2,2mhz,kingston ddr2 800,gainward 6600gt i IG MAX 400 napajanje.Masina je TOTALNO BESUMNA.
Zasad radi (nekih 35 sati), a dokle ce videcemo.

Svaka cast na entuzijazmu! ja sam to samo video sa obicnim uljem za przenje na tomshardwear-u, kolko vidim da ovim likovima sa linka masina radi vec dve godine bez problema...

Zanimljiva ideja. Ovde je samo užasno zeznuto menjati komponente :p

Ako je to sve bezbjedno čudi me da se niko nije sjetio da prodaje takve akvarijumske konfiguracije.
Sigurno ima neka loša strana?

Bice slike uskoro.Hteo bih da ga utegnem sto se tice izgleda maximalno pa cu slikovati.A sto se tice zamene komponenti,moze se ali uz puno strpljenja... Inace problem je zagrevanje ulja na duze staze,recimo 5 sati igranja, onda krece da se pregreva, oni su to resili radijatorom za vodeno, a ja cu probati sa onim malim iz golfa dvojke...

Na koji fzn nesto sto je pod strujom moze tako da radi?

Sto ne bi? Mineralno ulje je neprovodno. Mene zanima sta raditi kada treba zameniti neku komponentu. To ulje se uvuce svuda i lako moze da dodje do prekida na kontaktnim povrsinama (prvenstveno PCI, CPU i memorijski slotovi).

Takodje, zivo me interesuje dokle ce ti ventilatori izdrzati :)

Procitaj do kraja test.. imaju update posle godinu dana.. Pazi, zasto fanovi nebi izdrzali, to je obican elektromotor, a oni su veoma izdrzljivi.. a u principu fanovi nisu porebni, nego su samo tu zato sto lepo izgledaju.. :D

Bice slike uskoro.Hteo bih da ga utegnem sto se tice izgleda maximalno pa cu slikovati.A sto se tice zamene komponenti,moze se ali uz puno strpljenja... Inace problem je zagrevanje ulja na duze staze,recimo 5 sati igranja, onda krece da se pregreva, oni su to resili radijatorom za vodeno, a ja cu probati sa onim malim iz golfa dvojke...

Koliko te iznelo ulje? pretpotstavljam da nije nesto mnogo.

Zar nije logicnije destilovana voda? I ona je neprovodljiva a moze lako da se osusi, plus nema cak ni kamenca pa kad se osusi sve je kao tek kupljeno

Generalno sve ovo je jako skupo za nase uslove.Ulje je po litri 450 din,akvarijum oko 1500 din ako ga sam pravis, pumpa 1000 din, radijator je nov\polovan 2200\1000din treba ti i malo creva, srafova,dihtung gumica i puno goriva dok to prikupis...Sve zajedno oko 150evrica al se necuje i moze lepo da izgleda

jeste, daj slike, ali pored PC-a stavi neke danasnje novine kao dokaz :d

p.s. a kakvo je to ulje po pitanju provodjenja struje? da li bi bolje rezultate dala tecnost za hladjenja?

Zar nije logicnije destilovana voda? I ona je neprovodljiva a moze lako da se osusi, plus nema cak ni kamenca pa kad se osusi sve je kao tek kupljeno

Destilovana voda je provodljiva! Demineralizovana voda ne provodi struju, to je apsolutno čista voda, oslobođena svih rastvorenih soli.

Poslednja izmena:
I demineralizovana posle kratkog vremena pocinje da provodi struju, jer se "obogati" od lemova na komponentama.Jedina stvar koja najbolje hladi ,ne provodi struju, nema nikakvih kontraindikacija je tecnost Galden, ali je na zalost preskupa, cak i u odnosu na ovo sa mineralnim uljem.

Slike postavljam sutra sa sve danasnjim tj sutrasnjim novinama :),samo malo strpljenja dok nabavim fotoaparat,a bice i testova temperatura,idle i full load.Sto se tice provodljivosti, totalno je neprovodljiva barem zasad,videcemo kako ce se pokazati na duze,dali ce da isparava i ostalo

Nije ovo loše, već mi se javljau ideje šta da radim sa starim konfama :D

Samo se nadam da nisi jos jedan u nizu "evo sutra kacim slike time travel masine samo da mi tetka iz New yorka donese adapter sa americke na nasu struju da mogu da napunim bateriju za fotoaparat, ali su je na aerodromu uhapsili jer je nosila u jednoj kesi sampon, gel za tusiranje i sodu bikarbonu sto po novom antiteroristickom zakonu je kaznjivo smrcu odmah na aerodromu".

Salu na stranu, jedva cekam slike. :)

ako ovo uspe, tj potvrdi se kao provereno, probaj da zamislis sta ce sve moci da se moguje :D
a osecam da ce novi gagdet biti mini podmornica sa UV lampama :D

Pics or it didn't happen :d:smash::D

Poslednja izmena:
Evo ih i slike

Prilozi

• ulje 011.JPG
    ulje 011.JPG
    208.5 KB · Pregleda: 1,097
  • ulje 010.JPG
    ulje 010.JPG
    205.9 KB · Pregleda: 1,067
  • ulje 009.JPG
    ulje 009.JPG
    170.8 KB · Pregleda: 1,028
  • ulje 008.JPG
    ulje 008.JPG
    167.1 KB · Pregleda: 1,237
Svaka chast! Sad josh samo da ga malo bolje "upakujesh" i bice to super.

I da zamenis ta dva grozna creveta za izvlacenje rasola iz bureta i turis neka prozirna :)

Sto nisi bucnuo i hard unutra?

hard nebi smeo unutra.. Hard ime neke ventile za izjednacavanje pritiska, i ako ulje udje unutra cao zdravo..

Bice to totalno drugacije,samo da potvrdim stabilnost i temperature.Naravno da ce i hard ici unutra jer se ovako samo dodatno zagreva kroz leksan.
Hard ima rupicu na sebi koja mu sluzi za izjednacavanje pritiska i to moze da se zadihtuje sa tankim crevom koje ce ici napolje i onda KUPANJE...

E sad jos samo ponekad okaci informacije kako se odvija radno stanje masine.

Mozes da napravis jos jedan rezervoar, u njega suni destilovanu vodu i potopi taj radijator i bice totalno fanless;).

Koji si car, svaka cast na trudu! Cetvrta slika sa 10e je najjaca :)

Nazad
Vrh Dno